Peugeot Forums banner

rt6 martwy

15K views 14 replies 9 participants last post by  alclot  
#1 ·
Odkąd mam swój 508, miałem problemy z radiem (RT6), które się wyłączało, ale w końcu wracało. W końcu się poddało. Zabrałem je do Peugeota, żeby zrobić diagnostykę i powiedzieli, że samochód jest w porządku, jednostka centralna padła, ku mojemu przerażeniu. Chcą 1450 za wymianę. Rozejrzałem się i stwierdziłem, że nie mogę nawet kupić używanej jednostki, ponieważ można to zrobić tylko przez Peugeota, więc nie można jej zdekodować i ponownie zakodować do mojego samochodu. Czy ktoś ma jakieś pomysły na jednostkę centralną zastępczą? Radio aftermarket, które można zamontować w tym samochodzie w Wielkiej Brytanii?

#5 ·
Miałem problemy z moim. Okazało się, że to luźny bezpiecznik na tablicy bezpieczników. Zmieniłem go kilka dni temu i już nie ma problemów.
nie bezpiecznik, ponieważ słychać, jak urządzenie się włącza, wentylatory uruchamiają się dwa razy, a następnie stałe buczenie i było u głównego dealera Puga w celu pełnej diagnostyki, więc denerwujące, ile chcą za nowe urządzenie

#4 ·
rt6

Cóż, rozmawiałem z jednym z najlepszych dekoderów w Wielkiej Brytanii i powiedział, że Pug 508 ma około 35 różnych dostawców. Ten, który mam, nie może zostać zdekodowany, a Clarion wciąż ma prawa do napraw, więc szukam na rynku wtórnym. Czekam, aż Clarion się ze mną skontaktuje, ale z tego, co słyszałem, diagnoza będzie kosztować 300 funtów.

#9 ·
Słyszałem również, że nie mogę kupić używanego urządzenia (rt6), ponieważ musi być zdekodowane i ponownie zakodowane do mojego samochodu. Wierzę, że istnieje 35 różnych jednostek centralnych, których używa Pug. Moja w Magnet Marrelli 9678276480. Czy ktoś wie, czy to urządzenie może być zdekodowane i ponownie zakodowane do mojego samochodu? Jeśli chodzi o bezpiecznik, zgodnie z moją instrukcją, znajduje się on za skrzynką opuszczaną przez kierowcę, zdezorientowany.

#10 ·
Słyszałem również, że nie mogę kupić używanego urządzenia (rt6), ponieważ musi zostać zdekodowane i ponownie zakodowane do mojego samochodu. Wierzę, że istnieje 35 różnych jednostek centralnych, których używa Pug, moja w magnet marrelli 9678276480. Czy ktoś wie, czy to urządzenie może być zdekodowane i ponownie zakodowane do mojego samochodu? Jeśli chodzi o bezpiecznik, zgodnie z moją instrukcją, znajduje się on za skrzynką opuszczaną przez kierowcę. zdezorientowany
Tak, można go ponownie zakodować do Twojego samochodu, tak, możesz kupić używane urządzenie i skonfigurować je do swojego samochodu, po prostu musisz udać się we właściwe miejsce, aby to zrobić :)

Czy Twoje urządzenie nadal wyświetla logo Peugeota na ekranie?
Czy ekran uruchamia się ponownie, czy zawiesza się na logo?

#12 ·
Jeśli uruchamia się poprawnie, a następnie ponownie uruchamia się itp., brzmi to BARDZO podobnie do tego, że wewnętrzny dysk twardy uległ awarii.

Mam RT4 w moim Pug 407 i wystąpiła dokładnie ta sama usterka, proste rozwiązanie - wyjmij jednostkę centralną, zdejmij pokrywę - wyjmij zespół CD/okablowanie (bardzo uważaj, aby nie uszkodzić taśmy), a następnie wyjmij dysk twardy.

Spróbuj znaleźć identyczny model, zwykły dysk twardy komputera/laptopa niestety nie wystarczy ze względu na różnice w wstrząsach/temperaturze, które będzie musiał znieść, dyski twarde umieszczane w samochodach są bardziej 'przemysłowe' i mogą wytrzymać zmiany wstrząsów/temperatury.

Jeśli możesz utworzyć obraz uszkodzonego dysku twardego, zrób to, ponieważ zaoszczędzi Ci to trochę czasu na ponownym formatowaniu nowego dysku twardego, osobiście używam najnowszej wersji Norton Ghost (v15, myślę), ale jestem pewien, że istnieje wiele innego oprogramowania, które mogłoby to zrobić za Ciebie.

Jeśli uda Ci się utworzyć obraz oryginalnego dysku twardego, umieść ten obraz na nowym dysku twardym.

Na koniec zamontuj ponownie nowy dysk twardy i przetestuj.

Jeśli nie udało Ci się sklonować/zrobić kopii zapasowej oryginalnego dysku twardego, będziesz musiał zainstalować system operacyjny z płyty instalacyjnej, którą można znaleźć w różnych miejscach w sieci :thumb:

Może zaoszczędzić Ci dużo pieniędzy, ponieważ wymiana dysku twardego powinna kosztować Cię tylko od 30 do 50 funtów, ponieważ pojemność dysków twardych używanych przez Pug nie jest zbyt duża, np. 30/60 GB.

Powodzenia :thumb:

#13 ·
Miałem podobny problem w moim 508 allure. To była wewnętrzna karta micro SD, która była uszkodzona. Tylko jedna partycja była sprawna. Znalazłem prawdziwego eksperta, który to rozgryzł, a następnie sklonował tę sprawną partycję. Niestety nie wiem, co jeszcze zrobił, ale teraz moja jednostka RT6 działa dobrze z najnowszym oprogramowaniem i mapami.