Peugeot Forums banner

Kamera cofania brak sygnału

44K views 26 replies 11 participants last post by  mara-  
#1 · (Edited)
Moja kamera cofania przestała działać w moim 3008 GTline z 2017 roku, lusterka nadal się opuszczają, ale nie widzę obrazu z kamery cofania, tylko czarny ekran z pomarańczowym trójkątem ostrzegawczym, jak pokazano na moim zdjęciu. Czy ktoś wie, dlaczego tak się stało?

#6 ·
Miałem ten sam problem około 18 miesięcy temu, zabrałem go z powrotem do
garazu Peugeota, w którym go kupiłem, a garaż i Peugeot w tamtym czasie nie słyszeli o tym problemie, zaczęli od wymiany kamery, co nie rozwiązało problemu, następnie skończyło się na wymianie wiązki przewodów z ekranu LCD do kamery i na pewnym etapie musieli nawet wyjąć tylną szybę, aby uzyskać dostęp do okablowania i zadziałało. 3 tygodnie później przestało działać ponownie, zabrałem je z powrotem i kiedy wjechałem na parking, zdecydowało się ponownie zadziałać, nie mogli przetestować usterki, jeśli działało poprawnie.
Było dobrze przez 18 miesięcy i teraz pojawił się ten sam problem. Zarezerwowałem je ponownie na tę środę, moja gwarancja wygasła na początku października, ale mój dealer Peugeota powiedział, że Peugeot honoruje naprawę.
Będę Cię informował na bieżąco.

#7 ·
Miałem ten sam problem około 18 miesięcy temu, zabrałem go z powrotem do
garazu Peugeota, od którego go kupiłem, a garaż i Peugeot w tamtym czasie nie słyszeli o tym problemie, zaczęli od wymiany kamery, co nie rozwiązało problemu, następnie skończyli na wymianie wiązki przewodów od ekranu LCD do kamery i na pewnym etapie musieli nawet wyjąć tylną szybę, aby uzyskać dostęp do okablowania i zadziałało. 3 tygodnie później przestało działać ponownie, zabrałem je z powrotem i kiedy wjechałem na parking, zdecydowało się ponownie zadziałać, nie mogli przetestować usterki, jeśli działało poprawnie.
Było dobrze przez 18 miesięcy i teraz pojawił się ten sam problem. Zarezerwowałem go ponownie na tę środę, moja gwarancja wygasła na początku października, ale mój dealer Peugeota powiedział, że Peugeot honoruje naprawę.
Będę Cię informował.
Dzięki za odpowiedź,
Mój poszedł do dealerów w maju i zmienili zatrzask bagażnika, który działał do zeszłego tygodnia, teraz znowu mam czarny ekran! Ale nie robi tego cały czas

#8 ·
Mój wrócił dzisiaj, aparat działał, kiedy tam dotarłem, ale powiedzieli, że i tak na to spojrzą, wydaje się, że psuje się po tym, jak mieliśmy dużo deszczu, ponieważ działał dobrze przez całe lato, więc woda może dostawać się gdzieś do środka, będę cię informować.

#9 ·
Mój wrócił dzisiaj, kamera działała, kiedy tam dotarłem, ale powiedzieli, że i tak na to spojrzą, wydaje się, że psuje się po tym, jak mieliśmy dużo deszczu, ponieważ działała dobrze przez całe lato, więc woda może dostawać się gdzieś do środka, będę Cię informować.
Odebrałem samochód od dealera Peugeota i powiedzieli, że kamera i monitor tracą ze sobą połączenie, powiedzieli, że dostępna jest aktualizacja, więc to zrobili i powiedzieli, że ta aktualizacja powinna naprawić usterkę, jeśli usterka miałaby powrócić, powiedzieli, żebym go przyniósł z powrotem. Czas pokaże!

#13 ·
Okej, więc kamera nie jest martwa. Uważam, że masz problem z okablowaniem. Jeśli Twój samochód jest automatyczny i następnym razem się to zdarzy, możesz zostawić go na biegu wstecznym i zaciągnąć hamulec ręczny, a następnie wyjść i spróbować uderzyć ręką wokół kamery, aby sprawdzić, czy zacznie działać. Jeśli nie jest automatyczny, ktoś inny może wykonać uderzenie. Miałem ten sam problem, ale osobiście zainstalowałem kamerę w samochodzie, taką samą, jaką masz, a moje okablowanie było słabe. Po ponownym zrobieniu, już więcej problemów nie było.

#14 · (Edited)
Mam samochód z manualną skrzynią biegów, więc spróbowałem tego, co powiedziałeś i po dotknięciu kamery pojawiło się to na ekranie. Kiedy chodziłem wokół tyłu samochodu, pomarańczowy znacznik podąża za twoim ruchem w lewo, tył i prawo i tak dalej, nie pokazuje obrazu wideo na żywo, więc uważam, że występuje usterka kamery. 1. zdjęcie przed dotknięciem kamery. Zgłoszę to do warsztatu.

Attachments

#15 ·
Mam samochód z manualną skrzynią biegów, więc spróbowałem tego, co powiedziałeś, i po dotknięciu kamery pojawiło się to na ekranie. Kiedy chodziłem wokół tyłu samochodu, pomarańczowy znacznik podąża za twoim ruchem w lewo, tył i prawo i tak dalej, nie pokazuje obrazu wideo na żywo, więc uważam, że występuje usterka kamery. 1. zdjęcie przed dotknięciem kamery. Zgłoszę to do warsztatu.
U mnie też tak jest, czujniki wydają się w porządku, tylko kamera działa tylko wtedy, gdy chce

#16 ·
Więc, po prawie roku, również zacząłem mieć ten problem. Samochód to 308, ale to ta sama kamera i system. Czy ktoś rozwiązał ten problem? Planuję sprawdzić kable w weekend, ale jestem prawie pewien, że są dobre. Jedyne, co przychodzi mi do głowy, to że problemem jest sama kamera, co jest straszne, ponieważ kupiłem ją zupełnie nową od dealera.

#17 ·
Ten problem wystąpił u mnie dzisiaj: zamiast obrazu z kamery na środkowym ekranie dotykowym podczas włączania biegu wstecznego, był czarny ekran z pomarańczowym trójkątem i wykrzyknikiem.
Z ciekawości zajrzałem do kamery z tyłu samochodu, delikatnie podważyłem uchwyt rękami (bez użycia narzędzi) i wyskoczył. Wyjąłem kamerę, odłączyłem ją od wiązki przewodów, a następnie wszystko złożyłem z powrotem. Tak więc żadnej interwencji poza odłączeniem i ponownym podłączeniem. W każdym razie, wskoczyłem z powrotem do samochodu i obraz z kamery wrócił!
Zobaczymy, czy problem powtórzy się. Losowe wystąpienie i losowa naprawa!

#20 ·
Ten problem właśnie dziś mi się przytrafił, zamiast obrazu z kamery na środkowym ekranie dotykowym podczas jazdy wstecz, był czarny ekran z pomarańczowym trójkątem i wykrzyknikiem.
Zaintrygowany, spojrzałem na kamerę z tyłu samochodu, delikatnie podważyłem uchwyt rękami (bez narzędzi) i wyskoczyła. Wyjąłem kamerę, odłączyłem ją od wiązki przewodów, a następnie ponownie wszystko złożyłem. Tak więc żadnej interwencji poza odłączeniem i ponownym podłączeniem. W każdym razie, wskoczyłem z powrotem do samochodu i obraz z kamery wrócił!
Zobaczę, czy problem się powtórzy. Losowe wystąpienie i losowa naprawa!
Czy Twoja kamera działa dobrze od czasu, gdy to zrobiłeś? Moja znowu przestała działać po bardzo obfitych opadach deszczu w zeszłym tygodniu.

#19 ·
@FiachraC

Brzmi jak utlenianie na pinach w złączu. Odłączenie, a następnie ponowne podłączenie wyczyściło piny, co umożliwiło ponowne działanie.

Kiedyś naprawiałem urządzenia na parkingach i mieliśmy to cały czas. Szafki były chronione przed wnikaniem wody, ale nie były hermetycznie zamknięte. Wilgoć w powietrzu wystarczyła, aby spowodować utlenianie na złączach PCB. Odłączenie złączy i szybkie spryskanie środkiem do czyszczenia styków / deoxitem generalnie to rozwiązywało. To dokładnie ten sam problem, który ludzie mieli (i być może nadal mają) ze swoimi dekoderami Sky. Kiedy dzwoniłeś do nich, ponieważ dekoder nie działał, pierwszą rzeczą, jaką ci mówiono, było wyjęcie karty samrt i wyczyszczenie styków.

#23 ·
To było łatwe, użyj plastikowego narzędzia do usuwania listew lub śrubokręta z płaskim ostrzem i podważ kamerę, wychodzi łatwo.
Po pociągnięciu kamery i jej uchwytu
Image
Image
do przodu zobaczysz wtyczkę kablową z tyłu kamery, po prostu ją odepnij i spryskaj preparatem do czyszczenia styków koniec wtyczki kablowej i wtyczkę kamery, pozostaw na 5 minut, a następnie zamontuj ponownie w odwrotnej kolejności demontażu, kamera powinna znów działać.
Mam nadzieję, że to pomoże.