Peugeot Forums banner
Status
Not open for further replies.

Doposażenie Visio park 1 (Kamera cofania) w 3008 (P84)

60K views 57 replies 23 participants last post by  M.S.  
#1 · (Edited)
Cześć wszystkim,

Here modele Allure nie są wyposażone w kamerę cofania, a jeśli chcesz taką mieć, musisz wziąć Visio Park 2, które kosztuje dużo, więc tego nie wziąłem. Jednak w niektórych krajach masz możliwość dodania Visio Park 1 do Allure. Zrobiłem pewne dochodzenie w Service Box i porównałem mój samochód i inny Allure z Visio Park 1 i odkryłem, że wiązki tylnej klapy są takie same w obu samochodach (część 98 188 928 80). Dlatego powinno być możliwe (przynajmniej fizycznie) podłączenie kamery cofania bez zmiany wiązki. Istnieje inna wiązka dla Visio park 2, więc to nie wchodzi w grę. W modelu bez kamery cofania jest tylko zaślepka w pobliżu tablicy rejestracyjnej, więc fizycznie to tylko kwestia wymiany zaślepki na kamerę.

Więc postanowiłem spróbować.

STARE INFORMACJE PONIŻEJ. JEŚLI CHCESZ KAMERĘ COFANIA DO SWOJEGO 3008, PO PROSTU ZAMÓW CZĘŚĆ 1647580180 - zawiera wszystko, czego potrzebujesz.

WYNIK: Projekt zakończył się sukcesem, przeczytaj cały wątek, jeśli chcesz wiedzieć więcej.

----

Na podstawie moich badań potrzebne były następujące części:

98 093 010 80 PANORAMIC VISION CAMERA
- FR PANORAMIC VISUAL ASSISTANCE + RR VISIO PARK 2 LUB Z TYŁU PANORAMIC VISUAL ASSISTANCE VISIO PARK1

98 138 191 XT CAMERA TRIM
- Z TYŁU PANORAMIC VISUAL ASSISTANCE VISIO PARK1 LUB FR PANORAMIC VISUAL ASSISTANCE + RR VISIO PARK 2

98 138 190 80 VISUAL ASSIST. CAMERA MOUNTING
- Z TYŁU PANORAMIC VISUAL ASSISTANCE VISIO PARK1 LUB FR PANORAMIC VISUAL ASSISTANCE + RR VISIO PARK 2

98 210 182 80 DODATKOWA WIĄZKA TYLNEJ KLAPY
- FR PANORAMIC VISUAL ASSISTANCE + RR VISIO PARK 2 LUB Z TYŁU PANORAMIC VISUAL ASSISTANCE VISIO PARK1

Zamówiłem je teraz (około 250 euro. Dodatkowa wiązka była droga, inne części stosunkowo tanie). Z tyłu klapy znajduje się klapa, która może być użyta do bardzo łatwego dostępu do kamery. Rzuciłem okiem, ale nie zauważyłem punktu, w którym dodatkowa wiązka łączy się z wiązką tylnej klapy. Byłbym bardzo szczęśliwy, gdyby ktoś z Visio Park 1 mógł zrobić kilka zdjęć kabla wychodzącego z kamery i sposobu jego podłączenia do wiązki tylnej klapy.

Potem jestem pewien, że będę potrzebował kogoś, kto zakoduje samochód, aby faktycznie włączyć kamerę, ale będę się tym martwił, gdy wszystko podłączę...

W każdym razie będę Cię informował na bieżąco.

#3 ·
Właśnie otrzymałem przedmioty i dodatkowe kable, ale nie widzę, gdzie powinienem je podłączyć. Wiązka przewodów powinna być taka sama (według ServiceBox) w modelach z lub bez kamery. Zatem powinno być możliwe podłączenie.

Czy ktoś mógłby mi tu pomóc?

Chciałbym zobaczyć zdjęcie z samochodu, który ma Visio park 1, ale nie ma Visio Park 2 (tj. kamera cofania, ale bez przedniej kamery lub asystenta parkowania).

Wewnątrz pokrywy bagażnika znajduje się klapa. Mogę ją podważyć paznokciami. Wtedy można już zobaczyć kamerę i kabel wychodzący z kamery. Jest kabel o długości 25 cm, który łączy kamerę z wiązką przewodów. Chciałbym zobaczyć, jak ten kabel o długości 25 cm jest poprowadzony i gdzie jest podłączony.

Dzięki!

Attachments

Save
#4 · (Edited)
W Wielkiej Brytanii Allure jest dostarczany z kamerą 180 Visio 1 - która jest tylna. Jeśli chcesz kamerę przednią, to jest opcja Visio 2.

Po prostu dla odniesienia (i byłoby interesujące, gdyby Visio 2 można było dodać retro :D

• Like
Reactions: Iommi
Save
#5 ·
W Wielkiej Brytanii Allure jest dostarczany z kamerą 180 Visio 1 - czyli tylną. Jeśli chcesz kamerę przednią, to opcja Visio 2.

Tylko dla odniesienia (i byłoby interesujące, gdyby Visio 2 można było dodać retro :D
Tak, niestety tutaj Allure nie jest dostarczany z tylną kamerą (choć ma diody LED, co jest miłe). Zatem, czy ktoś z Allure w Wielkiej Brytanii, ale bez przedniej kamery? :cool:

Visio Park 2 jest trudniejsze, wiązki przewodów są inne i potrzebujesz dodatkowego modułu sterującego dla V2. Plus kodowanie jest prawdopodobnie trudniejsze.

#7 ·
https://www.dropbox.com/sh/7aj1mr14q77zmsk/AABSrX1k_UY63ODyP8of1CCfa

Oto krótki film pokazujący, co znajduje się pod tą klapą w moim 3008. Daj mi znać, jeśli chcesz to zobaczyć pod innym kątem lub coś w tym stylu.
P.S. Mam Visio 1, czyli tylko kamerę cofania; ale mam też automatyczną klapę bagażnika, która, jak sądzę, dodaje trochę mechaniki pośrodku.

#8 ·
Save
#11 ·
Kamera cofania do 3008

Witajcie wszyscy,

Jestem tu nowy i również rozważam doposażenie w kamerę cofania w moim Peugeot 3008 Allure z 2018 roku.

Po długich poszukiwaniach znalazłem w SERVISBOX oryginalne akcesoria przeznaczone do nowego C5 Aircross (C84E) - numer części 1647580180.
Cena około 120 euro bez kosztów instalacji.
Jest to zestaw zawierający wiązkę przewodów, złącza, uchwyt i osłonę kamery oraz samą kamerę. Ten zestaw kamer jest odpowiedni dla RCC (Connect radio) i/lub NAC (Navigation), musisz mieć tylko fabrycznie zamontowany system wspomagania parkowania (4 czujniki w tylnym zderzaku).
W SERVISBOX dostępne są również instrukcje instalacji (niestety tylko dla C5 Aircross).
Z mojego punktu widzenia, biorąc pod uwagę instrukcję montażu, powinno być możliwe zainstalowanie tego zestawu w obecnej generacji Peugeota 3008.

Instalacja nie powinna zająć więcej niż 3 godziny, wliczając w to programowanie za pomocą DIABOX.

Czy ktoś, kto zna sieć elektryczną 3008 i okablowanie BSI (skrzynka bezpieczników), może mi powiedzieć, gdzie należy podłączyć czerwony kabel (zasilanie) w jednostce BSI?
Byłoby wspaniale, gdyby ten zestaw kamer przeznaczony do C5 Aircross mógł być również zainstalowany w 3008.

Czekam na Wasze opinie.

Attachments

#12 ·
Cześć,

Ponownie zajrzałem pod osłonę bagażnika, tam jest zakryte okno za nimi, do którego można dojść do wtyczki kamery cofania.

Jak przypuszczałem, za osłoną nie znalazłem żadnego gniazda/wtyczki i/lub kabla dedykowanego do podłączenia kamery cofania.

Muszę więc poprowadzić wiązkę kabli od bagażnika do przodu, do systemu informacyjno-rozrywkowego.

Zestaw do modernizacji dla C5 Aircross jest dostarczany z 4 kablami (biały, żółty, czerwony i czarny).

Do kamery dochodzą cztery kable: biały (+ sygnał dla kamery w porcie RCC 17), żółty (- sygnał dla kamery w porcie RCC 16), czarny (- masa) i czerwony (+ zasilanie).

Czy ktoś może mi pomóc dalej, gdzie powinienem podłączyć czerwony kabel (+ zasilanie) do jednostki BSI, która znajduje się pod deską rozdzielczą – które gniazdo PH, PP1, PPB itp. i w którym położeniu gniazda?

Gdzie podłączyć pozostałe kable, jest dla mnie jasne jak słońce.
L
Dzięki za pomoc.

#13 ·
Cześć,

Spojrzałem jeszcze raz pod osłonę bagażnika, jest tam zakryte okno za nimi, do którego można dojść do wtyczki kamery cofania.

Jak przypuszczałem, za osłoną nie mogłem znaleźć żadnego gniazda/wtyczki i/lub kabla dedykowanego do podłączenia kamery cofania.

Muszę więc położyć wiązkę kabli od bagażnika do infotainmaentu z przodu.
Czy udało Ci się coś z tym zrobić? Numer części wiązki kabli jest taki sam dla samochodu z kamerą lub bez niej, więc myślę, że wtyczka powinna być gdzieś ukryta, ale nie udało mi się jej zlokalizować. Oczywiście może być gdzieś trochę dalej. To wuite typowe, że w Peugeocie można znaleźć nieużywane złącza...

Mam tam jednak bezużyteczną kamerę, więc miło byłoby ją uruchomić!

Save
#14 ·
Cześć,

Mam wersję Allure (2018) i według SERVISBOX, na podstawie mojego kodu VIN, mój samochód ma wiązkę tylnej klapy w następujący sposób:

98 239 766 80 = NIEMOTORYZOWANE STEROWANIE BAGAŻNIKIEM LUB KLAPĄ TYLNEJ I BEZ POMOCY WIZUALNEJ PANORAMICZNEJ OD RPO 14938 DO RPO 15301

Kiedy porównałem w SERVISBOX wiązkę zamontowaną w samochodzie z Visiopark 1 zamontowanym bezpośrednio z linii produkcyjnej, numer jest następujący:

98 239 767 80 = NIEMOTORYZOWANE STEROWANIE BAGAŻNIKIEM LUB KLAPĄ TYLNEJ I Z TYLNĄ POMOCĄ WIZUALNĄ PANORAMICZNĄ VISIO PARK1 OD RPO 14938 DO RPO 15301

Zatem wprowadź swój kod VIN w SERVISBOX i możesz prześledzić, jaki typ wiązki jest zamontowany w Twoim samochodzie. Jeśli numer to 9823976780, jesteś szczęściarzem, a wtyczka/gniazdo powinny być ukryte gdzieś pod osłoną bagażnika.

Oczywiście nie mam szczęścia, więc poszedłem do naszego lokalnego dealera Peugeota i powiedziałem mu o zestawie do modernizacji kamery cofania dla C5 Aircross.

Niestety dostałem najwcześniejszy termin na 30.04.2019, elektryk chciałby zobaczyć mój samochód i instrukcję montażu przed zamontowaniem tej funkcji w moim samochodzie.

Zaktualizuję, jak tylko dowiem się więcej.

Bądź na bieżąco.

#15 · (Edited)
Cześć,

Mam wersję Allure (2018) i według SERVISBOX, na podstawie mojego kodu VIN, mój samochód ma wiązkę tylnej klapy w następujący sposób:

98 239 766 80 = NIEMOTORYZOWANE STEROWANIE BAGAŻNIKIEM LUB TYLNĄ KLAPĄ I BEZ PANORAMICZNEJ POMOCY WIZUALNEJ OD RPO 14938 DO RPO 15301

Kiedy porównałem w SERVISBOX wiązkę zamontowaną w samochodzie z Visiopark 1 zamontowanym bezpośrednio z linii produkcyjnej, numer jest następujący:

98 239 767 80 = NIEMOTORYZOWANE STEROWANIE BAGAŻNIKIEM LUB TYLNĄ KLAPĄ I Z TYLNĄ PANORAMICZNĄ POMOCĄ WIZUALNĄ VISIO PARK1 OD RPO 14938 DO RPO 15301
Jak napisałem w pierwszym poście tego wątku, mam starszy samochód i wydaje się, że w moim przypadku wiązka przewodów tylnej klapy jest inna i rzeczywiście pasuje do numeru części wiązki tylnej klapy samochodu z visio park 1. Prawdopodobnie wiązka zmieniła się później...

myself said:
Przeprowadziłem pewne dochodzenie w Service Box i porównałem mój samochód i inny Allure z Visio Park 1 i odkryłem, że wiązki tylnej klapy są takie same w obu samochodach (część 98 188 928 80).
EDIT: Dodałem zdjęcia z ServiceBox. Samochód bez Visio Park to mój samochód, a samochód z Visio Park 1 to losowy samochód, który znalazłem i który ma Visio Park 1 (ale nie Visio Park 2, ponieważ wymagałoby to dodatkowego skrzynki kontrolnej). Wiązka tylnej klapy jest tutaj taka sama w obu samochodach. EDIT2: Z jakiegoś powodu zdjęcia są zmieniane i tekst staje się nieczytelny. :(

Attachments

#16 ·
Dzisiaj zdemontowałem tylną klapę, aby sprawdzić, czy złącze może się gdzieś ukrywać. Niestety nie mogłem znaleźć złącza, pomimo że wiązka tylnej klapy pasuje do tej z samochodu z Visio Park 1.

Jak pisze Georgio3008 powyżej, kamera wymaga 4 przewodów. Znalazłem tam tylko jedno luźne złącze, ale miało ono tylko dwa przewody (żółto-zielona masa i biały przewód).

Na podstawie schematów okablowania, dwa dodatkowe przewody z kamery powinny iść do jednostki informacyjno-rozrywkowej (radia). Pociągnięcie dodatkowych 2 przewodów może być trochę bardziej skomplikowane niż bym chciał, ale jeśli Georgio3008 w końcu to zrobi, byłbym wdzięczny za kilka wskazówek, a jeszcze lepiej, za zdjęcia!

Save
#17 ·
Cześć,

dziś byłem w serwisie, czekając na ten termin prawie miesiąc, aby uzyskać jasną odpowiedź, czy zestaw kamery cofania z C5 Aircross jest odpowiedni dla 3008.

Zasadniczo powiedzieli mi, że tak, ten zestaw będzie działał z punktu widzenia sprzętu (okablowanie, kamera itp.), niemniej jednak nie są w stanie przed instalacją w 100% powiedzieć, czy z punktu widzenia oprogramowania będzie można aktywować tego rodzaju funkcję na systemie informacyjno-rozrywkowym. Będą wiedzieć po instalacji, czy ta opcja będzie dostępna, czy też nadal będzie zablokowana z jakiegoś powodu technicznego.

Nie byli również w stanie wyjaśnić mi, dlaczego w C5 Aircross kamera może być aktywowana, a w 3008 będzie to prawdopodobnie trudne, a nawet niemożliwe.

Myślę, że to jedna grupa (PSA), więc powinno działać.... Powiedzieli mi jedną naprawdę niezbyt zabawną rzecz, że mogę kupić nowego 3008 z fabrycznie zamontowaną kamerą cofania (nie śmiałem się).

Jedynym sposobem jest kupno tego zestawu i próba szczęścia.

Mogę tutaj zamieścić moje dochodzenie z ustaleniami, faktami i liczbami.

Jeśli masz również możliwość, spróbuj zapytać lokalnego dealera Peugeota, czy będą w stanie aktywować tego rodzaju opcję w systemie informacyjno-rozrywkowym po instalacji.

Z poważaniem Georgio

#18 · (Edited)
Save
#19 ·
Och, i po małym googlowaniu, proszę bardzo, instrukcja instalacji dla 3008/5008! Oto dowód, że numer części 16 475 801 80 działa również dla 3008/5008. Teraz, gdybyśmy tylko mogli znaleźć instrukcję kodowania... Załączony dokument odnosi się do innego dokumentu dotyczącego kodowania (NOT_3809_DIAGBOX_Caméra_De_Recul_180°.pdf), którego nie udało mi się zlokalizować.

Attachments

#23 ·
Och, i trochę później wujek google, proszę bardzo, instrukcja instalacji również dla 3008/5008! Oto dowód, że numer części 16 475 801 80 działa dla 3008/5008. Teraz, gdybyśmy tylko mogli jakoś znaleźć instrukcję kodowania... Załączony dokument odnosi się do innego dokumentu dotyczącego kodowania (NOT_3809_DIAGBOX_Caméra_De_Recul_180°.pdf), którego nie udało mi się zlokalizować.
Cześć,
Czy masz dokumenty dla visio park 2? Miałem już visio park 1 :), dzięki

#22 ·
Dostałem instrukcję kodowania z ServiceBox, więc przystąpię do okablowania... Może to w końcu dojdzie do skutku. Później zamieszczę szczegółowe informacje, jak to zrobić.

Save
#26 ·
Zmodernizowałem visio park 1 u lokalnego dealera Peugeota w wersji Active i wszystko działa dobrze. Kilka miesięcy wcześniej nie było to możliwe, ponieważ Peugeot nie dostarczał oprogramowania do kodowania dealerom. Pytałem o visio park 2, ale powiedziano mi, że nie można tego zrobić.

#29 · (Edited)
Również, patrząc na schematy samochodu, który ma tylną kamerę, możemy zobaczyć, że przewód ZE05B jest rozdzielony do kamery cofania (7533). Tylko po to, aby potwierdzić, że to rzeczywiście ten przewód powinien być połączony...

#31 ·
Czy ktoś wie, czy ten zestaw zadziała w Vauxhall Grandland X, ponieważ zauważyłem, że numer części kamery jest taki sam jak w Grandlands?
Biorąc pod uwagę, że Grandland X to tylko 3008 w przebraniu, istnieje bardzo duża szansa, że ​​zadziała.

Naprawdę trzeba będzie przestudiować różne schematy okablowania i części 3008 / Grandland X, aby to sprawdzić.

• Like
Reactions: Marc308
Save
#43 ·
Ok, dzisiaj mój samochód został zakodowany przez przyjaznego dealera. Kamera działa, więc połączenie przewodu z tyłu w pobliżu sterownika wspomagania parkowania działało bez zarzutu. Jednak wskazuje zbyt nisko - na zdjęciu widzę tylko około 50 cm asfaltu. Podejrzewali, że uchwyt kamery, który mam, nie jest właściwy. Dochodzenie trwa.

Attachments

#44 ·
Och, i fajna rzecz jest taka, że teraz w ServiceBox pokazuje, że mój samochód ma VP1, więc przypuszczalnie kodowanie kamery nie zniknie w przypadku aktualizacji systemu itp.

Save
#45 ·
Och, i fajna rzecz jest taka, że teraz w ServiceBox pokazuje, że mój samochód ma VP1, więc prawdopodobnie kodowanie kamery nie zniknie w przypadku aktualizacji systemu itp.

View attachment 95129
Ok, dostałem dziś zakodowany samochód przez przyjaznego dealera. Kamera działa, więc rzeczywiście, połączenie przewodu z tyłu w pobliżu ECU wspomagania parkowania zadziałało dobrze. Jednak wskazuje zbyt nisko - na zdjęciu widzę tylko około 50 cm asfaltu. Podejrzewali, że uchwyt kamery, który mam, nie jest właściwy. Trwa dochodzenie.
To wspaniała wiadomość! (y)

Jeśli chodzi o mocowanie, to nie brzmi dobrze. Proszę, informuj na bieżąco o statusie w tej sprawie, jeśli dowiesz się z jakiego powodu.

Status
Not open for further replies.
You have insufficient privileges to reply here.