Peugeot Forums banner

Redex Diesel Treatment

27K views 20 replies 10 participants last post by  jmkent  
G
#1 ·
Co dokładnie robi dodatek do diesla Redex dla działania samochodu??

Mój 2.0HDI od jakiegoś czasu nie działał dobrze, potem przeczytałem tutaj, jak ktoś przeszedł z diesla z supermarketu na markowy diesel i wszystko było dla nich lepsze, jednak markowy jest tutaj droższy o 4p/l niż diesel z supermarketu, więc nadal używałem diesla z supermarketu i wlałem pół butelki dodatku do diesla Redex, który miałem w szopie. To było zeszłej nocy. Dzisiaj na zewnątrz, a samochód sprawia wrażenie tak bardzo innego, z jakiegoś powodu o wiele płynniejszego i cichszego, i niezwykle oszczędnego - był pełny, teraz do pierwszego znaku, tj. 7/8 pozostało, i mówi, że mogę przejechać kolejne 540 mil, to oprócz 100, które już przejechałem dzisiaj na tym zbiorniku.

Nie jestem pewien, czy ten Redex jest naprawdę najlepszą rzeczą do długotrwałego stosowania w silniku, ale jednorazowo wydaje się cholernie genialny!

Czy ktoś jeszcze tego używa?

#2 ·
Uważam, że Redex usuwa nagar węglowy w silniku, "otwierając" go... Uważam również, że smaruje pompę paliwa i tak dalej. Będąc bardzo wysokooktanowym, spala się również doskonale w silniku i nieznacznie poprawia emisję spalin.

Do tej pory użyłem 3 różnych rodzajów obróbki paliwa...

Redex
Millers
Wynns

Muszę powiedzieć, że nie ma między nimi dużej różnicy, wszystkie robią to, co jest napisane na puszce. Ale osobiście wolę Millers, ponieważ używam również ich oleju silnikowego :thumb:

#5 ·
Muszę powiedzieć, że moja żona zauważyła poprawę po tym, jak włożyłem butelkę do połowy zbiornika paliwa (co NIE jest tym, co należy robić!), aby poradzić sobie z problemem DPF - powiedziała, że ​​działało ładnie i płynnie.

#6 ·
Redex zawiera 'środki czyszczące' do rozpuszczania i spalania wszelkich zanieczyszczeń nagromadzonych na wtryskiwaczach itp. Jeśli masz wadliwy wzór natrysku, sprawi, że samochód będzie lepiej jeździł - przez lepiej - rozumiem, że będzie jeździł tak, jak powinien.

Millers robi to samo - ale zawiera również ulepszacz liczby cetanowej - więc Millers robi to, co Redex i więcej.

#8 ·
Podobno jakieś środki czyszczące katalizator robią to samo z czujnikami O2, ale inni twierdzą, że dobra, ciężka jazda po autostradzie przez jakiś czas jest równie dobra, coś o rozgrzaniu katalizatora i zdmuchnięciu syfu z czujników O2. Chyba tylko benzyna.

#11 ·
Sprzedajemy wynns w naszym sklepie, mamy warsztaty, które jeśli mają problemy z przejściem samochodu przez przegląd techniczny z powodu emisji, używają wynns diesel power 3 i przysięgają na to. Odwiedził nas przedstawiciel wynns i zrobił demonstrację z dziurą w dnie butelki z wynns uszczelniaczem do układu chłodzenia, to coś niesamowitego.

#15 ·
Kiedyś robiłem około 530-550 na pełnym zbiorniku diesla w moim 307. Ale po tym i regularnym stosowaniu dodatku do paliwa Millers Ecomax, robił 600 bez żadnego wysiłku i zmiany stylu jazdy.

#16 ·
Fajnie.. czy to była trudna praca do wykonania? Musiałeś coś rozebrać?

Właśnie dostałem 407 z przebiegiem 95 tys. km, który, mimo że ma FSH od firmy leasingowej, wciąż dobrze jest, aby wszystko działało sprawnie.

A tak przy okazji, jak często używasz ecomax? Używałem go co 10 tys. km, ale to było od nowości... warto robić to przy każdym tankowaniu przez jakiś czas?

#18 ·
fajnie.. czy to była trudna praca do zrobienia.. Czy musiałeś coś rozebrać?

Właśnie dostałem 407 z przebiegiem 95 tys. km, który, mimo że ma FSH od firmy leasingowej, wciąż dobrze jest, aby wszystko działało płynnie.

A tak przy okazji, jak często używasz ecomax.. Używałem go co 10 tys. km, ale to było od nowości.. warto robić to przy każdym tankowaniu przez jakiś czas?
W moim 307 wystarczyło odłączyć wtyczkę czujnika MAF, odkręcić dużą opaskę zaciskową i zdjąć ją z rury powietrznej. Następnie, przy ciepłym silniku, spryskać to w środku, pracując na odpowiednich obrotach. Gdyby nie było tak trudno się do niego dostać, usunąłbym go i wyczyścił ręcznie.

Jeśli chodzi o Ecomax, wlewaj 50 ml przy każdym tankowaniu. Kosztuje 12 funtów za butelkę, ale biorąc pod uwagę, że dostajesz 10 tankowań na zbiornik, wychodzi na to samo lub taniej niż Redex.

#19 ·
Po przeczytaniu tego wątku spędziłem ostatnią pół godziny na przeszukiwaniu internetu w poszukiwaniu jakichkolwiek informacji.
Zdaje się, że jest tyle samo osób, które twierdzą, że te dodatki pomagają, co osób, które twierdzą, że są stratą pieniędzy.
Część mnie zastanawia się, czy to efekt placebo.
Wielokrotnie używałem preparatu benzynowego Redex, gdy byłem młodszy, ale nigdy nie zauważyłem żadnej różnicy.

Ta sama debata wydaje się toczyć między paliwami z supermarketów a innymi, takimi jak Shell, BP itp., itp., które są lepsze.
Używałem paliwa Tesco przez wiele lat i nigdy nie zauważyłem żadnych problemów......dodam, że nie tylko, po prostu wydaje się, że tankuję na najbliższej stacji benzynowej.

Mówiąc to wszystko, w tej chwili nie sądzę, żebym potrzebował produktów typu dodatki.
Mój samochód przejechał zaledwie 21000 mil, ale w głębi umysłu myślę, czy pomagają one przedłużyć żywotność silnika?

Z pewnością regularny serwis i dobre przedmuchy od czasu do czasu są równie dobre.

Myśli i opinie mile widziane.:thumb:

G
#21 ·
Nie używam Redexu cały czas, tylko od czasu do czasu. Wydaje się, że jakoś czyści samochód, ponieważ silnik pracuje płynniej... czy było lepiej pod względem zużycia paliwa przez dłuższy czas, nie używałem go dłużej niż na jeden zbiornik na raz, więc trudno powiedzieć.