Peugeot Forums banner
Status
Not open for further replies.

Aktualizacja systemu informacyjno-rozrywkowego RCC

1 reading
108K views 112 replies 43 participants last post by  LeMutt  
#1 ·
Mój pojazd ma jednostkę informacyjno-rozrywkową RCC (bez nawigacji), a aktualna wersja oprogramowania sprzętowego/oprogramowania to 74C, którą zaktualizowałem w zeszłym roku, kiedy miałem problem z carplay. Obecnie dostępna jest kolejna aktualizacja oprogramowania - wersja 75x (grudzień 2018 r.).

Dziś poszedłem do dealera na rutynowy trzymiesięczny serwis i poprosiłem dealera o przeprowadzenie aktualizacji. Dealer doradził mi, aby nie przeprowadzać aktualizacji, chyba że wystąpi problem. Mój doradca techniczny dealera jest ogólnie bardzo kompetentną (w oparciu o moje wcześniejsze doświadczenia z nim) i pomocną osobą, dlatego zdecydowałem się nie przeprowadzać aktualizacji.

Peugeot nie ujawnia, jakie konkretne problemy zostały naprawione/rozwiązane w jakiejkolwiek aktualizacji.

Jeśli ktoś czyta to forum i wykonał tę aktualizację, proszę dać mi znać, czy ta najnowsza aktualizacja RCC rozwiązuje jakieś istniejące problemy? A może są jakieś ulepszenia po tej aktualizacji?

#90 ·
@chicla22:

Potrzebujesz numeru VIN dawcy lub numeru uin/seryjnego (20 cyfr szesnastkowych, zwykle zaczyna się od xD0...) nowego systemu informacyjno-rozrywkowego. Nie mam systemu RCC i wydaje się, że nie można wyeksportować konfiguracji tak jak w systemach NAC, ale prawdopodobnie można znaleźć uin w logach szpiegowskich.

#95 · (Edited)
Cześć
Pierwszy raz Peugeot dla mnie, 3008 allure 1.6 benzyna thp 2018 i podoba mi się👍
Mam problem z android auto i połączeniem z telefonem w samochodzie za pomocą kabla. Próbowałem różnych kabli (nawet oryginalny samsung z telefonu z komunikatem o błędzie: połączenie kablowe niestabilne), ale bezskutecznie. Połączenie Bluetooth działa dobrze.
Informacje o telefonie: Samsung Galaxy S20 FE z Androidem 12.
Informacje o systemie i informacje o RCC (bez nawigacji):
Wersja RCC 074C. Informacje o systemie:
Wersja HMI: 21.616.53.17.00
Wersja IMX: x0101185 _171122_16.1B116
Wersja V850: W2.1_16.1S723

RCC z numeru VIN - aplikacja Peugeot na USB;
PSA_rcc-firmware_1_076_16-1B116-4_RCC_EU_W2

Czy powinienem zaktualizować do 076 i mieć nadzieję, że połączenie kablowe z android auto zostanie rozwiązane?🤔
Rejestr zmian, więcej funkcji w wersji 076C?🤔
Spróbować więcej kabli?🤪

Proszę o pomoc🙏

#103 ·
@Ace47 Tak, Twój RCC Wave 3 A2 obsługuje Apple CarPlay/Google Android Auto/MirrorLink. Jeśli nie widzisz tej opcji w menu, system infotainment może wymagać telekodowania, aby ją włączyć.

5.093 to najnowsza wersja oprogramowania układowego dla RCC Wave 3, ale testują nową wersję:
Code:
{
  "updateType": "rcc-firmware",
  "updateVersion": "5_095_20.0H022.20",
  "updateProvider": "BOSCH_CAR_MULTIMEDIA",
  "updateId": "005315191639571013",
  "updateDate": "2021/12/15 13:39:13",
  "updateStatus": {
    "code": "AVC",
    "label": "En attente de validation fournisseur"
  }
}

#104 ·
@Ace47 Tak, Twój RCC Wave 3 A2 obsługuje Apple CarPlay/Google Android Auto/MirrorLink. Jeśli nie widzisz tej opcji w menu, system infotainment może wymagać telekodowania, aby ją włączyć.

5.093 to najnowsza wersja oprogramowania układowego dla RCC Wave 3, ale testują nową wersję:
Code:
{
  "updateType": "rcc-firmware",
  "updateVersion": "5_095_20.0H022.20",
  "updateProvider": "BOSCH_CAR_MULTIMEDIA",
  "updateId": "005315191639571013",
  "updateDate": "2021/12/15 13:39:13",
  "updateStatus": {
    "code": "AVC",
    "label": "En attente de validation fournisseur"
  }
}
Dziękuję za szybką odpowiedź, nie, nie mam tej opcji, jak telekodować? dealer?

#105 ·
@Ace47 Prawdopodobnie nie... Zazwyczaj nie włączają tych funkcji. Zobacz [URL="https://www.forum-peugeot.com/Forum/threads/tuto-t%C3%A9l%C3%A9codage-et-calibration-dun-nac-rcc-cirocco-cmb_num-sans-diagbox-via-arduino.121767/][TUTO] Télécodage et calibration d'un NAC / RCC / CIROCCO / CMB_NUM SANS Diagbox via Arduino[/URL] i https://vlud.net/nac-telecodage.html

#110 ·
Więc zmieniłem radio, ale mam problem z ponownym kodowaniem VIN, odwiedziłem kilkanaście stron, żadna nie jest w stanie ponownie zakodować mojej jednostki, mówią, że opcja zmiany VIN jest zablokowana. Czy jest jakiś sposób na obejście blokady? (PSA RCC A2 9822730180)

Status
Not open for further replies.
You have insufficient privileges to reply here.