Mój pojazd ma jednostkę multimedialną RCC (bez nawigacji), a obecna wersja oprogramowania sprzętowego/oprogramowania to 74C, którą zaktualizowałem w zeszłym roku, kiedy miałem problem z carplay. Obecnie jest kolejna aktualizacja oprogramowania - wersja 75x (grudzień 2018 r.).
Dziś pojechałem do dealera na rutynowy trzydziestomiesięczny serwis i poprosiłem dealera o przeprowadzenie aktualizacji. Dealer doradził mi, abym nie kontynuował aktualizacji, chyba że wystąpi problem. Doradca techniczny mojego dealera jest ogólnie bardzo kompetentną (na podstawie moich wcześniejszych doświadczeń z nim) i pomocną osobą, dlatego zdecydowałem się nie kontynuować aktualizacji.
Peugeot nie ujawnia, jakie konkretne problemy zostały naprawione/rozwiązane w jakiejkolwiek aktualizacji.
Jeśli ktoś czytający to forum dokonał tej aktualizacji, proszę dać mi znać, czy ta najnowsza aktualizacja RCC rozwiązuje jakieś istniejące problemy? czy są jakieś ulepszenia po tej aktualizacji?
Cześć - mam taką samą konfigurację jak Ty i dokonałem aktualizacji do 75 (zrobiłem to sam, tak jak 74 (mój samochód miał 73)).
Moja rada dla Ciebie - nie rób tego!
Mam tylko jedną skargę na jednostkę multimedialną od czasu, gdy mam samochód i nadal nie została rozwiązana - przycisk głośności. Czasami słucham muzyki bardzo głośno i wracam do domu i zatrzymuję samochód z dość dużą głośnością, ponieważ mam ochotę na dużą głośność i wydaje się to w porządku w danym momencie.
Następnym razem, gdy uruchomię samochód, uderzy mnie wysoka głośność, którą zostawiłem w urządzeniu i szybko próbuję ją obniżyć ... czasami, dopóki urządzenie się nie uruchomi, pokrętło głośności nie ma efektu i jestem zmuszony nacisnąć je, aby wyciszyć dźwięk.
Więc to nadal nie zostało rozwiązane przez 75.
Nie zauważyłem żadnej poprawy w stosunku do 74.
Ale czuję, że straciłem 2 rzeczy ...
1) czasami mam słaby odbiór radia. Nie jestem pewien, ale zaczęło się następnego dnia po aktualizacji ... w tej chwili wydaje się, że zniknęło i wszystko wydaje się być w porządku ... więc może to był tylko przypadek ... było sporadyczne, ale na więcej niż jednym kanale.
2) to coś, co osobiście dla mnie nie działa, być może poczujesz, że to nie problem dla Ciebie. Moja konfiguracja to: mój główny telefon z kartą SIM w kieszeni - bluetooth jest włączony na stałe - więc połączy się z samochodem, gdy tylko uruchomię silnik, i mój "telefon samochodowy z androidem auto" z kablem USB włożonym przez cały czas. Ten telefon jest zrootowany i z wyłączonym bluetooth. Jego jedynym celem jest używanie do android auto, nie ma karty SIM. Android auto zmusza każdy podłączony kablem telefon do włączenia bluetooth i zakłóciłoby to mój główny telefon (ten z mojej kieszeni, z kartą SIM, który jest połączony tylko przez bluetooth). Więc wymusiłem wyłączenie bluetooth.
Wcześniej (z 74) wszystko było idealne - uruchomiłem samochód - telefon, którego używam do połączeń głosowych, automatycznie połączył się z bluetooth, a telefon z androidem auto był cały czas podłączony kablem - pytając mnie, czy chcę uruchomić android auto. Nie chciałem uruchamiać a.a. cały czas ... więc jeśli nie uruchomiłem a.a., nadal miałem polecenia głosowe i asystenta google przez mój telefon połączony przez bluetooth. Więc jeśli chciałem do kogoś zadzwonić, naciskałem przycisk i wypowiadałem polecenie. Lub zapytać google o coś ... nie wiem ... faktem jest, że TO DZIAŁAŁO!
Jeśli chciałem uruchomić android auto, naciskałem klawisz fortepianu nawigacji - otrzymałem komunikat "czy chcesz uruchomić android auto". Od tego momentu nie miałem już poleceń głosowych pochodzących z mojego telefonu bluetooth ... telefon podłączony kablem stał się telefonem głównym ... ale nie mam karty SIM w tym telefonie ... więc żegnaj "zadzwoń do X" za pomocą polecenia głosowego!
Z 75 straciłem to ... teraz, kiedy uruchamiam samochód, jeśli chcę do kogoś zadzwonić za pomocą polecenia głosowego i naciskam przycisk na kierownicy jak poprzednio, pojawia się wyskakujące okienko "czy chcesz uruchomić a.a. ok / anuluj".
Dopóki mam kabel USB włożony do drugiego telefonu, nie otrzymuję polecenia głosowego mojego telefonu kieszonkowego jak poprzednio.
Jeśli mam połączenie przychodzące, mogę odebrać je za pomocą przycisku na kierownicy, ale straciłem polecenia głosowe.
Oczywiście mam asystenta google ... ze wszystkimi jego funkcjami, w tym "zadzwoń do X", ale nie mam karty SIM w moim telefonie z androidem auto ... więc brak kontaktów i brak możliwości zainicjowania połączenia telefonicznego, z wyjątkiem ręcznego z wyświetlacza samochodu.
Wróciłbym do 74 w sekundę, gdybym wiedział jak ...