Peugeot Forums banner
Status
Not open for further replies.

Aktualizacja systemu informacyjno-rozrywkowego RCC

108K views 112 replies 43 participants last post by  LeMutt  
#1 ·
Mój pojazd ma jednostkę informacyjno-rozrywkową RCC (bez nawigacji), a aktualna wersja oprogramowania sprzętowego/oprogramowania to 74C, którą zaktualizowałem w zeszłym roku, kiedy miałem problem z carplay. Obecnie dostępna jest kolejna aktualizacja oprogramowania - wersja 75x (grudzień 2018 r.).

Dziś poszedłem do dealera na rutynowy trzymiesięczny serwis i poprosiłem dealera o przeprowadzenie aktualizacji. Dealer doradził mi, aby nie przeprowadzać aktualizacji, chyba że wystąpi problem. Mój doradca techniczny dealera jest ogólnie bardzo kompetentną (w oparciu o moje wcześniejsze doświadczenia z nim) i pomocną osobą, dlatego zdecydowałem się nie przeprowadzać aktualizacji.

Peugeot nie ujawnia, jakie konkretne problemy zostały naprawione/rozwiązane w jakiejkolwiek aktualizacji.

Jeśli ktoś czyta to forum i wykonał tę aktualizację, proszę dać mi znać, czy ta najnowsza aktualizacja RCC rozwiązuje jakieś istniejące problemy? A może są jakieś ulepszenia po tej aktualizacji?

#2 ·
Wstrzymałbym się. Mój był idealny, dopóki nie zdecydowałem się na aktualizację.
Zajęło to wieki, a teraz mam problemy:

Jasność ekranu czasami wraca do najniższego ustawienia przyciemnienia
Przycisk ustawień audio czasami odmawia działania
itd. itd. itd.

Save
#3 ·
Wstrzymałbym się. Mój był idealny, dopóki nie zdecydowałem się na aktualizację.
Zajęło to wieki, a teraz mam problemy:

Jasność ekranu czasami wraca do najniższego ustawienia przyciemnienia
Przycisk ustawień audio czasami odmawia współpracy
itd. itp. itd.
glen8 Dziękuję za odpowiedź. Przykro mi słyszeć, że masz jakieś problemy po aktualizacji. Czy masz ten sam system informacyjno-rozrywkowy (RCC) i zaktualizowałeś go do najnowszej wersji?

Byłem bardzo zainteresowany aktualizacją do najnowszej wersji i wcześniej dokonałem jednej aktualizacji za pośrednictwem dealera, aby rozwiązać problem z carplay. Ale tym razem doradca techniczny dealera (ta sama osoba, która dokonała ostatniej aktualizacji) odradził mi to, chyba że mam jakiś problem. Więc tego nie zrobiłem i nie zamierzam robić żadnych aktualizacji, chyba że mam jakieś problemy.

#5 ·
Rutynowy serwis co 3 miesiące? To przegląd, który decydujesz się zrobić zapobiegawczo, czy coś z książki? Dzięki.
Ostrzeżenie o serwisie pojazdu ustawione na interwały 3-miesięczne dla mojego pojazdu. Zatem co 3 miesiące lub 5000 km wyświetlane jest ostrzeżenie z symbolem czerwonego młotka z prośbą o serwis pojazdu. Ponieważ serwisy są całkowicie darmowe przez pierwsze 2 lata (części + robocizna), robię to odpowiednio.:D

#7 ·
Tak, to całkowicie poprawna odpowiedź - jeśli działa, nie naprawiaj tego. Zwłaszcza w oprogramowaniu układowym, gdzie można uszkodzić system.

Z wyjątkiem aktualizacji oprogramowania układowego z 5.x do 21.x w modelach NAC (obsługa Android Auto i DST), nie jestem świadomy żadnych nowych funkcji w ostatnich wersjach, więc są to "tylko" poprawki błędów. Jeśli nie możesz znaleźć żadnego problemu, nie ma powodu, aby aktualizować.

Peugeot (Continental lub Bosch) nie ujawnia żadnych problemów, które naprawili w jakiejkolwiek aktualizacji, ale w Service Box i z Twoim numerem VIN możesz znaleźć niektóre biuletyny techniczne dotyczące infotainment, które rozwiązują niektóre problemy z oprogramowaniem. Modele NAC mają co najmniej 4 z nich - D5AW016LQ0, D5AW016MQ0, D5AW016SQ0 i D5AW016XQ0.
To prawdopodobnie najlepsze "dzienniki zmian", jakie możemy uzyskać...

#8 ·
Kiedy później spotkałem się z technikiem, wspomniał mi, że podczas przeprowadzania aktualizacji oprogramowania (innej niż aktualizacja map) przez dealera, muszą oni zarejestrować problem z istniejącym lub skargę użytkownika, którą próbują rozwiązać za pomocą aktualizacji.

To dodatkowo potwierdza, że Peugeot nie ma zamiaru dodawać nowych funkcji do istniejącego systemu. Dlatego nie ma sensu martwić się aktualizacją oprogramowania, chyba że wystąpi problem.

#10 ·
Zrobiłem tę aktualizację wczoraj w moim 3008 z wersją RCC Bosch mÃ[emoji2398]dia. Wszystko poszło dobrze i teraz działa najnowsza wersja 075. W każdym razie nie sprawdziłem żadnej różnicy między tą nową wersją a poprzednią 074.
Mój pojazd początkowo był w wersji 72 i został zaktualizowany przez dealera do wersji 74C, aby rozwiązać problem z CarPlay jakiś czas temu. Aktualizacje RCC pojawiają się bardzo rzadko, a wersja 75 pojawiła się po 1 roku od poprzednich aktualizacji i byłem bardzo zainteresowany aktualizacją, ponieważ jak wspomniałem wcześniej w moich postach, mój dealer tego nie zalecał.

Nie sądzę, żeby była jakaś widoczna różnica między tą wersją a poprzednią, poza kilkoma poprawkami błędów, których nigdy się nie zauważa. W każdym razie, jeśli zauważysz jakąś różnicę, zamieść ją tutaj.

Nawiasem mówiąc, z którego regionu jesteś?

Wysłane z mojego iPhone'a za pomocą Tapatalk

#11 ·
Mój pojazd ma jednostkę multimedialną RCC (bez nawigacji), a obecna wersja oprogramowania sprzętowego/oprogramowania to 74C, którą zaktualizowałem w zeszłym roku, kiedy miałem problem z carplay. Obecnie jest kolejna aktualizacja oprogramowania - wersja 75x (grudzień 2018 r.).

Dziś pojechałem do dealera na rutynowy trzydziestomiesięczny serwis i poprosiłem dealera o przeprowadzenie aktualizacji. Dealer doradził mi, abym nie kontynuował aktualizacji, chyba że wystąpi problem. Doradca techniczny mojego dealera jest ogólnie bardzo kompetentną (na podstawie moich wcześniejszych doświadczeń z nim) i pomocną osobą, dlatego zdecydowałem się nie kontynuować aktualizacji.

Peugeot nie ujawnia, jakie konkretne problemy zostały naprawione/rozwiązane w jakiejkolwiek aktualizacji.

Jeśli ktoś czytający to forum dokonał tej aktualizacji, proszę dać mi znać, czy ta najnowsza aktualizacja RCC rozwiązuje jakieś istniejące problemy? czy są jakieś ulepszenia po tej aktualizacji?
Cześć - mam taką samą konfigurację jak Ty i dokonałem aktualizacji do 75 (zrobiłem to sam, tak jak 74 (mój samochód miał 73)).
Moja rada dla Ciebie - nie rób tego!
Mam tylko jedną skargę na jednostkę multimedialną od czasu, gdy mam samochód i nadal nie została rozwiązana - przycisk głośności. Czasami słucham muzyki bardzo głośno i wracam do domu i zatrzymuję samochód z dość dużą głośnością, ponieważ mam ochotę na dużą głośność i wydaje się to w porządku w danym momencie.

Następnym razem, gdy uruchomię samochód, uderzy mnie wysoka głośność, którą zostawiłem w urządzeniu i szybko próbuję ją obniżyć ... czasami, dopóki urządzenie się nie uruchomi, pokrętło głośności nie ma efektu i jestem zmuszony nacisnąć je, aby wyciszyć dźwięk.

Więc to nadal nie zostało rozwiązane przez 75.
Nie zauważyłem żadnej poprawy w stosunku do 74.

Ale czuję, że straciłem 2 rzeczy ...
1) czasami mam słaby odbiór radia. Nie jestem pewien, ale zaczęło się następnego dnia po aktualizacji ... w tej chwili wydaje się, że zniknęło i wszystko wydaje się być w porządku ... więc może to był tylko przypadek ... było sporadyczne, ale na więcej niż jednym kanale.
2) to coś, co osobiście dla mnie nie działa, być może poczujesz, że to nie problem dla Ciebie. Moja konfiguracja to: mój główny telefon z kartą SIM w kieszeni - bluetooth jest włączony na stałe - więc połączy się z samochodem, gdy tylko uruchomię silnik, i mój "telefon samochodowy z androidem auto" z kablem USB włożonym przez cały czas. Ten telefon jest zrootowany i z wyłączonym bluetooth. Jego jedynym celem jest używanie do android auto, nie ma karty SIM. Android auto zmusza każdy podłączony kablem telefon do włączenia bluetooth i zakłóciłoby to mój główny telefon (ten z mojej kieszeni, z kartą SIM, który jest połączony tylko przez bluetooth). Więc wymusiłem wyłączenie bluetooth.
Wcześniej (z 74) wszystko było idealne - uruchomiłem samochód - telefon, którego używam do połączeń głosowych, automatycznie połączył się z bluetooth, a telefon z androidem auto był cały czas podłączony kablem - pytając mnie, czy chcę uruchomić android auto. Nie chciałem uruchamiać a.a. cały czas ... więc jeśli nie uruchomiłem a.a., nadal miałem polecenia głosowe i asystenta google przez mój telefon połączony przez bluetooth. Więc jeśli chciałem do kogoś zadzwonić, naciskałem przycisk i wypowiadałem polecenie. Lub zapytać google o coś ... nie wiem ... faktem jest, że TO DZIAŁAŁO!
Jeśli chciałem uruchomić android auto, naciskałem klawisz fortepianu nawigacji - otrzymałem komunikat "czy chcesz uruchomić android auto". Od tego momentu nie miałem już poleceń głosowych pochodzących z mojego telefonu bluetooth ... telefon podłączony kablem stał się telefonem głównym ... ale nie mam karty SIM w tym telefonie ... więc żegnaj "zadzwoń do X" za pomocą polecenia głosowego!

Z 75 straciłem to ... teraz, kiedy uruchamiam samochód, jeśli chcę do kogoś zadzwonić za pomocą polecenia głosowego i naciskam przycisk na kierownicy jak poprzednio, pojawia się wyskakujące okienko "czy chcesz uruchomić a.a. ok / anuluj".
Dopóki mam kabel USB włożony do drugiego telefonu, nie otrzymuję polecenia głosowego mojego telefonu kieszonkowego jak poprzednio.
Jeśli mam połączenie przychodzące, mogę odebrać je za pomocą przycisku na kierownicy, ale straciłem polecenia głosowe.
Oczywiście mam asystenta google ... ze wszystkimi jego funkcjami, w tym "zadzwoń do X", ale nie mam karty SIM w moim telefonie z androidem auto ... więc brak kontaktów i brak możliwości zainicjowania połączenia telefonicznego, z wyjątkiem ręcznego z wyświetlacza samochodu.

Wróciłbym do 74 w sekundę, gdybym wiedział jak ...

#12 ·
Cześć - mam taką samą konfigurację jak Twoja i zrobiłem aktualizację do 75 (zrobiłem to sam, tak jak 74 (mój samochód przyszedł z 73)).
Moja rada dla Ciebie - nie rób tego!
Mam tylko jedną skargę na jednostkę informacyjno-rozrywkową od czasu, gdy mam samochód i nadal nie została rozwiązana - przycisk głośności. Czasami słucham muzyki bardzo głośno i wracam do domu i zatrzymuję samochód przy dość dużej głośności, ponieważ mam ochotę na dużą głośność i wydaje się to w porządku w danym momencie.
Następnym razem, gdy uruchomię samochód, uderza mnie wysoka głośność, na której zostawiłem urządzenie i szybko próbuję ją obniżyć ... czasami, dopóki urządzenie się nie uruchomi, pokrętło głośności nie ma efektu i jestem zmuszony nacisnąć je, aby wyciszyć dźwięk.
Tak więc to nadal nie zostało rozwiązane przez 75.
Nie zauważyłem żadnej poprawy w stosunku do 74.
Ale czuję, że straciłem 2 rzeczy ...
1) czasami mam słaby odbiór radia. Nie jestem pewien, ale zaczęło się to dzień po aktualizacji ... w tej chwili wydaje się, że zniknęło i wszystko wydaje się być w porządku ... więc to mogło być tylko zbiegiem okoliczności ... było sporadyczne, ale na więcej niż jednym kanale.
2) to coś, co nie działa dla mnie osobiście, może czujesz, że to nie problem dla Ciebie. Moja konfiguracja to: mój główny telefon z kartą SIM w kieszeni - bluetooth jest włączony na stałe - więc połączy się z samochodem, gdy tylko uruchomię silnik, a mój "telefon samochodowy z Android Auto" z kablem USB włożonym przez cały czas. Ten telefon jest zrootowany i z wyłączonym bluetooth. Jego jedynym celem jest używanie do Android Auto, nie ma karty SIM. Android Auto zmusza każdy telefon podłączony kablem do włączenia bluetooth i zakłóciłoby to mój główny telefon (ten z mojej kieszeni, z kartą SIM, który jest połączony tylko przez bluetooth). Więc wymusiłem wyłączenie bluetooth.
Wcześniej (z 74) wszystko było idealnie - uruchomiłem samochód - telefon, którego używam do połączeń głosowych, automatycznie połączył się z bluetooth, a telefon z Android Auto był cały czas podłączony kablem - pytając mnie, czy chcę uruchomić Android Auto. Nie chciałem uruchamiać a.a. cały czas ... więc jeśli nie uruchomiłem a.a., nadal miałem polecenia głosowe i asystenta Google za pośrednictwem mojego telefonu połączonego przez bluetooth. Więc jeśli chciałem do kogoś zadzwonić, naciskałem przycisk i wypowiadałem polecenie. Albo zapytać Google o coś ... nie wiem ... faktem jest, że TO DZIAŁAŁO!
Jeśli chciałem uruchomić Android Auto, naciskałem klawisz nawigacji fortepianowej - otrzymałem komunikat "czy chcesz uruchomić Android Auto?". Od tego momentu nie miałem już poleceń głosowych pochodzących z mojego telefonu z bluetooth ... telefon podłączony kablem stał się telefonem głównym ... ale nie mam karty SIM w tym telefonie ... więc żegnaj "zadzwoń do X" za pomocą polecenia głosowego!

Z 75 straciłem to ... teraz, kiedy uruchamiam samochód, jeśli chcę do kogoś zadzwonić za pomocą polecenia głosowego i naciskam przycisk na kierownicy jak poprzednio, pojawia się wyskakujące okienko "czy chcesz uruchomić a.a. ok / anuluj".
Dopóki mam kabel USB włożony do drugiego telefonu, nie mogę wydawać poleceń głosowych mojemu telefonowi w kieszeni jak poprzednio.
Jeśli mam połączenie przychodzące, mogę odebrać je z przycisku na kierownicy, ale straciłem polecenia głosowe.
Oczywiście, jeśli nacisnę ok, aby uruchomić Android Auto, mam Asystenta Google ... ze wszystkimi jego funkcjami, w tym "zadzwoń do X", ale nie mam karty SIM w telefonie z Android Auto ... więc brak kontaktów i brak możliwości zainicjowania połączenia telefonicznego, z wyjątkiem ręcznego z wyświetlacza samochodu.

Wróciłbym do 74 w sekundę, gdybym wiedział jak ...
Drogi Minjae Kang, dziękuję za informację i aktualizację.

#14 ·
Cześć, zastanawiałem się, czy można zmienić oprogramowanie układowe w moim Peugeot 3008 Allure z 1_075__16.1B116 - 5/12/18 na wersję, która jest w linii gt 21.07.16.32_NAC_rO? Aby uzyskać dodatkowe opcje w systemie informacyjno-rozrywkowym, takie jak dodatkowe opcje wskaźników.

#16 ·
Nie. Mają inny sprzęt systemu informacyjno-rozrywkowego (RCC vs NAC), to nie tylko oprogramowanie/oprogramowanie układowe.
Witajcie,

Jestem nowy na tych forach.

Mój samochód to 3008 Active. Jaki jest typ systemu informacyjno-rozrywkowego? RCC czy NAC?

Pobrałem aktualizację oprogramowania ze strony Peugeot UK. Uzyskałem to, wprowadzając numer VIN samochodu. Pobralem ogromny skompresowany plik plus plik klucza licencyjnego. Mówi, że to plik do aktualizacji nawigacji, ale mój samochód nie ma wbudowanego systemu nawigacji. Czy aktualizacja mojego samochodu za pomocą tego pliku jest bezpieczna?

Dzięki

Save
#20 · (Edited)
Powinien to być system RCC. Jak nazywa się plik?

Aktualizacja systemu nie powiedzie się, jeśli na pendrive'ie znajdują się nieprawidłowe pliki, więc system nie jest rozgrzewany.
Dzięki za odpowiedź.

Nazwa pliku to PSA_rcc-firmware_1_076_16-1B116-4_RCC_EU_W2.tar

Oto informacje o moim aktualnym oprogramowaniu:

Save
#19 ·
Cześć.

Jakieś przemyślenia na temat najnowszej aktualizacji 076?

PSA_rcc-firmware_1_076_16-1B116-4_RCC_EU_W2.

Nadal jestem na 075, ale zastanawiam się, czy ktoś się na to zdecydował i odczuł jakieś ulepszenia.
Zrobiłem to, ale nie zauważyłem żadnej widocznej różnicy. Jeśli nie masz żadnych problemów, nie zawracaj sobie głowy.

Wysłane z mojego iPhone'a za pomocą Tapatalk

#24 ·
Jedną z rzeczy, które ostatnio zauważyłem, jest to, że w ustawieniach samochodu pojawiła się pozycja w menu o nazwie Traction Control. Z tego, co pamiętam, nie miałem wcześniej tej opcji w ustawieniach samochodu (Active 1.6 BlueHDI). Podejrzewam, że pojawiła się po mojej ostatniej aktualizacji do wersji 76.

Save
#30 ·
Twój dealer Peugeota nie ma pojęcia, jak działa Android Auto i wydaje się to tylko wymówką. Google nie może automatycznie zaktualizować oprogramowania Twojego systemu informacyjno-rozrywkowego bezprzewodowo. Właściwie Peugeot też nie może...

Litery w numerze wersji są ważne, aby wiedzieć, czy Twój sprzęt ma tam wsparcie.

076A oznacza, że ​​masz system RCC A1 Wave 2. AA jest obecny tylko w wersjach C lub D (również z DAB), oba RCC A2 Wave 2.
Dzięki za info i czas (y)

#36 ·
Mam tę samą wersję na RCC w moim P308 T9 2020r, ale w aplikacji My Peugeot jest powiadomienie o nowej aktualizacji PSA_rcc-firmware_4_084_19-1E027-6_RCC_EU_W3_ECO.tar. Chciałbym znaleźć plik z dziennikiem zmian przed aktualizacją, ponieważ do tej pory nie mam żadnych problemów i chciałbym, żeby tak pozostało. Jedynym problemem jest to, że aplikacja My Peugeot nie łączy się z samochodem, tylko czeka na połączenie.

Save
#37 ·
Mam tę samą wersję na RCC w moim P308 T9 2020r, ale w mojej aplikacji My Peugeot jest powiadomienie o nowej aktualizacji PSA_rcc-firmware_4_084_19-1E027-6_RCC_EU_W3_ECO.tar. Chciałbym znaleźć plik z dziennikiem zmian przed aktualizacją, ponieważ do tej pory nie mam żadnych problemów i chciałbym, żeby tak pozostało. Jedynym problemem jest to, że moja aplikacja My Peugeot nie łączy się z samochodem, tylko czeka na połączenie.
Czy masz Wi-Fi w swoim samochodzie? Nie mogę znaleźć żadnych opcji w moim samochodzie.

#41 ·
Witajcie wszyscy,
Robie ostatnią aktualizację i...nie mogę połączyć się z aplikacją MyPeugeot. :(
Czy w końcu istnieje możliwość posiadania AA w tym systemie multimedialnym? A może trzeba go zmienić? To frustrujące nie mieć android car w samochodzie z 2019 roku.
Dzięki!

#42 ·
Nie, ten system nie obsługuje MirrorLink, Android Auto ani CarPlay - wersja oprogramowania to 084A, a to "A" oznacza, że ​​ma sprzęt A1, bez tej obsługi.
Aplikacja MyPeugeot używa Bluetooth, więc może być konieczne ponowne sparowanie i rozparowanie.

Status
Not open for further replies.
You have insufficient privileges to reply here.