Peugeot Forums banner

Temperatura Peugeot 307cc

34K views 19 replies 11 participants last post by  madbadandold  
#1 ·
Cześć wszystkim,

Mam kilka pytań, które chciałbym zadać dotyczących Peugeota 307cc z 2005 roku, którego niedawno kupiłem.

Samochód wydaje się wykazywać pewne nieprawidłowości związane z temperaturą. Było kilka dni, kiedy wskaźnik temperatury poszedł od razu w górę do czerwonego i zaczął migać znak STOP. Samochód został natychmiast zatrzymany i dodano trochę wody. Kiedyś pił wodę! Więc lokalny warsztat zasugerował wymianę chłodnicy.
Kupiłem nową chłodnicę i zamontowałem ją.

Temperatura samochodu od tego czasu wydaje się być lepsza, ale wskaźnik nadal wydaje się wahać. Czasami zatrzymuje się na 70, czasami na 90, czasami tuż powyżej 90. Zazwyczaj pozostaje po niższej stronie podczas jazdy i powoli rośnie, jeśli samochód stoi w miejscu.

Przez ostatnie kilka dni było tylko 90 lub nieco powyżej 90. Na biegu jałowym pozostaje na jednym punkcie powyżej 90.

Ponieważ po raz pierwszy kupiłem Peugeota, nie wiem, w jakich normalnych temperaturach Peugeot zwykle pracuje. Albo czy wahający się wskaźnik temperatury jest normalnym działaniem?

Załączyłem zdjęcie dla odniesienia. Jesteście ekspertami. Moglibyście mi powiedzieć.

Zwróćcie uwagę na wskaźnik temperatury i temperaturę oleju. Czy to normalne?

Dzięki z góry
-Ibz

Attachments

#3 ·
może to być czujnik temperatury lub ewentualnie wadliwy termostat
tak, sprawdziłbym to, a także sprawdziłbym, czy rzeczywiście masz płyn chłodzący, ewentualnie blokadę w układzie chłodzenia lub wadliwą pompę wody.

Mój 307 kombi 2.0 hdi utrzymuje temperaturę 70c, gdy się rozgrzeje, podnosi się do 90 tylko wtedy, gdy stoi na biegu jałowym przez 10 minut

#8 ·
Dzięki za odpowiedź, chłopaki!

Korek zbiornika na wodę - Widziałem, że płyn chłodniczy spadł wokół zbiornika, ale nie słyszę żadnego syczenia/gwizdu, gdy poziom wody w zbiorniku wyrównawczym wzrasta. Czy to nadal oznacza, że korek jest uszkodzony?

Normalna temperatura - Rozumiem więc, że normalna temperatura pracy samochodu powinna wynosić od 70 do 90 - nie powyżej 90, prawda? I czy powinna pozostać statyczna, czy powinna się wahać? (We wszystkich moich innych samochodach pozostaje statyczna).

Czy ktoś z was ma jakieś samouczki lub instrukcje dotyczące usuwania blokady powietrznej z układu, jeśli taka występuje? I jak sprawdzić, czy pompa wody / czujnik temperatury jest sprawny?

Powyższe jest bardzo mile widziane!

Pozdrawiam,
-Ibz.

#10 ·
Jak już wspomniano, mój zawsze wynosi od 80 do 90 stopni, w zależności od tego, czy jadę, pracuję na biegu jałowym, czy też temperatura przekracza 38 stopni, ale nigdy powyżej 90. Masz rację co do innych samochodów, ponieważ zarówno RR, jak i Jag utrzymują stałą temperaturę i się nie ruszają. Dużo bardziej wolę niewielkie wahania 307. Podejrzewałbym również problem z układem chłodzenia, zablokowanie, zapowietrzenie lub wyciek ciśnienia.

#12 ·
Dzięki wam!
Przynajmniej mam teraz pojęcie, co trzeba sprawdzić w samochodzie.

Jednak jeszcze jedna obawa, co z lekko podwyższoną temperaturą oleju? Co powoduje wzrost temperatury oleju? :(
Czy temperatura oleju jest wprost proporcjonalna do temperatury silnika/płynu chłodzącego?

Czy może po prostu tracę głowicę silnika lub uszczelkę?

Pozdrawiam,
-Ibz.

#13 ·
Problem z temperaturą Peugeot 307cc

Odkryłem, że 307cc ma termostat 105C, a nie inne warianty, które mają 89C. Termostat ma również czujnik w plastikowej obudowie, którego moim zdaniem nie mają inne. Z tego powodu silnik pracuje goręcej, a zatem wskaźnik pokazuje również wahania temperatury od 105C do nieco poniżej 90C. Również temperatura oleju pokazuje jeden podział powyżej znaku 100c, co również jest oczekiwane. Nie mogę znaleźć zamiennika termostatu (który jest wbudowany w obudowę), który ma temperaturę niższą niż 105C, co moim zdaniem oznacza, że typ cc został ustawiony na działanie przy 105C. Jedyne termostaty, które mają 89C, nie mają obudowy z wbudowanym czujnikiem, dlatego nie można zmienić na niższą temperaturę, chyba że czujnik nie jest podłączony. Osobiście cieszę się, że mam niższą temperaturę, ale nie ma na to łatwego sposobu. Być może projektanci pomyśleli, że ponieważ cc jest sportową wersją z możliwością otwarcia dachu, podniosą temperaturę silnika, aby był nieco bardziej responsywny (jeśli rzeczywiście tak się dzieje, ale nie wiem). To wyjaśnia, dlaczego samochody 307 działają mniej gorąco, ponieważ mają termostat o niższej temperaturze.
Miałem również sytuację, w której zbiornik wyrównawczy pokazywał wysoki poziom po uruchomieniu samochodu, ale wierzę, że jest to powietrze rozprężające się w układzie. Istnieje co najmniej jedna śruba odpowietrzająca (w rurze nagrzewnicy) i prawdopodobnie kolejna gdzie indziej na bloku. Mój ustabilizował się na stałym poziomie, podnosząc się tylko nieznacznie po rozgrzaniu, a następnie powracając po schłodzeniu. To w porządku, ponieważ woda rozszerza się po podgrzaniu, chociaż znacznie mniej niż powietrze.
Mam nadzieję, że to pomoże.

#17 ·
Fair comment but do a search to find history of defects and read them instead of tagging them into a new thread.
Cześć, dzięki za odpowiedź.:lol: Dosłownie właśnie dołączyłem do tego Forum a) aby to skomentować i b) aby zrobić dokładnie to, co mówisz - przeszukać w poszukiwaniu odpowiedzi na ten problem! Szukałem w Internecie tego samego problemu i chociaż widzę wiele osób z tym samym problemem (nagły wzrost temperatury, a następnie powrót do normy), nikt, o ile wiem, nie zamieścił ostatecznej odpowiedzi rozwiązującej problem raz na zawsze! 307cc nie ma żadnych instrukcji i nie mogę znaleźć schematu okablowania obejmującego mój samochód, który ma dwubiegowy wentylator chłodnicy, ale BEZ przekaźników i, z tego, co mogę ustalić, elektronicznie sterowany termostat! Czy możesz mi w ogóle pomóc, bo dostaję szału! Chciałbym zobaczyć, jak działa system elektrycznie. 2005 307cc 2.0 Benzyna 103 kW Wariant 3BRFJC Z góry dziękuję