Peugeot Forums banner

Peugeot 207 brak wentylatora chłodnicy, nie działa klimatyzacja

11K views 13 replies 3 participants last post by  Peter.  
#1 ·
Samochód, który właśnie kupiłem, ma tylko jedną wadę - kiedy włączam klimatyzację, przycisk się zapala, ale wentylator się nie uruchamia, a pompa klimatyzacji się nie włącza. Przeczytałem trochę o tej usterce przed opublikowaniem tego wątku, więc wykonałem już kilka kontroli.:

Sprawdziłem bezpieczniki pod maską, bezpiecznik wentylatora i bezpiecznik klimatyzacji 40a są w porządku.
Sprawdziłem ciśnienie czynnika chłodniczego po stronie niskiego ciśnienia, które wskazuje na wysokie. Jest to oczywiście spowodowane tym, że pompa nie działa, głównym powodem, dla którego to sprawdziłem, jest wykluczenie niskiego ciśnienia jako przyczyny, dla której wentylator/pompa się nie uruchamia.

Badania wskazują, że prawdopodobną przyczyną jest usterka czujnika obudowy termostatu. Czy istnieje sposób na oszukanie tego czujnika, aby zwrócił normalną wartość, abym mógł sprawdzić system przed wydaniem pieniędzy na nową obudowę (i zdarciem sobie kostek podczas jej wymiany)?

Mogę mieć dostęp do urządzenia diagnostycznego jutro, jeśli tak, podłączę je i zobaczę, jakie kody zostaną zwrócone.

Dzięki
Pete.

#3 ·
Ian, dzięki za odpowiedź.

Numer VIN to VF3WA8FSC34510***
Numer silnika to FGAH0365***

Mam nadzieję, że to wystarczy do zidentyfikowania wariantu. Z tego, co czytałem w Internecie, wynika, że problem z elektrycznym termostatem wynika z niewymiennego czujnika temperatury wbudowanego w tę samą obudowę. Czy ktoś może to potwierdzić?

#4 ·
Ian, dzięki za odpowiedź.

Numer VIN to VF3WA8FSC34510***
Numer silnika to FGAH0365***

Mam nadzieję, że to wystarczy do zidentyfikowania wariantu. Z tego, co czytałem w Internecie, wynika, że problem z elektrycznym termostatem wynika z niewymiennego czujnika temperatury wbudowanego w tę samą obudowę. Czy ktoś może to potwierdzić?
Podejrzewam, że widziałeś ten film:
. Niewymienny czujnik to tak naprawdę połączenie z cewką grzewczą w termostacie. Termostat jest konwencjonalnym termostatem, który posiada element grzejny do podgrzewania wosku, aby zapewnić większą kontrolę nad termostatem.

Jak sugerowałem, warto zmierzyć rezystancję grzałki termostatu za pomocą multimetru.

Peugeot servicebox nie rozpoznaje Twojego numeru VIN - potrzebuje ostatnich 3 cyfr VIN. Jeśli możesz podać mi pojemność i typ silnika (tj. benzyna lub diesel), mogę zgadnąć resztę. Czy klimatyzacja ma cyfrowy wyświetlacz z wyświetlaniem/ustawianiem temperatury, czy tylko zestaw pokręteł?

#8 ·
Oto kilka schematów

Chłodzenie silnika
1380 to grzałka termostatu
1220 czujnik temperatury wody
1320 ECU silnika
8007 Przełącznik ciśnienia klimatyzacji
1220
94164

94163

Schemat klimatyzacji
8020 to sprężarka
8025 Sterowanie klimatyzacją
PSF1 skrzynka bezpieczników silnika

94159

94160

Lokalizacja przełącznika ciśnienia klimatyzacji 8007
94162

Attachments

#10 ·
Dzięki za pomoc. Złapałem narzędzie diagnostyczne i myślę, że to jest usterka, która powoduje problem.

View attachment 94167

Więc, poprawcie mnie, jeśli się mylę, ale to oznacza, że grzałka ma przerwę w obwodzie i muszę wymienić obudowę termostatu?

Pete.
Tak, to brzmi poprawnie. Jedyną inną możliwością jest to, że kabel nie jest prawidłowo podłączony.