Peugeot Forums banner
Status
Not open for further replies.
61 - 80 of 907 Posts
Zleciłem mojemu lokalnemu warsztatowi przeprowadzenie testu opisanego na włoskiej stronie internetowej i w ogóle nie wypompowano płynu ze zbiornika. Utrzymuję ją w ruchu, resetując alarmy za pomocą taniego czytnika ODB11, który kupiłem w Eurocarparts. Zamierzam zdjąć zbiornik i zbadać pompę, gdy czas na to pozwoli.

OK, zdjąłem zbiornik dziś po południu i wyjąłem pompę ze zbiornika.

Dla tych, którzy są zainteresowani, mój samochód to Peugeot 508 Allure 2.0BlueHDI z 2014 roku i ma przejechane tylko 11 500 mil. Po raz pierwszy dowiedziałem się, że jest problem, gdy pojawiło się ostrzeżenie Adblue. Dolałem płynu do zbiornika, ale alarm pozostał. Zleciłem lokalnemu warsztatowi usunięcie wszystkich alarmów, ale powrócił po kilku milach. Po przeprowadzeniu pewnych badań zleciłem lokalnemu warsztatowi przeprowadzenie testu, aby sprawdzić, czy ze zbiornika wypompowywana jest odpowiednia ilość Adblue. Stwierdzili, że nie ma żadnego wyjścia.

Aby umożliwić wyjęcie zbiornika, opuściłem tylny drążek stabilizatora, a następnie odłączyłem dwa kable od zbiornika. Następnie umieściłem podnośnik pod zbiornikiem i usunąłem trzy nakrętki mocujące zbiornik do podłogi bagażnika. Opuściłem go ostrożnie, aż było wystarczająco dużo miejsca, aby wyjąć rurę, która doprowadza Adblue do układu wydechowego (na górze zbiornika na płycie pompy). Następnie mogłem wyjąć zbiornik z samochodu. Pompa jest przymocowana do zbiornika za pomocą jedenastu śrub. Po wykręceniu śrub pompa podniosła się, ale musiałem odłączyć kable i krótką rurę, aby całkowicie wyjąć ją ze zbiornika.

Zamówiłem już używaną pompę od sprzedawcy części i zaktualizuję informacje, gdy dotrze i ją zamontuję. Spróbuję również dodać kilka zdjęć.

Ładne. Pompa to czarna rura pośrodku. Pompa z drugiej ręki? Mam nadzieję, że wytrzyma. Ile kosztowała taka używana pompa, jeśli mogę zapytać?
Ponadto: pamiętaj, aby w pokrywie zrobić odpowiednie otwory wentylacyjne...
Zastanawiam się, kto jest producentem OEM tej pompy. Moglibyśmy się z nim skontaktować bezpośrednio.

Rozkładam również zbiornik.
Przy okazji: czy sprawdziłeś części elektryczne za pomocą jakiegoś narzędzia? Znajdź, który element się spalił?

Przepraszam za jakość obrazu...

Zapłacono 75 funtów, w tym koszty wysyłki. Czy ktoś wie, co jest potrzebne do zakodowania tego w moim samochodzie? A może mogę po prostu wymienić pompę i zostawić całą elektronikę?

Jeśli to stara wersja: bez kodowania. Wystarczy podłączyć i grać. Nowa pompa ma nowe oprogramowanie i płytkę PCB (wymaga subskrypcji Peugeot Planet).
Na miejscu Peugeota kupiłbym każdą używaną pompę online
i zniszczył.

Właściwie nie ma nowej pompy - zmienili płytkę (PCB). Sama pompa, czarna mała rurka, jest prawdopodobnie tym samym OEM (bez numeru części). Po zmianie sterownika i systemu odpowietrzania zbiornika potrzebujesz nowej aktualizacji oprogramowania.

PS: Czy ktoś testował starą pompę elektrycznie? Która dioda padła?

Zamontowałem dziś zamiennik, a następnie zresetowałem wszystkie kody alarmowe. Od tego czasu przejechałem 13 mil i nie ma żadnych oznak alarmu. Trzymajcie za mnie kciuki.
Pompa, którą kupiłem, pochodziła z 308 z 2015 roku, który miał przejechane 30 tys. mil, ale zadziałała od razu bez kodowania.

Przy okazji Save2, co z tą diodą, która się zepsuła? Mam starą pompę/płytę itp., więc mógłbym przetestować pewne elementy. Wiele elementów wydaje się być montowanych powierzchniowo, więc może być trudno je przetestować. Myślałem, że to pompa się spaliła, a nie element na płycie???

Dzięki Mike, to naprawdę nie była zła robota i na pewno zaoszczędziłem sporo gotówki. Mam tylko nadzieję, że ten wytrzyma dłużej. Dobrze byłoby dowiedzieć się, co tak naprawdę dzieje się ze zespołem pompy. Być może to tylko jakiś tani komponent, który można by wymienić. Pomyśleć, że nowy zbiornik kosztuje 900 funtów!!!

Jedna kwestia warta wspomnienia (którą zauważyłem dopiero po zdjęciu zbiornika) jest taka, że wydaje się, że z tyłu po prawej stronie zbiornika znajduje się korek spustowy. O wiele łatwiej byłoby opuścić pusty zbiornik niż taki z 17 litrami Adblue. To byłoby co najmniej 17 kg (37,5 funta starej waluty) cięższe niż pusty, a koszt Adblue jest tak tani (kupiłem 10 litrów od Wilko za 10 funtów).

Jeśli ktoś ma jakieś pytania, z przyjemnością na nie odpowiem, jeśli będę mógł. Więcej mocy dla majsterkowiczów!!
Jonsy, czy mógłbyś zamieścić tutaj instrukcję "Jak to zrobić"?

Cześć,

Mam ten sam problem z moim Peugeot Partner Tepee 2015.

Również błąd P20E8. Kupiłem samochód z drugiej ręki i właśnie wykonałem czynności serwisowe z pętlą adblue i wymianą korka - za późno :(, pompa prawdopodobnie jest martwa. Istnieją ogromne różnice cenowe między zbiornikami i pompami peugeot/citroen na rynku wtórnym. Niestety najwyższe ceny dotyczą Partnera, dla innych jak 308 są o połowę niższe. Na podstawie zdjęć porównałem moduł pompy zawarty w zbiornikach dla samochodów peugeot/citroen i wyglądają bardzo podobnie, pudełko jest identyczne, czasami offsetowa część lub numer części jest inny (wersja?). Myślę o próbie wymiany modułu pompy lub tylko pompy (bez PCB) z zestawu dla innego modelu PSA. Co myślisz, specjalna prośba do Save2, czy może się to zakończyć sukcesem?

Pozdrawiam, Filo.

P.S. Przepraszam za mój słaby angielski.

Jeśli znajdziesz pompę wewnętrzną ze zużytych części, może działać. Wystarczy odłączyć kilka wewnętrznych kabli, aby podłączyć nową pompę. Jedyny problem: nigdy nie wiesz, w jakim stanie jest używana pompa, więc to ryzyko.
Niewielkie ryzyko w porównaniu z nowym zbiornikiem (900 £).

Przypomnij mi, jaki silnik dokładnie ma tepee?

61 - 80 of 907 Posts
Status
Not open for further replies.
You have insufficient privileges to reply here.