Peugeot Forums banner
Status
Not open for further replies.

Kod błędu P20E8 i zbiornik mocznika

997K views 906 replies 137 participants last post by  noddy-hol  
#1 ·
Szukam porady, jak postępować po tym, jak mój lokalny dealer Peugeota zbadał "UREA: Emission fault warning message" i ujawnił kod błędu P20E8 00.

Uzupełnili zbiornik mocznika (chociaż komunikat na desce rozdzielczej wciąż pokazywał ponad 1500 mil pozostało) i usunęli błąd. Powiedzieli, że jeśli komunikat o błędzie powróci, będę potrzebował zupełnie nowego zbiornika mocznika, który kosztuje ponad 1000 funtów!!

Zgadnijcie co, 5 mil później komunikat powrócił. Wróciłem do dealera, ale bezskutecznie. Uważają, że błąd oznacza, że ciśnienie płynu mocznika jest zbyt niskie, co oznacza nowy, kompletny zbiornik. Samochód to wrzesień 2014 2.0 Bluehdi 150, więc ma zaledwie kilka miesięcy po gwarancji. Przeszedł wszystkie wezwania do serwisu, w tym wiązkę przewodów mocznika.

Co więc może być przyczyną niskiego ciśnienia. Dziura w zbiorniku? Uszkodzona pompa? Zatkana dysza rozpylacza? Czy któreś z nich można naprawić bez wymiany całej jednostki?

Czy ktoś z was zna specjalistę, który mógłby się temu przyjrzeć... innym niż jeden z głównych dealerów?

Wszelka pomoc i porady będą bardzo mile widziane. Dzięki.

#2 ·
Miałem problemy z powtarzającymi się fałszywymi alarmami mocznika. Spodziewałem się wymiany wiązki przewodów itp., ale w rzeczywistości wszystko, czego wymagało, to nowa nasadka do utrzymania ciśnienia (w ramach gwarancji - właśnie!). Upewniłbym się, że nasadka została wzięta pod uwagę przed jakąkolwiek poważną operacją na systemie, zwłaszcza teraz, gdy nie masz już gwarancji ;)

Jestem pewien, że powiedzieli, że to element objęty akcją serwisową? A może po prostu zrobione w ramach gwarancji. Nie zabrałem samochodu, więc nie pamiętam, przepraszam.... Nie jestem pewien, dlaczego Twój dealer nie jest na bieżąco z tym, ale szczerze mówiąc, nic mnie nie zaskakuje u tych ludzi :nono:

Jasne, nasadka nie może być aż tak droga (prawda? :rolleyes:), mimo wszystko musi być warta spróbowania :thumb:

Save
#284 ·
Miałem problemy z powtarzającymi się fałszywymi alarmami mocznika. Spodziewałem się wymiany wiązki przewodów itp., ale w rzeczywistości wszystko, czego potrzebowałem, to nowa nasadka do utrzymania ciśnienia (w ramach gwarancji - akurat!). Upewniłbym się, że nasadka została wzięta pod uwagę przed jakąkolwiek poważną operacją na systemie, zwłaszcza teraz, gdy nie masz już gwarancji ;)

Jestem pewien, że powiedzieli, że to akcja serwisowa? A może po prostu zrobione w ramach gwarancji. Nie zabrałem samochodu, więc nie pamiętam, przepraszam.... Nie jestem pewien, dlaczego Twój dealer nie jest na bieżąco z tym, ale szczerze mówiąc, nic mnie nie dziwi u tych ludzi :nono:

Jasne, nasadka nie może być aż tak droga (prawda? :rolleyes:), mimo wszystko musi być warta ryzyka :thumb:
Niestety mam ten sam problem z P20E8 w Peugeocie 308 (2015) i zamierzam kupić nową nasadkę, zanim przejdę do wymiany zbiornika. Czy usterka powróciła po wymianie nasadki?

#4 ·
Numer referencyjny TSB dla nowej nakrętki do napełniacza Ad Blue to HUH. Nie jestem pewien, czy było to związane z brakiem resetowania poziomu napełnienia, a nie z problemem uszczelnienia zbiornika - ale warto spróbować. Mój egzemplarz jest z maja 2015 roku, więc jestem ciekaw, czy problem zostanie rozwiązany, czy też czeka mnie potencjalny koszt w wysokości 1000 funtów......

#5 ·
Tak, warto spróbować.

Zdecydowanie użyto zaślepki, aby rozwiązać mój kod błędu P20E8 'ciśnienie reduktora', chociaż to rozwiązanie mogło nie mieć zastosowania we wszystkich przypadkach.

Jestem pewien, że system można by naprawić, biorąc pod uwagę jego 'względną' prostotę, ale niestety, jak widać na całym świecie w dzisiejszych czasach, biorąc pod uwagę celowe ograniczenie/niedostępność podzespołów lub rozwiązań naprawczych, o wiele łatwiej jest wymieniać całe elementy/systemy dużym kosztem, niż zawracać sobie głowę tymi naprawczymi bzdurami :rolleyes:

Save
#6 ·
Dziękuję za komentarze.

Poszedłem do innego dealera Peugeota, aby kupić najnowszą pokrywę zbiornika Adblue (numer części 16 319 998 80), która wydaje się być najtańszą częścią do wymiany na początek. Chociaż kosztowała 19,54 £!

Zamówiłem również czytnik/narzędzie do resetowania kodów błędów OBD2 i dam znać, jak sprawy się mają z nową pokrywą, kiedy wykasuję kody w ten weekend.

Przy okazji, zapytałem również dealera o cenę nowego zbiornika. Zacytowali 950 £ za samą część + montaż. Szybki rzut oka na Ebay pokazuje numer części 16 101 155 80 jako zbiornik/pompę Adblue za 150 £.

Czy ktoś może potwierdzić, że numer części jest poprawny? Czy ktoś wie, co jest potrzebne do wymiany zbiornika Adblue?

....ciąg dalszy nastąpi

#179 ·
Dziękuję za komentarze.

Poszedłem do innego dealera Peugeota, aby kupić najnowszą pokrywę zbiornika Adblue (numer części 16 319 998 80), która wydaje się być najtańszą częścią do wymiany jako punkt wyjścia. Chociaż kosztowała 19,54 £!

Zamówiłem również czytnik/narzędzie do resetowania kodów błędów OBD2 i dam znać, jak sprawy mają się z nową pokrywą, kiedy usunę kody w ten weekend.

Przy okazji, zapytałem również dealera o cenę nowego zbiornika. Zacytowali 950 funtów za samą część + montaż. Szybki rzut oka na Ebay pokazuje numer części 16 101 155 80 jako zbiornik/pompę Adblue za 150 funtów.

Czy ktoś może potwierdzić, że numer części jest poprawny? Czy ktoś wie, co jest potrzebne do wymiany zbiornika Adblue?

....ciąg dalszy nastąpi
Cześć Mike, mogę sprawdzić, czy numer części jest poprawny dla Twojego samochodu. Jaki jest Twój numer rejestracyjny/VIN? Zrobiłem szybki przegląd i możemy zrobić 16 101 155 80 za 158,03 funtów, nie tak tanio jak na Ebay, ale jest od dealera.

#7 ·
Aktualizacja

Kod błędu wyczyszczony, nowa pokrywa Adblue zamontowana w zbiorniku. 3 mile później kod błędu P20E8 pojawia się ponownie.

Pokrywa Adblue wyglądała identycznie jak ta w samochodzie, więc przypuszczam, że akcja serwisowa HUH (dotycząca nowej pokrywy) nie była konieczna w moim samochodzie.

Więc wygląda na to, że wymiana zbiornika to jedyna opcja. Uważam, że czujnik ciśnienia i pompa są wbudowane w zbiornik. Czy ktoś może to potwierdzić?

#8 ·
Czy wymuszenie resetu poziomu mocznika pomogłoby? Jeśli przeczytasz instrukcję, sugeruje ona wyłączenie zapłonu na 5 minut, zamknięcie wszystkich drzwi itp., a następnie odczekanie 10 sekund po przekręceniu kluczyka przed uruchomieniem silnika. Uważam, że jednym z powodów wymiany wiązki przewodów było to, że dawała fałszywe odczyty poziomu i nie resetowała się w pełni po uzupełnieniu.

#854 ·
Cześć wszystkim, nazywam się Frans, jestem z Holandii i jestem właścicielem 308SW 1.6 BlueHdi z 2015 roku, który w zeszłym tygodniu również wykazywał objawy usterki Ad Blue.
Zaczęło się od migającej kontrolki ostrzegawczej mocznika, 'Serwis', a później na komputerze pokładowym pojawił się błąd silnika, ostrzeżenie o konieczności uzupełnienia zbiornika Ad Blue i odliczanie: nie wolno uruchamiać po 1100 km.
Zapaliła się również czerwona kontrolka ostrzegawcza usterki silnika.
Wiedząc, że latem napełniłem zbiornik Ad Blue, i tak zajrzałem, był w połowie pełny, więc dla pewności go napełniłem.
Znalazłem również na innym (holenderskim) forum poradę, aby dodać trochę Ad Max, aby uniknąć i może rozwiązać krystalizację w Ad Blue.
(Czytałem o przypadkach, w których problemy po prostu znikały po około 1000 km po dodaniu płynu Ad Max).
Znalazłem również trochę płynu na protec.
Kontrolki ostrzegawcze i usterki na BC pozostały, więc zabrałem samochód do mechanika, którego znam (niedawno razem napełniliśmy zbiornik Eolys).
Zdiagnozował samochód i miał kod błędu P20E8.
Czy wymuszenie resetu poziomu mocznika pomoże? Jeśli przeczytasz instrukcję, sugeruje się wyłączenie zapłonu na 5 minut, zamknięcie wszystkich drzwi itp., a następnie odczekanie 10 sekund po przekręceniu kluczyka przed uruchomieniem silnika. Wierzę, że jednym z powodów wymiany wiązki przewodów było to, że dawała fałszywe odczyty poziomu i nie resetowała się w pełni po uzupełnieniu.

#9 ·
Cześć Forest37,

Dzięki za sugestię. Próbowałem tego, ale bezskutecznie. Myślę, że kod błędu wskazuje na niskie ciśnienie płynu mocznika (co, jak przypuszczam, mogłoby być spowodowane opróżnieniem zbiornika). Jednak dealer uzupełnił zbiornik i wyłączył wszystkie światła ostrzegawcze.

Teraz za każdym razem, gdy wyłączam kod ostrzeżenia, pojawia się on ponownie po kilku milach.

Czy ktoś inny ma wiedzę na temat sposobu demontażu i wymiany zbiornika?

#796 ·
Cześć Forest37,

Dzięki za sugestię. Próbowałem tego, ale bezskutecznie. Myślę, że kod błędu wskazuje na niskie ciśnienie płynu mocznika (co, jak przypuszczam, może być spowodowane, jeśli zbiornik jest pusty). Jednak dealer uzupełnił zbiornik i wyłączył wszystkie światła ostrzegawcze.

Teraz za każdym razem, gdy wyłączam kod ostrzegawczy, pojawia się on ponownie po kilku milach.

Czy ktoś inny ma wiedzę na temat sposobu demontażu i wymiany zbiornika?
Jestem w dokładnie takiej samej sytuacji jak Ty i miałem nową pokrywę AdBlue, uzupełniłem AdBlue i nowy czujnik nox.

#10 ·
Samochód to wrzesień 2014 2.0 Bluehdi 150, więc ma zaledwie kilka miesięcy po gwarancji. Przeszedł wszystkie akcje serwisowe, w tym wymianę wiązki przewodów mocznika.
Powiedziałeś kilka miesięcy po gwarancji, ja uważam, że to prawie rok po gwarancji.
Gdyby był tuż po gwarancji, skontaktowałbym się z obsługą klienta Peugeota, aby zobaczyć, co myślą o Twojej sytuacji.
(W moim przypadku mam niski przebieg, po 3 latach będę miał przejechane 18 tys. mil.)

Save
#11 · (Edited)
Istnieje znany (nieudokumentowany) problem z zbiornikami Adblue 2.0 BlueHDI, które zostały wyprodukowane w latach 2014-2018.

Pozwól, że wyjaśnię szczegóły: podczas jazdy wydaje się, że system zaworu odpowietrzającego nie działał dobrze. Powstało podciśnienie (tj. próżnia). Pompa mocznika musiała teraz pracować dwa razy ciężej (jeśli nie więcej).
Ostatecznie pompa uległaby awarii. Otrzymasz P20E8... włączą się zarówno silnik, jak i diody LED mocznika. Błąd powie Ci coś o usterce emisji.
PSA rozpoznało więc problem, gdy wskaźnik awaryjności pomp był zbyt wysoki. Dlatego pod koniec 2017 roku wypuścili nową pokrywę zbiornika AdBlue. Tym razem z małym zaworem upustu ciśnienia (białe kółko na środku pokrywy).

Jednak jeśli Twoja pompa jest zbyt zużyta... to Ci nie pomoże. Najprawdopodobniej zużyta pompa ulegnie przedwczesnej awarii.
Wtedy będziesz musiał wymienić pompę (niestety... nie ma numeru części pompy, więc musisz kupić cały zbiornik Adblue. Spodziewaj się ceny ponad 800 funtów poza gwarancją).
Do tej pory Peugeot nie wydał formalnego TSB, ale wiem, że to rozważają. W końcu nie jest to awaria bezpieczeństwa i nie jest to tani wiązka przewodów. Najgorsze jest to, że silnik zanieczyszcza powietrze na 700 mil (zaczniesz to czuć).
W Twoim modelu wymiana pokrywy nie była wystarczająca. Cały system wentylacji zbiornika został przeprojektowany.
Nowy numer części PSA został utworzony dla ulepszonego zbiornika. Wyszukaj nowy numer części zbiornika. Twój dealer poda Ci dokładny numer.
Inne modele PSA również cierpią z powodu tego samego problemu, jednak czasami wczesna wymiana pokrywy uratowała pompę.
Wiem, że przynoszę to trochę późno dla pierwszego posta i nie przynosi to pocieszenia, ale przynajmniej wiesz, co się stało...

#491 ·
Istnieje znany (nieudokumentowany) problem z zbiornikami AdBlue 2.0 BlueHDI, które zostały wyprodukowane w latach 2014-2018.

Pozwólcie, że wyjaśnię szczegóły: podczas jazdy wydaje się, że system zaworu odpowietrzającego nie działał dobrze. Powstało podciśnienie (tj. próżnia). Pompa mocznika musiała teraz pracować dwa razy ciężej (jeśli nie więcej).
Ostatecznie pompa uległaby awarii. Otrzymasz P20E8... włączą się zarówno silnik, jak i diody LED mocznika. Błąd powie Ci coś o usterce emisji.
PSA rozpoznało więc problem, gdy wskaźnik awaryjności pomp był zbyt wysoki. Dlatego pod koniec 2017 roku wypuścili nową pokrywę zbiornika AdBlue. Tym razem z małym zaworem upustu ciśnienia (białe kółko na środku pokrywy).

Jednak jeśli Twoja pompa jest zbyt zużyta... to Ci nie pomoże. Najprawdopodobniej zużyta pompa ulegnie przedwczesnej awarii.
Wtedy będziesz musiał wymienić pompę (niestety... nie ma numeru części pompy, więc musisz kupić cały zbiornik adblue. Spodziewaj się ceny ponad 800 funtów poza gwarancją).
Do tej pory Peugeot nie wydał formalnego TSB, ale wiem, że rozważają to. W końcu to nie awaria bezpieczeństwa i nie jest to tani wiązka przewodów. Najgorsze jest to, że silnik zanieczyszcza powietrze przez 700 mil (zaczniesz to czuć).
W Twoim modelu wymiana pokrywy nie była wystarczająca. Cały system wentylacji zbiornika został przeprojektowany.
Nowy numer części PSA został utworzony dla ulepszonego zbiornika. Wyszukaj nowy numer części zbiornika. Twój dealer poda Ci dokładny numer.
Inne modele PSA również cierpią z powodu tego samego problemu, jednak czasami wczesna wymiana pokrywy uratowała pompę.
Wiem, że spóźniam się z pierwszym postem i nie przynosi to pocieszenia, ale przynajmniej wiesz, co się stało...
Czy masz dostępny TSB?

#12 ·
Cześć Save2,

to naprawdę interesujące i pomocne wyjaśnienie. Dziękuję.

Wygląda na to, że rozwiązaniem dla mnie (i wielu innych z podobnym modelem i rokiem produkcji) będzie nowy zbiornik.

Na sugestię reklamacji poza gwarancją, oszacowałem koszt części (950 £) i robocizny (szac. 650 £) na 1600 £, a następnie Peugeot zaproponował ugodę 50/50, która prawdopodobnie nadal przyniosłaby im zysk, ale kosztowałaby mnie 800 £.

Myślę, że mógłbym znaleźć niezależnego wykonawcę, który zamontowałby tę część za mniej niż to...

Jakieś przemyślenia?

#13 · (Edited)
Cześć Mike
Ponieważ większość z was napotka problem po upływie gwarancji:
Jeśli szukasz online, znajdziesz (nowy) zbiornik za 700-800 EUR w Niemczech, Francji itp.
Alternatywnie: znajdź używany zbiornik, ale z nowszego modelu. Wiele nowych samochodów ma ogromne wypadki czołowe...
Możesz zaimportować zbiornik. Jeśli Twój dostawca pobiera więcej: oszukują Cię.

Sama instalacja jest bardzo prosta. Pół godziny pracy (a nawet mniej).
Następnie mała aktualizacja ECU, ponieważ zbiornik został zmieniony.
Robocizna nie powinna przekroczyć 100-150 funtów, w tym użycie Peugeot Planet do zaprogramowania nowego zbiornika. Znajdź uczciwy warsztat, który wie, jak programować francuskie samochody...

Peugeot offering a 50/50 settlement ...
Ugoda Peugeota? ha ha ... co za żart...to pełna cena.

#16 · (Edited)
Ciekawe, będę musiał sprawdzić moją nasadkę! Edycja: ojej, właśnie zdałem sobie sprawę, że dotyczy to 2.0, a nie 1.6, i tak zostawię pytania na wszelki wypadek!
Silniki 1.6, jak i 2.0L BlueHDI miały TSB w celu wymiany nasadki. Powinieneś mieć nową nasadkę jak najszybciej. Wywiercenie małego otworu również powinno zadziałać. Dla większości 1.6 BlueHDI: tutaj jest stara nasadka: http://infodiesel.fr/wp-content/uploads/2016/05/adblue-reservoir-citroen-berlingo-1.jpg nowa nasadka: (lokalizacja nasadki zmienia się w zależności od modelu) https://imgur.com/vcv9ioo

#17 · (Edited)
Dzięki za info, zaraz zrobię zdjęcie mojego, bo wygląda trochę inaczej!

Jestem w trochę dziwnej sytuacji, ponieważ mój samochód był stratą całkowitą Cat S, więc staram się załatwić jak najwięcej z tych spraw gwarancyjnych, zanim osiągnie 12 miesięcy/16000 i zaczną mi odmawiać!

Jeśli zrobią korek, czy jest również aktualizacja ECU do zrobienia?

Idę również na skrzypiący pedał sprzęgła i sporadyczne zawahanie, trzymam kciuki!

Edytuj: oto jest https://imgur.com/a/2h1swm2

Jak widać, ostatnim razem nieźle się spisali, nie chlapiąc tym wszędzie! :lol:

Edytuj ponownie! Ups, na początku nie widziałem obu zdjęć, wygląda na to, że mój jest nowy, tylko z innym kolorowym kleksem na górze!

#18 ·
Cześć ponownie Save2,

Przepraszam, że znowu zawracam Ci głowę, ale czy masz numer części nowej wersji zbiornika Adblue, o którym wspomniałeś?

Powiedziano mi, że numer części 1610115580 jest prawidłowy. Jeśli jednak zaopatruję się u osób trzecich, chcę się upewnić, że dostanę nowy zbiornik, a nie stary, taki jak ten, który już mam!

Z pozdrowieniami

Mike

#20 · (Edited)
Powiedziano mi, że numer części 1610115580 jest prawidłową częścią. Jednak jeśli zaopatruję się u osób trzecich, chcę się upewnić, że dostanę nowy zbiornik, a nie stary, taki jak ten, który już mam!
To pokazuje się jako zbiornik dodatku PEF na servicebox, a nie zbiornik adblue?

https://imgur.com/a/Br4fUqn

Zapytałbym dział serwisowy dealerów, zwykle podają to dość swobodnie :thumb:

#19 · (Edited)
Ponieważ korek nie zawiera żadnej elektroniki (jeszcze): aktualizacja oprogramowania nie jest potrzebna. Podaj swojemu dealerowi numer VIN, a on poda Ci najnowszy numer zbiornika. Za takie informacje nie powinni nic pobierać. To 1-minutowa kontrola w oprogramowaniu Peugeot Planet. Zawsze zwraca najnowszą dostępną wersję.

PS. Już sprawdzałem: oficjalne wsparcie Peugeota zaprzeczy wszelkim problemom ze zbiornikiem/pompą AdBlue, ale możesz ich zapytać...

#21 ·
Cześć Mike, wydaje się, że mam ten sam problem. Obie kontrolki ostrzegawcze świecą się i kod P20E8. Miałem akcję serwisową na nową pokrywę kilka miesięcy temu, ale oczywiście za późno. Naprawdę wkurzony, ponieważ samochód przejechał tylko 11000 mil (2014 2.0 Bluehdi Allure). Daj nam znać, jak sobie radzisz, a także czy znajdziesz tanie źródło nowego zbiornika/pompy.

#23 ·
Wyszukaj właściwy numer części

Cześć Stubbo,

Dzięki za zdjęcie. Czy "zbiornik dodatku PEF" to rodzaj tłumaczenia z języka francuskiego, które oznacza zbiornik AdBlue??

Myślę, że to część, której potrzebujemy.

Zadzwoniłem do Peugeot West London parts, aby potwierdzić cenę najnowszej wersji zbiornika AdBlue i powiedziano mi, że kosztuje £308,82 + VAT, ale odmówiono mi podania numeru części! To ich "polityka" !!

Jestem więc teraz zdezorientowany co do ceny £950, którą podał mi dział serwisowy w Robins and Day Guildford.

Wszelkie dalsze informacje, jakie ktoś na ten temat posiada, byłyby bardzo pomocne w próbie znalezienia właściwej części.

#24 ·
Rozmawiałem z innym dealerem Peugeota w West Heath, który był znacznie bardziej pomocny.

Nadal nie chce podać mi numeru(ów) części, wyjaśniając, że jeśli zamówi złe części, to jego problem. Natomiast jeśli poproszę o część po numerze, problem będzie po mojej stronie. Peugeot zamyka szeregi, tak mi się wydaje.

Potrzebne są 2 części: (a) nowa wersja zbiornika mocznika i (b) nowa osłona termiczna pasująca do nowego zbiornika. Całkowity koszt 2 części to 965 funtów, w tym VAT. Koszt montażu to 105 funtów, w tym aktualizacja komputera pokładowego samochodu dla nowej części.

Zapytałem również o cenę części podaną mi przez Peugeot West London w wysokości 308,82 funtów + VAT. Uważa, że dali mi złą część... prawdopodobnie zbiornik Eolys, który podobno ma również 308. Więc, Stubbo, prawdopodobnie masz rację i część 1610115580 to jednak zły zbiornik.

OMG !!

Co teraz? Czy może być jakaś alternatywa dla dealera Peugeota?

#34 · (Edited)
Rozmawiałem z innym dealerem Peugeota w West Heath, który był o wiele bardziej pomocny.
zawsze istnieje alternatywa dla dealera Peugeota!
Wiele internetowych sklepów z częściami z przyjemnością poda Ci aktualny numer części. Jeśli dobrze pamiętam, pojemność zbiornika wynosi 17 litrów (możesz zapytać dealera o rozmiar zbiornika i na tej podstawie zrozumieć jego pojemność i to, co Ci sprzedają). To nie jest mały zbiornik.

Jeśli podasz im swój numer VIN (zazwyczaj wystarczy 6 ostatnich cyfr numeru VIN)

w każdym razie: to nie jest zbiornik dodatku PEF. To mały 2-litrowy zbiornik, który zawiera brązowy szlam, który należy wymieniać co 50 000 km.

i Mike: nie musisz kupować osłony termicznej: oszukują Cię.
Masz już jeden na swoim starym zbiorniku!
Zaledwie dwie proste śruby do odłączenia osłony termicznej.

Jeśli nadal nie możesz znaleźć lokalnego dostawcy zbiornika, mogę podać Ci e-mail do niezawodnego europejskiego sklepu, jednak wolę, żebyś znalazł kogoś na własną rękę.

#25 ·
Nadal mam dręczące wątpliwości co do tej usterki. Nie mówię, że to się nie zdarza, ale czy Planet rzeczywiście diagnozuje pompę (w zbiorniku) jako problem? Czy ktoś zdejmował zbiornik i próbował naprawić pompę? A co z czujnikami? Gdzieś czytałem, że ciśnienie pompy jest sprawdzane 30 sekund po włączeniu zapłonu i jeśli jest niewystarczające, uruchamia się alarm. Musi być czujnik na końcu filtra, gdzie wtryskiwany jest płyn. Tak wiele usterek wydaje się być obecnie spowodowanych wadliwymi czujnikami, że wymiana całego zbiornika tylko po to, by stwierdzić, że przyczyną usterki był czujnik, może być kosztownym błędem. Spójrz na te dwie strony. Będziesz potrzebować Google, aby je dla ciebie przetłumaczyć.

#26 ·
Mike,

Miełeś w ogóle login do Servicebox?

Możesz wpisać swój numer VIN, a pokaże on dokładne części, które ma samochód, a także wyświetli oryginalne i zamienne numery części, które Ty i Peugeot moglibyście potwierdzić między sobą.

Możesz wyszukiwać za pomocą ogólnych informacji, ale jak widać, zwraca to dużo rzeczy!

https://imgur.com/a/wk8p3IU

I tak, zbiornik PEF jest używany do Eolys, Peugeot wymienia zbiornik Adblue jako zbiornik mocznika.

#28 ·
Cześć Jonsy,

Dzięki za materiały do czytania po niemiecku i włosku!

Kluczową częścią włoskiego testu jest:

---------------------------------------------------------------------

Układ AdBlue, kod błędu P20E8: Co robić

"Kod błędu wskazuje, że ciśnienie w przewodzie mocznika, który jest pompowany ze zbiornika do wtryskiwacza, nie osiąga ustawionej wartości, która w tych samochodach wynosi od 5 do 6,5 bara, gdy silnik pracuje.

Może to wynikać z jednego lub więcej z następujących trzech czynników:

Niska wydajność pompy
Pęknięcie przewodu ciśnieniowego
Słabe uszczelnienie wtryskiwacza

Pierwszy z wyżej wymienionych punktów wiązałby się z wymianą zintegrowanej pompy / jednostki sterującej, podczas gdy pozostałe dwa wiązałyby się z wymianą rury lub wtryskiwacza, operacjami, które są pod każdym względem mniej uciążliwe.

Samodiagnoza, za pomocą funkcji, przychodzi z pomocą, aby odróżnić przyczynę usterki

Wykonanie tej funkcji wymaga odłączenia przewodu mocznika od wtryskiwacza i odprowadzenia go do miarki.

50 ± 10 ml cieczy musi zostać zebrane w ciągu około czterech minut.

Po zakończeniu procedury lub po upływie czterech minut od jej rozpoczęcia wystarczy sprawdzić, czy dostarczono 50 ± 10 ml cieczy.

Mniejsza ilość oznaczałaby niezdolność pompy do dostarczenia odpowiedniej ilości środka redukującego lub uszkodzenie przewodu zasilającego.

Jeśli natomiast test ten wykaże prawidłowe natężenie przepływu, to metodą wykluczenia konieczne będzie sprawdzenie / wymiana wtryskiwacza mocznika."

--------------------------------------------------------------------

Zastanawiam się, ile kosztuje wtryskiwacz mocznika w porównaniu ze zbiornikiem mocznika i kombinacją pompy

Status
Not open for further replies.
You have insufficient privileges to reply here.