Potrzebuję rady. Od około miesiąca sporadycznie otrzymuję pojedynczy kod, P0103 (2012 boxer 2.2l). Próbuję rozwiązać problem, ale szybko kończą mi się pomysły.
Objawy występują bardzo sporadycznie, czasami raz na godzinę, czasami dwa razy w ciągu 10 minut.
40% czasu zaświeci się kontrolka silnika, kilka razy skutkowało to również trybem awaryjnym, aż do usunięcia błędu.
60% zobaczysz błąd tylko w czytniku ODB bez trybu awaryjnego lub kontrolki silnika
Co wymieniłem
Co sprawdziłem
Co sprawdziłem przy włączonym silniku, obserwując odczyty na żywo MAF, próbując (bezskutecznie) wygenerować błąd.
Objawy występują bardzo sporadycznie, czasami raz na godzinę, czasami dwa razy w ciągu 10 minut.
40% czasu zaświeci się kontrolka silnika, kilka razy skutkowało to również trybem awaryjnym, aż do usunięcia błędu.
60% zobaczysz błąd tylko w czytniku ODB bez trybu awaryjnego lub kontrolki silnika
Co wymieniłem
- Nowy czujnik MAF
- Wlutowany nowy konektor czujnika MAF
- Nowy czujnik O2
- Nowy alternator (i tak był do wymiany)
- Dodano drugi pasek uziemiający bezpośrednio z akumulatora do silnika
- Nowa obudowa oświetlenia tylnej tablicy rejestracyjnej (wyglądała na mocno skorodowaną i podobno może powodować problemy z MAF, ponieważ współdzielą ten sam obwód)
- Nowy filtr powietrza (i tak był do wymiany)
Co sprawdziłem
- Wokół obudowy filtra powietrza nie wydaje się być żadnych wycieków powietrza
- Oryginalny pasek uziemiający silnika został wymieniony w zeszłym roku
- W kablach od MAF do ECU nie wydaje się być żadnych uszkodzeń
- Kabel MAF nie jest prowadzony w pobliżu żadnych elementów elektrycznych, aż do ECU
- Zarówno MAP, jak i MAF wydają się pokazywać normalne odczyty podczas pracy na biegu jałowym i wkręcania na obroty
Co sprawdziłem przy włączonym silniku, obserwując odczyty na żywo MAF, próbując (bezskutecznie) wygenerować błąd.
- Potrząsanie/zginanie czujnika MAF i jego kabla z powrotem do ECU
- Potrząsanie/zginanie czujnika MAP i jego kabla z powrotem do ECU
- Potrząsanie/zginanie czujnika wody w oleju napędowym i jego kabla z powrotem do ECU (współdzieli obwód z tylną tablicą rejestracyjną i MAF)
- Potrząsanie/zginanie kabli uziemiających ECU za przednim zderzakiem
- Czyszczenie i ponowne osadzanie złączy w ECU
- Potrząsanie kablami wchodzącymi do BSi
- Potrząsanie ECU
- Usunięcie MAF z obudowy powoduje znaczny spadek odczytów, ale bez błędów.