Peugeot Forums banner

P0013 Obwód/otwarcie siłownika położenia wałka rozrządu "B" (Bank 1).

2.8K views 4 replies 4 participants last post by  CallMeFoxie  
#1 ·
207CC 1.6 VTI 2009 (czerwony, jeśli to pomaga). Skaner OBD2 z eBay z Torque Pro na moim telefonie.

Miarka oleju w tym samochodzie jest do niczego.

Jakiś czas temu przypadkowo (patrz wyżej) miałem za dużo oleju w samochodzie i wybuchła uszczelka pokrywy zaworów podczas długiej podróży, więc teraz jestem ostrożny z poziomem oleju. W żadnym momencie nie dostaję ostrzeżenia o niskim poziomie oleju na desce rozdzielczej, ale zauważam, że jazda wydaje się znacznie płynniejsza po tym, jak od czasu do czasu wleję trochę więcej oleju. To jednak zgadywanie!

Po prostu boję się na śmierć wlać za dużo oleju i ponownie wysadzić uszczelkę pokrywy zaworów, ponad 100 km od domu. Boję się też wlać za mało, zwłaszcza w tę następną podróż.

Ostatnim razem, gdy wymieniłem uszczelkę, wymieniłem również chłodnicę (inna historia, ale w związku z tym, pierdol się John Hughes).

Mam ponad 50 lat i posiadałem wiele samochodów wielu marek i nigdy nie miałem problemów z odczytaniem miarki oleju, dopóki nie pojawił się ten piękny skurwiel.

Muszę odbyć tę samą 6-godzinną podróż w przyszłym tygodniu. Jest to dla mnie ważne, więc wkurwia mnie, że teraz dostaję ten kod błędu.

Czy usunięcie, wyczyszczenie i ponowne zamontowanie czujników wystarczy, czy muszę je wymienić? Czy mogę użyć sprayu do czyszczenia hamulców lub WD40? Czy muszę wymienić wałek rozrządu?

W tej chwili rano uruchamiam samochód na codzienną dojazd do pracy, chodzi nierówno, więc wyłączam go i uruchamiam ponownie dwa lub trzy razy, aż będzie chodził wystarczająco płynnie, aby jechać.

Czy istnieje miarka oleju z rynku wtórnego, która nie jest bezużyteczna?

To dla mnie ważna podróż i będę bardzo wdzięczny za wszelką pomoc. W razie potrzeby mogę podać VIN.

#4 ·
miałem za dużo oleju w samochodzie
Po prostu panicznie boję się wlać za dużo oleju
boję się wlać za mało
nigdy nie miałem problemu z odczytaniem bagnetu oleju
Jaki jest problem z twoim bagnetem?

Powinny być dwa pierścienie w pobliżu końca, a prawidłowy poziom znajduje się pomiędzy dwoma pierścieniami - mają one pojemność 1 litra pomiędzy dolnym i górnym pierścieniem.

Więc nie napełniaj wyżej niż górny pierścień, a jeśli poziom jest poniżej dolnego pierścienia, dodaj 1 litr oleju.

To bardzo proste do odczytania.