Peugeot Forums banner

Brak światła dla tylnej tablicy rejestracyjnej

8.6K views 9 replies 2 participants last post by  AlexanderSupertramp  
#1 ·
Cześć wszystkim,

Mam problem z oświetleniem tylnej tablicy rejestracyjnej (obie żarówki 5W5) - nie ma z nich światła.
Założyłem nowe żarówki - nic. Sprawdziłem każdy bezpiecznik - w bagażniku, pod deską rozdzielczą, do BSI - żaden nie jest uszkodzony.

Byłem w lokalnym Autoryzowanym Serwisie Peugeota. Powiedzieli mi, że niektóre przewody były uszkodzone, naprawili przewody, ale część z BSI, która kontroluje oświetlenie tylnej tablicy rejestracyjnej, jest uszkodzona i powinienem znaleźć nowy BSI - co jest szalone, dla dwóch żarówek?! Czy to możliwe?

Czy mogę po prostu przełączyć z jakiegoś miejsca w samochodzie do żarówek tylnej tablicy rejestracyjnej bez zmiany BSI i jak?

#2 ·
Czy sprawdziłeś multimetrem, czy masz napięcie na wtyczce za oprawką żarówki? Czy sprawdziłeś ciągłość przewodu od oprawki żarówki do końca? Uważam, że drugi koniec idzie do skrzynki bezpieczników w bagażniku - czy sprawdzałeś, czy jest tam napięcie?

O ile wiem (to zależy od roku produkcji), BSI wysyła sygnał do tylnej skrzynki bezpieczników, aby włączyć światła pozycyjne - których częścią są światła tablicy rejestracyjnej... więc jeśli światła pozycyjne się włączają, powinny się włączyć tylne światła postojowe.

#3 ·
Czy sprawdziłeś ciągłość przewodu od oprawki żarówki do końca? Wierzę, że drugi koniec idzie do skrzynki bezpieczników w bagażniku - czy sprawdzałeś, czy jest tam napięcie? - Nie, ponieważ myślałem, że przewody idą do BSI (z przodu samochodu). Ale ma sens, że są podłączone do bezpieczników w bagażniku, ponieważ jeden z nich jest do tylnych świateł (żarówek tablicy rejestracyjnej), prawda?

#4 ·
Przepraszam, szybko sprawdziłem schematy okablowania, tak, tylne lampy oświetlenia tablicy rejestracyjnej idą do BSI! Tam należy sprawdzić ciągłość... ale nawet jeśli przewód jest uszkodzony, naprawa będzie bardzo trudna. Możliwe, że BSI jest uszkodzone, ale to również jest kosztowne i irytujące w naprawie.

Czy próbowałeś zresetować BSI? Czasami BSI może zablokować niektóre funkcje, jeśli wykryje usterkę, a jeśli jest zablokowane, nie włączy się ponownie, ponieważ nadal myśli, że usterka występuje!

Moja propozycja to użycie żarówek LED o niskiej mocy bez canbus i podłączenie ich do świateł pozycyjnych w tylnej skrzynce bezpieczników. Niskie obciążenie powinno być w porządku. Jeśli nie, użyj przekaźnika do sterowania tymi światłami, jeśli nie chcesz ryzykować :) To rozwiązanie powinno wystarczyć, dopóki samochód nie umrze :)

#6 ·
Czy na desce rozdzielczej pojawiają się jakieś błędy? Np. "Uszkodzone światło tylnej tablicy rejestracyjnej"? Jeśli nie, możesz użyć dowolnych żarówek. Diody LED bezpieczne dla magistrali CAN używają rezystora, aby zachowywać się jak żarnik, a te pobierają zbyt dużo mocy! (jednocześnie wytwarzając dużo ciepła). Diody LED bez magistrali CAN nie mają tego rezystora i są znacznie bardziej wydajne energetycznie.

To wydajność energetyczna, której POTRZEBUJESZ. Nie możesz pobierać zbyt dużego prądu przez wiązkę przewodów bez problemów!

Reset BSI jest dość powszechny i łatwy... PROCEDURA ODŁĄCZANIA AKUMULATORA (Zasada 3 minut)

Ale pamiętaj, może to pogorszyć niektóre rzeczy... lub poprawić... zależy to tylko od tego, co tak naprawdę jest uszkodzone w samochodzie.

#8 ·
To interesujące... kiedy resetujesz BSI, testuje ON KAŻDY pojedynczy obwód, jaki może. Zakładam, że ostatnio nie używałeś świateł przeciwmgielnych?

Światła tablicy rejestracyjnej mają, jak sądzę, wspólną masę ze światłami i istnieje powszechny problem z masą w tylnych światłach sedanów... więc to może być to!

#10 ·
WIELKIE DZIĘKI DLA "BIGK" - Masz ode mnie piwo, kolego!

Co zrobiłem:

Zdemontowałem oświetlenie tablicy rejestracyjnej i za pomocą multimetru sprawdziłem, które przewody są masą, a które plusem.
Jak widać na pierwszym zdjęciu, zielone to masa, a białe (dla lewej żarówki) i niebieskie (dla prawej żarówki) to plus.
Najpierw sprawdziłem przewody masowe - były w porządku. Prześledziłem kabel masowy przez wiązkę kabli i podłączyłem multimetr do złącza masy, a drugi koniec do kabla masowego w bagażniku - Masa była w porządku.

Wziąłem plus z lewego światła pozycyjnego i połączyłem go z żółtym kablem, który zwykle idzie do BSI samochodu i zadziałało! Nie było żadnych błędów na desce rozdzielczej ani niczego! W każdym razie wymieniłem zwykłe żarówki na OSRAM W5W, których zużycie wynosi tylko 1W zamiast 5W (oryginalna żarówka).

Dziękuję jeszcze raz!

Attachments