Peugeot Forums banner

Brak opcji Bluetooth przez źródło lub menu RD45

1 reading
8.8K views 32 replies 6 participants last post by  danztensai  
#1 ·
Niedawno kupiłem Peugeota 308 SW 1.6 THP Allure 5-drzwiowe kombi z 2012 roku i niestety Bluetooth nie pojawia się na ekranie za pomocą menu ani przycisków źródła. Widzę "Radio BT" jako urządzenie z mojego telefonu, ale nie mogę się z nim sparować. Czy ktoś ma jakieś pomysły? Radio to RD45. Dzięki,

#2 ·
Jest możliwe, że właściciel zmodernizował radio. Zrobiłem to samo z moim, zanim dostałem nowy wyświetlacz. W większości przypadków trzeba zaktualizować zarówno radio, jak i mały wyświetlacz w samochodzie.
Możesz również spróbować włączyć funkcję BT na ekranie za pomocą Diagbox, aby sprawdzić, czy to pomoże. Istnieje mapa z lokalizacjami osób, które mogą to zrobić. Spójrz na nią i spróbuj skontaktować się z najbliższą osobą. To tylko kilka przełączników w oprogramowaniu, zajmuje to tylko kilka minut. To znaczy, jeśli nie musisz wymieniać małego ekranu.

#3 ·
Jest możliwe, że właściciel zmodernizował radio. Zrobiłem to samo z moim, zanim dostałem nowy wyświetlacz. W większości przypadków trzeba zmodernizować zarówno radio, jak i mały wyświetlacz w samochodzie.
Możesz również spróbować włączyć funkcję BT na ekranie za pomocą Diagbox, aby sprawdzić, czy to pomoże. Istnieje mapa z lokalizacjami osób, które mogą to zrobić. Spójrz i spróbuj skontaktować się z najbliższą osobą. To tylko kilka przełączników w oprogramowaniu, zajmuje to tylko kilka minut. To znaczy, jeśli nie musisz wymieniać małego ekranu.
Dzięki, jestem na północnym wschodzie w pobliżu Newcastle. Zobaczę mapę. Uważam, że Bluetooth powinien być standardem w tym wieku i specyfikacji samochodu (allure). Wyjąłem radio i okablowanie wygląda na fabryczne, więc mam nadzieję, że wystarczy je włączyć na ekranie (nie wyjmowałem go, żeby sprawdzić, czy ma numer modelu, ale patrząc na zdjęcia wygląda jak RD4).

#8 ·
Tak, jak wspomniano wcześniej, RD4 i RD45 są prawie identyczne. RD4 ma przycisk "TA/PTY", RD45 ma tylko "PTY", ale fakt, że na telefonie wyświetla się BT_RADIO, potwierdza, że jest to radio RD45.
Drugą rzeczą, której potrzebujesz, jest ekran na ostatnim zdjęciu. Nazywa się go wyświetlaczem wielofunkcyjnym, dokładnie typu EMF_C. Pytanie brzmi, czy jest to EMF_C czy EMF_C1. Aby BT działało, potrzebujesz wersji EMF_C1. Z tyłu ekranu znajduje się naklejka, która mówi wszystko o nim. Jest też linia wersji SW i musi ona wynosić co najmniej V72.2, aby BT działało. Jeśli nie, musisz wymienić ekran. Możesz je kupić z drugiej ręki na eBayu, niektóre złomowiska mogą je również mieć.
Jeśli masz poprawny ekran, potrzebujesz kogoś z Diagboxem, aby włączyć ustawienia w menu wyświetlaczy, aby opcje się wyświetlały.

#9 ·
Wydaje się, że brakuje opcji menu na centralnym wyświetlaczu, gdzie zaznaczyłem poniżej. Model Bluetooth powinien mieć 4 zakładki menu, a Twój ma 3.
Image

Jak wygląda Twoje przednie oświetlenie wnętrza? Czy ma dużą białą plastikową obudowę? Jeśli nie, to bardzo prawdopodobne, że nie ma również mikrofonu.

Na przykład, moje menu poniżej, zmodernizowałem RD45 wraz z ekranem. Musiałem również dodać mikrofon do podsufitki, ponieważ nie mam białej obudowy, w której znajduje się oświetlenie wnętrza (wydrukowałem uchwyt 3D i przyciąłem podsufitkę, aby pasowała).
Image

Image

#10 ·
Wygląda na to, że brakuje opcji menu na centralnym wyświetlaczu, gdzie zaznaczyłem poniżej. Model Bluetooth powinien mieć 4 zakładki menu, a Twój ma 3.
View attachment 100721

Jak wygląda Twoje przednie oświetlenie wnętrza? Czy ma dużą białą plastikową obudowę? Jeśli nie, to bardzo prawdopodobne, że nie ma również mikrofonu.

Na przykład, moje menu poniżej, zmodernizowałem RD45 wraz z ekranem. Musiałem również dodać mikrofon do podsufitki, ponieważ nie mam białej obudowy, w której znajduje się oświetlenie wnętrza (wydrukowałem uchwyt 3D i przyciąłem podsufitkę, aby pasowała).
View attachment 100722
View attachment 100723
To miałem na myśli. Jeśli ustawienie jest wyłączone w konfiguracji jednostki wielofunkcyjnego wyświetlacza EMF_C, ta sekcja ustawień w ogóle się nie wyświetli.

#18 ·
Cześć John, Tak, odłączyłem akumulator i faktycznie wyjąłem radio. Z jakiegoś powodu w menu nie ma opcji Bluetooth. Cały sprzęt wydaje się być w porządku, więc mam nadzieję, że można go po prostu reaktywować przez diagbox. Czekam tylko, aż ktoś na to spojrzy. Dzięki, Peter

#22 ·
Obecnie nie mam przy sobie laptopa, aby sprawdzić dokładne ustawienia, których potrzebujesz, ale jak tylko go odzyskam, napiszę tutaj krok po kroku, co zmienić w Diagbox.
Jeśli kiedykolwiek przyjedziesz do Szkocji, po prostu wyślij mi tutaj wiadomość prywatną, a zobaczę, co mogę dla ciebie zrobić.

#23 ·
Obecnie nie mam przy sobie laptopa, żeby sprawdzić dokładne ustawienia, których potrzebujesz, ale jak tylko go odzyskam, napiszę tutaj krok po kroku, co należy zmienić w Diagbox.
Jeśli kiedykolwiek przyjedziesz do Szkocji, po prostu wyślij mi tutaj wiadomość prywatną, a zobaczę, co mogę dla ciebie zrobić.
To bardzo miłe. Chłopak był bardzo pomocny, tylko nie mógł znaleźć sposobu na zmianę, więc twój przewodnik byłby bardzo pomocny. Mam tylko nadzieję, że to nie problem sprzętowy z wyposażeniem samochodu.

#26 ·
Oto krok po kroku, jak włączyć opcję połączenia BT na ekranie EMF_C. Zadziałało to w moim samochodzie z jednostką centralną RD45, która zastąpiła oryginalny RD4, oraz ekranem EMF_C, który zastąpił stary ekran EMF_A.

Attachments

#27 ·
Oto krok po kroku, jak włączyć opcję połączenia BT na ekranie EMF_C. Zadziałało to w moim samochodzie, z jednostką centralną RD45, która zastąpiła oryginalny RD4, i ekranem EMF_C, który zastąpił stary ekran EMF_A.
Wielkie dzięki, zobaczę, czy uda mi się znaleźć kogoś lokalnego, kto jeszcze raz na to spojrzy. Przepraszam za późną odpowiedź. Wydawało mi się, że nie otrzymałem powiadomienia o nowej odpowiedzi i dopiero dzisiaj ponownie się zalogowałem. Piotr