Peugeot Forums banner

Brak systemu nawigacji

2 reading
21K views 17 replies 7 participants last post by  Nate Legend  
#1 ·
Cześć wszystkim,

Mam nadzieję, że u was wszystko dobrze. Szukam możliwości ulepszenia do używanego Peugeota 3008, jednak ze wszystkich samochodów, które widziałem i sprawdzałem, żaden GT Line, którym jeździłem testowo tutaj w Irlandii, nie miał systemu nawigacji i po naciśnięciu klawisza nawigacji na ekranie widziałem komunikat „System nawigacji nieobecny, podłącz telefon” ani nie miał opcji na desce rozdzielczej kierowcy, aby przełączyć się na widok nawigacji. Wszystkie te samochody były GT Line i z 2019 roku na rynek irlandzki. Naprawdę nie rozumiem, dlaczego go nie ma i/lub czy można go kupić jako aktualizację oprogramowania za pośrednictwem dealera?

Dzięki z góry

#2 ·
Nie ma absolutnie żadnej korzyści z posiadania tej nawigacji. Mapy są wolne w aktualizacji i zawsze nieaktualne. Używanie Android Auto lub CarPlay jest o wiele lepsze, ponieważ na przykład Mapy Google lub Waze są prawie zawsze aktualne. Waze dostarcza ograniczenia prędkości na drogach, fotoradary i tak dalej. To wszystko za darmo, a w nawigacji wbudowanej trzeba płacić osobno za mapy i fotoradary.

#3 ·
Cóż, zgadzam się z Google Maps i Waze, jest lepiej, ponieważ oferuje dobrą nawigację z pewnymi korzyściami „prawie” za darmo. Przez prawie mam na myśli, jeśli nie jesteś w roamingu, za który musisz zapłacić. Na przykład, jeśli jesteś w kraju członkowskim UE, podróżując do kraju spoza UE, dane mobilne do uruchomienia Map Google lub Waze mogą Cię coś kosztować. Jeśli korzystasz z wbudowanej nawigacji, nic Cię to nie kosztuje, ale nie otrzymujesz komunikatów o ruchu drogowym (tylko przez TMC). Osobiście używam Waze do krótkich podróży (do 200 km) i Sygic do długich podróży (500 km i więcej). Dlaczego, zapytasz. Cóż, użyłem Waze do 2 długich podróży i oszalał oba razy (nie mógł znaleźć właściwej ścieżki do celu, nie jechał już po drodze, ale po polach, nie mógł zablokować GPS itp.). Nigdy tego nie doświadczyłem w wbudowanej nawigacji ani Sygic, ale wolę Sygic, ponieważ pokazuje ruch drogowy w czasie rzeczywistym i fotoradary.

#7 ·
Cóż, zgadzam się z Google Maps i Waze, jest lepiej, ponieważ oferuje dobrą nawigację z kilkoma korzyściami „prawie” za darmo. Przez prawie rozumiem, jeśli nie jesteś w roamingu, za który musisz zapłacić. Na przykład, jeśli jesteś w kraju członkowskim UE, podróżując do kraju nienależącego do UE, dane mobilne do uruchomienia Map Google lub Waze mogą Cię coś kosztować. Jeśli korzystasz z wbudowanej nawigacji, nic Cię to nie kosztuje, ale nie otrzymujesz informacji o ruchu drogowym (tylko przez TMC). Osobiście używam Waze do krótkich podróży (do 200 km) i Sygic do długich podróży (500 km i więcej). Dlaczego, zapytasz. Cóż, użyłem Waze do 2 długich podróży i za każdym razem oszalał (nie mógł znaleźć właściwej ścieżki do celu, nie jechał już po drodze, ale po polach, nie mógł zablokować GPS-u itp.). Nigdy tego nie doświadczyłem w wbudowanej nawigacji ani Sygic, ale wolę Sygic, ponieważ pokazuje ruch drogowy i fotoradary w czasie rzeczywistym.
Obecnie jeździmy Renault Grand Scenic Mk IV 2017 z wyświetlaczem przeziernym, który pokazuje wskazówki z Map Apple, podczas gdy Sygic tego nie robi. Ale z drugiej strony mam subskrypcję Sygic Premium na podróże po UE. Szczerze mówiąc, nigdy nie lubiłem Waze i jego układu/projektu, jednak aplikacja nawigacyjna HERE również wydaje się rozsądnie dobra i dobrze zaprojektowana.

Mimo że wbudowana nawigacja ma swoje plusy i minusy, jak wspomniałeś, dostępność podczas roamingu w krajach spoza UE.
Zakładam więc, że nie można go kupić osobno, aby mieć wbudowaną nawigację satelitarną w i-cockpit za pośrednictwem sklepu z usługami? 🤷🏻

#4 ·
Brak blokady do GPS to wina Twojego telefonu. Mapy Google mają tryb offline.

Mówisz, że musisz płacić za roaming, ale co z mapami do wbudowanej nawigacji? Mapy nie są darmowe, w rzeczywistości są dość drogie.

Miałem przeciwne doświadczenie. Wbudowana nawigacja doprowadziła mnie do nieutwardzonej drogi podczas mojej podróży, straciłem godzinę wracając na właściwą drogę. Od tego czasu nigdy więcej jej nie używałem i uważam ją za bezużyteczną.

Wysłane z mojego SM-G991B za pomocą Tapatalk

#8 ·
Mówisz, że musisz płacić za roaming, ale co z mapami do wbudowanej nawigacji? Mapy nie są darmowe, w rzeczywistości są dość drogie.
Aktualizacje wbudowanych map (TomTom) są bezpłatne, połączone/na żywo usługi TomTom (ruch drogowy, pogoda, ceny paliw i parkingów itp.) już nie. Usługa fotoradarów/stref niebezpiecznych jest droga, ale jeśli nie zasubskrybowałeś żadnej usługi, oferowany jest pakiet z obiema usługami, zwykle tańszy niż każda z osobna.
Zaproponowałem również zmiany w mapach (przez MapShare) i są one zwykle aktualizowane w następnej wersji.

Mimo że wbudowana nawigacja ma swoje plusy i minusy, jak wspomniałeś, dostępność podczas roamingu w krajach spoza UE.
Zakładam więc, że nie można go kupić osobno, aby mieć wbudowaną nawigację w i-cockpit za pośrednictwem sklepu z usługami? 🤷🏻‍♂️
Nie, masz RCC (bez nawigacji) i potrzebujesz systemu informacyjno-rozrywkowego NAC - inny sprzęt.

#5 ·
W porządku, każdy ma swoje własne doświadczenia i preferowaną aplikację. Ale wbudowane mapy nawigacyjne są całkowicie darmowe, subskrypcja usług sieciowych jest droga. A tryb offline Map Google jest dość ograniczony, myślę (promień 30 km, ostatnio sprawdzałem, chociaż mogę się mylić). Nie wiem, czy aplikacje nawigacyjne w Android Auto korzystają z wbudowanego GPS czy GPS telefonu.

#11 ·
Pamiętaj tylko, że podczas aktualizacji map musisz utrzymywać silnik w ruchu przez ponad 40 minut w Wielkiej Brytanii, aby aktualizacja została zakończona, a przy dzisiejszych cenach paliw - auć.

Właśnie zatankowałem na Tesco za 71 funtów szterlingów, aby napełnić zbiornik benzyną bezołowiową... Cena wynosiła 1,70 funta za litr.

Przed nami szalone czasy

#14 ·
Po prostu pamiętaj, że podczas aktualizacji map musisz trzymać silnik włączony przez ponad 40 minut w Wielkiej Brytanii, aby aktualizacja została zakończona, a przy dzisiejszych cenach paliwa ouchy.

Właśnie zatankowałem w Tesco za 71 funtów szterlingów, aby zatankować zbiornik benzyny bezołowiowej... Cena wynosiła 1,70 funta za litr

Przed nami szalone czasy
Cholera - Tutaj, w Australii, benzyna waha się od 1,65 AUD do 2,20 AUD w zależności od cyklu cenowego. Mamy tę głupią rzecz, w której firmy naftowe podnoszą cenę do maksimum, a następnie powoli ją obniżają w ciągu 2 tygodni.

Więc zawsze staram się tankować po taniej stronie cyklu.

1,65 AUD = 0,94 funta
2,20 AUD = 1,26 funta

Zatem 1,70 funta, które wydajecie, to 2,96 AUD... To po prostu niewiarygodne.

Przyjadę do Europy we wrześniu i będę wynajmował diesla 2008 na 6 tygodni. Lepiej, żebym wziął ze sobą dodatkową gotówkę, żeby zatankować to coś.

Cheers Mike