Peugeot Forums banner

Multipleksowa pompa dodatkowa

648 views 4 replies 4 participants last post by  SLC  
#1 ·
Ok, więc zdiagnozowano następującą usterkę:
P15B300 Dodawanie dodatku - Obliczony poziom dodatku poniżej
minimalnego progu
Warsztat uzupełnił paliwo dodatkiem do oleju napędowego. Podczas odjazdu, 5 minut później, zapaliła się kontrolka naprawy silnika i wrócił klucz (ale nie pomarańczowa kontrolka ostrzegawcza silnika?)
Zabrałem go z powrotem i wtedy powiedzieli, że ma dwa nowe kody...
P143496 Pompa dodatku multipleksowego - Usterka pompy multipleksowej
P143500 Pompa dodatku multipleksowego - Usterka CAN lub multipleksowa
usterka pompy dodatku
Sugerowali, że mogę gonić usterkę w tym miejscu i zasugerowali, żebym zlecił ponowne mapowanie w specjalistycznym warsztacie lub zabrał do dealera, ale oni tego nie mogą zrobić. Nie jestem entuzjastą tej rady (remapingu), ale równie dobrze nie chcę dawać dilerowi czeku in blanco, żeby spróbował to rozwiązać.
Potem zacząłem dostawać ostrzeżenie o ryzyku zablokowania cząstek stałych, ale zniknęło to po potraktowaniu środkiem do czyszczenia DPF w zbiorniku z olejem napędowym, ale nie chcę dodawać za dziesięć funtów tego przy każdym tankowaniu.
Wszelkie sugestie byłyby bardzo mile widziane.
To 3008 1.6 hdi 2017 dla odniesienia. TIA

#2 ·
Ponowne mapowanie usuwania zablokuje tylko dpf, jeśli nie zostanie usunięty. Jeśli zostanie usunięty, istnieje duża szansa, że ​​nie przejdzie przeglądu technicznego. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że okablowanie do pompy jest skorodowane, a napełnienie zbiornika lub wymiana worka spowodowało usterkę. Niewielka szansa, że ​​pompa uległa awarii. Pompy używane są łatwo dostępne i niezbyt drogie, a ich wymiana jest dość prosta.

• Like
Reactions: Labrat OG
#4 ·
DTC ma wiele znaczeń

Obwód niskiego poziomu dodatku paliwa
System dodatku paliwa, nieprawidłowa wartość odebrana przez sieć CAN
Usterka czujnika/przełącznika korka paliwa
Zakres/wydajność obwodu temperatury czynnika chłodniczego
Usterka pompy dodatku
Usterka wskaźnika paliwa
Błędy w dokładności dodatku paliwa