Peugeot Forums banner

Wiele błędów

3.7K views 30 replies 10 participants last post by  steveq  
#1 ·
Cześć wszystkim,

Mamy Peugeota e2008 z 2021 roku, kupionego z drugiej ręki od dealera Peugeota w zeszłym listopadzie.

Do tej pory cieszyliśmy się samochodem, ale w weekend zaczął się psuć…

Za każdym razem, gdy go włączamy, pokazuje po kolei następujące usterki:
  • Usterka systemu wykrywania ryzyka kolizji
  • Usterka systemu wykrywania niedopompowania opon
  • Usterka hamulca postojowego (wymagana naprawa)
  • Usterka systemu wspomagania ruszania pod górę
  • Usterka systemu hamowania ABS (wymagana naprawa)
Kiedy odjadę, pokazuje również „Usterka ESP/ASR”.

Więc… dużo usterek, dużo pikania za każdym razem, gdy uruchamiamy samochód – ale poza tym jeździ absolutnie dobrze.

Kilka innych rzeczy, które zauważyłem od czasu pojawienia się tych usterek:
  • Kiedy próbuję włączyć ACC, pokazuje „Usterka tempomatu adaptacyjnego” i nie działa.
  • Kiedy cofam, kamera cofania się wyświetla, ale wyświetlacz górny (gdzie pokazuje, co jest wokół samochodu) nie pokazuje otoczenia z przodu ani z boku.
  • Wcześniej mogłem po prostu odjechać bez naciskania przycisku hamulca ręcznego – teraz, jeśli odjadę, muszę nacisnąć przycisk hamulca ręcznego, nie wyłącza się automatycznie.

To szalone, że wszystko przestało działać w ten sposób na raz – więc zastanawiam się, czy to problem z połączeniem, czy coś w tym stylu… skontaktowaliśmy się z dealerem, ponieważ mamy 12-miesięczną gwarancję i powiedzieli nam, że najwcześniej mogą zobaczyć samochód 7 kwietnia!!

Jeśli ktoś ma jakieś pomysły na ten temat, byłbym bardzo wdzięczny!

Dzięki!

#2 ·
Wygląda na to, że miałeś uderzenie w przód samochodu. Uderzyłeś w coś? A może ktoś w ciebie uderzył, gdy byłeś zaparkowany. Większość tych błędów pojawia się, gdy czujniki zostają źle ustawione po uderzeniu i/lub ulegają uszkodzeniu.

Wiem, ponieważ moja żona wjechała w płot, a cholerna firma ubezpieczeniowa tego nie naprawiła i odmówiła naprawy, stwierdzając, że nie jest to związane z wypadkiem. Mimo że warsztat powiedział, że zdarza się to po uderzeniu z powodu rozsynchronizowania czujników i jest to powszechne w nowoczesnych samochodach.

Jeśli ktoś chce wiedzieć, jakiej firmy ubezpieczeniowej unikać, wyślij mi wiadomość prywatną, a ja ci powiem.

#4 ·
Wygląda na to, że miałeś uderzenie w przód samochodu. Uderzyłeś w coś? A może ktoś uderzył w ciebie, gdy byłeś zaparkowany. Większość tych błędów pojawia się, gdy czujniki zostają źle ustawione po uderzeniu i/lub ulegają uszkodzeniu.

Wiem, ponieważ moja żona wjechała w płot, a cholerna firma ubezpieczeniowa tego nie naprawiła i odmówiła naprawy, stwierdzając, że nie jest to związane z wypadkiem. Mimo że warsztat powiedział, że zdarza się to po uderzeniu z powodu rozsynchronizowania czujników i jest to powszechne w nowoczesnych samochodach.

Jeśli ktoś chce wiedzieć, jakiej firmy ubezpieczeniowej unikać, wyślij mi DM, a ja ci powiem.
Hmm, nie, nie tak daleko, jak pamiętam… też nie wygląda na to, żeby dostał uderzenie…

Czy „ponowne ustawienie czujników” kosztowało dużo?

Może to być spowodowane niskim napięciem akumulatora 12 V, więc pierwszą rzeczą, którą bym spróbował, jest jego pełne naładowanie.
Jeśli to naprawi błędy na jakiś czas, zleć warsztatowi przetestowanie akumulatora i upewnij się, że jest on prawidłowo ładowany.
Naładowałem akumulator do pełna dwa razy od weekendu i nadal się wyświetla :(

#9 ·
Dziwna rzecz wydarzyła się dzisiaj… uruchomiłem samochód i nie pokazały się żadne błędy…
Przejechałem około mili, a potem wszystkie błędy pojawiły się ponownie :cry:
To sugeruje (moim zdaniem) czujnik lub okablowanie do czujnika ABS. Może to być nawet problem z magistralą CAN. Wydaje się, że na początku nie jest to znane przez zaangażowane ECU, najprawdopodobniej jest to usterka przerywana, która jest najgorszym rodzajem do znalezienia i naprawienia lub alternatywnie najbardziej zabawna.

Potrzebujesz odpowiedniej diagnostyki, aby zobaczyć, co się dzieje. Szanse na to, że naprawi się samo, nie są duże.

#11 · (Edited)
Cześć,

Bardzo podejrzewałbym jeden z tylnych kabli, które idą od piasty do wiązki przewodów. Po jednej stronie. Przy piaście kabel rozdziela się na dwa - jeden łączy się z czujnikiem prędkości, a drugi z siłownikiem hamulca, który uruchamia automatyczny hamulec postojowy.
Kiedy tylne zawieszenie porusza się w górę i w dół, kabel się zgina i przewody pękają.

To zdarzyło się w moim e2008 z 2021 roku i właśnie rozwiązałem ten problem.
Wszystkie błędy na desce rozdzielczej pojawiły się z migającymi światłami ostrzegawczymi i sygnałem dźwiękowym. Pokazano również pomarańczowy symbol klucza.
Podejrzewałem czujnik ABS/prędkości koła, ponieważ miałem podobny problem w poprzednim samochodzie innej marki niż Peugeot.

Mam urządzenie OBD, które pokazywało kody błędów, ale trudno było przekonwertować kody na konkretną usterkę. Nie pokazywał również danych na żywo, aby wiedzieć, który z nich jest uszkodzony. Usunąłem i sprawdziłem każdy czujnik prędkości. Każdy wykazywał rezystancję elektryczną, więc prawdopodobnie nie był uszkodzony.

Nie miałem specjalnego narzędzia diagnostycznego Peugeota, więc zbadałem dostępne opcje. Zamówiłem zestaw Lexia3 i pobrałem oprogramowanie Diagbox - ta strona była fantastyczną pomocą w edukacji i podejmowaniu decyzji.
To i podłączenie do starego laptopa naprawdę pomogło w diagnozie problemu i identyfikacji problemu - prawy tylny czujnik.
Czytałem tutaj, że kabel sprawia problemy.
Usunąłem kabel - to da się zrobić z niewielkimi trudnościami.
Próbowałem kupić nowy, ale był niedostępny, a główny dealer powiedział, że jest na zamówienie z nieoszacowaną datą dostawy.
Zdecydowałem się spróbować naprawić stary. Istnieją 4 przewody, które są zamknięte w elastycznej, karbowanej plastikowej osłonie zewnętrznej. Istnieją 2 cięższe przewody, które idą do silnika siłownika zacisku hamulcowego i 2 lżejsze przewody, które idą do czujnika prędkości.
Sprawdziłem ciągłość każdego przewodu od końca do końca za pomocą miernika.
Brak było ciągłości na jednym z przewodów czujnika prędkości.
Zidentyfikowałem miejsce przerwania przewodu, zawężając je, wbijając szpilkę w jego środek i próbując testu ciągłości od tego miejsca do każdego końca, a następnie powtarzając to samo. Kiedy doszło do kilku cali, dokładnie sprawdziłem przewód. Wystąpiło niewielkie uszkodzenie wizualne. Odciąłem osłonę zewnętrzną i nie było w niej żadnych pasm drutu.
Odsunąłem osłonę zewnętrzną, aż odsłoniłem wnętrze. Przylutowałem nowy kawałek drutu, zakryłem odcinek koszulką termokurczliwą, a następnie taśmą izolacyjną na wierzchu.
Umieściłem odcinek z powrotem w karbowanej osłonie zewnętrznej.
Założyłem ponownie kabel i wszystkie usterki zniknęły - jednak w tym samym czasie podłączyłem Lexia3 / Diagbox.
Nie jestem pewien, jak długo potrwa ta naprawa - minęło tylko kilka dni i około 10 km jazdy testowej od czasu, gdy ją rozwiązałem.

#13 ·
Mam e2008 (2020) i od kilku dni doświadczam mniej więcej tego samego problemu. Pojawiają się te alarmy: czujniki odległości przy parkowaniu, ESP, ABS, asystent ruszania pod górę, hamulec ręczny i ciśnienie w oponach (nie mam ACC). Próbowałem czujników odległości przy parkowaniu i hamulca ręcznego i nadal działają.

Czasami pojawiają się, gdy uruchamiam samochód, czasami po pewnym czasie (podczas jazdy). Kiedy ponownie uruchomię samochód, znikają, ale natychmiast wracają lub po pewnym czasie. To tak, jakby istniało połączenie elektryczne, które na chwilę traci kontakt, co powoduje pojawianie się tych błędów.

Problem, który opisuje Steveq, wydaje mi się logicznym wyjaśnieniem.

#14 ·
Przypuszczam, że masz uszkodzony przewód w jednym z tylnych kabli czujników. Może on okresowo łączyć i rozłączać połączenie z czujnikiem wraz z ruchem zawieszenia. Kiedy połączenie przewodu jest przerwane, wartości czujnika prędkości są niedostępne, co uruchamia wszystkie błędy ESP, ABS i ciśnienia w oponach.

#15 ·
Miałem DOKŁADNIE ten sam problem w ciągu ostatnich kilku dni. Lampki ostrzegawcze znikały raz lub dwa razy, ale teraz są stałym elementem.

Nie będę w stanie/wystarczająco pewny siebie, aby spróbować wykonać diagnostykę/naprawę, która została opisana w jednej z wcześniejszych odpowiedzi/postów, więc zastanawiałem się, czy ktoś ma pomysł, ile taka naprawa prawdopodobnie kosztowałaby w warsztacie?

Wielkie dzięki z góry za wszelkie odpowiedzi!

#16 ·
Wymiana kabla nie jest trudna, ale dealer będzie musiał przeprowadzić sesję diagnostyczną w celu zidentyfikowania problemu, która jest płatna.
To powinno zidentyfikować problem.
Zakładając, że jest to tylny kabel, część kosztuje około 40 funtów i wymiana zajmie co najwyżej godzinę.

#17 ·
Dziękuję wszystkim za dotychczasowe odpowiedzi! Co dziwne, usterki ustały w ciągu ostatnich 3 dni - wszystko działa bez zarzutu!…

Umówimy się na wizytę w kwietniu u dealera na wypadek, gdyby problem powrócił, a także mamy dziwny (prawie trzaskający) dźwięk dochodzący za każdym razem, gdy skręcamy z pozycji zatrzymania (np. wyjeżdżając na drogę).

#18 ·
Dzisiaj samochód został naprawiony. Wymieniono dwa kable (nie kable czujnika prędkości, ale kable z zasilaniem elektrycznym do ABS, jak mi wyjaśniono). Kosztowało mnie to 240€ łącznie z diagnozą. Według dealera tego typu usterki są znane w e2008 (ale nasz był pierwszym samochodem w warsztacie z tym problemem).

#22 ·
9841384880 i 9841384680. Czas potrzebny na ich wymianę wyniósł około 1 godziny, ale najpierw trzeba je było zaadaptować (kolejność przewodów, jak zrozumiałem, ponieważ nastąpiła aktualizacja tych kabli w porównaniu do wczesnej wersji e2008, którą posiadam).
Sprawdziłem te numery części. Zdjęcia, które są powiązane z częściami na wielu stronach, pokazują tylny czujnik prędkości ABS/kabel hamulca postojowego elektrycznego. Jeden jest po lewej stronie, a drugi po prawej stronie. Numer części różni się od numeru części, który otrzymałem dla kabla, więc być może został on zmieniony.
Kabel zasila hamulec postojowy elektryczny (jest silnik, który uruchamia tylne hamulce po podniesieniu przycisku hamulca postojowego). Druga część kabla pobiera sygnał z czujnika prędkości koła, który służy do dopasowania prędkości wszystkich kół, aby wiedzieć, które koło zwolnić dla systemu zapobiegającego blokowaniu kół.

#24 ·
Kupiliśmy w lutym w pełni elektryczny samochód z 2008 roku i od tego czasu zepsuł się dwa razy. Mniej więcej tak, jak wszyscy opisujecie - wszystko miga, wiele komunikatów o błędach przechodzi przez (
Jeśli błędy mówią ABS, ESP, ciśnienie w oponach i inne, to prawdopodobnie kabel od jednej z tylnych piast do głównej wiązki przewodów.
Kabel zgina się, gdy zawieszenie porusza się w górę i w dół, a drut w nim w końcu pęka. W karbowanej plastikowej rurce znajdują się 4 przewody, a dwa najmniejsze pochodzą z czujnika prędkości tylnego koła. Kabel jest łatwy do wymiany, ale potrzebujesz diagnostyki, aby a) mieć pewność, że to problem i b) wiedzieć, która strona jest uszkodzona.

Można naprawić kabel, jeśli potrafisz posługiwać się lutownicą, lub kosztuje to tylko około 40 funtów za nowy kabel. Problem polega na próbie faktycznego kupienia kabla - są one niedostępne.
Wymiana kabla zajmuje mniej niż godzinę pracy osobie, która robiła to wcześniej.

#28 ·
Zapisałem te kody błędów, gdy na wyświetlaczu pojawiły się błędy ABS itp.
U1207(81)
C120E(00)
C0514(11)
C0515(01)

Być może było więcej kodów błędów, których nie zapisałem.

Otrzymałem je, wkładając klucz sprzętowy Bluetooth do portu OBD II i podłączając go do Car Scanner działającego na tablecie.

Oczywiście odnoszą się one do usterek w moim samochodzie, które okazały się być prawym tylnym czujnikiem prędkości/kablem zasilającym hamulca postojowego - twoje usterki mogą być zupełnie inne.

#29 ·
Nawiasem mówiąc, kiedy wygooglowałem te usterki, żadna z nich nie pomogła mi wskazać rzeczywistego problemu.

W innym samochodzie, nie Peugeocie, wyświetlały mi się błędy ABS, które okazały się wadliwym czujnikiem prędkości koła, więc pomyślałem, że to może być pierwsze miejsce, od którego warto zacząć dochodzenie.

Kupiłem w końcu zestaw Lexia3 i Diagbox. To była ogromna pomoc i skierowało mnie do prawego tylnego koła i widziałem tutaj i na innych stronach, że kabel był prawdopodobnym podejrzanym.