Peugeot Forums banner
21 - 40 of 79 Posts
Moje turbo (1.6 benzyna turbo) też się mocno nagrzewa, ale nigdy nie widziałem, żeby się żarzyło. Turbosprężarki naturalnie się nagrzewają, zwłaszcza gdy się je mocno eksploatuje. Jeśli nadal ma dobrą moc i nie wydaje żadnych dziwnych dźwięków, nie martwiłbym się zbytnio.

To nie do końca dla mnie, a pani nienawidzi tego haha. To sprawiło, że zdecydowałem się na zawór recyrkulacji.

Zamontowałem go dzisiaj i jestem prawie pewien, że zrobiłem wszystko poprawnie zgodnie z instrukcjami, ale mam kilka pytań.

Nadal pojawia się komunikat o błędzie systemu depolucji. Czy będę musiał iść do warsztatu, aby usunąć kody, czy to oznacza, że nadal mam problem?

Zauważyłem również, że moja turbosprężarka świeciła się na czerwono po tym, jak ją wyjąłem. Dałem jej nieźle w kość i jest ciemno, więc łatwo zobaczyć blask, ale nigdy wcześniej tego nie zauważyłem. Czy powinienem się martwić? Samochód dobrze jechał i szedł jak rakieta.
Nie, to dobrze, że się ładnie rozgrzał! Pokazuje, że działa! lol

Być może będziesz musiał udać się do warsztatu, aby usunąć błąd, normalnie jeśli wyświetla się jako błąd stały na diagnostyce, to zwykle wymaga usunięcia za pomocą diagnostyki LUB może to być elektrozawór ciśnienia turbosprężarki pod kolektorem dolotowym, ale widząc stan BOV, który miałeś, chciałbym myśleć, że jesteś już gotowy i potrzebujesz tylko usunięcia kodu.

Doskonała wiadomość, samochód dobrze jeździ!

Jedna rada dla ciebie z zaworem recyrkulacji forge, dostępny jest zestaw serwisowy, tylko 15 funtów lub więcej, warto go robić co 10 000 mil lub kilka lat, aby utrzymać go w doskonałym stanie.

Discussion starter · #23 ·
Tak, upewnię się, że będę nad tym czuwał i zdobędę zestaw serwisowy. Dzięki za całą pomoc, byłbym zagubiony bez wszystkich informacji, więc dzięki. Mam nadzieję, że to koniec moich problemów, przynajmniej na razie haha.

Nie spiesz się z kasowaniem kodów, większość systemów skasuje usterkę, jeśli nie powtórzy się po 3-5 cyklach jazdy (cykl zdefiniowany jako zimny start do normalnej temperatury roboczej z normalnym wzorem jazdy).

p0299
Cześć
Mam Peugeota 207 GTI 07 reg, wszystko było dobrze do niedawna, kiedy zacząłem mieć dokładnie ten sam problem z brakiem mocy, a samochód całkowicie stracił moc doładowania.

Kupiłem narzędzie diagnostyczne z eBay, które pokazywało kod P0299. Kiedy kasuję kod, wszystko wraca do normy, ale kiedy przyspieszam na 5. biegu powyżej 90 mil, zapalała się kontrolka zarządzania i ponownie występował brak mocy.
Zmieniłem zawór upustowy na GFB DV+, co poprawiło problem, ale nadal, gdy przyspieszam trochę mocniej, nadal zapala się kontrolka zarządzania. Następnie zmieniłem GFB DV+ na zawór upustowy, ale bez zmian w objawach.
Niestety jestem naprawdę początkujący, więc nie jestem pewien, co dalej robić. Może to wina elektrozaworu ciśnienia turbosprężarki? Warto wspomnieć, że miałem samochód ponownie zmapowany (etap 1), ale to było po tym, jak zaczęła się zapalać kontrolka zarządzania.

Czy ktoś może rzucić trochę światła?

Pozdrawiam

Cześć
Mam Peugeota 207 GTI 07 reg, wszystko było dobrze, dopóki ostatnio nie zacząłem mieć dokładnie tego samego problemu z brakiem mocy, a samochód całkowicie stracił moc doładowania.

Kupiłem narzędzie diagnostyczne z eBay, które pokazywało kod P0299. Kiedy kasuję kod, wszystko wraca do normy, ale kiedy przyspieszam na 5. biegu powyżej 90 mil, zapalała się kontrolka zarządzania i ponownie występował brak mocy.
Wymieniłem zawór upustowy na GFB DV+, co poprawiło problem, ale nadal, gdy przyspieszam trochę mocniej, nadal zapala się kontrolka zarządzania. Następnie zmieniłem GFB DV+ na zawór upustowy, ale bez zmian w objawach.
Niestety jestem naprawdę początkujący, więc nie jestem pewien, co dalej robić. Może to wina elektrozaworu ciśnienia turbosprężarki? Warto wspomnieć, że miałem samochód ponownie zmapowany (etap 1), ale to było po tym, jak zapaliła się kontrolka zarządzania.

Czy ktoś może rzucić trochę światła?

Pozdrawiam
Bardzo powszechny kod dla silnika THP, zwykle albo BOV, albo elektrozawór ciśnienia turbosprężarki pod kolektorem dolotowym jest uszkodzony.

Kto zmapował twoje gti?

Mieszkam blisko Runcorn, kilku facetów o nazwisku Archmotors. Szczerze mówiąc, jestem całkiem zadowolony z remapu, zauważyłem niezwykłą różnicę (choć nie w ekonomii! lol).
Ponieważ BOV jest nowy, czy uważasz, że powinienem zmienić elektrozawór?

Dzięki za wsparcie.

Nie zaszkodzi wymiana elektrozaworu, bardzo częsty problem, jak mówię powyżej.

Dziwne, jak spadło zużycie paliwa, dobry tuner zwiększy ekonomię, ale niestety wiele osób oferujących remapy tak naprawdę nie wie, jak obsługiwać silnik THP.

Po299

Myślę, że to mój sposób jazdy rujnuje gospodarkę... a nie remap... Jeśli jeżdżę rozsądnie, to daje mi około 300 mil na pełnym baku. Jeżdżę codziennie na M56 z Runcorn do South Manchester.

Czy wiesz może numer części elektrozaworu lub dobre miejsce, gdzie można go zamówić? Przyjaciel powiedział również, że może to być problem z siłownikiem turbosprężarki. Czy warto go wymienić w tym samym czasie?

Nawiasem mówiąc, to są wyniki diagnostyczne, gdy zapala się kontrolka:
PO299 Niedoładowanie turbosprężarki/sprężarki
FUELSYS1 CL
FUELSYS2 N/A
LOAD_PCT(%) 68.2
ETC (oC) 84
SHRTFT1 (%) -14.1
LONGFT1 (%) 1.6
MAP (kPa) 138
RPM (/min) 4688
VSS (km/h) 156
FRP (kPa) 11650.0

Jeszcze raz dziękuję za pomoc
:)

Wielkie dzięki. Jeśli pokonujesz długie dystanse, powiedzmy z Manchesteru do Londynu, możesz przejechać do 450 mil na zbiorniku. Prawdopodobnie to codzienny zły ruch na autostradzie w godzinach szczytu spala dużo paliwa (start/stop). Moi lokalni dealerzy nie są najlepsi, więc niechętnie tam idę. Prawdopodobnie pójdę do tych, którzy zrobili remap, ponieważ zajmują się również serwisowaniem turbosprężarek.

Próbowałem wygooglować część, którą doradziłeś (01922V6), ale nic nie wyświetla. Czy mogę poprosić o link do zakupu online?

A co z siłownikiem, czy jest sens go wymieniać?

Pozdrawiam

Zanim wymienię elektrozawór, sprawdzę pompę paliwa HP. Dostaję kod P0087 przez ostatnie kilka dni i wydaje się, że powoduje to niedoładowanie turbosprężarki na wysokich obrotach (kod błędu P0299). Podejrzewam, że pompa HP nie radzi sobie dobrze z dużym zapotrzebowaniem. Dostaję pewne przerywanie, gdy silnik jest zimny przez pierwsze 5-10 minut rano, co daje kod P0087 (nie każdego dnia). Jeśli usunę kod po 10 minutach, samochód działa dobrze przez resztę dnia. Podejrzewam, że to HP f.p., ponieważ jest to powszechny problem w tych silnikach.

Właśnie zdałem sobie sprawę, że komunikujemy się na 2 różnych wątkach lol za dużo piwa na wakacjach!! Szczerze mówiąc, może warto zrobić zawór elektromagnetyczny, gdy samochód pojedzie do dealerów, ponieważ go tam masz.

Wiesz, jak sprawdzić standardowy bov??

Wysłane z mojego SM-G925F używając Tapatalk

Tak naprawdę nie. Szukałem hamulców i pęknięć i sprawdzałem, czy plastikowy element jest nienaruszony, a także elektrozawór i wyglądają dobrze. Zawór upustowy, który założyłem, jest nowy (ma 10 dni) i myślę, że jest bardzo prosty, z aluminium.

21 - 40 of 79 Posts