Peugeot Forums banner

Jak zapobiec kodowi błędu OBDII P246C - Filtr cząstek stałych (DPF) - DPF ograniczony, tryb awaryjny włączony

1 reading
11K views 27 replies 5 participants last post by  cris1117  
#1 ·
Miałem ten kod błędu kilka razy w przeszłości w moim modelu Peugeot 2008 Allure 1.6 Blue HDI (120) z 2016 roku. Za każdym razem problem został naprawiony przez mojego lokalnego dealera Peugeota, ale jak mogę zapobiec wystąpieniu tego problemu w pierwszej kolejności? Jestem prawie pewien, że problem jest taki, jak opisano w tytule powyżej i że gdybym robił więcej długich jazd autostradą, zapobiegłoby to wystąpieniu problemu, ale jak długa musi być jazda (czas trwania lub mile), przy jakich obrotach i jak często?

Od czasu przejścia na emeryturę pokonuję tylko 5 tys. mil rocznie i głównie na krótkich dystansach. Wiem, że sposób, w jaki teraz jeżdżę moim samochodem, powoduje problemy (bardzo mało długich podróży autostradą). Może po prostu muszę go sprzedać i kupić samochód benzynowy, który lepiej pasuje do moich nowych nawyków jazdy?

Będę wdzięczny za wszelkie rady. Pozdrawiam.

#2 ·
Szczerze mówiąc, sam odpowiedziałeś na swoje pytanie. To nie jest najlepszy silnik do twojego typu jazdy. Jestem teraz na emeryturze i robię tyle samo kilometrów co ty, ale mieszkam tu w południowej Walii, na obszarach podmiejskich, więc najlepsza część mojej jazdy to 30-40 milowe wycieczki po dobrych drogach A, które wbijają go na 5. bieg i ponad 2000 obr./min przez większość tych mil. Dostosowałem swoje nawyki i robię głupie małe wycieczki z moim biletem autobusowym. Gdybym musiał robić więcej lokalnych wycieczek, pozbyłbym się tego silnika i też wybrał benzynę. Te nowoczesne diesle z EGR po prostu za bardzo dławią silnik i kończą w DPF i oleju. To przepis na katastrofę.

#3 ·
Szczerze mówiąc, odpowiedziałeś na własne pytanie. To nie jest najlepszy silnik do Twojego stylu jazdy. Jestem teraz na emeryturze i robię tyle samo kilometrów co Ty, ale mieszkam na wsi w południowej Walii, więc najlepszą częścią mojej jazdy są 30-40-milowe wycieczki po przyzwoitych drogach klasy A, które wbijają go na 5. bieg i ponad 2000 obr./min przez większość tych mil. Dostosowałem swoje nawyki i robię głupie, małe wycieczki z moim biletem autobusowym. Gdybym musiał odbywać więcej lokalnych podróży, pozbyłbym się tego silnika i też wybrał benzynę. Te nowoczesne diesle z EGR po prostu za bardzo duszą silnik i kończą w DPF i oleju. To przepis na katastrofę.
Dziękuję za poświęcony czas na odpowiedź z poradą. Być może pójdę tą drogą, ale najpierw chciałem wiedzieć, czy mogę zapobiec wystąpieniu problemu i jak bardzo byłoby to dla mnie uciążliwe. Sprowadzi się to do jak długi jest potrzebny bieg (czas trwania lub mile), przy jakich obrotach i jak często? jeśli to może temu zapobiec. Jeszcze raz dziękuję.

#4 ·
Jak wspomniano powyżej, diesel to nic innego jak kłopoty dla przeciętnego kierowcy. Pozbyłem się swojego diesla właśnie z tego powodu, naprawdę musisz robić ponad 25 tys. km rocznie, aby było to opłacalne, w przeciwnym razie skończy w warsztacie częściej niż na drodze.

Kupiłem Peugeota 1.2 benzyna po moim 3008 diesel, duży błąd ze wszystkimi problemami z paskiem rozrządu, więcej pugsów dla mnie, wydaje się, że nie są w stanie wyprodukować samochodu, który nie ma ogromnych problemów.

#6 · (Edited)
To naprawdę zależy od tego, co go blokuje, SCR i DPF są wbudowane. Więc co go blokuje, system adblue czy DPF faktycznie zatykający się niespalonym materiałem (sadzą) lub materiałem niespalalnym (żużlem - myślę, że to jest to, co Francuzi nazywają 'materiałem niespalalnym')?

DPF musi tylko osiągnąć niższą temperaturę (dzięki płynowi DPF używanemu w około 400 stopniach), co można osiągnąć, a spalanie może być z powodzeniem przeprowadzane na krótkich odcinkach. Jeśli masz materiał niespalalny, w dużej mierze przyczyniają się do tego pakiety dodatków do oleju silnikowego (które się nie spalają i dostają się tam przez system CCV), i są rzeczy, które można zrobić, aby to zredukować. Modyfikacja ProVent 200.

Modyfikacja ProVent pomoże również chronić EGR. Sprawia, że sadza jest mniej lepka, usuwa opary wody i większość oleju silnikowego. 4007 - Harmonogramy konserwacji i ogólne informacje serwisowe | Peugeot Forums post #6

Jeśli masz niespalony materiał (sadzę), częstsza wymiana oleju silnikowego / filtrów niż zalecana pomoże, a jeśli nie osiągasz temperatury;

Dzieje się tak, ponieważ jazda na krótkich dystansach nie jest idealna, ale nie powinna być odczytywana jako przyczyna w systemie diesla, który używa płynu DPF. Jeśli jeździsz na krótkich dystansach i potrzebujesz podnieść temperaturę, można to zrobić.
(1) Po prostu ręcznie wybierz biegi i utrzymuj je wyżej niż normalnie (w zakresie obrotów między zmianami biegów), jaki bieg lub prędkość nie ma znaczenia.
(2) Zmiana biegów na niższe na krótkich odcinkach w celu spowolnienia pojazdu, również znacznie podnosi temperaturę spalin.
(3) Rozkręcanie turbosprężarki, czyli używanie doładowania, również zwiększy temperaturę w spalinach.
(4) Wyłącz start-stop, jeśli go masz. Idealnie, rób to na zawsze, bezużyteczna funkcja, o którą nikt nigdy nie prosił. Zwiększa zużycie i może obniżyć temperaturę spalin.

Zasadniczo, jeśli przestaniesz jeździć jak panna Daisy na krótkich trasach, osiągniesz spalanie, tak jak na dłuższych trasach i bez blokad.

Powyższe to środki, które możesz podjąć, aby zatrzymać / zredukować problem.

Możesz wymusić regenerację DPF na podjeździe, jeśli naprawdę chcesz, za pomocą Lexia lub równoważnego narzędzia diagnostycznego za pośrednictwem aktywnego spalania. Pomysł, że krótkie trasy są problemem z DPF, pochodzi z silników bez płynu DPF lub używających tylko aktywnego spalania, te systemy Peugeota to głównie spalanie pasywne. Potrzebujesz odpowiedniej ilości sadzy, odpowiedniej temperatury i dzieje się to automatycznie. Regeneracje zwykle występują co około 380 do 600 km. Więc nie musisz jeździć tak, jak sugerowano powyżej (punkty 1-3) przez cały czas - nie pójdziemy tam, że jeżdżę tak przez większość czasu, mam pedały do biegów, po prostu zbyt kuszące, żeby ich używać - uwielbiam używać trybu manualnego, tęsknię za sprzęgłem, ale ten pojazd jest wystarczająco blisko i można go ustawić w trybie automatycznym i po prostu nie myśleć o biegach, YMMV.

Sądzę, że problem może wynikać z systemu adblue. Jeśli nie, biorąc pod uwagę kilka sposobów na pomoc w regeneracji w DPF, wyjaśnij systemy i miejmy nadzieję, że unikniesz blokady.

Mam nadzieję, że okaże się to przydatne.

#8 ·
To naprawdę zależy od tego, co to blokuje, SCA i DPF są wbudowane. Więc co to blokuje, system AdBlue czy DPF, który faktycznie zatyka się niespalonym (sadzą) materiałem lub materiałem niespalalnym (żużel - myślę, że to nazywają Francuzi "materiałem niespalalnym")?

DPF musi tylko osiągnąć niższą temperaturę (dzięki płynowi DPF używanemu w temperaturze około 500/550 stopni), co można osiągnąć, a spalanie może być z powodzeniem przeprowadzane na krótkich dystansach. Jeśli masz materiał niespalalny, w dużej mierze przyczyniają się do tego pakiety dodatków do oleju silnikowego (które się nie spalają i dostają się tam przez system CCV), i są rzeczy, które można zrobić, aby to zredukować. Modyfikacja ProVent 200.

Modyfikacja ProVent pomoże również chronić EGR. Sprawia, że sadza jest mniej lepka, usuwa opary wody i większość oleju silnikowego. 4007 - Harmonogramy konserwacji i ogólne informacje serwisowe | Peugeot Forums post #6

Jeśli masz niespalony materiał (sadzę), częstsza wymiana oleju silnikowego/filtrów niż zalecana pomoże, a jeśli nie osiągasz temperatury;

Dzieje się tak dlatego, że jazda na krótkich dystansach nie jest idealna, ale nie powinna być odczytywana jako przyczyna w systemie diesla, który używa płynu DPF. Jeśli jeździsz na krótkich dystansach i potrzebujesz podnieść temperaturę, można to zrobić.
(1) Po prostu ręcznie wybierz biegi i utrzymuj obroty wyższe niż normalnie (w zakresie obrotów między zmianami biegów), jaki bieg lub prędkość nie ma znaczenia.
(2) Zmiana biegów na niższe na krótkich dystansach w celu spowolnienia pojazdu również znacznie podnosi temperaturę spalin.
(3) Zwiększenie obrotów turbosprężarki, tj. użycie doładowania, również zwiększy temperaturę w spalinach.
(4) Wyłącz start/stop, jeśli go masz. Idealnie, rób to na zawsze, bezużyteczna funkcja, o którą nikt nigdy nie prosił. Zwiększa zużycie i może obniżyć temperaturę spalin.

Zasadniczo, jeśli przestaniesz jeździć jak panna Daisy na krótkich trasach, osiągniesz spalanie, tak jak na dłuższych trasach i bez blokad.

Powyższe to środki, które możesz podjąć, aby zatrzymać/zmniejszyć problem.

Możesz wymusić regenerację DPF na podjeździe, jeśli naprawdę chcesz, za pomocą Lexia lub równoważnego narzędzia diagnostycznego za pośrednictwem aktywnego spalania. Pomysł, że krótkie trasy są problemem z DPF, pochodzi z silników bez płynu DPF lub używających tylko aktywnego spalania, te systemy Peugeota to głównie spalanie pasywne. Potrzebujesz odpowiedniej ilości sadzy, odpowiedniej temperatury i dzieje się to automatycznie. Regeneracje występują zazwyczaj co około 380 do 600 km. Więc nie musisz jeździć tak, jak sugerowano powyżej (punkty 1-3) przez cały czas - nie pójdziemy tam, że jeżdżę tak przez większość czasu, mam pedały do biegów, po prostu zbyt kuszące, żeby ich używać - uwielbiam używać trybu manualnego, tęsknię za sprzęgłem, ale ten pojazd jest wystarczająco blisko i można go ustawić w trybie automatycznym i po prostu nie myśleć o biegach, YMMV.

Podejrzewam, że problem może pochodzić z systemu AdBlue. Jeśli nie, biorąc pod uwagę kilka sposobów, aby pomóc w regeneracji w DPF, wyjaśnij systemy i miejmy nadzieję, że unikniesz blokady.

Mam nadzieję, że to pomocne.
Dzięki za wszystkie wspaniałe informacje. Opublikuję, co znajdzie Peugeot po naprawie. Mój samochód ma AdBlue, ale nie ma płynu DPF, o ile wiem. Jeśli ma, to nigdy go nie uzupełniłem w ciągu 40 000 mil, które przejechałem tym samochodem! Lubię kręcić samochodem i używać turbosprężarki i biegów itp., więc byłbym zaskoczony, gdybym jeździł nim zbyt delikatnie. Na zdrowie.

#7 · (Edited)
Wymieniłem mojego mopsa na Suzuki Vitarę i jaka to radość z jazdy, 1.4 turbo benzyna 6-biegowa automatyczna skrzynia biegów z konwerterem momentu obrotowego i łańcuch rozrządu zamiast paska, nie mógłbym być bardziej zadowolony.

Więc pozbyłem się wszystkich rzeczy, których nienawidziłem w mopsach i jako bonus jest o wiele cichszy, w rzeczywistości ciągle sprawdzam obrotomierz, aby upewnić się, że nadal działa, robi około 45 mpg, ale nie robię już tych mil, więc zużycie paliwa tak naprawdę mnie nie obchodzi.

I co najlepsze, nie mam już tego okropnego podsterowności, na którą wydawało się, że cierpią oba moje mopsy.

Więc gorąco polecam Suzuki.

#9 ·
Wymieniłem mojego mopsa na Suzuki Vitaea i jaka to radość z jazdy, silnik benzynowy 1.4 turbo, 6-biegowa automatyczna skrzynia biegów z konwerterem momentu obrotowego i łańcuch rozrządu zamiast paska, nie mógłbym być bardziej zadowolony.

Pozbyłem się więc wszystkich rzeczy, których nienawidziłem w mopsach i jako bonus jest o wiele ciszej, w rzeczywistości ciągle sprawdzam obrotomierz, żeby upewnić się, że nadal działa, spala około 45 mpg, ale już nie robię tych mil, więc zużycie paliwa tak naprawdę mi nie przeszkadza.

I co najlepsze, nie mam już tego okropnego podsterowności, na którą wydawały się cierpieć oba moje mopsy.

Zatem gorąco polecam Suzuki.
Jeśli zmienię samochód, to myślałem o Suzuki, ponieważ to najbliższy mi dealer. Przyjrzę się modelowi Vitaea, który sugerujesz. Trochę zniechęca mnie zmiana, ponieważ właśnie założyłem 4 nowe opony i wymieniłem całe przednie zawieszenie (dosłownie w tym roku). Może jednak będę musiał ugryźć się w język! Pozdrawiam.

#11 ·
Peugeot używa obu, o ile wiem. Jest to połączenie, SCA (dla adblue) plus DPF (używający płynu DPF) jednostka combo, w przybliżeniu pół na pół.

Bardzo pouczający film. Zatem adblue pozbywa się NOx w SCR i cząstek zebranych w DPF, które są usuwane przez wypalanie DPF, ale nie widzę żadnego płynu używanego do obniżenia temperatury spalania DPF? Jeszcze raz dziękuję.

#12 · (Edited)
Nie widzę, aby jakikolwiek płyn był używany do obniżenia temperatury spalania DPF
Wszystkie nowoczesne modele Peugeota używają płynu DPF, jeśli mają DPF.

Znajduje się on z tyłu pojazdu w pobliżu zbiornika paliwa, tak jak w każdym innym Peugeocie z DPF lub kombinacją SCA/DPF. Z tego, co wiem, Peugeot nie używa aktywnego procesu spalania w DPF, chyba że odbywa się to poprzez diagnostykę lub sytuacyjnie wymagane przez ECU - tj.: można użyć świec żarowych. Płyn DPF jest dodawany do paliwa za każdym razem, gdy wlewasz paliwo do zbiornika, automatycznie.

Saszetka lub zbiornik płynu DPF wystarcza na około 150 000 km do 210 000 km, w zależności od jego wielkości. Szybkość dozowania wynosi około 10-15 ml na 50 l oleju napędowego. Mój - 4007, wystarcza na około 180 000 km+ i ma saszetkę 3,2 l. Podejrzewam, że Twój pojazd będzie miał zbiornik o pojemności około 2,5 l do może 3,2 l

Płyn DPF kończy się mniej więcej w czasie, gdy DPF powinien być czyszczony lub odnawiany, zakładając, że nic innego nie poszło źle w trakcie eksploatacji.

Twój DTC dotyczył DPF, a nie komponentu SCA DPF. Pytania pozostają, co go zablokowało.

#14 ·
Wszystkie nowoczesne modele Peugeota używają płynu DPF, jeśli posiadają DPF.

Znajduje się on z tyłu pojazdu w pobliżu zbiornika paliwa, tak jak w każdym innym Peugeocie z DPF lub kombinacją SCA/DPF. Z tego, co wiem, Peugeot nie używa aktywnego procesu spalania w DPF, chyba że odbywa się to za pomocą diagnostyki lub sytuacyjnie wymagane przez ECU - tj. można użyć świec żarowych. Płyn DPF jest dodawany do paliwa za każdym razem, gdy wlewasz paliwo do zbiornika, automatycznie.

Saszetka lub zbiornik płynu DPF wystarcza na około 150 000 km do 210 000 km w zależności od jego wielkości. Dawkowanie wynosi około 10-15 ml na 50 l oleju napędowego. Mój - 4007, wystarcza na około 180 000 km+ i ma saszetkę 3,2 l. Podejrzewam, że Twój pojazd będzie miał zbiornik o pojemności około 2,5 l do może 3,2 l

Płyn DPF kończy się mniej więcej w czasie, gdy DPF powinien być czyszczony lub wymieniany, zakładając, że nic innego nie poszło źle w trakcie eksploatacji.

Twój DTC dotyczył DPF, a nie komponentu SCA DPF. Pytania pozostają, co go zablokowało.

Uczę się cały czas, dzięki :). Samochód idzie jutro do dealera, więc zobaczymy, co powiedzą (opublikuję wynik). Robię teraz tylko około 5 tys./rok. Samochód jest z początku 2016 roku i ma dopiero 54 tys., więc nie spodziewałbym się, że płyn DPF już się skończył. Co roku robię wymianę oleju z nowym filtrem oleju (warsztat i tak mi to dolicza) niezależnie od niskiego przebiegu, jaki robię. Skorzystam z Twoich wskazówek w odniesieniu do punktów od 1 do 4 w poprzednim poście. Jeszcze raz dziękuję.

#16 ·
Aktualizacja: Lokalny dealer Peugeota poinformował: Zablokowany filtr DPF spowodował 'wybuch' wtryskiwacza mocznika. Wymaga to zamontowania nowego wtryskiwacza mocznika, a następnie, miejmy nadzieję, będą mogli wymusić regenerację. Wtryskiwacz mocznika prawdopodobnie będzie u nich pod koniec dnia, więc zamontują go jutro i spróbują wymuszonej regeneracji. Jeśli się uda, całkowity koszt wyniesie 535,43 £. Radzą, aby po odebraniu samochodu odbyć dobrą przejażdżkę autostradą, aby uzyskać naturalną regenerację DPF. Ponadto poinformowali, że prawdopodobnie sposób, w jaki prowadzę samochód, spowodował problem, dlatego sugerują, aby w przyszłości co 2 tygodnie odbywać 40-minutową przejażdżkę autostradą, aby samochód przeprowadzał normalną regenerację DPF, ale dla pewności należy to robić na 5. biegu (nie na 6.).

Trzymam kciuki, żeby mogli zrobić aktywne spalanie i żebym nie potrzebował nowego DPF.

Poinformowali również, że w moim samochodzie nie ma realnego sposobu, aby dowiedzieć się, kiedy odbywa się normalna regeneracja.

Ponownie przekażę informację zwrotną, gdy tylko odbiorę samochód. Dziękuję za dotychczasową pomoc.

#19 ·
Odebrałem dziś samochód, wszystko działa. Peugeot zrobił to, co obiecał (patrz wątek powyżej) i wszystko jest już w porządku. Mechanik poinformował mnie ponadto, że jeśli trwa regeneracja DPF (o czym kierowca zresztą nie wie, ponieważ nie ma żadnych zauważalnych oznak), to wciśnięcie hamulców przerywa regenerację DPF! Powiedziano mi również, że w moim przypadku, jeśli pomarańczowa kontrolka SERWISU świeci się światłem ciągłym (czyli stałym, a nie migającym) i pomarańczowy symbol systemu autodiagnostyki silnika (stały pomarańczowy obrys silnika bez znaku zapytania w środku), to blokada DPF jest 'zbyt zaawansowana' i samochód nie przeprowadzi regeneracji DPF, bez względu na to, jak daleko będziesz jechał. W każdym razie człowiek uczy się całe życie. Mam nadzieję, że nie będę miał tego samego problemu ponownie, jeśli zastosuję się do rady mechanika Peugeota i co 2 tygodnie będę odbywał 40-minutową podróż autostradą na 5. biegu (przy prędkości autostradowej 70 mil na godzinę na 5. biegu w moim samochodzie to 2250 obr./min), to powinno spowodować, że samochód przeprowadzi normalną regenerację DPF. Zwróciłem uwagę, że wiązałoby się to z zjazdem z autostrady, przejazdem przez rondo i powrotem na autostradę, a więc z użyciem hamulców, ale jego rada była nadal taka sama, więc przypuszczalnie jeden kierunek (czyli 20 minut) załatwia sprawę! Trzymam kciuki.

#20 · (Edited)
Zostałem poinformowany przez ich mechanika, że jeśli trwa regeneracja DPF (o czym kierowca zresztą nie wie, ponieważ nie ma żadnych zauważalnych oznak), to wciśnięcie hamulców przerywa regenerację DPF!
Nie rozumiem, jak użycie hamulca wpływa na regenerację DPF, może przepływ z silnika, ale wątpię, żeby system faktycznie monitorował użycie hamulca i na tym kończył, to brzmi bardziej jak aktywowany system. Jak systemy regeneracji DPF Denso lub Bosch lub japońskie (w ciężarówkach).

Więc co to zablokowało?

#21 ·
Być może przepływa przez silnik. Prawdopodobnie próbował skłonić mnie do utrzymywania stałej prędkości z podwyższonymi obrotami. W każdym razie nieużywanie hamulców na autostradzie to żaden problem. Jeśli chodzi o krystalizację Adblue w SCA/DPF, wspomniałem im o tym, zanim wykonali pracę i poradziłem, aby sprawdzili, ale nigdy wcześniej tego nie widziałem. Po tym, jak o tym wspomniałem, jestem pewien, że sprawdzą. Rozmowa z mechanikiem podczas odbioru samochodu wskazywała mi, że to cząstki stałe w DPF spowodowały zablokowanie, chociaż nie pytałem o to konkretnie. Jeszcze raz dziękuję za pomoc RedSector (y)

#23 ·
Założyłeś ten wątek i wróciłem z najlepszą radą dla laika, jaką mogłem dać na ten temat. Śledziłem go tylko z czystej ciekawości. Przez ponad 30 lat pracowałem w branży poszukiwania ropy i gazu, odpowiedzialny za to, co wtedy, w latach 80-tych, uważano za technologię "rocket science", ale była to najnowocześniejsza technologia, która była potrzebna, aby utrzymać nasze domy w cieple, a samochody w ruchu. Teraz już z tego wyszedłem, ale wciąż staram się nadążać za technologią i śledzę te wątki w nadziei, że uda mi się znaleźć kilka wskazówek, które pomogą mi utrzymać mój samochód na drodze przy minimalnej interwencji ze strony dealerów i serwisów samochodowych. Patrząc na wszystkie dobre, dogłębne informacje, które zostały udostępnione i omówione na ten konkretny temat, usiadłem na chwilę i pomyślałem... "to wszystko tylko po to, by sprawić, by samochód przejechał kilka tysięcy mil rocznie, nie stając się studnią bez dna". Jeśli Twój olej jest zbyt gęsty rano, może go zepsuć. Jeśli jest zbyt rzadki, gdy jest ciepły, to samo. Nie uruchamiaj go wystarczająco długo i wystarczająco szybko, więcej uszkodzeń i potencjalnych kosztów. Rozumiem, że chodzi o kontrolę emisji i oszczędność paliwa, ale w przypadku silników Diesla dochodzi do punktu, w którym mają one bardzo, BARDZO ograniczoną przyszłość. Przeciętny kierowca w końcu zda sobie sprawę, że nie chce się przejmować kosztami dostosowania się do przepisów i wróci do benzyny - lub elektryczności, jeśli ma fundusze. 20 lat temu myślałem, że technologia diesla dała nam to, czego przeciętny kierowca potrzebował na przyszłość; jak bardzo się myliłem. Oddajcie mi mojego Forda 2.0ltr Pinto, który na zimne poranki jeździł na marmoladzie do smarowania (20/50), osiągał 115 mil na godzinę, jeśli było to potrzebne, i mógł być naprawiony przez każdego, kto potrafił trzymać klucz we właściwy sposób, z częściami dostępnymi niemal wszędzie. Ach... nostalgia. To prawda, co mówią... w końcu wszyscy stajemy się swoimi rodzicami.

#26 ·
20 lat temu myślałem, że technologia diesla dała nam to, czego przeciętny kierowca potrzebował na przyszłość; Jak bardzo się myliłem. Oddajcie mi mojego Forda 2.0ltr Pinto, który na zimnych porankach (20/50) jeździł na marmoladzie do smarowania, osiągał 115 mil na godzinę w razie potrzeby i mógł być naprawiony przez każdego, kto potrafił trzymać klucz we właściwy sposób, z częściami dostępnymi z prawie każdego miejsca. Ach... nostalgia. To prawda, co mówią... w końcu wszyscy stajemy się jak nasi rodzice.
Silniki Diesla wytwarzają znacznie mniej CO2 niż silniki benzynowe. 20 lat temu uważano to za dobrą rzecz.

#24 · (Edited)
Cóż, żaden pojazd, który kiedykolwiek posiadam, nie będzie miał adblue przez długi czas, zanim zostanie wyłączony... czy to pomaga?
Znajdziesz moje posty mówiące, dlaczego wyłączyć DPF lub EGR i co robisz... nie mam zaufania do systemów adblue, samochodów elektrycznych i hybryd - wszystkie są systemami złomowymi (nawet nie tylko Peugeot - mam na myśli wszystkie, tak jak rzecz ze słowami 'energia odnawialna' dołączonymi do niej), które nie przetrwają próby czasu lub nadchodzą prawdziwe koszty dla środowiska.