To naprawdę zależy od tego, co to blokuje, SCA i DPF są wbudowane. Więc co to blokuje, system AdBlue czy DPF, który faktycznie zatyka się niespalonym (sadzą) materiałem lub materiałem niespalalnym (żużel - myślę, że to nazywają Francuzi "materiałem niespalalnym")?
DPF musi tylko osiągnąć niższą temperaturę (dzięki płynowi DPF używanemu w temperaturze około 500/550 stopni), co można osiągnąć, a spalanie może być z powodzeniem przeprowadzane na krótkich dystansach. Jeśli masz materiał niespalalny, w dużej mierze przyczyniają się do tego pakiety dodatków do oleju silnikowego (które się nie spalają i dostają się tam przez system CCV), i są rzeczy, które można zrobić, aby to zredukować. Modyfikacja ProVent 200.
Modyfikacja ProVent pomoże również chronić EGR. Sprawia, że sadza jest mniej lepka, usuwa opary wody i większość oleju silnikowego.
4007 - Harmonogramy konserwacji i ogólne informacje serwisowe | Peugeot Forums post #6
Jeśli masz niespalony materiał (sadzę), częstsza wymiana oleju silnikowego/filtrów niż zalecana pomoże, a jeśli nie osiągasz temperatury;
Dzieje się tak dlatego, że jazda na krótkich dystansach nie jest idealna, ale nie powinna być odczytywana jako przyczyna w systemie diesla, który używa płynu DPF. Jeśli jeździsz na krótkich dystansach i potrzebujesz podnieść temperaturę, można to zrobić.
(1) Po prostu ręcznie wybierz biegi i utrzymuj obroty wyższe niż normalnie (w zakresie obrotów między zmianami biegów), jaki bieg lub prędkość nie ma znaczenia.
(2) Zmiana biegów na niższe na krótkich dystansach w celu spowolnienia pojazdu również znacznie podnosi temperaturę spalin.
(3) Zwiększenie obrotów turbosprężarki, tj. użycie doładowania, również zwiększy temperaturę w spalinach.
(4) Wyłącz start/stop, jeśli go masz. Idealnie, rób to na zawsze, bezużyteczna funkcja, o którą nikt nigdy nie prosił. Zwiększa zużycie i może obniżyć temperaturę spalin.
Zasadniczo, jeśli przestaniesz jeździć jak panna Daisy na krótkich trasach, osiągniesz spalanie, tak jak na dłuższych trasach i bez blokad.
Powyższe to środki, które możesz podjąć, aby zatrzymać/zmniejszyć problem.
Możesz wymusić regenerację DPF na podjeździe, jeśli naprawdę chcesz, za pomocą Lexia lub równoważnego narzędzia diagnostycznego za pośrednictwem aktywnego spalania. Pomysł, że krótkie trasy są problemem z DPF, pochodzi z silników bez płynu DPF lub używających tylko aktywnego spalania, te systemy Peugeota to głównie spalanie pasywne. Potrzebujesz odpowiedniej ilości sadzy, odpowiedniej temperatury i dzieje się to automatycznie. Regeneracje występują zazwyczaj co około 380 do 600 km. Więc nie musisz jeździć tak, jak sugerowano powyżej (punkty 1-3) przez cały czas - nie pójdziemy tam, że jeżdżę tak przez większość czasu, mam pedały do biegów, po prostu zbyt kuszące, żeby ich używać - uwielbiam używać trybu manualnego, tęsknię za sprzęgłem, ale ten pojazd jest wystarczająco blisko i można go ustawić w trybie automatycznym i po prostu nie myśleć o biegach, YMMV.
Podejrzewam, że problem może pochodzić z systemu AdBlue. Jeśli nie, biorąc pod uwagę kilka sposobów, aby pomóc w regeneracji w DPF, wyjaśnij systemy i miejmy nadzieję, że unikniesz blokady.
Mam nadzieję, że to pomocne.