Peugeot Forums banner

Czy GT Line jest warta więcej niż Allure?

1 reading
65K views 23 replies 12 participants last post by  Octoberon  
#1 ·
Przeglądam to forum od jakiegoś czasu, ponieważ właśnie mam zamiar zamówić swój następny samochód służbowy i przypadkowo natknąłem się na 3008 podczas badań. Myślę, że to oszałamiający samochód i na pewno będzie moim następnym samochodem. Po prostu nie mogę się zdecydować, który model wybrać.

Wybory, które zawęziłem, to:

1. 2L benzyna automatyczna Allure z ładowaniem bezprzewodowym, elektryczną klapą bagażnika (w tym open & Go) i reflektorami LED

Lub

1. 6L benzyna automatyczna GT Line z opcjonalnym open & GO (bezkluczykowy dostęp i przycisk start/stop)

Różnica, którą będę musiał zapłacić miesięcznie, to około 22 funty za GT Line, więc nie jest to ogromna kwota, ale chciałem tylko poznać opinie tych, którzy mają GT Line, czy dodatkowa stylizacja itp. jest tego warta. Z tego, co widzę, to wszystko, co dostanę, gdy dodam dodatki do Allure.

Obecnie jeżdżę testowo 1.6 benzyna auto Allure i to świetny samochód. Nie sądzę, żebym mógł popełnić błąd z żadnym z tych modeli, ale moje serce nie pcha mnie w stronę GT Line :)

#3 ·
Zgadzam się, GT-Line miała tylko jedną znaczącą modernizację w stosunku do Allure - światła Led, które są opcją za 850 funtów w Allure. Również gt-line jest bardzo ponure w środku ze względu na ciemnoszarą podsufitkę. Jasna, kamienna podsufitka w Allure jest o wiele lepsza.

#5 ·
Istnieje wiele drobnych różnic między Allure i GT Line. Co prawda, niektóre z nich nie robią wielkiej różnicy, ale jako pakiet naprawdę poprawiają ogólne wrażenie i wygląd samochodu. Muszę powiedzieć, że przy tak niewielkim wzroście miesięcznych kosztów warto to rozważyć, zwłaszcza jeśli zamierzasz odbywać dłuższe podróże z większą prędkością i z większymi obciążeniami. 1.6 będzie tutaj korzystny, chociaż 1.2 Auto jest doskonały do ​​standardowej codziennej jazdy.

Bezpieczeństwo i ochrona
− Samopoziomujące reflektory
Komfort i wygoda
− Oświetlenie wewnętrzne LED (schowki, przestrzeń ładunkowa)
− PEUGEOT i-Cockpit® Amplify (Wybór dwóch konfigurowalnych
wnętrz). Dzięki sprytnemu dostosowaniu dynamiki, oświetlenia wnętrza i zapachów wnętrza, na pokładzie zupełnie nowego
PEUGEOT 3008 SUV można uzyskać dwa
wyjątkowe wrażenia
− 'Boost': dla bardziej dynamicznego doświadczenia
− 'Relax': dla bardziej spokojnego doświadczenia
Cechy wnętrza
− Kontrastowe przeszycia Aikinite na podłokietniku, osłonie dźwigni zmiany biegów i desce rozdzielczej
− Flokowana wewnętrzna kieszeń przednich drzwi
− Dywaniki podłogowe Mistral z kontrastowymi przeszyciami Aikinite
− Kierownica Mistral z pełnoziarnistej perforowanej skóry z detalami przeszyć Aikinite i satynowym chromowanym emblematem „GT Line”
− Podsufitka - Tramontane czarna
− Siedzenia
− Mistral 'Imila' skóra ekologiczna i tapicerka z tkaniny z
detalem podwójnego szwu Aikinite
Rozrywka w samochodzie
− Płyta do ładowania smartfona
Oświetlenie zewnętrzne i widoczność
− Pełne reflektory LED
− Światła przeciwmgielne LED (zawierają funkcję statycznego doświetlania zakrętów)
− Sekwencyjne, przewijane przednie kierunkowskazy LED
− Światła zbliżeniowe LED „PEUGEOT Lion” montowane w lusterkach drzwi
Cechy zewnętrzne
− Obudowy lusterek drzwi: Nera czarny
− Emblematy „GT Line” w satynowej miedzi (przednie błotniki i tylna klapa)
− Kratka chłodnicy: w szachownicę z czarnym napisem „PEUGEOT”
− Dach: „Black Diamond”
− Listwa szyb bocznych: chrom
− Sportowy design przedniego zderzaka
− Ozdoba z efektem podwójnego wydechu

#8 ·
Ten sam dylemat - 1.2 Allure auto + ledy vs 1.6 GT line auto. Po prostu wybieram więcej dodatków - "drive assist" + "Safety plus". Oprócz wspomnianych dodatków GT line mogę dostać ACC (niemożliwe z 1.2), a w sumie GT line jest o 1750 EUR droższe. Zimą więcej krótkich dystansów w mieście, latem więcej autostrad i dróg regionalnych. Byłoby wspaniale usłyszeć komentarze właścicieli 1.6 THP EAT6 - czy zdecydowalibyście się na ten sam silnik/skrzynię biegów, kupując ponownie 3008?

#10 ·
Po jeździe testowej 1.2 Petrol Auto... O tak, zdecydowanie wybrałbym 1.6 Petrol Auto.
Odczuwalnie mocniejszy i "dojrzalszy".
.

To właśnie martwi mnie w związku z zakupem 1.2 Allure. W tej chwili testuję 1.6 i naprawdę świetnie się prowadzi, chociaż używałbym go głównie do małych wycieczek po mieście/miasteczku, a nie do długich tras, dlatego skłaniam się ku 1.2 Allure ze wszystkimi powyższymi dodatkami.

#12 ·
Chciałbym dodać moje dotychczasowe doświadczenia z wyborem pojazdu 3008, jeśli to pomoże;

Przed zamówieniem w marcu 2017 roku jeździłem testowo 1.2 GT Line, ale kupiłem 3008, 1.6 Allure (automat) z reflektorami LED, adaptacyjnym tempomatem, Grip Control, bezkluczykowym dostępem (open and go) i naprawdę go uwielbiam, a oto moje powody;

- Nienawidzę ciemnej podsufitki GT Line. Sprawia, że wnętrze jest ponure i wydaje się małe. Mój 7-letni syn też tego nienawidzi, gdy siedzi na tylnym siedzeniu. To naprawdę irytujące, że jaśniejsza podsufitka nie jest dostępna nawet jako opcja dla GT Line.

- Fotele materiałowe. Fotele materiałowe nie są dostępne w GT Line i naprawdę dobrze wyglądają i są przyjemne w dotyku. Mieszkam w tropikalnym, gorącym i wilgotnym kraju i siedzenie w nich jest wygodne, nawet jeśli zostawię pojazd na zewnątrz na wiele godzin. Z fotelami ze skóry ekologicznej GT Line było strasznie. Ogrzewanie siedzeń również dobrze działa w fotelach materiałowych.

- Jeśli wybierzesz Allure, musisz wziąć reflektory LED. Jest on dostarczany z przednim zderzakiem GT Line, automatycznym poziomowaniem i wszystkimi innymi światłami LED takimi samymi jak GT Line. Ale nie otrzymasz funkcji automatycznego ściemniania (smart beam assists), która jest dostępna w GT Line (nie jestem pewien, czy można ją dodać jako opcję).

- Adaptacyjny tempomat (ACC) jest koniecznością, gdy korzystasz z autostrad. Nie jest to dostępne z silnikiem 1.2. ACC działa do tej pory świetnie podczas jazdy po autostradzie. W każdym razie nie jest dobry w ruchu stop and go.

- Otrzymuję 17~18 km/L podczas jazdy po autostradzie dla mojego silnika 1.6, ale w mieście jest to 10~12 km/L. Ruch jest tu straszny, a mój nie ma funkcji Start and Stop (nie jest ona dostępna w naszym regionie).

- Dodałem elektryczne fotele i tylko w pełni elektryczną funkcję dla fotela kierowcy i dla elektrycznej regulacji dolnej poduszki siedzenia pasażera. Jeśli mieszkasz w kraju z kierownicą po lewej stronie i otrzymasz elektryczne fotele, najprawdopodobniej otrzymasz również regulację podparcia lędźwiowego pasażera.

- Do szybkiego wyprzedzania 1.6 jest lepszy niż 1.2. Jest duża różnica w mocy w oparciu o moje doświadczenie.

- Allure nie ma elektrycznej klapy bagażnika, musisz dodać ją jako opcję, jeśli potrzebujesz. Ale manualna jest dla mnie ok.

- Jeśli dodasz funkcję masażu foteli dla Allure, działanie może być problematyczne, jak zgłaszali inni (nie dostałem tej opcji), zawsze włącza się automatycznie za każdym razem, gdy uruchamiasz silnik, a opcja działania nie jest taka sama jak w GT Line.

- Dostałem tylko kamerę cofania 180, ale nie 360 (w tym przednią kamerę), irytującą częścią jest jakość obrazu, ale jest ok w dzień i w nocy.

#13 · (Edited)
- Jeśli wybierzesz Allure, musisz wziąć reflektory LED. Jest on wyposażony w przedni zderzak GT Line, automatyczne poziomowanie i wszystkie inne światła LED takie same jak GT Line. Ale nie dostaniesz funkcji automatycznego ściemniania (inteligentna pomoc w wiązce), która jest dostępna w GT Line (nie jestem pewien, czy można ją dodać jako opcję)
Rzeczywiście dostajesz to z Allure + reflektory LED, tylko dla jasności :thumb:

Wybrałem Allure, ponieważ również nie podobało mi się ciemne wnętrze GT Line (miałem podobne w moim poprzednim V40), uważam, że Allure jest wystarczająco ciemny, tak jak jest, ze wszystkimi szarymi materiałami. Chciałem również siedzeń i wykończenia wnętrza specyficznego dla Allure oraz maksymalnie 18-calowych kół dla komfortu jazdy. Jeśli zamierzasz dodać mnóstwo opcji, GT Line może mieć więcej sensu finansowego.

#14 ·
Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Myślę, że do mojego stylu jazdy silnik 1.2L powinien wystarczyć, ale myślę, że zdecyduję się na wersję 1.6L GT Line, ponieważ ją testowałem, więc wszystko poniżej byłoby rozczarowaniem. Uprzedziłem również żonę o czarnym dachu i jest zadowolona. Fakt, że dostałem pozwolenie od żony na GT Line, nie ma z tym nic wspólnego. Szczerze :)

#23 ·
Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Myślę, że do mojego stylu jazdy 1.2L powinno wystarczyć, ale myślę, że wybiorę wersję 1.6L GT Line, ponieważ jeździłem nią testowo, więc wszystko poniżej byłoby rozczarowaniem. Również uprzedziłem żonę o czarnym dachu i jest zadowolona.

Fakt, że dostałem pozwolenie od żony na GT Line, nie ma z tym nic wspólnego. Szczerze :)
Moja żona ma linię GT. Zobaczyła ciemną podsufitkę i od razu jej się spodobała. Myślę, że to dlatego, że pasuje do jej nastroju rano... Jeśli się nad tym zastanowić, pasuje do jej nastroju przez cały cholerny dzień!!:madwife:

No cóż, niech ją Bóg błogosławi:eek:

Grumpy.

#17 ·
System bezkluczykowy nie jest standardem, ale był jedną z rzeczy, które rozważałem, chociaż żona również wahała się, czy go wziąć, ale naprawdę chcę elementu uruchamiania za pomocą przycisku. Mam to w moim obecnym samochodzie i czuję się naprawdę staroświecko, musząc wkładać kawałek metalu, aby uruchomić samochód.

#18 ·
Bezkluczykowy nie jest standardem, ale był jedną z rzeczy, które rozważałem, chociaż żona również wahała się, żeby się na to zdecydować, ale naprawdę chcę element uruchamiania za pomocą przycisku. Mam to w moim obecnym samochodzie i czuję się naprawdę staroświecko, musząc wkładać kawałek metalu, żeby uruchomić samochód.
Dokładnie tak się czułem... nie obchodziło mnie wejście bezkluczykowe, ale przycisk startu naprawdę chciałem. Jak mówisz, kluczyk do uruchomienia to `tak, ubiegły wiek`. Jeśli chodzi o bezpieczeństwo, są rzeczy, które można z tym zrobić.

#22 ·
Złożyłem zamówienie w mojej firmie na 1.6L GT Line w kolorze Nimbus Grey z Open & Go. Dzięki wszystkim za odpowiedzi.

Czekanie się zaczyna...
Świetny wybór - 1.2 to jednak świetny silnik, ma ogromną moc jak na mały silnik i o ile nie jedziesz w czwórkę z walizkami próbując przyspieszyć od 80 do 90, to dobrze się sprawuje.

Mam 1.6 w 208 i to też świetny silnik