Peugeot Forums banner
Status
Not open for further replies.

Bezpieczniki

1 reading
18K views 22 replies 10 participants last post by  andywindy  
#1 ·
Witajcie wszyscy.

Przydatne forum, które regularnie śledzę od czasu odbioru mojego 3008 GT Line z 2017 roku.

Właśnie przeszedł 4. przegląd z komentarzem z warsztatu, że pasek klinowy wymaga wymiany, ponieważ zaczyna się zużywać. Cztery lata i 21 tys. mil.

Ale powodem tego postu są bezpieczniki, co daje mi krótką zapalność!

Kilka tygodni temu przestał działać bagażnik i tylne zasilanie (zapalniczka). Nie jestem pewien dlaczego, ponieważ bagażnik jest używany tylko do kamery samochodowej, a zasilanie tylnych siedzeń do pompki do opon.

Ponieważ nether działa, przypuszczam, że są na tym samym obwodzie. Przednie zasilanie działa OK.

Bezpieczniki w tylnej kamerze samochodowej i pompce do opon nie przepaliły się, więc przypuszczam, że przepalił się bezpiecznik w samochodzie.

Mój oryginalny podręcznik jest bezużyteczny, bez wzmianki o szczegółach bezpieczników, a późniejszy podręcznik online zawiera więcej szczegółów i sugeruje, że znajduje się pod kierownicą, co nie jest prawdą.

Wygląda na to, że znajduje się za białą płytką za klapką bezpiecznika w schowku. A ta biała płytka wygląda na to, że ma klipsy, do których wydaje się niemożliwe dotarcie, a z przodu jest plątanina kabli i złączy.

Z pewnością nie wygląda to na łatwy sposób wymiany bezpiecznika, te kable i złącza nie mają zbyt dużego ruchu i niechętnie odłączam złącza.

Myślę, że gdyby samochód był z kierownicą po lewej stronie z dużą ilością miejsca po lewej stronie samochodu, wymiana bezpiecznika byłaby łatwiejsza. Ale Francuzi wiedzieli, że opuszczamy UE, więc utrudniliby Brytyjczykom życie!

Jakieś wskazówki dotyczące wymiany bezpieczników? Zrobiłem różne wyszukiwania, które wydają się odnosić do starego modelu 3008, a nie do nowego modelu wprowadzonego w 2017 roku.

Lub jakiś pomysł, jak wyjąć gniazdo zasilania z bagażnika, aby sprawdzić, czy coś się nie poluzowało?

Nie mam ochoty wyjmować całej deski rozdzielczej, aby wymienić bezpiecznik, nawet jeśli wiedziałbym, od czego zacząć!

Czuje się jak diagnostyka dealera i wymiana bezpiecznika, zakładając, że to problem. :-(

Dzięki

Save
#2 ·
Obawiam się, że nie mogę pomóc w uzyskaniu wiedzy na temat tego, który bezpiecznik to może być lub gdzie się znajduje. Chociaż udało mi się podłączyć moją kamerę samochodową na stałe do skrzynki bezpieczników przez całe to spaghetti. Skończyło się na tym, że usunąłem boczną listwę i schowek, co nie jest tak trudne, jak się wydaje. Więc z odrobiną cierpliwości i kimś, kto trzyma latarkę, można to zrobić.

#3 ·
Cześć Mr_Dave,

Patrzyłem pod schowkiem, gdzie znajduje się oświetlenie przestrzeni na nogi, zdejmując trzy plastikowe klipsy, ale nie widziałem żadnych śrub do schowka. Czy mógłbyś opisać, jak to zrobiłeś i usunąć panel boczny, który, jak przypuszczam, jest po prostu zatrzaśnięty i trzeba go ostrożnie oderwać od deski rozdzielczej?

Dzięki.

Save
#4 ·
Cześć Mr_Dave,

Zajrzałem pod schowek, gdzie znajduje się oświetlenie przestrzeni na nogi, zdejmując trzy plastikowe klipsy, ale nie widziałem żadnych śrub do schowka. Czy mógłbyś opisać, jak to zrobiłeś i zdjąć panel boczny, który, jak przypuszczam, jest po prostu zatrzaśnięty i trzeba go ostrożnie oderwać od deski rozdzielczej?

Dzięki.
Panel boczny jest po prostu zatrzaśnięty i łatwo go zdjąć za pomocą plastikowych narzędzi do wykończeń. Właśnie spojrzałem na schowek i zdałem sobie sprawę, że go nie wyjąłem, ponieważ myślałem o moim ostatnim samochodzie, który miał łatwo wyjmowany schowek. W 3008 po zdjęciu panelu bocznego i osłony bezpieczników masz lepszy widok na bezpieczniki, gdy zbierzesz odwagę, aby usunąć całe okablowanie. Będziesz potrzebować szczypiec z długim noskiem i nie upuść żadnych bezpieczników!
Głównym problemem dla mnie jest to, że jak dotąd nie udało mi się znaleźć dokładnego schematu, który opisuje funkcję każdego bezpiecznika. Schemat w instrukcji obsługi jest bezużyteczny.

#7 ·
Dzięki sniktaw.

Nie sądzę, żebyś miał jakieś schematy, jak wyjąć schowek, aby zrobić więcej miejsca na dostęp do bezpieczników? Jeszcze nie próbowałem wymienić bezpiecznika, czekam na suchy dzień, bo to nie będzie pięciominutowa robota.

W tym tygodniu wysłałem e-mail do Julie David, dyrektor zarządzającej Peugeot UK, z prośbą o opinię na temat tego, jak kierowca ma wymieniać bezpiecznik, ale ich obsługa klienta odpowiedziała następnego dnia, że nie może komentować lokalizacji skrzynki bezpieczników i że będę musiał zanieść ją do autoryzowanego dealera.

Save
#10 ·
Więc bezpiecznik F17 przepalił się, został wymieniony i gniazdo zasilania tylnego siedzenia pasażera działa teraz, ale gniazdo zasilania bagażnika nadal nie działa. Wyjąłem gniazdo zasilania z bagażnika i dam je do przetestowania, chociaż wygląda dobrze.

Wyjęcie schowka ułatwiło dostęp do bezpieczników, chociaż odblokowanie białej płytki przed bezpiecznikami wymagało trochę szarpania.

Peugeot naprawdę nie chce, żeby właściciele samochodów mogli wymieniać bezpieczniki w brytyjskich samochodach, co jest bardzo, bardzo głupie z ich strony. Świadomie mogą zarobić £££ za coś, co powinno być prostą zmianą. Obszar siedzenia pasażera nie powinien wyglądać tak, jak na załączonym zdjęciu, aby wymienić bezpiecznik!

Save
#21 ·
Więc bezpiecznik F17 się przepalił, został wymieniony i gniazdo zasilania tylnego siedzenia pasażera działa teraz, ale gniazdo zasilania w bagażniku nadal nie działa. Wyjąłem gniazdo zasilania z bagażnika i dam je do przetestowania, chociaż wygląda dobrze.

Wyjęcie schowka ułatwiło dostęp do bezpieczników, chociaż odblokowanie białej płytki przed bezpiecznikami wymagało trochę pociągnięcia.

Peugeot naprawdę nie chce, żeby właściciele samochodów mogli wymieniać bezpieczniki w brytyjskich samochodach, to bardzo, bardzo głupie z ich strony. Świadomie mogą zarobić £££ za coś, co powinno być prostą zmianą. Obszar siedzenia pasażera nie powinien wyglądać tak, jak na załączniku, aby wymienić bezpiecznik!

View attachment 93791 View attachment 93792
Jak udało Ci się zdjąć biały plastikowy panel z panelu bezpieczników za nim?

#11 ·
Peugeot po prostu oszczędza pieniądze, ponieważ nie chciało im się przeprojektowywać układu elektrycznego do instalacji z kierownicą po prawej stronie - w zamian dostajesz też malutki schowek.

Jeśli nie podoba Ci się ta sytuacja, zagłosuj portfelem i kup inną markę pojazdu.

• Like
Reactions: LeMutt
Save
#12 ·
Panie Lee, jestem pewien, że w każdej marce samochodu znalazłoby się coś do narzekania. Zawsze frustrujące, gdy problem nadal istnieje po wyjęciu schowka, aby dostać się do skrzynki bezpieczników, co mogło być łatwe do zrobienia dla kierowcy, gdyby Peugeot poświęcił czas na przemyślenie praktycznych kwestii. Ale jesteśmy tam, gdzie jesteśmy.

Naprawdę lubię mojego 3008, świetnie się nim jeździ z silnikiem 1.2 i automatyczną skrzynią biegów itp., czego przypuszczam, że nie lubisz w swoim Peugeocie, skoro w twoim podpisie jest mowa o "308 Allure 1.2 purecrap" i zamierzasz zmienić markę?

Save
#14 ·
Rozumiem, że nie lubisz swojego Peugeota, skoro w twoim podpisie jest mowa o "308 Allure 1.2 purecrap" i zamierzasz zmienić markę?
Po 24 latach i 6 różnych pojazdach Peugeota, 308 będzie moim ostatnim produktem Stellantis.

1.2 Purecrap cierpi z powodu samorozpadających się mokrych pasków rozrządu, niedawno skróconego interwału wymiany do 62500 mil / 6 lat, co kosztuje około 600 funtów w głównym salonie Peugeota, a następnie wisienka na torcie - ze względu na wspaniały system wtrysku bezpośredniego, nagar osadza się na tylnej stronie zaworów wlotowych.

Miałem już odkarbonizowane zawory wlotowe przy zaledwie 34 tys. milach - Peugeot "brak" obsługi klienta, który był całkowicie niezainteresowany, dopóki zarówno główny dealer, jak i ja nie zmusiliśmy ich do zapłacenia za to.

Główny dealer zaoferował nawet naprawę po kosztach, gdyby Peugeot nie zgodził się zapłacić rachunku za naprawę.

Niezła jakość jak na używany pojazd zatwierdzony przez Peugeota, mający mniej niż 5 lat, z pełną historią serwisową w głównym salonie Peugeota i przedłużoną gwarancją Peugeota.

Silnik roku, zwycięzca nagrody 2015, 2016, 2017 i 2018 :ROFLMAO:

Save
#13 ·
Nie było mi trudno dostać się do bezpieczników... ale mam szczypce z długim nosem... jeśli próbujesz użyć małego narzędzia do bezpieczników lub palców, może to być uciążliwe... i jak mówisz... wszystkie marki mają swoje problemy, których właściciele nie lubią.

• Like
Reactions: andywindy
Save
#16 ·
Pomimo tego, że instrukcja mówi, że bezpiecznik F17 jest do gniazda zasilania w bagażniku, instrukcja się myli - jest on do gniazda zasilania tylnych pasażerów. W skrzynce bezpieczników w schowku (przynajmniej w moim GT Line z 2017 roku) najpierw znajduje się biała płyta trzymająca wszelkiego rodzaju połączenia, odepnij i przesuń ją, aby zobaczyć dwie płyty bezpieczników jedna za drugą. Bezpiecznik do gniazda zasilania w bagażniku znajduje się na drugiej płycie, najdalej od białej płyty, jak wskazano strzałką w dolnym rzędzie, nie mogłem zobaczyć numeru bezpiecznika. W przeciwieństwie do tylnego gniazda zasilania pasażerów, które ma bezpiecznik 10 amperowy, bagażnik ma bezpiecznik 15 amperowy.

Teraz wszystko działa, dziękuję za pomoc na tym forum.

#17 ·
Pomimo tego, że instrukcja mówi, że bezpiecznik F17 jest dla gniazda zasilania w bagażniku, instrukcja się myli - to jest dla tylnego gniazda zasilania pasażera. W skrzynce bezpieczników w schowku (przynajmniej w moim GT Line z 2017 roku) najpierw znajduje się biała płyta trzymająca wszelkiego rodzaju połączenia, odepnij i przesuń ją na bok, aby zobaczyć dwie tablice bezpieczników jedna za drugą. Bezpiecznik do gniazda zasilania w bagażniku znajduje się na drugiej tablicy, najdalej od białej płyty z przodu, jak wskazano strzałką w dolnym rzędzie, nie mogłem zobaczyć numeru bezpiecznika. W przeciwieństwie do tylnego gniazda zasilania pasażera, które ma bezpiecznik 10 amperowy, bagażnik ma bezpiecznik 15 amperowy.

Wszystko działa teraz, dziękuję za pomoc na tym forum.

View attachment 93911
Bardzo przydatny wątek i skierował mnie we właściwym kierunku. Mam GT z 2018 roku i miałem ten sam problem. W moim modelu mam konfigurację bezpieczników w wersji 2 i dla mnie był to bezpiecznik F7 (10A), który jest wymieniony jako 'gniazdo akcesoriów 12 V'.

#19 ·
W brytyjskim samochodzie znajduje się za schowkiem po stronie pasażera. Nie jest łatwo się do niego dostać i moim zdaniem z pewnością nie jest przeznaczony dla brytyjskich właścicieli, aby łatwo wymienić bezpiecznik. Musiałem wyjąć cały schowek. Istnieją dwie skrzynki bezpieczników, jedna za drugą, za schowkiem.

Save
#23 ·
Właśnie dostałem (24 lutego) 2020 1.2 30080mk 2 GTline i szukałem tutaj, aby dowiedzieć się, gdzie podłączyć moją kamerę samochodową. Jestem TAK szczęśliwy, że to zrobiłem, dziękuję wszystkim za waszą wiedzę i doświadczenie w wytyczaniu mi drogi! Mam szczypce z długim nosem, wszystko czego potrzebuję to suchy dzień i zapas cierpliwości, a zabiorę się do tego. Jeszcze raz, DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM.

Status
Not open for further replies.
You have insufficient privileges to reply here.