Peugeot Forums banner

FAP Citroen/Peugeot ELM327 OBD2

1 reading
52K views 43 replies 16 participants last post by  Revelry  
#1 ·
Cześć,
Chciałem udostępnić tę aplikację na Androida, dla tych, którzy nie wiedzą (szczególnie ważne dla właścicieli diesli),
Musisz ją kupić w aplikacji Amazon i zainstalować jak aplikacje innych firm i udzielić pozwolenia itp..
https://www.amazon.co.uk/FAP-Citroen-Peugeot-ELM327-OBD2/dp/B01LJUI2TA

91742

to aplikacja OBD, ale specjalnie dla Peugeota i pokaże wiele specyficznych dla silnika, bardzo szczegółowych informacji, które nie są dostępne w innych aplikacjach OBD
takich jak;
-stan naładowania akumulatora % (AntBattCharge) => przydatne dla tych, którzy szukają informacji, dlaczego S/S nie działał.... ładowanie akumulatora musi być wyższe niż 70%, aby S/S działał. jeśli jest poniżej 30%, Twój samochód prawdopodobnie nie uruchomi się, 40-50% jest naprawdę niskie (jak w moim samochodzie...) naładuje się po długiej jeździe, a jeśli po długiej jeździe nadal pokazuje ~50%, musisz wymienić akumulator. jeśli akumulator jest w normie, naładuje się do 80%.
-obciążenie sadzą DPF (Waga sadzy w FAP) => to pokazuje aktualne obciążenie sadzą w DPF, gdy osiągnie 18-20 g/l (oznacza, że DPF jest prawie pełny), uruchamia regenerację, jeśli warunki są odpowiednie
-obciążenie osadem DPF (osady w FAP) => Ze względu na Eolys (płyn FAP lub płyn DPF) jest to używane... pozostawia to osad wewnątrz DPF, którego nie można spalić i jeśli osiągnie liczbę, DPF musi zostać wymieniony. (uwaga, Eolys pomaga obniżyć temperaturę spalania sadzy (w przybliżeniu 400 °C), dzięki czemu sadza w DPF może być spalana pasywnie podczas jazdy (nie ma potrzeby regeneracji). Jeśli Eolys nie był używany, temperatura musi wynosić 600-650 °C, aby spalić sadzę (to jest regeneracja i nazywa się to aktywnym spalaniem) ostatecznie potrzebujesz regeneracji, ale Eolys pomaga zwiększyć interwały regeneracji, więc potrzebujesz mniej częstej regeneracji.
-osad DPF % (Liczba popiołu w FAP) => to samo co powyżej, ale pokazuje procent zatkanego DPF. Myślę, że około 40% ECU da błąd, aby wymienić DPF (ponieważ jest prawie w połowie zatkany)
-objętość zbiornika dodatku ml=> maksymalna objętość zbiornika Eolys.
-objętość dodatku w zbiorniku ml => pozostała ilość Eolys (gdy bliska zeru, musisz wymienić (myślę, że było to drogie 300 funtów... coś od dealera, również uwaga, zawsze napełniaj zbiornik do pełna od prawie pustego, ponieważ wtryskiwacz Eolys będzie wtryskiwał za każdym razem, gdy napełniasz, ale zwykle będzie kompensował i wtryskiwał więcej za każdym razem.
Myślę, że nie musisz się martwić, dopóki Twój samochód nie przejedzie +100 tys. mil.
Ostatnia regeneracja przed => ile mil przejechałeś przed ostatnią regeneracją.
Ostatnie 10 średnich regeneracji => jak sama nazwa wskazuje, średnia z ostatnich 10 interwałów regeneracji.
Przebyta odległość FAP => przebieg przejechany z zainstalowanym DPF, pokazuje przebieg pojazdów, jeśli DPF nie został zmieniony.
Żywotność FAP => Ze względu na gromadzenie się osadów w DPF, oblicza, ile mil może wytrzymać, zanim DPF będzie wymagał wymiany (model, który to oblicza, uwzględnia przeszłe warunki silnika i ta liczba może się obniżyć). (jak zwykle to około 100-125 tys. mil) to tak naprawdę pokazuje, kiedy musisz sprzedać swój samochód... +100 tys. mil, ponieważ wymaga wymiany DPF i napełnienia Eolys, nie wyobrażam sobie kosztów...

-Rozcieńczenie oleju% => to pokazuje, ile % oleju jest rozcieńczone paliwem (podczas regeneracji i późnych wtrysków paliwo ma tendencję do przedostawania się na bok cylindrów i w dół do miski olejowej) 0% bez rozcieńczenia, a wszystko, co wyższe, pokazuje gorszy olej, myślę, że 5% jest naprawdę źle i czas na wymianę oleju. będzie to problem, jeśli silnik wykonał wiele częstych regeneracji.
-Węgiel w oleju% => ile sadzy/węgla gromadzi się w oleju, ponownie 5% oznacza, że czas na wymianę oleju. ale to tylko modele wewnątrz ECU i większość nigdy nie osiąga 5%, jeśli jeździsz normalnie...
-ciśnienie AC (AirCPress)=> ciśnienie w obwodzie czynnika chłodniczego AC, pomocne w identyfikacji przewlekłego problemu AC w tych 308...
-Inj.1FlowCorr => współczynnik korekcji wtryskiwacza, współczynnik pokazuje mnożnik dla każdego wtryskiwacza, ile korekcji potrzebuje, aby wtrysnąć wymaganą ilość paliwa, przydatny do identyfikacji uszkodzonych wtryskiwaczy, domyślnie 1, ale około +-0,05 jest ok, ale ECU da Ci błąd, zanim będziesz mógł go wykryć, chociaż miło jest zobaczyć te informacje (i może pozbyć się samochodu, zanim wtryskiwacz ulegnie awarii...
-wszystkie elementy sterujące zaworami ścieżki powietrza... jeśli uważasz, że jest problem z Twoimi zaworami...
AirMixer => zawór przepustnicy wlotowej 0% otwarty 100% zamknięty,
EGRPosIntr => zawór egr 0% zamknięty 100% otwarty
TurboGeomInstr => pozycja łopatek VGT 0% otwarte (niskie doładowanie) 100% zamknięte (maksymalne doładowanie)

Wszelkie inne etykiety lub te, zapytaj, mogę odpowiedzieć najlepiej jak potrafię,
Może również łączyć się z ECU układu kierowniczego i automatycznej skrzyni biegów... ale to inny temat :)

Nie jestem właścicielem tej aplikacji, ale uważam ją za bardzo przydatną, szczególnie obciążenie sadzą DPF, więc mogę dostosować swój styl jazdy i wybrać się na przejażdżkę autostradą, aby wykonać regenerację, gdy jest prawie pełna.

#4 ·
Twoja uwaga na temat filtra FAP i pozostałego życia nie jest do końca prawdziwa. Te nowe filtry mogą wytrzymać długo i tak naprawdę nie mają określonego limitu. To tylko pozostałość w oprogramowaniu samochodów PSA. Na przykład, mój brat miał 308 z ponad 200 000 km na liczniku i nigdy nie miał problemu. Kiedy zeskanowaliśmy go za pomocą diagbox, miał "błąd", że filtr FAP jest skończony, jak 20 000 km temu, ale samochód się nie skarżył i kontynuował regenerację bez problemu.

Największym problemem z tą aplikacją jest znalezienie odpowiedniego sprzętu ELM, ponieważ istnieją tysiące klonów i trudno jest wiedzieć, czy obsługuje on wszystkie instrukcje wymagane przez aplikację.

#7 ·
Twoja uwaga na temat filtra FAP i pozostałego życia nie jest do końca prawdziwa. Te nowe filtry mogą wytrzymać długo i tak naprawdę nie mają określonego limitu. To tylko pozostałość w oprogramowaniu samochodów PSA. Na przykład mój brat miał 308 z ponad 200 000 km na liczniku i nigdy nie miał problemu. Kiedy zeskanowaliśmy go za pomocą diagbox, miał "błąd", że filtr FAP jest gotowy, jak 20 000 km temu, ale samochód się nie skarżył i nadal regenerował się bez problemu.

Największym problemem z tą aplikacją jest znalezienie odpowiedniego sprzętu ELM, ponieważ istnieją tysiące klonów i trudno jest wiedzieć, czy obsługuje on wszystkie instrukcje wymagane przez aplikację.
Niedawno kupiłem ten z Amazon Prime za 10,95 £ i działa świetnie z bezpłatną i płatną wersją aplikacji FAP

#6 ·
Mój 307 HDi z 2002 roku miał 175 000 mil (282000 km) na liczniku, kiedy go sprzedałem, wciąż z oryginalnym DPF.

Właśnie pobrałem FAP ELM z Play Store i nie rozpoznał mojego ECU. Aplikacja Car Scanner działała idealnie.
Mam 308 Allure 1.6 bluehdi z 2015 roku. Myślę, że to ten sam samochód co Twój.

Używam obdlink LX do połączenia.

#11 ·
Niektóre z tańszych interfejsów wydają się nieco wadliwe. Myślę, że w ustawieniach jest opcja szybkich ustawień, które czasami trzeba wyłączyć lub włączyć.

Uważam, że ten, który działa dla mnie najlepiej, to klon Vgate ICAR Pro z Aliexpress.

#12 · (Edited)
Ustawienia nie przyniosły żadnej różnicy, więc zwróciłem go miłemu panu Bezosowi i zamiast tego dostałem ten, który działa idealnie: Nexas Nexlink

Istnieje również przydatna aplikacja na Androida o nazwie "ELM327 Identifier", która informuje o możliwościach i wersji ELM adaptera. Co ciekawe, wersja ELM tego, który zwróciłem, została zgłoszona jako wersja 1.5, która najwyraźniej nie istnieje! Oczywisty znak złego klonu.

#16 ·
Ustawienia nie zrobiły żadnej różnicy, więc zwróciłem go miłemu panu Bezosowi i zamiast tego dostałem ten, który działa idealnie: Nexas Nexlink

Istnieje również przydatna aplikacja na Androida o nazwie "ELM327 Identifier", która informuje o możliwościach i wersji ELM adaptera. Co ciekawe, wersja ELM tego, który zwróciłem, została zgłoszona jako wersja 1.5, która najwyraźniej nie istnieje! Oczywisty znak złego klonu.
Cześć.
Czy ten Nexas kasuje kody DPF i ABS?
Pozdrawiam 👍

#15 ·
Bardzo lubię tę aplikację, ale niestety, ponieważ mój sterownik silnika został przeładowany/zaktualizowany kilka dni temu, aplikacja nie może już odczytać mojego sterownika silnika 😔. Nigdy nie była w stanie odczytać mojego sterownika AXN8, który, jak przypuszczam, ma nowszą wersję niż obsługuje, ale zawsze odczytywała mój sterownik silnika MD1CS003. Aplikacja nie była aktualizowana od końca 2020 roku, więc wysłałem e-mail do dewelopera, aby sprawdzić, czy projekt wciąż żyje. Szkoda by było, gdyby tak nie było, ale nigdy nic nie wiadomo!

• Sad
Reactions: AGeek
#17 ·
Naprawdę lubię tę aplikację, ale niestety, ponieważ mój komputer silnika został przeładowany/zaktualizowany kilka dni temu, aplikacja nie może już odczytać mojego komputera silnika 😔. Nigdy nie była w stanie odczytać mojego komputera AXN8, który, jak przypuszczam, ma nowszą wersję niż obsługuje, ale zawsze odczytywała mój komputer silnika MD1CS003. Aplikacja nie była aktualizowana od końca 2020 roku, więc wysłałem e-mail do dewelopera, aby sprawdzić, czy projekt wciąż żyje. Szkoda by było, gdyby tak nie było, ale nigdy nic nie wiadomo!
Cześć @ollie_wills,

Przeczytałem Twój post o aktualizacji oprogramowania układowego ECU i problemie z aplikacją FAP.

Mam następujący samochód od nieco ponad 2 miesięcy: 2019 308 SW Business, 1.5 BlueHDI 130 BVM6.

Mam problemy z ciągłymi regeneracjami FAP/DPF (co 60 km). Garaż, który wyczyścił FAP, poradził mi, żebym poszedł do Peugeota, aby sprawdzić, czy są jakieś aktualizacje ECU, które mogą rozwiązać problem.

Obawiam się tego, co napisałeś: jeśli zaktualizują ECU MD1CS003, czy aplikacja FAP przestanie łączyć się z ECU?
Deweloper również mi nie odpowiada, obawiam się, że projekt nie jest już rozwijany ani utrzymywany. :-(

Czy możesz mi pomóc zrozumieć, czy dowiedziałeś się czegoś więcej lub rozwiązałeś ten problem? Czułbym się zagubiony bez czytania telemetrii...

#26 ·
Czy link był .co.uk? Jeśli tak, być może trzeba zamienić .co.uk na albańskie rozszerzenie, aby uzyskać Amazon dla swojego kraju (zakładając, że faktycznie jesteś w Albanii!). Alternatywnie, zainstaluj Amazon App Store na swoim urządzeniu i wyszukaj go tam.

#27 · (Edited)
Czy to był link .co.uk? Jeśli tak, być może trzeba zamienić .co.uk na albańskie rozszerzenie, aby uzyskać Amazon dla swojego kraju (zakładając, że faktycznie jesteś w Albanii!). Alternatywnie, zainstaluj Amazon App Store na swoim urządzeniu i wyszukaj go tam.
Tak, też tego próbowałem. Wygląda na to, że nie mogę kupić nawet płatnej wersji.

#31 ·
View attachment 120445

Usunąłem adblue około miesiąc temu. Przejechałem samochodem 200 km po tym. Wygląda na to, że DPF działa normalnie. Ale wydaje się, że w aplikacji niektóre informacje nie są dla mnie dostępne. Jakieś pomysły dlaczego?
Pierwszy raz, kiedy użyłem aplikacji, również nie widziałem niektórych wartości. Po otwarciu funkcji ustawień i włączeniu trybu "szybkiej komunikacji" dane się pojawiły.

#37 ·
  • Like
Reactions: Pew-got
#39 ·
Cześć! Czy wiesz, jakie jest normalne ciśnienie Fappressure? Dziękuję!
Cześć! Na biegu jałowym i gdy samochód stoi w miejscu, a DPF/FAP jest świeżo wyczyszczony, u mnie wynosi od 1 do 3 mbar, następnie stopniowo wraz z rosnącym przebiegiem wartość wzrasta do około 10 mbar. Po tej wartości mój ECU zazwyczaj uruchamia regenerację (nawet jeśli w przeszłości z powodu wadliwych wtryskiwaczy minimalna wartość dochodziła do 30 mbar, ale FAP/DPF był pełny).