Peugeot Forums banner

Usterka silnika Kod P2202

1 reading
15K views 2 replies 2 participants last post by  1956cmc  
#1 ·
Cześć wszystkim,

Mam 308 1.6 BlueHdi z 2016 roku z przebiegiem ~55 tys. mil.
Jechałem i nagle pojawia się kontrolka ostrzegawcza z zawsze przydatnym komunikatem, aby zlecić naprawę pojazdu.

Podłączyłem moje urządzenie diagnostyczne: P2202 dotyczy """NOx Sensor Circuit Low Banks 1""".

93813

Zgodnie z sugestią przeczytaną na tym forum, wyczyść je wszystkie i zobacz, co się stanie. Już się nie pojawia.

Ale chcę zobaczyć, czy ktoś wie, gdzie dokładnie znajduje się ten czujnik????, Moim zamiarem jest spróbować wymienić go samemu.

Część zamienna na Amazon:

93814

Bardzo dziękuję za pomoc.
Alberto

#3 ·
Miałem ten kod w moim dieslu c3 z 2017 roku. Wykasowałem kod, a po kilku jazdach pojawił się U509E. Ponownie wykasowałem, gdy silnik osiągnął połowę temperatury na wskaźniku. Błąd zresetowany i jeździłem przez około 1/2 godziny bez powrotu błędu. Następnego dnia jeździłem do temperatury, bez błędów. Dzisiaj jeździłem do temperatury, bez błędów. Miałem moje pierwsze doświadczenie z błędami adblu w 2021 roku, które pokazało, że wymagana jest nowa pompa i zbiornik. Błąd w końcu sam się skasował i nie miałem problemów, ponieważ samochód zawsze był rozgrzewany do temperatury podczas prawie wszystkich podróży. Przegląd techniczny przeszedł w 2022 roku. Nie miałem problemów do czasu, jak opisano wcześniej, w tym roku 2023. Podsumowując, widzę tylko, że problem z pojazdami z silnikiem Diesla z późniejszą kontrolą emisji, takimi jak adblu lub DPF, jest podatny na kody błędów z powodu niemożności jazdy na krótkich dystansach (tak, wiem, że to powszechna wiedza) przez jakikolwiek czas, muszą, aby być wolne od błędów, być prowadzone na długich dystansach, co staje się nieekonomiczne w użyciu. Dlatego przejdę na samochód benzynowy po jeździe Citroenami z silnikiem Diesla od 1995 roku.