Peugeot Forums banner

Instrukcja usuwania EGR do czyszczenia

1 reading
61K views 11 replies 6 participants last post by  gondor  
#1 ·
Cześć Ludzie,

Mam problem z uciążliwym zaworem EGR w moim Pug 307 1.6 hdi 2004, wygląda na to, że ciężko go zdjąć, ponieważ jest schowany pod obudową filtra powietrza. Czy ktoś ma instrukcję demontażu lub opis, na czym trzyma się EGR? Wszelka pomoc byłaby bardzo mile widziana.

Dzięki

#5 ·
Gibbo, nie potrzebujesz czegoś takiego, dojście do tego to świńska robota, powiem ci to, ale jeśli usuniesz wycieraczki i usuniesz tacę, która biegnie wzdłuż dolnej części okna, opuścisz mocowanie silnika i pociągniesz silnik do przodu, to będziesz miał miejsce na usunięcie zaworu EGR, wyczyszczenie go lub usunięcie :thumb:

zrobiłem fajną małą modyfikację dla 110, usunąłem EGR i zainstalowałem kolanko wlotowe z 110 HDi bez FAP, ponieważ nasz 110 FAP ma jakby 2-kierunkowe kolanko, które albo pochodzi z intercoolera, albo prosto z turbosprężarki do wlotu, odbywa się to za pomocą zaworów dozujących umieszczonych z przodu i dozujących z tyłu silnika, a przy okazji zablokowałem i usunąłem system EGR i muszę powiedzieć, że działa płynniej i ładnie zbiera od dołu, zrobiłem zdjęcia i zamierzałem zrobić poradnik, ale byłem głupi i pozwoliłem bratu użyć mojego aparatu, a on wyczyścił kartę :(

#6 ·
Czytałem gdzieś o trasie wycieraczek, ale nie widziałem nic o opuszczaniu mocowania silnika, miałem dziś na nim skaner, kilka interesujących kodów, wszelkie rady dotyczące tego, co może być ich przyczyną, byłyby mile widziane,

P1445 - Wysokie wejście czujnika przepływu odpowietrzania, zbyt duża ilość dodatku
P1461 - Niskie napięcie obwodu czujnika ciśnienia A/C - uczenie zaworu EGR
P0238 - Czujnik doładowania turbosprężarki A, wysokie wejście

#7 ·
W 2.0 HDI nie ma miejsca, żeby zobaczyć, co robisz, bez opuszczania mocowania i pociągnięcia silnika do przodu, w 1.6 HDI nie jestem pewien.

Ten P0238 to zawór turbosprężarki, który kontroluje zawór upustowy, może się zacinać
Nie jestem pewien, czy można go zamienić z innym z twojego samochodu, czasami można go zamienić z zaworem EGR, ale jeśli dobrze myślę, ponieważ masz 1.6, zawór jest wbudowany w sam EGR.

Czy użyłeś Planet do odczytania kodów?

#8 ·
Cmax,

Nie użyłem planet, użyłem jednego z tych czytników kodów, które dają kody, ale bez szczegółów, jak w planet, ze wszystkich komentarzy wynika, że ​​wskazuje to na EGR, tym bardziej, jeśli tam znajduje się zawór upustowy turbosprężarki.

1.6 Hdi to samo co 2.0hdi pod względem przestrzeni, rzeczywiście bardzo ciasno, obudowa filtra powietrza musi wyjść, zanim w ogóle będziesz mógł spojrzeć na EGR.

#10 ·
Dzięki wam, udało mi się zdobyć Haynesa i proszę bardzo, jest mały uchwyt silnika, w który można się wbić, więc wygląda na to, że poświęcę mroźny weekend na EGR.

Z drugiej strony samochód to cholerny ból, kontrolka ECU zgasła na kilka dni i samochód jeździł jak marzenie, jak tylko wcisnąłem pedał gazu z 1 na 2 na 3 bieg, to było to, ale dziwny hałas, kontrolka znowu się zapaliła, ale jazda ok, samochód jeździ wspaniale po autostradach, ale krótkie wycieczki trochę nierówne i zeszłej nocy wentylator włączył się trzy razy, co wskazuje mi na zatkany DPF, szczerze mówiąc, nie wiem, co zrobić najlepiej!! Oprócz spalenia go!!

#11 ·
Dzięki wam, udało mi się zdobyć Haynesa i proszę bardzo, jest mały uchwyt silnika, w który można się wbić, więc wygląda na to, że zamierzam poświęcić mroźny weekend na EGR.

Z drugiej strony samochód to cholerny ból, kontrolka ECU zgasła na kilka dni i samochód jeździł jak marzenie, jak tylko wcisnąłem pedał gazu z 1 na 2 na 3 bieg, to było to, ale dziwny hałas, kontrolka z powrotem i ale jazda ok, samochód jeździ pięknie po autostradach, ale krótkie wycieczki trochę poszarpane i zeszłej nocy wentylator włączył się trzy razy, co wskazuje mi na zapchanie DPF, szczerze mówiąc, nie wiem, co zrobić najlepiej!! Oprócz spalenia go!!
Zabierz ją na planetę.
Można również wykonać wymuszoną regenerację, aby spróbować oczyścić DPF na jakiś czas.
zamierzam wkrótce wyczyścić EGR w moim 2.0. Zrobię zdjęcia, kiedy będę przy tym.

#12 ·
Tak, możesz to zrobić w 1.6 hdi i jest ciasno, ale możesz łatwo zostawić silnik w samochodzie. Możesz poszukać instrukcji, jak wyjąć świece żarowe, ponieważ to samo musisz wyjąć.
Jeśli nie zablokujesz węży chłodniczych do chłodnicy EGR, będziesz musiał również wymienić płyn chłodniczy.

Krótko mówiąc, musisz wyjąć obudowę filtra powietrza i wszystkie połączone z nią rury. Wyjmij akumulator i jego tacę. Filtr paliwa i jego mocowanie. I plastik pod przednią szybą musi zniknąć.
Potem możesz to zobaczyć i usunąć. Zawór ma 2 śruby 8 mm, a chłodnica 1 nakrętkę 10 mm i musisz do nich dotrzeć po omacku. Do chłodnicy prowadzą również 2 węże płynu chłodniczego, ale możesz zobaczyć ich zaciski.

Po prostu uważaj na cały ten kruchy plastik i powinno się dać to zrobić.