Peugeot Forums banner

Oprogramowanie diagnostyczne do resetowania prędkościomierza?

12K views 14 replies 7 participants last post by  Mikey2015  
#1 ·
Samochód został umyty silnikiem, a prędkościomierz przestał działać, podobnie jak obrotomierz, po chwili prędkościomierz zaczął działać.

Powiedziano mi, że istnieje oprogramowanie, które umożliwia zresetowanie prędkościomierza po wymianie deski rozdzielczej?
Kiedy coś pójdzie nie tak, jesteś w czarnej d..., ponieważ wszystko jest połączone i wymiana wadliwego panelu instrumentów to kłopot.

Oprogramowanie pochodzi z Europy, łączy się z laptopem przez wtyczkę w pobliżu bezpieczników.

Czy ktoś wie?

#4 ·
Cześć,
dostałem płyty OBD 1 i 2, ale pierwsza płyta jest pusta.

Mogę użyć kabla z mojego Maxidiag, aby połączyć się z komputerem/laptopem.

Wyświetlacz diagnostyczny musi być na płycie pierwszej?
Przypuszczam, że tak, ponieważ samochód musi przesyłać dane do jakiegoś wyświetlacza?

#5 ·
Samochód dostał mycie silnika i prędkościomierz przestał działać, podobnie jak obrotomierz, po chwili prędkościomierz zaczął działać.

Powiedziano mi, że istnieje oprogramowanie, które umożliwia zresetowanie prędkościomierza po wymianie panelu wskaźników?
Kiedy coś pójdzie nie tak, jesteś w czarnej d***, ponieważ wszystko jest połączone i wymiana wadliwego panelu wskaźników to kupa.

Oprogramowanie pochodzi z Europy, łączy się z laptopem przez wtyczkę w pobliżu bezpieczników.

Czy ktoś wie?
Pomijając fakt, że zmiana przebiegu jest nielegalna, jest on przechowywany w co najmniej dwóch miejscach w nowoczesnych samochodach, w BSI, a także na wyświetlaczu deski rozdzielczej i prawdopodobnie również gdzie indziej. To oprogramowanie może po prostu zresetować wyświetlacz deski rozdzielczej, ale rzeczywisty przebieg nadal będzie przechowywany gdzieś indziej w elektronice i można go odzyskać, więc uważaj.

#6 ·
Około dwadzieścia lat temu kupiłem BMW serii 5 od, jak się okazało, bardzo podejrzanego dealera z północnego zachodu. Przebieg wyświetlany na prędkościomierzu wynosił pięćdziesiąt kilka tysięcy mil, czego nie zauważyłem, to rzeczywisty odczyt wynosił sto pięćdziesiąt kilka tysięcy, ponieważ zamalował pierwszą cyfrę, która powinna brzmieć zero, a nie jeden, co pomogło ukryć zużycie, był fakt, że zmienił siedzenia, dywany itp. z samochodu o niskim przebiegu. Słusznie lub niesłusznie zdecydowałem się na korektę przebiegu, ponieważ nie chciałem, żeby faceci, z którymi pracowałem, zdali sobie sprawę, jakim byłem idiotą, więc skontaktowałem się z tym facetem, który reklamował korekty przebiegu i powiedziałem mu, że zamontowałem używaną głowicę prędkościomierza i chciałem wprowadzić prawidłowy przebieg, wycenił mi 50 funtów, co wydawało się rozsądne. Kiedy przybył ze swoim sprzętem, poinformował mnie, że głowice prędkościomierzy BMW nie przechowują przebiegu, więc mogłem albo zapłacić mu dodatkowe 50 funtów, albo odejść, skończyłem płacąc dodatkowe 50 funtów. Nie jestem pewien, kto był najbardziej podejrzany, dealer, ja czy facet z oprogramowaniem.

#7 ·
Samochód jest naszym codziennym środkiem transportu, mieszkamy w pobliżu miejsca zwanego Jerangle w regionie Snowy Mountains, jakiś dupek zepchnął mnie z polnej drogi i samochód został uszkodzony. BSI i ECU zostały wymienione, kiedy go naprawiałem, ponieważ elektryka zwarła się, gdy przód został rozbity.
Jedyne części, które mogłem dostać, pochodziły z samochodu o dużym przebiegu, a może to był Citroen van.
Teraz wszystko działa, ale prędkościomierz jest całkowicie zły.

#9 · (Edited)
Jesteśmy dużą rodziną z kilkoma samochodami Peugeot.
2x206
1x306
1x206 na części zamienne
Przeczytaj WSZYSTKIE posty uważniej, zanim dostaniesz małpiego szału.

Nawet mój Alfa 156 ma mniej problemów z elektryką! 100% sprawne!
Wszystkie te cholerne samochody wydają się mieć problemy z elektryką, główna skarga właścicieli Peugeot na całym świecie na każdym cholernym forum i dlatego ludzie je sprzedają, mają dość problemów.

Umyj silnik, a obrotomierz/prędkościomierz może przestać działać.

#10 ·
Informacje o przebiegu są przechowywane w pamięci EEPROM w BSI i na desce rozdzielczej, więc musisz zmodyfikować oba, aby pasowały.
Lub, zamontuj deskę rozdzielczą z innego 206 z niższym przebiegiem niż obecny, a BSI automatycznie ustawi go na prawidłowy przebieg.
Zatem jeśli Twój samochód ma 50 tys. mil, a zamontujesz panel z przebiegiem 30 tys. mil, pokaże 50 tys.

#13 ·
Tak, jak mówiłem, tak myślałem, ale w 206, w którym wymieniłem prędkościomierz, przebieg się nie zmienił. Oba samochody miały bardzo różne odczyty, być może tylko późniejsze modele tak robią.

#15 ·
Zainstalowałem radioodtwarzacz Android aftermarket w moim peugeot 3008 (2015) i z jakiegoś nieznanego powodu mój panel instrumentów zmienił się z mph na km/h, ale wyświetla mph na jednostce stereo, co uważam za dziwne. Wszelka pomoc byłaby bardzo pomocna.