Peugeot Forums banner

Uszkodzony system oczyszczania spalin z kodem P0238

17K views 10 replies 4 participants last post by  British_Bull88  
#1 · (Edited)
Cześć wszystkim,
ponownie szukam rady od was, znających się ludzi. Od jakiegoś czasu dostaję komunikat "depollution system faulty" w moim 308 1.6hdi 110KM (2009). Niedawno serwisowałem samochód i wymieniłem wszystkie świece żarowe, ponieważ wszystkie były uszkodzone, myśląc, że to powodowało, że DPF się nie regenerował. Teraz, po przejechaniu około 300 mil, dostałem komunikat "depollution system faulty" podczas jazdy po M1 z EML na desce rozdzielczej, ale samochód nadal jechał dobrze. Kiedy wróciłem do domu, zeskanowałem kod i otrzymałem P0238, "czujnik ciśnienia doładowania A obwód wysoki", po pewnych poszukiwaniach uważam, że czujnik ciśnienia doładowania to czujnik MAP (proszę mnie poprawić, jeśli się mylę). Przetestowałem to, wyjmując go, sondą wsteczną przewód sygnałowy i podłączając pompę próżniową do czujnika i włączyłem zapłon bez uruchamiania silnika i wykonałem ten test trzy razy i oto wyniki:
1. 0 inHg = 1,91 V, 2,37 V, 1,80 V
2. 5 inHg = 1,78 V, 2,20 V, 1,70 V
3. 10 inHg = 1,56 V, 1,93 V, 1,46 V
4. 15 inHg = 1,34 V, 1,68 V, 1,24 V
5. 20 inHg = 1,15 V, 1,04 V, 1,01 V
6. 25 inHg = 1,21 V, 0,80 V, 0,83 V
Czy powiedzielibyście, że czujnik jest uszkodzony? Czy na tym czujniku powinien znajdować się olej, ponieważ kiedy go wyjąłem, na króćcu była smuga oleju, czy to normalne?
Na marginesie, czy jest ktoś w pobliżu Leicestershire, kto ma Planet lub inne oprogramowanie, które mogłoby powiedzieć, w jakim stanie jest mój DPF, ponieważ nie jestem pewien, kiedy ostatnio się zregenerował, ponieważ nie jestem pewien, na co zwracać uwagę, gdy regeneracja ma miejsce, mam samochód od października, a kod świecy żarowej P1351 był zapisany w ECU, kiedy miałem samochód i działał na oryginalnych świecach, które, jak wspomniano powyżej, wszystkie były uszkodzone.

#3 ·
Sprawdziłbym okablowanie/wiązkę pod kątem przetarć (częstym miejscem jest miejsce, w którym wiązka silnika przechodzi nad skrzynią biegów), ponieważ dostają się na nie opary oleju z odmy silnika, która odpowietrza się do układu dolotowego.

• Like
Reactions: British_Bull88
#4 ·
Sprawdziłbym okablowanie/wiązki pod kątem przetarć (częstym miejscem jest miejsce, w którym wiązka silnika przechodzi nad skrzynią biegów), ponieważ dostają się na nie opary oleju z odmy silnika, gdy odpowietrza się do układu dolotowego.
Dzięki stary, sprawdzę to jutro. Druga połówka jest w tej chwili trochę zirytowana, ponieważ spędzam więcej czasu pod maską niż z nią 😂, czytałem również, że z tyłu bloku silnika znajduje się elektrozawór, jak prawdopodobne jest, że to on jest podejrzany? I jaki jest najlepszy sposób, aby go przetestować, gdy jest jeszcze na miejscu?

#11 ·
bez PP2000 byłoby to trudne, ponieważ dokładność odczytu napięcia w przewodzie sygnałowym czujnika DPF nie jest tak dokładna jak wartość narzędzia skanującego. Spróbuj jechać z prędkością 3000 obr./min przez 20-30 minut i miej nadzieję, że oczyści to wydech
Miałem kogoś, kto podłączył mój samochód do pp2000, a dpf ma tylko 16%, więc wydaje się, że robi regenerację, zamontowałem nowy czujnik map i P0238 pojawia się w ciągu 5-10 minut jazdy, więc na razie założyłem stary.

#9 ·
Ok, trochę dziś majstrowałem i wyjąłem zawór EGR i zobaczyłem trochę węgla na EGR, wygląda na to, że nastąpiło lekkie sączenie z miejsca, gdzie łączy się z chłodnicą i tym razem usunąłem elektrozawór, który był cały zakoksowany, ale zauważyłem, że obudowa filtra powietrza ocierała się u góry o elektrozawór, zakładam, że to powszechne, ale mój otarł się tak bardzo, że zaczął przecierać dziurę w nasadce i spodzie obudowy filtra powietrza
92783

Ponadto, gdy już wszystko złożyłem, poprosiłem drugą połowę, aby uruchomiła samochód, podczas gdy ja obserwowałem zawór upustowy turbosprężarki, wydaje się, że zamyka się bardzo wolno, czy to wskazywałoby na to, że elektrozawór podciśnienia jest do niczego lub na wyciek w przewodach podciśnienia? Kiedy miałem dostęp, sprawdziłem wiązkę przewodów nad skrzynią biegów i wszystko wydaje się w porządku. Oto klip zaworu upustowego, czy zgodzilibyście się, że jest za wolny

#10 ·
ok trochę dziś majstrowałem i wyjąłem zawór egr i zobaczyłem trochę węgla na egr, wygląda na to, że nastąpiło lekkie przesiąkanie z miejsca, w którym łączy się z chłodnicą i tym razem usunąłem elektrozawór, który był cały zakoksowany, ale zauważyłem, że obudowa filtra powietrza ocierała się u góry o elektrozawór, zakładam, że to powszechne, ale mój otarł się tak bardzo, że zaczął przecierać dziurę w nakrętce i spodzie obudowy filtra powietrza View attachment 92783

również po ponownym złożeniu wszystkiego poprosiłem drugą połowę, aby uruchomiła samochód, podczas gdy ja obserwowałem zawór upustowy turbosprężarki, wydaje się, że zamyka się bardzo wolno, czy to wskazywałoby na to, że elektrozawór podciśnienia jest naff lub wyciek w przewodach podciśnienia? podczas gdy miałem dostęp, sprawdziłem wiązkę przewodów nad skrzynią biegów i wszystko wydaje się w porządku. oto klip zaworu upustowego, czy zgodzilibyście się, że jest za wolny
Naprawdę trzeba się zastanowić nad zdrowiem psychicznym inżynierów projektantów, którzy opracowują tego typu instalacje.
Ja również miałem niedawną przyjemność demontażu całego przedniego fartucha w celu wymiany małego elementu (zaworu EGR).
Czy dostępny jest zestaw do wymiany tego zestawu filtra powietrza na coś prostszego i bardziej PRZYJAZNEGO DLA UŻYTKOWNIKA, w przeciwieństwie do PRZYJAZNEGO DLA GŁÓWNEGO DEALERA Pugeot!!