Peugeot Forums banner

Prawidłowy olej silnikowy

1 reading
16K views 4 replies 3 participants last post by  RifterRafter  
#1 ·
Cześć wszystkim,

Przeszukalem forum i również intensywnie googlowałem, ale nie mogę znaleźć odpowiedzi na moje pytanie!

Czy to właściwy i zalecany olej do mojego samochodu? (Peugeot 3008 2011 Diesel 1.6 HDi 110KM.)

Total Quartz 9000 5W-30 ACEA A5/B5 API SL/CF

Kiedy wpisuję mój numer rejestracyjny na stronach internetowych z częściami, Total Quartz się nie pojawia, ale jest to olej zalecany na naklejce pod maską.

Jeśli nie jest to właściwy olej, co jest zalecane?

Dzięki z góry - Matt
Image

#2 ·
Olej A5/B5, na który masz oko, jest odpowiedni, ale etykieta na panelu uderzeniowym odsyła Cię do instrukcji obsługi, więc będzie coś do zanotowania (prawdopodobnie nieodpowiedni do ciężkich cykli pracy lub gorącego klimatu, zobacz, co mówi książka.)

Nie martw się o markę, która jest zalecana w ramach umowy licencyjnej, po prostu upewnij się, że ma odpowiednią specyfikację. Nie brakuje 5w/30 A3/B3, takich jak ta szanowana marka https://www.amazon.co.uk/RS-Mannol-...=&hvdev=t&hvdvcmdl=&hvlocint=&hvlocphy=1006933&hvtargid=pla-1211876041360&psc=1

#3 ·
Cześć Donald, dzięki za odpowiedź. Przejrzałem instrukcję, ale nic pomocnego tam nie znalazłem. Przeglądam 300-stronicową instrukcję, ale nie ma w niej odpowiedzi, których szukam. W sekcji 'specyfikacja oleju' stwierdza się: 'Olej musi odpowiadać Twojemu silnikowi i być zgodny z zaleceniami producenta.' Jakieś pomysły?!

#5 ·
ACEA A3/B3 to olej full-SAPS, HTHS > 3,5.

ACEA A5/B5 to olej o obniżonej zawartości SAPS, HTHS 2,9-3,5, o niższym tarciu, niższej lepkości, a tym samym bardziej ekonomiczny pod względem zużycia paliwa.

C3 nie jest podobny do A3/B3, ale pod wieloma względami jest bardziej nowoczesny.

C2 (i C1, obecnie przestarzałe) nie jest podobny do A5/B5, ale pod wieloma względami jest bardziej nowoczesny.

Zatem A3/B3 vs A5/B5 prawdopodobnie wskaże albo na warunki eksploatacji, albo, co bardziej prawdopodobne, że niektóre (nowsze) pojazdy z Twoim silnikiem będą miały zamontowany bardziej wyrafinowany układ oczyszczania spalin, a tym samym będą bardziej "ekonomiczne pod względem zużycia paliwa" i bardziej "ekologiczne" (A5/B5).

PSA wskazuje teraz na własne specyfikacje (PSA B71 xxxx) jako podstawowe, a lepkość i ACEA tylko jako drugorzędne.