Peugeot Forums banner

Kod P0115 22 - Lokalizacja czujnika temperatury płynu chłodzącego?

1.5K views 19 replies 4 participants last post by  benwaterson  
#1 ·
Cześć,

mam pytanie, gdzie znajduje się czujnik temperatury płynu chłodzącego?
Mam kod P0115 22 - przerywany

Mój samochód: 2.0L BlueHDi 150

Dziękuję za wszelkie odpowiedzi.
Arek

#12 ·
Nie chcesz zmieniać obudowy, chyba że musisz. To udręka do wymiany i głupio drogie ponad 250 funtów od PSA i około 150 funtów za zamiennik.

Czujnik można wymienić i powinieneś być w porządku bez odpowietrzania, ponieważ właściwy otwór jest dość mały, a płyn chłodzący wydostaje się bardziej niż powietrze dostaje się do środka.

Możesz odpowietrzyć z punktu odpowietrzania z przodu obudowy (jeśli jest zamontowany, ponieważ został usunięty w późniejszych samochodach).

• Like
Reactions: Arek
#14 ·
Sprawdziłbym jeszcze raz numer części. Mam 180BHP BlueHDI (ten sam silnik bazowy), a termostat miał numer PN 9804160380 i kosztował 300 funtów + od Peugeota.

#17 ·
Partia silników miała problemy z pompą wody. Uruchom samochód z odkręconym korkiem chłodziwa i sprawdź, czy woda wraca do zbiornika z małej rurki odpowietrzającej. Jeśli nie ma wody, pompa mogła ulec awarii. Jeśli widzisz dużo bardzo małych pęcherzyków wydobywających się z dna zbiornika, istnieje szansa, że chłodnica EGR ulega awarii.

#19 ·
Mam ten sam kod i myślę, że mogę po prostu wyjąć czujnik z obudowy - jest on mocowany za pomocą 2 śrub torx zabezpieczających 5-punktowych, ale powinien wyjść ok - właśnie kupiłem kompletny zestaw z Amazon za 96 funtów (to dotyczy Proace Verso, ten sam silnik, ale 177 KM DW10FC)

Attachments

#20 ·
Zrobiłem wymianę czujnika dziś wieczorem, ale wciąż występują nieregularne skoki temperatury, gdy samochód osiąga temperaturę roboczą - więc albo cała obudowa termostatu wymaga wymiany (częściowo zablokowana), albo system wymaga odpowietrzenia. Spróbuję tego drugiego jutro, ponieważ procedura diagbox wymaga, aby silnik pracował z prędkością 2300 obr./min przez 20 minut.