Peugeot Forums banner

Nie można zaktualizować oprogramowania

25K views 46 replies 16 participants last post by  Ramm  
#1 ·
Cześć wszystkim!
Szukałem, ale nie znalazłem żadnego rozwiązania, więc przepraszam, jeśli temat był już poruszany.
Niedawno kupiłem używanego 508 Gt hatchback. Podczas rejestracji w aplikacji MyPeugeot poinformowano mnie, że muszę zaktualizować ekran dotykowy i mapy. Pobralem aktualizacje (w jednym pliku) i przesłałem pliki na pendrive. Po włożeniu do samochodu aktualizacja się uruchamia, ale zostaje przerwana po kilku sekundach z komunikatem "aktualizacja nie powiodła się". Czy ktoś miał z tym do czynienia? Moje pliki wyglądają jak na załączonym obrazku. Korzystam z Maca i próbowałem również Clean my drive, bez powodzenia.

Pozdrawiam Ola (ze Szwecji)

90705

#5 ·
#24 ·
Mogłem sam stworzyć dla ciebie plik licencji ;). Ale cieszę się, że zadziałało!
Witaj Alhambra82, zastanawiam się, czy mógłbyś zaoferować jakieś wskazówki dotyczące formatowania pliku .key? Stwierdzam, że Google jest w tej kwestii niespotykanie mało pomocny, a problemy z serwerem aktualizacji PSA w Wielkiej Brytanii bardzo utrudniają życie.

Dziękuję z góry, jeśli możesz pomóc.

#7 ·
Mam podobny problem. Ani NAV, ani aktualizacja oprogramowania układowego nie działa. Kiedy wkładam USB, na wyświetlaczu pojawia się 'brak nośnika na dysku', a następnie 'aktualizacja nie powiodła się z powodu nieprawidłowego pliku' (lub coś w tym stylu). Próbowałem 3 różnych USB, wszystkie FAT32, 32 GB. Ten sam błąd za każdym razem i dla obu aktualizacji (nav tylko na USB, oprogramowanie układowe tylko z licencją). Postępowałem zgodnie z oficjalnym przewodnikiem, który był dołączony do plików, który wydaje się być taki sam, jak opisany tutaj. Jakieś pomysły, jak rozwiązać ten problem?

#8 ·
Mam podobny problem. Ani aktualizacja NAV, ani oprogramowania układowego nie działa. Kiedy wkładam USB, na wyświetlaczu pojawia się komunikat „brak nośnika na dysku”, a następnie „aktualizacja nie powiodła się z powodu nieprawidłowego pliku” (lub coś w tym stylu). Próbowałem 3 różnych USB, wszystkie FAT32, 32 GB. Ten sam błąd za każdym razem i dla obu aktualizacji (tylko nawigacja na USB, oprogramowanie układowe tylko z licencją). Postępowałem zgodnie z oficjalnym przewodnikiem, który był dołączony do plików, który wydaje się być taki sam, jak opisany tutaj. Jakieś pomysły, jak rozwiązać ten problem?
Podłącz urządzenie do domowej sieci Wi-Fi lub hotspotu w smartfonie, a następnie włóż dysk USB. Instalacja zostanie zweryfikowana przez Internet i przebiegnie normalnie.

Wysłane z mojego iPhone'a za pomocą Tapatalk

#11 ·
Użyłem aplikacji, którą można zainstalować na komputerze. Pobrano aktualizacje, sformatowano moją pamięć USB i przesłano na nią pliki. Podłączyłem pendrive do samochodu dziś rano i wszystko zainstalowało się bez problemu. Aktualizacja oprogramowania i aktualizacja map.

Teraz nie mam już tego problemu mono z klimatyzacją :)
To dobra wiadomość, jeśli w końcu naprawili Mono Air Con, mój dealer powiedział mi, że wydali poprawkę dla LHD i RHD, która ma nadzieję otrzymać poprawkę przed końcem roku. Właśnie sprawdziłem i nie mam żadnych aktualizacji :rolleyes:

#22 ·
Witajcie wszyscy!
Szukałem, ale nie znalazłem żadnego rozwiązania, więc przepraszam, jeśli temat był już poruszany.
Niedawno kupiłem używanego hatchbacka 508 Gt. Podczas rejestracji w aplikacji MyPeugeot poinformowano mnie, że muszę zaktualizować ekran dotykowy i mapy. Pobralem aktualizacje (w jednym pliku) i przesłałem pliki na pendrive. Po włożeniu do samochodu aktualizacja się uruchamia, ale zostaje przerwana po kilku sekundach z komunikatem "aktualizacja nie powiodła się". Czy ktoś miał z tym do czynienia? Moje pliki wyglądają jak na załączonym obrazku. Korzystam z Maca i próbowałem również Clean my drive, bez powodzenia.

Pozdrawiam Ola (ze Szwecji)

View attachment 90705

#25 ·
Hej wszystkim,

Mam nadzieję, że to pomoże komuś z podobnymi problemami!

Mam 2008 z 17 tablicą rejestracyjną, który próbował przez pół dnia i pół tuzina pendrive'ów, używając oprogramowania Peugeota do przygotowania pendrive'a.

Za każdym razem, gdy dochodziłem do momentu zapisu plików na pendrive, oprogramowanie zatrzymywało się z komunikatem "Błąd zapisu"!

Podejrzewałem antywirusa, uszkodzone pendrive'y, prawie wszystko, aż nagle mnie olśniło: Oprogramowanie Peugeota formatuje pendrive jako FAT32, gdzie plik aktualizacji ma 4,1 GB!?!?!?! Oczywiście FAT32 nie może pomieścić plików większych niż 4 GB - stąd awaria.

Zrobiłem tak, że uruchomiłem cały proces do momentu, gdy oprogramowanie Peugeota sformatuje pendrive, następnie zatrzymałem go i otworzyłem Eksplorator i szybko sformatowałem pendrive, który został sformatowany przez Peugeota na NTFS. Dopiero po sformatowaniu pendrive'a na NTFS wróciłem do oprogramowania Peugeota i na panelu z napisem "Teraz Peugeot skopiuje pliki na twój pendrive" kliknąłem OK i proces kopiowania zakończył się pomyślnie.

To straszne, że Peugeot przeoczył tak mały szczegół - wstyd!!!!

#26 ·
Witajcie wszyscy.
Mam Peugeota GT 508.
Ostatnio próbowałem zaktualizować oprogramowanie układowe i mapy nawigacyjne (wersja 42-03-33-42_NAC-r0_NAC_EUR_WAVE3).
Pobrałem aplikację Peugeot Update i utworzyłem pendrive zgodnie z instrukcją.

Niestety aktualizacja nie powiodła się i wystąpił błąd.
Próbowałem ponownie przez kilka dni z innym pendrivem, ale nadal pokazuje ten sam błąd. W warsztacie powiedziano mi, że całe multimedia muszą zostać wymienione i nic innego nie da się zrobić.
Proszę o komentarz, czy ktoś jeszcze spotkał się z tym samym problemem i czy wymiana multimediów to naprawdę jedyne rozwiązanie?
Image

#28 ·
Witajcie wszyscy.
Mam Peugeota GT 508.
Ostatnio próbowałem zaktualizować oprogramowanie układowe i mapy nawigacyjne (wersja 42-03-33-42_NAC-r0_NAC_EUR_WAVE3)
Pobrałem aplikację Peugeot Update i utworzyłem dysk flash USB zgodnie z instrukcją.

Niestety aktualizacja nie powiodła się i wystąpił błąd.
Próbowałem ponownie przez kilka dni z innym dyskiem flash USB, ale nadal pokazuje ten sam błąd. W warsztacie powiedziano mi, że całe multimedia muszą zostać wymienione i nic więcej nie można zrobić.
Proszę o komentarz, czy ktoś jeszcze napotkał ten sam problem i czy zmiana multimediów jest naprawdę jedynym rozwiązaniem? View attachment 110068
Obecny 508 ma system wave4 NAC. Tylko oryginalny model z 2018 roku miał wave3 i mógł zostać przekonwertowany przez instalację aktualizacji do wave4.

• 42.xx.xx.xx = Wave 4.

Wszystkie systemy Wave 3 można było "przekonwertować" na Wave 4 po zainstalowaniu wersji oprogramowania układowego 42.01.72.32. Następnie można było zainstalować tylko aktualizacje map lub oprogramowania układowego Wave 4.
Następnie można użyć aktualizacji Wave4.
Sprawdź swoją aktualną wersję w ustawieniach, a następnie zainstaluj powyższą, jeśli nadal masz wave3. Następnie użyj najnowszej aktualizacji Wave4.
Informacje od twojego dealera są nieprawidłowe i zazwyczaj nie angażują się oni w aktualizacje ekranu dotykowego, ponieważ byłoby to płatne.

#30 ·
All Wave 3 systems could be "converted" to Wave 4 after installing the 42.01.72.32 firmware version. After that only
Ta wersja jest za stara, z wygasłymi certyfikatami i niemożliwa do zainstalowania.

#33 ·
@Ramm : Komunikat "wersja niezgodna ze sprzętem" może wskazywać, że system nie mógł zweryfikować licencji cyfrowej - albo nie ma jej na pendrive USB ("license\license_xxx...xxx_00131....key"), albo nie mógł użyć sieci (wewnętrzna karta e-SIM, Wi-Fi, tethering przez Bluetooth, ...) do sprawdzenia jej online.
Jakie są ostatnie 8 znaków numeru VIN?

Jeśli Twój system to wciąż NAC Wave 3, musisz użyć oprogramowania układowego 42.03.33.42_NAC-r0 dla NAC Wave 3 (MediaVersion/UpdateID = 001315031622734386), aby najpierw przekonwertować go na NAC Wave 4. Możesz pobrać to oprogramowanie układowe z https://download.tomtom.com/OEM/PSA...undle/PSA_ovip-int-firmware-version_42.03.33.42_NAC-r0_NAC-r0_NAC_EUR_WAVE3.tar - jest ogromne (około 23 GB), ponieważ zawiera również starą (czerwiec 2021) europejską mapę 10.0.0-r0 dla Wave 4.

#35 ·
@Templex :

Niestety, nie mam dostępu do zasobów multimedialnych. Ponieważ wyświetlił się "niebieski ekran", nie mam dostępu do żadnych ustawień.
Używam programu Peugeot Update.
Wiem tylko, że propozycja aktualizacji systemu dotyczy wersji 42-03-33-42_NAC-r0_NAC_EUR_WAVE3.
OK, w takim razie powinieneś spróbować sugestii pobrania Rui'ego powyżej. Pamiętam, że używałem tej wersji, kiedy była oferowana dla mojego pierwszego 508 mk 2. Wygląda na to, że płacisz cenę za to, że pierwszy właściciel nie aktualizował go na bieżąco. Pamiętam jednak, że te aktualizacje oprogramowania układowego były licencjonowane do VIN za pomocą pliku klucza licencyjnego, więc mam nadzieję, że link Rui'ego tego uniknie. Powodzenia i mam nadzieję, że Twój następny post wskaże sukces.

#36 ·
@rui.saraiva : Ostatnie 8 znaków numeru VIN to JY119319. Za pomocą aplikacji Peugeot Update tworzę USB z dokładnie tą wersją aktualizacji. Jest duży, 21,7 GB. Używam tego pobranego klucza:
Image
Na USB umieszczam go w utworzonym folderze Licencji (jak podano w instrukcji). Martwię się faktem, że nie mogę połączyć mobilnego internetu ze swojego smartfona (hotspotu) z Peugeot 508. Zastanawiam się, jak mogę teraz nawiązać połączenie internetowe z moim urządzeniem, aby sprawdzić klucz licencyjny, ponieważ nie działa.

#38 ·
@rui.saraiva :
@Templex :

Dziękuję bardzo za radę, której mi udzielasz.
Niestety, po kilku nowych próbach z 3 różnymi pendrive'ami (8GB; 16GB; 32GB) i ścisłym przestrzeganiu opisanej procedury, oprogramowanie układowe wciąż nie chce się zaktualizować.
Próba aktualizacji zawsze kończy się w tym samym miejscu. 6-7 minut po rozpoczęciu.

Desperacja naprawdę mnie ogarnęła.
Zastanawiam się teraz, czy to problem sprzętowy/wada mojej płyty.
Naprawdę nie wiem, co robić dalej...

Image

Zarezerwowałem kolejny dzień na inspekcję w salonie Peugeota, ale w innym serwisie. Będą mogli przeprowadzić diagnostykę w czwartek 26.10.

#39 ·
@rui.saraiva :
@Templex :

Dziękuję bardzo za radę, której mi udzielasz.
Niestety, po kilku nowych próbach z 3 różnymi pendrive'ami (8GB; 16GB; 32GB) i ścisłym przestrzeganiu opisanej procedury, oprogramowanie układowe wciąż nie chce i nie chce się zaktualizować.
Próba aktualizacji zawsze kończy się w tym samym miejscu. 6-7 minut po rozpoczęciu.

Desperacja naprawdę mnie ogarnęła.
Zastanawiam się teraz, czy to problem sprzętowy/wada mojej płyty.
Naprawdę nie wiem, co robić dalej...

View attachment 110085

Zarezerwowałem kolejny dzień na inspekcję w salonie Peugeota, ale w innym serwisie. Będą mogli wykonać diagnostykę w czwartek 26.10.
To trudne, wygląda na to, że dealer mógł mieć rację przez cały czas i jednostka centralna została zniszczona, chociaż trudno mi w to uwierzyć. Czy próbowałeś przytrzymać przycisk telefonu przez 10 sekund, a następnie go zwolnić, aby zrestartować ekran dotykowy? Chwytam się tylko słomki, ale pomyślałbym, że istnieje jakaś tajna sekwencja klawiszy, aby przywrócić jakąś rozsądną konfigurację z nvram. Rui?

#41 ·
Witajcie wszyscy,
Niedawno odebrałem 508 GT Line z '21 roku i przygotowałem wszystko do aktualizacji nawigacji i oprogramowania, kiedy natknąłem się na to forum i post. Po przeczytaniu o problemach Ramma powyżej, obawiam się, że mogę uszkodzić system dla marginalnych korzyści...
Zauważyłem już, że w samochodzie z kierownicą po prawej stronie, kontrola ogrzewania do użytku solo jest ustawiona na stronę pasażera, więc zakładam, że to błąd oprogramowania dla samochodów z kierownicą po lewej stronie, więc zastanawiam się, czy to naprawi ten problem (i inne błędy, których jeszcze nie znalazłem), czy powinienem po prostu zaktualizować tylko mapy i zapomnieć o aktualizacji systemu?
Dzięki za wszelkie rady.

#42 ·
Witajcie wszyscy,
Niedawno odebrałem 508 GT Line z '21 i przygotowałem wszystko do aktualizacji nawigacji i oprogramowania, kiedy natknąłem się na to forum i post. Po przeczytaniu o problemach Ramma powyżej, obawiam się, że mogę uszkodzić system dla marginalnych korzyści...
Zauważyłem już, że w samochodach z kierownicą po prawej stronie sterowanie ogrzewaniem do użytku solo jest ustawione po stronie pasażera, więc zakładam, że to błąd oprogramowania dla samochodów z kierownicą po lewej stronie, więc zastanawiam się, czy to naprawi ten problem (i inne błędy, których jeszcze nie znalazłem), czy powinienem po prostu zaktualizować mapy i zapomnieć o aktualizacji systemu?
Dzięki za wszelkie rady.
Wskakuj i rób aktualizacje! Robię to od lat. Po prostu upewnij się, że zainstalowałeś aplikację Peugeot Update na komputerze i zarejestrowałeś swój numer VIN. Zainstaluj również aplikację MyPeugeot na telefonie. Aplikacja ma swoje problemy i jest podstawowa, ale najnowsza nie jest już taka zła. Ale najpierw sprawdź wersję, która jest już zainstalowana w samochodzie, dotykając ustawień koła zębatego, Opcje, Ustawienia systemu, Informacje o systemie, a następnie Wyświetl. Najnowsza wersja ekranu dotykowego to 44.07.05.22_NAC-r0. Jeśli opublikujesz swoją tutaj, ktoś może dać ci więcej informacji.