Peugeot Forums banner

% Wskaźnik naładowania baterii ? e2008

8.5K views 10 replies 5 participants last post by  Peugo  
#1 ·
Cześć wszystkim
To mogło już być poruszane, ale nie mogę tego znaleźć na forum.
Właśnie zamówiłem nowego e2008 i dostaję mieszane odpowiedzi na to pytanie.
Z tego co rozumiem, wcześniejsze e2008 nie wyświetlały wskaźnika pozostałej baterii w %, tylko wskaźnik pozostałego zasięgu GOM, ALE najnowsze specyfikacje mogą również wyświetlać wskaźnik % pozostałej baterii.
Czy ktoś ma nową specyfikację e2008 (zgaduję, że ze zmiennikiem napędu), który może poinformować, czy wyświetla % pozostałej baterii podczas jazdy?
Wielkie dzięki
Paul

#2 ·
Witajcie wszyscy
To mogło już być poruszane, ale nie mogę tego znaleźć na forum.
Zamówiłem właśnie nowego e2008 i otrzymuję mieszane odpowiedzi na to pytanie.
Z tego, co rozumiem, wcześniejsze e2008 nie wyświetlały wskaźnika pozostałego % baterii, tylko wskaźnik pozostałego zasięgu GOM, ALE najnowsze modele mogą również wyświetlać wskaźnik pozostałego %.
Czy ktoś ma nową specyfikację e2008 (chyba z przełącznikiem napędu), który może poinformować, czy wyświetla % pozostało podczas jazdy?
Wielkie dzięki
Paweł
Nie mam najnowszego modelu, więc nie mogę w pełni odpowiedzieć na twoje pytanie, ale możesz zobaczyć swój aktualny % SOC za pośrednictwem aplikacji Peugeot, poza tym masz rację, że % SOC jest wyświetlany tylko podczas ładowania w starszych modelach.
Ponadto mój samochód miał aktualizację oprogramowania w czerwcu, a ta przydatna funkcja nadal nie została dodana, chociaż nie jestem pewien, jak to wygląda w nowszych modelach.

#3 ·
Mamy e2008 GT Premium z 2022 roku (produkcja fabryczna 30 maja 2022 r.) wyposażony w nowy selektor biegów typu 'toggle'.

Po naciśnięciu końca dźwigni przełącza się on pomiędzy dwoma komputerami pokładowymi i trzecim ekranem, który zawiera pozostały procent naładowania akumulatora (patrz zdjęcie).

W razie pytań, proszę pytać!

• Like
Reactions: Peugo
#4 ·
Cześć,

Wielkie dzięki za to zdjęcie, bez wątpienia pokazuje, że SOC jest widoczny, czy możesz ustawić ten ekran jako domyślny, czy musisz wybierać ten wyświetlacz za każdym razem, gdy uruchamiasz ponownie? Widzę, że wskaźnik 'paliwa' pokazuje mniej więcej ten sam procent (nieco ponad jedną trzecią baku, że tak powiem!)

Widzę również, że jeśli masz 67 mil zasięgu przy 36% naładowania, to daje nieco ponad 180 mil zasięgu ze 100%, czy to jest to, co stwierdzasz? Brzmi w porządku, ponieważ akumulator 45KW (użyteczny) da to przy zużyciu około 4,2 m/KW. Jakiego rodzaju jazdy się podejmujesz (miasto, autostrada, mieszana) i w jakim trybie jesteś, aby uzyskać ten zasięg?

Bardzo dziękuję za poświęcony czas, aby mi w tym pomóc.

Nadal muszę czekać do marca, aż dotrze nasza specyfikacja GT.

Paul

#5 ·
Image

#6 · (Edited)
Nie jesteśmy fanami tego widoku, ponieważ jest trochę nudny, a do tego staram się nie panikować, patrząc na zasięg/procenty, w przeciwnym razie staje się to obsesją. Wolę zamiast tego inne widoki, takie jak Nawigacja lub tarcze - więc po prostu używam metody tymczasowego widoku uchwytu

#7 ·
Aby odpowiedzieć na inne pytania.

W pełni naładowany, kiedy po raz pierwszy dostaliśmy samochód z 3 milami na liczniku, pokazywał 100% i 214 mil zasięgu. Teraz pogoda się ochłodziła, pełne naładowanie, jak pokazuje powyższe zdjęcie, wynosi zwykle 191-196 mil. Czasami zasięg spada o więcej niż kilka mil na raz, ale generalnie jest dość dokładny.

Samochód jest zawsze w trybie Normalnym - nigdy nie zawracaj sobie głowy Eco i używaj Sport tylko wtedy, gdy potrzebujesz trochę energicznej reakcji, aby na przykład wyprzedzić, a następnie przełącz go z powrotem na Normalny.

Ponieważ tylko ja prowadzę samochód przez cały czas, zawsze jestem dość lekki na pedale przyspieszenia i włączam tryb B za każdym razem, gdy uruchamiam samochód.

Mój dojazd do pracy każdego dnia (pon.-pt.) to 32 mile w obie strony na mieszance dróg wiejskich i ograniczeń prędkości do 30 mil na godzinę (nigdy szybciej niż około 55 mil na godzinę), więc zasięg lub szacunek, który widzisz, opiera się na moich poprzednich podróżach, ponieważ stamtąd bierze swoje dane dotyczące zasięgu.

Jako kolejny bardzo konkretny przykład, niedawno odbyliśmy naszą najdłuższą podróż o długości 132 mil po drogach wiejskich, drogach klasy A i autostradzie. Naładowaliśmy samochód do 100% w pełni poprzedniego wieczoru i wstępnie go skondycjonowaliśmy, gdy wciąż był podłączony, zanim wyjechaliśmy. Przez cały czas trzymaliśmy się bardzo relaksującej prędkości 56 mil na godzinę (na drogach klasy A i autostradzie o prędkości 70 mil na godzinę). Od pełnego naładowania, przejechania 132 mil w obie strony i ponownego pełnego naładowania po powrocie do domu, uzyskane wyniki to:

Wyjazd z domu z w pełni naładowanym akumulatorem: 196 mil zasięgu - 100% poziom naładowania akumulatora
Po przejechaniu 66 mil w każdą stronę wróciliśmy do domu z: 67 milami pozostałymi na trasie/zasięgu - 36% poziom naładowania akumulatora - 4,4 mili na kWh (średnio 37 mil na godzinę)
Ponownie naładowaliśmy samochód do pełna: Koszt podróży o długości 132 mil wyniósł 12,09 £, czyli około 9 pensów za milę. Opiera się to na naszej taryfie pozakontraktowej w wysokości 0,35 pensów za kWh

#8 ·
Jeszcze raz dziękuję za wszystkie informacje, dobrze widzieć, że ktoś uzyskuje przyzwoity zasięg z e2008, widziałem wiele osób twierdzących, że uzyskują nieco ponad 100 mil/ładowanie, co było niepokojące, jeździmy tylko na krótkich dystansach, maksymalnie 10 mil dla 99% naszych podróży, może 100-120 mil tygodniowo, więc wygląda na to, że jedno ładowanie tygodniowo będzie dla nas w porządku, że tak powiem, z odrobiną paliwa w baku.
Dziękuję za poświęcony czas na odpowiedź.
Z wyrazami szacunku
Paul

#9 ·
Tryb B jest wydajny tylko podczas wolnej jazdy po mieście lub zjazdu, ale to samo osiągasz, używając pedału hamulca, ponieważ hamulce nie są używane, jeśli się z nim nie przesadza. „Jazda na luzie” w trybie D jest najbardziej wydajna podczas dłuższych podróży.

#11 ·
Myślę, że nie rozumiesz? Użycie pedału hamulca regeneruje akumulator, chyba że na niego nadepniesz, sprawdź wskaźnik ładowania. Tryb B z pewnością nie jest trybem, którego powinieneś używać, jeśli chcesz uzyskać maksymalny zasięg, to bardzo powszechne nieporozumienie. Służy głównie łatwiejszej obsłudze i punktom, o których wspomniałem powyżej. Baw się dobrze ze swoim Lwem! :)