Peugeot Forums banner

Błąd ładowania akumulatora lub systemu zasilania elektrycznego - a następnie więcej błędów!

21K views 10 replies 6 participants last post by  aivarasdyglys  
#1 ·
Cześć wszystkim,

Nowy na forum, ale przydałyby mi się wasze opinie w tej sprawie, ponieważ głowię się, próbując to rozgryźć. Mam Peugeota 308 1.6 e-HDI z 2012 roku.

Kilka tygodni temu otrzymałem błąd mówiący "Błąd ładowania akumulatora lub systemu zasilania elektrycznego", a następnie "Usterka silnika. Wymagana naprawa". Szczerze mówiąc, nie zwróciłem na to większej uwagi, ponieważ te błędy nie miały odzwierciedlenia w niczym fizycznym ani namacalnym, a samochód jeździł dobrze. Przynajmniej do tego tygodnia. W tych dniach zauważyłem, że kierownica porusza się nieco ciężej niż zwykle, gdy naciskam pedał hamulca, pedał wydaje się trochę "drżeć", a gdy jadę samochodem na 2 lub 3 biegu i zdejmuję nogę z gazu, samochód zaczyna się dławić lub trochę drżeć, jakby nie miał wystarczającej mocy, aby jechać dalej. Dziś pojawiło się więcej błędów - Usterka systemu ABS, usterka systemu ESP/ASR.

Problem z akumulatorem wydaje się niemożliwy, ponieważ został już wymieniony, więc nie sądzę, żeby tu był problem. Planuję zabrać samochód do warsztatu w przyszłym tygodniu, ale chciałbym mieć jakieś pomysły, czego się spodziewać.

Wszelkie rady/opinie, którymi możecie się podzielić, będą bardzo mile widziane!

Dzięki!

#2 ·
Większość rzeczy, które opisujesz, sugeruje, że nie otrzymujesz wystarczającej mocy z alternatora, z wyjątkiem tego, że jestem zaskoczony, że w tych okolicznościach akumulator ma wystarczający ładunek, aby uruchomić silnik.

Myślę, że musisz mieć 308 T7. Wiele 308 ma monitor stanu naładowania akumulatora. Jest to małe pudełko, które znajduje się na ujemnym zacisku akumulatora. Prawdopodobnie to ten system wykrywa problem z ładowaniem. Kiedy ten system wykryje problem z ładowaniem, zrzuca obciążenie - wyłącza nieistotne systemy elektryczne, takie jak klimatyzacja.

Samochód ma elektryczną pompę wspomagania kierownicy, a układ hamulcowy ABS lub ESP również potrzebuje zasilania z akumulatora/alternatora. Pierwszą rzeczą, którą należy sprawdzić, jest napięcie akumulatora, gdy silnik pracuje. Napięcie powinno wynosić około 12,7 V, gdy silnik nie pracuje, i 13,8 V, gdy silnik pracuje.

#3 ·
Cześć Ian, Dzięki za informację zwrotną. Sprawdziłem napięcie akumulatora i wyniki były w porządku. Moje pytanie brzmi - gdyby był problem z alternatorem, który nie wysyła prądu prawidłowo do akumulatora, czy to nie spowodowałoby, że samochód przestałby całkowicie działać i nie włączałby się? Chodzi mi o to, że wystarczyłoby włączyć światła i jeździć z nimi przez 2 dni, aby spowodować rozładowanie akumulatora. Czy to może być problem z zestawem szczotek alternatora? Jeszcze raz dzięki!

#4 ·
Co dziwne, przyszedłem tutaj, żeby napisać post z dokładnie tym samym błędem i zobaczyłem to na górze strony głównej.

Po tym, jak mój benzynowy 207 1.4 z 2012 roku stał przez około 3 tygodnie podczas niedawnego ochłodzenia, ucieszyłem się, gdy uruchomił się za pierwszym razem i użyłem go do lokalnej podróży. Po około 2 milach wyświetlił ten błąd ładowania akumulatora/zasilania elektrycznego, a minutę później kierownica stała się ciężka, światła przygasły i na desce rozdzielczej pojawił się napis STOP.

Zatrzymałem się i wyłączyłem silnik, a po krótkiej chwili, ku mojemu zaskoczeniu, uruchomił się ponownie bez żadnych błędów, więc pojechałem do domu, a to samo wydarzyło się po około mili.

Następnego dnia wyjąłem multimetr i zmierzyłem 11,2 V na akumulatorze przy wyłączonym silniku, więc pierwszą rzeczą było naładowanie go na cały dzień. Po naładowaniu uzyskałem 12,5 V na akumulatorze i 14,4 V przy włączonym silniku. Nie zmieniło się to, gdy światła i ogrzewanie itp. były włączone na pełną moc, więc pomyślałem, że przynajmniej alternator wydawał się w porządku.

Następnego dnia chciałem nim pojechać, ale po minucie wyświetlił się błąd ładowania akumulatora. Ponownie wyciągnąłem tester i tylko 11,2 V na akumulatorze zarówno przy wyłączonym, jak i włączonym silniku :unsure: Nie wiem, co dalej sprawdzić - czy jest jakiś szybki sposób, aby dowiedzieć się, czy winny jest alternator, czy akumulator? Wczoraj wszystko było w porządku, ale w nocy najwyraźniej coś się wydarzyło.

Dziękuję z góry za wszelkie rady, które mam nadzieję pomogą również oryginalnemu autorowi!

#5 ·
Następnego dnia wyciągnąłem multimetr i zmierzyłem 11,2 V na akumulatorze przy wyłączonym silniku, więc pierwszą rzeczą było naładowanie go na cały dzień. Po naładowaniu uzyskałem 12,5 V na akumulatorze i 14,4 V przy włączonym silniku. Nie zmieniło się to, gdy światła i ogrzewanie itp. były włączone na pełną moc, więc pomyślałem, że przynajmniej alternator wydawał się w porządku.

Następnego dnia pojechałem nim, ale po minucie pojawił się błąd ładowania akumulatora. Ponownie wyciągnąłem tester i tylko 11,2 V na akumulatorze przy wyłączonym i włączonym silniku :unsure:
Wyniki te wskazują na problem z akumulatorem i prawdopodobnie z alternatorem.

Alternator może ulec awarii albo przeładowując akumulator i niszcząc ogniwa w akumulatorze, albo przestając ładować akumulator. Możliwe, że występują oba problemy, w tym sensie, że akumulator jest teraz problematyczny, a alternator był pierwotną przyczyną. Regulator napięcia ugotował akumulator i wygląda na to, że przestał w ogóle działać.

Czy istnieje szybki sposób, aby dowiedzieć się, czy winny jest alternator, czy akumulator?
Napięcie powinno wynosić około 12,7 V, gdy silnik nie pracuje, i 13,8 V, gdy silnik pracuje.

#7 ·
Okazuje się, że mamy do czynienia z dwoma różnymi samochodami. Potrzebuję obu numerów VIN, aby upewnić się, że mam właściwą specyfikację samochodu, ale załączyłem schematy rozruchowe dla 308 T7 1.6HDi i 207 EP3. Schematy te pokazują konfigurację alternatora. Oba można opisać jako inteligentne alternatory, ale 308 jest bardziej wyrafinowany. Żółta linia (9049), która łączy alternator (1020) z ECU silnika (1320), jest opisana jako "szyna LIN silnika". Odpowiednikiem linii w 207 (1085) jest "sterowanie regulatorem alternatora". Obie linie kontrolują wzbudzenie alternatora.

Inteligentne alternatory mogą otrzymać polecenie zatrzymania ładowania w pewnych okolicznościach - kilka przykładów:
Kiedy silnik się uruchamia.
Kiedy silnik potrzebuje dodatkowej mocy.

Myślę, że najlepszym sposobem na kontynuowanie tego jest wysłanie mi i RedSector wiadomości prywatnej, proszę poinformuj nas o swoim numerze VIN.

Attachments

#8 · (Edited)
Mam Peugeota 308 1.6 e-HDI z 2012 roku.
Czy jesteś pewien co do roku produkcji swojego samochodu? O ile wiem, 1.6eHDi to silnik 115KM, którego nie mogę znaleźć dla T7, ale jest on wymieniony dla późniejszego T9. Znalazłem oznaczenie silnika w internetowej wersji servicebox DV6C. Myślę, że 308 1.6 eHDi ma odwrócony alternator. System ten wykorzystuje alternator jako rozrusznik w systemie start-stop. Podejrzewam, że Twój problem dotyczy przełączania odwróconego alternatora między funkcją rozrusznika a alternatorem. Ta dyskusja może być istotna: Energy Accumulator Fault P1A9C

#11 ·
Mam ten sam problem z moim Peugeotem 5008 2l diesel z 2010 roku. Wymieniłem akumulator i alternator, ale kontrolka ładowania akumulatora lub usterki zasilania elektrycznego wciąż się zapala. Wydaje się, że samochód na razie dobrze jeździ, ale kontrolka i światło ostrzegawcze są bardzo uciążliwe, niektóre dni ich nie ma, ale przez większość czasu migają. Jakieś rady? Wydaje się, że 3 różnych mechaników nie mogło ustalić, dlaczego tak się dzieje.