Peugeot Forums banner

Akumulator, alternator czy coś innego?

11K views 15 replies 4 participants last post by  renegade  
#1 ·
Cześć wszystkim,
Mam 307SW 1,6 benzyna z 2005 roku.

Dziś jest drugi dzień, odkąd zaczął się problem. Najpierw zauważyłem, że samochód pracuje na biegu jałowym przy 1000 obr./min (gdy jest ciepły). Później tego dnia jechałem jak zwykle, gdy pojawił się komunikat o błędzie ABS. Kilka sekund później zniknął. Samochód jechał normalnie. Potem błąd ABS pojawił się ponownie z poduszką powietrzną pasażera i poduszką powietrzną kierowcy. Po kilku sekundach zniknęło wspomaganie kierownicy. Samochód zachowywał się tak, jakby się wyłączał i włączał. Miałem tylko tyle czasu, żeby zaparkować na poboczu, gdy silnik zgasł. Kiedy próbowałem uruchomić - nic. Wszystko wskazywało na rozładowany akumulator.
Miałem szczęście, że mój dom był blisko. Wróciłem z power packiem. Samochód uruchomił się i zgasł ponownie po 5-6 sekundach. Postanowiłem poczekać. Po około 30 minutach samochód uruchomił się i jechał normalnie.

Dziś miałem tę samą historię. Najpierw błąd akumulatora, a potem brak wspomagania kierownicy, błąd hamulca, błąd ABS i błąd poduszki powietrznej. Na końcu silnik się wyłącza.

Oznacza to więc:
1, Nowy akumulator
2. Nowy alternator
3. Wyczyść złącza na akumulatorze

P.S.
Około miesiąc temu był ciekawy epizod. Rano akumulator w samochodzie był rozładowany. Po uruchomieniu z power packiem wszystko było w porządku do tego miesiąca.

Proszę, pomóż mi. Potrzebuję mojego 307 na co dzień.

#5 ·
Sprawdziłem napięcie:
Test 1
Tylko akumulator: 12,6 V
Silnik uruchomiony: 14,2 V

Test 2
Silnik uruchomiony: 12,5 V (po około 40 sek. alternator uruchomił 14,2 V)

Test 3
Silnik uruchomiony: 12,4 V (alternator nie działa, napięcie akumulatora spada)

Test 4
Silnik uruchomiony: 11,8 V (ponownie, alternator nie działa, V spada)

Test 5
Powolny rozruch silnika, V spada, a alternator śpi.

Czy mam martwy/umierający alternator, który ładuje akumulator tylko czasami?

#6 ·
Wygląda na alternator, ale informacje są nieco niejasne, ponieważ nie podajesz, jak długo samochód pracował w każdym teście ani jaki był odstęp czasu między testami. Zakładam, że kiedy mówisz, że alternator nie działał, oznacza to, że nie zaobserwowano wzrostu napięcia. Gdzie mierzono napięcia i przy jakich obrotach silnika? Właściwie napięcia należy mierzyć na zaciskach alternatora, aby wykluczyć usterkę okablowania, ponieważ alternatory samochodowe nie są samowzbudne. Jeśli mierzysz napięcia na zaciskach alternatora, najlepiej przypiąć przewody przed uruchomieniem silnika, aby uniknąć wypadków z paskiem napędowym. Najlepszym sposobem sprawdzenia jest zmierzenie napięcia na zaciskach alt bez obciążenia, a następnie włączenie jak największej liczby elementów w samochodzie i ponowne sprawdzenie napięcia, oba testy najlepiej wykonać przy 1500 - 2000 obr./min. Jeśli uzyskasz te same wyniki, co poprzednio, powiedziałbym, że alternator jest uszkodzony, jeśli nadal masz wątpliwości, opublikuj wyniki tutaj.

#7 ·
Napięcie zmierzono na akumulatorze. Kiedy alternator działał i pokazywał 14+ V, włączyłem dmuchawę, wszystkie światła, radio i ogrzewanie tylnej szyby. Napięcie spadło do 13 V. Ale to było tylko wtedy, gdy alternator działał. We wszystkich innych testach alternator się kręcił, ale nie było wzrostu napięcia. Jutro sprawdzę wszystkie połączenia przewodów i spróbuję podłączyć multimetr do alternatora.
Każdy test silnik pracował przez około dwie minuty. Pomiędzy testami były około minutowe przerwy. Testy przeprowadzono przy około 1K obr./min. Jutro opublikuję wyniki.
Po prostu nie rozumiem, dlaczego samochód pracował na biegu jałowym przy 1K obr./min? Czy alternator może to wyjaśnić?

Dzięki za informacje.

#8 ·
Ogólnie rzecz biorąc, pomiar na akumulatorze jest całkowicie dopuszczalny, ale kiedy występuje problem z ładowaniem, taki jak Twój, musisz wyeliminować usterkę okablowania, sprawdzając, czy alternator jest skutecznie na stałe podłączony do samochodu. Bardzo prawdopodobne, że to alternator, prawdopodobnie zużyte są szczotki i pierścienie ślizgowe, ale musisz się upewnić, żeby nie wymieniać go niepotrzebnie. Jeśli chodzi o biegu jałowym, mogę tylko pomyśleć, że jeśli jest on spowodowany przez alternator, to dlatego, że ECU wykryło, że alternator nie ładuje i zwiększyło obroty biegu jałowego, aby to zrekompensować.

#9 ·
Dziękuję za informację. Sprawdzę okablowanie jutro. Jeśli otrzymam takie same odczyty ze złączy alternatora i złączy akumulatora, czy to oznacza uszkodzony alternator? W takim przypadku powinienem zdecydować się na regenerację alternatora czy spróbować naprawić swój? Zastanawiam się, ile będzie kosztować wymiana szczotek?

#10 · (Edited)
Dziękuję za informację. Sprawdzę okablowanie jutro. Jeśli otrzymam takie same odczyty ze złączy alternatora i złączy akumulatora, czy to oznacza martwy alternator?
W takim przypadku powinienem zdecydować się na regenerację alternatora czy spróbować naprawić swój? Zastanawiam się, ile będzie kosztować wymiana szczotek?
Tak, powiedziałbym. Zazwyczaj regeneruję swoje własne, co może być problemem, ponieważ szczotki często zużywają również pierścienie ślizgowe, więc wymiana pakietu szczotek/prostownika może nie być jedyną potrzebną pracą. To szczęście w okolicy, ponieważ w Liverpoolu jest elektryk samochodowy, który może wymieniać pierścienie ślizgowe, ale jeśli nie masz tyle szczęścia, że masz taki zakład lokalnie, możesz zdecydować się na regenerowany, w którym to przypadku kupuj od kogoś, komu ufasz lub od renomowanego dostawcy, ponieważ jest tam dużo śmieci. Właśnie wygooglowałem szczotki alternatora dla twojego i są ich dostawcy, ale wszystko chce numeru rejestracyjnego w dzisiejszych czasach, więc nie mogłem znaleźć ceny.

#11 ·
Dzisiaj uruchomiłem samochód. Alternator ładował akumulator. Sprawdziłem napięcie przy włączonych światłach, radiu i innych urządzeniach: napięcie wynosiło 13 V. Wyłączyłem, gdy silnik osiągnął temperaturę roboczą. Uruchomiłem ponownie i alternator wciąż spał. Tylko 12,5 V na akumulatorze. Wygląda więc na to, że problem zaczyna się, gdy silnik jest gorący. Obu dniach, kiedy miałem ten problem z dala od domu, uruchamiałem silnik na około 10 minut. I obu dniach silnik został wyłączony i uruchomiony ponownie kilka minut później. Obu dniach alternator po ponownym uruchomieniu nie ładował akumulatora i jechałem, aż akumulator nie był w stanie utrzymać silnika w ruchu. Nie mogę dotrzeć do zacisków alternatora, aby sprawdzić tam napięcie. Myślę, że teraz jedynym rozwiązaniem jest pójście do warsztatu i zlecenie sprawdzenia wszystkiego...