Peugeot Forums banner

Automatyczny hamulec postojowy

7.8K views 2 replies 3 participants last post by  yttersta  
#1 ·
Czy to możliwe w 3008?

#2 ·
Właśnie odebrałem 3008 i nie mogę znaleźć sposobu na automatyczne włączenie hamulca postojowego.

W poprzednich samochodach, które miałem, istniała opcja, aby hamulec postojowy włączał się po zatrzymaniu na kilka sekund. Pomocne podczas zatrzymywania się na światłach lub w korku, więc nie trzeba trzymać nogi na pedale ani ręcznie naciskać przycisku parkowania.

Czy jest to możliwe w 3008?
3008 nie ma funkcji "Auto Hold".
Ma "Hill Assist" i może włączyć hamulec postojowy po wyłączeniu silnika, ale to wszystko.

#3 ·
Jeśli Twój samochód ma adaptacyjny tempomat, możesz użyć jego funkcji auto hold. Po prostu włącz tempomat, gdy stoisz w miejscu, a następnie wyłącz go lub pozostaw włączony; to zależy od Ciebie.

Pamiętaj, że spowoduje to załączenie konwertera momentu obrotowego, ale przy niskich obrotach, więc nie będzie zbyt wiele wibracji, ale nieco zwiększy zużycie paliwa.

Sposób, w jaki robią to w szczególności samochody z grupy VAG, polega na włączeniu elektronicznego hamulca ręcznego w określony sposób. Kiedyś robili to w skrzyni biegów, ale to powodowało wiele śmierci DSG :) A jako właściciel najnowszego Passata i wcześniej Golfa, nigdy, ani razu nie ruszały tak płynnie ze startu z włączonym auto hold. W każdym razie, ten typ systemu nie jest dostępny w żadnym Peugeocie, nie żeby był moim zdaniem potrzebny. Chodzi mi o to, że i tak trzymałeś nogę na hamulcu, aż się zatrzymałeś, więc równie dobrze możesz ją tam zostawić :-D