Peugeot Forums banner

Automatyczne hamowanie

9K views 23 replies 14 participants last post by  Dautres  
#1 ·
W moim Allure z 2017 roku z pakietem bezpieczeństwa wiem, że gdy aktywny tempomat jest włączony, samochód automatycznie hamuje (w razie potrzeby do zatrzymania). Moje pytanie brzmi, czy działa to również wtedy, gdy tempomat nie jest aktywny? Aby to przetestować, powoli podjeżdżam do pojazdów przede mną, ale zawsze hamuję, zanim cokolwiek się wydarzy.:eek:

Wydaje mi się, że to oczywiste.:nod:

#2 ·
W moim Allure z 2017 roku z pakietem bezpieczeństwa wiem, że gdy aktywny tempomat jest włączony, samochód automatycznie hamuje (do zatrzymania, jeśli to konieczne). Moje pytanie brzmi, czy działa to również wtedy, gdy tempomat nie jest aktywny? Aby to sprawdzić, powoli zbliżam się do pojazdów przede mną, ale zawsze hamuję, zanim cokolwiek się stanie.:eek:

Wydaje mi się, że to oczywiste.:nod:
Porównujesz możliwości hamowania adaptacyjnego tempomatu z asystentem hamowania awaryjnego, które są dwiema zupełnie różnymi rzeczami.

Hamowanie awaryjne nie włącza się, dopóki system nie ustali, że zderzysz się z obiektem przed tobą, chyba że zostaną użyte hamulce, więc dzieje się to zazwyczaj w ostatniej chwili. Chociaż można ustawić odległość, przy której zostanie wyświetlone ostrzeżenie o hamowaniu, zanim hamulce zostaną uruchomione automatycznie. Często otrzymuję ostrzeżenie (moje jest ustawione na średnie ustawienie), gdy ktoś przede mną nagle zahamuje.

#3 ·
3008 Instrukcja Obsługi Strona 247

System jest aktywny od około 7 km/h i dezaktywowany poniżej około 5 km/h. Bierze pod uwagę:
- zarejestrowane pojazdy jadące w tym samym
kierunku lub stojące,
- pieszych obecnych na pasie ruchu
(rowery, motocykle, zwierzęta i przedmioty na drodze niekoniecznie są wykrywane).
Nie jestem pewien, czy to oznacza, że hamulec jest zwalniany, gdy prędkość spadnie poniżej 5 km/h, czy tylko to, że system nie jest aktywowany, dopóki prędkość nie przekroczy 5 km/h. Mam nadzieję, że to drugie :)

#4 ·
Nie jestem pewien, czy to oznacza, że hamulec jest zwalniany, gdy prędkość spadnie poniżej 3 mil na godzinę, czy tylko to, że system nie jest aktywowany, dopóki prędkość nie przekroczy 3 mil na godzinę. Miałbym nadzieję, że to drugie :)
Oznacza to po prostu, że jeśli jedziesz z prędkością poniżej 3 mil na godzinę, system nie zareaguje i nie uruchomi hamulców. W przypadku uruchomienia hamulców doprowadzi to do całkowitego zatrzymania, i to dość szybko :)

#6 ·
Mogę potwierdzić, że asystent hamowania awaryjnego działa. Jakiś czas temu jechałem za samochodem z prędkością około 30 mil na godzinę, który, jak przewidywałem, wjedzie na rondo bez zatrzymywania się, ale z jakiegoś powodu kierowca zdecydował się zatrzymać, a następnie jechać prosto. Miałem pełną kontrolę i miałem zamiar zahamować, ale asystent hamowania awaryjnego przejął kontrolę i zatrzymał mój samochód bardzo gwałtownie. Gdyby za mną jechał samochód zbyt blisko, jestem pewien, że kierowca nie zatrzymałby się na czas (chyba że również miałby AEB). W rzeczywistości nie musiałem wcale się zatrzymywać, więc dla mnie asystent hamowania awaryjnego zdecydowanie ma wadę.

#7 ·
Mogę potwierdzić, że asystent hamowania awaryjnego działa. Jakiś czas temu jechałem za samochodem z prędkością około 30 mil na godzinę, który, jak się spodziewałem, wjedzie na rondo bez zatrzymywania się, ale z jakiegoś powodu kierowca zdecydował się zatrzymać, a następnie jechać prosto. Miałem pełną kontrolę i miałem zamiar zahamować, ale asystent hamowania awaryjnego przejął kontrolę i bardzo gwałtownie zatrzymał mój samochód. Gdyby za mną jechał samochód zbyt blisko, jestem pewien, że kierowca nie zatrzymałby się na czas (chyba że również miałby AEB). Właściwie nie było potrzeby, żebym w ogóle się zatrzymywał, więc dla mnie asystent hamowania awaryjnego zdecydowanie ma wady.
Jest jeszcze gorzej, jeśli masz Volvo :)
Miałem wynajęte V40 na kilka tygodni we Francji i kilka razy, zbliżając się do rampy parkingowej lub rampy poboru opłat (z bardzo małą prędkością, może nawet 5 km/h), system zdecydował się zahamować za mnie :)
Naprawdę zbyt czuły.

Ale z drugiej strony, wolałbym, żeby hamował tysiąc razy bez powodu, niż miałbym potrącić pieszego lub dziecko biegnące przed samochodem, gdy nie patrzę przez sekundę lub dwie, nawet przy bardzo małych prędkościach może to być śmiertelne dla pieszych.

#9 ·
Jeśli jechałeś z prędkością 3 mil na godzinę i nie mogłeś przewidzieć problemu, to być może nie powinieneś prowadzić samochodu :)

Asystent hamowania jest przeznaczony do sytuacji, w których ktoś nie zwraca uwagi, czy to ty, czy inny kierowca, cokolwiek, nie będzie potrzebny przy niskich prędkościach.

#10 ·
Mój problem polega na tym, że system wydaje się w ogóle nie włączać. Dojeżdżam do odległości 2-3 metrów, kiedy myślę, że powinien się włączyć, ale tak się nie dzieje. Jeśli zbliży się jeszcze bardziej, nie wyobrażam sobie, żeby samochód zatrzymał się wystarczająco szybko, aby uniknąć kolizji. Chcę tylko przetestować, czy system faktycznie działa.

#11 ·
Mój problem polega na tym, że system wydaje się w ogóle nie włączać. Dojeżdżam do odległości 2-3 m, kiedy myślę, że powinien się włączyć, a tak się nie dzieje. Jeśli zbliży się jeszcze bardziej, nie wyobrażam sobie, żeby samochód zatrzymał się wystarczająco szybko, aby uniknąć kolizji. Chcę tylko sprawdzić, czy system faktycznie działa.
Masz dobry punkt widzenia, ale spójrz na to z tej samej perspektywy, co w przypadku poduszek powietrznych :)Wszyscy mamy nadzieję, że zadziałają, kiedy będą potrzebne, ale nigdy się tego nie dowiesz, dopóki się nie uruchomią i tak naprawdę nigdy nie chcesz, żeby się uruchomiły... trudna pętla :)

#12 ·
Zastanawiając się, jak mógłbym przetestować automatyczne hamowanie, zastanawiałem się, czy arkusz polistyrenu lub kartonu ustawiony przed samochodem mógłby zadziałać. Może potrzebny będzie pasek folii cynowej/aluminiowej, aby radar mógł to "zobaczyć"?

Daj nam znać, jeśli spróbujesz :)

Miałem kilka razy ostrzeżenie "Hamulec!", ale nigdy nie zauważyłem, żeby faktycznie próbował się zatrzymać

#16 ·
Miałem kilka razy ostrzeżenie 'Hamulec !', ale nigdy nie zauważyłem, żeby faktycznie próbował się zatrzymać
Witaj,

Sposób, w jaki jeżdżę, kontrolka "Hamulec!" zapala się prawie codziennie, kiedy wyprzedzam samochód i zostawiłem mało miejsca. Nigdy się nie włączył bez powodu, włączył się raz, gdy samochód przede mną zdecydował się wcisnąć pedał hamulca, a mój samochód w mgnieniu oka zwolnił z 30 km do 0 km i około ~25 cm od samochodu.

Nie oczekuj, że się włączy, ale tylko wtedy, gdy jest to absolutnie konieczne.

#19 ·
Czy radar jest zainstalowany jako część systemu awaryjnego hamowania lub adaptacyjnego tempomatu? Zastanawiam się, czy jeśli samochód nie ma adaptacyjnego tempomatu, to oznacza, że nie ma zainstalowanego radaru, więc awaryjne hamowanie opiera się na kamerze?
Tak, awaryjne hamowanie wykorzystuje kamerę do wykrywania obiektów. Z tego powodu, z mojego doświadczenia, jest bardzo zawodne, jeśli świeci na nią słońce, nawet ostrzeżenie o opuszczeniu pasa ruchu/utrzymaniu pasa ruchu, które również zależy od kamery, zawodzi. Mieszkam w kraju tropikalnym i jest to dla mnie naprawdę duży problem.

#20 ·
Mam nadzieję, że jestem teraz we właściwym miejscu.
Mam nowy model 3008 allure automatic. Nie ma on opcji ACC, ale próbuję dowiedzieć się, co by się stało, gdybym znalazł się za, na przykład, samochodem jadącym 60, a ja jechałbym 70. Czy automatyczne hamowanie spowolniłoby mnie, aż do uzyskania odpowiedniej odległości i jazdy z prędkością lub tuż poniżej prędkości samochodu z przodu? Zanim ktoś zapyta, miałbym opcję ACC, ale przekonano mnie, że jest zbędna.

#21 · (Edited)
Już na to odpowiedziałem, Peter, samochód zwolni tylko do prędkości poprzedzającego samochodu, jeśli ACC jest montowane jako standard.

W twoim przykładzie nie jestem pewien, co by się stało, samochód albo zatrzyma się całkowicie z automatycznym hamowaniem awaryjnym, albo nie zwolni i wjedzie w tył poprzedzającego samochodu. W każdym razie pierwsza opcja byłaby niebezpieczna, więc jest mało prawdopodobne, aby było to dozwolone przez producenta.

#22 ·
Odpowiedziałem już na to pytanie, Peter, samochód zwolni tylko do prędkości samochodu z przodu, jeśli ACC jest montowane jako standard.

W twoim przykładzie nie jestem pewien, co by się stało, samochód albo zatrzyma się całkowicie z automatycznym hamowaniem awaryjnym, albo nie zwolni i wjedzie w tył samochodu z przodu. W każdym razie pierwsza opcja byłaby niebezpieczna, więc jest mało prawdopodobne, aby było to dozwolone przez producenta.
Dautes
Dziękuję za całą pomoc. Miałem nadzieję, że ktoś będzie mógł odpowiedzieć z doświadczenia. Nie jest to coś, co chcę testować!