Peugeot Forums banner

Czy ktoś zna nazwę tej rury chłodzącej silnik z tyłu 307 cc?

1.4K views 6 replies 3 participants last post by  abdalla  
#1 ·
Wymieniłem termostat i kołnierz kilka dni temu z powodu wycieku po tym, jak wspaniałe umysły z Halfords urwały odpowietrznik kołnierza podczas odpowietrzania chłodnicy.

Ale teraz wydaje się, że mam poważny wyciek z innej części silnika. Jest tak poważny, że płyn chłodzący wycieka na ziemię w momencie, gdy zaczynam go wlewać.

Kiedy instalowałem nowy kołnierz, zauważyłem, że ta rura była luźna na drugim końcu. Założyłem, że tak ma być, ale biorąc pod uwagę wyciek, myślę, że musi być przymocowana do korpusu silnika i do innej rury na drugim końcu.

Zatem ta rura (to nie jest wąż) jest przymocowana do kołnierza, gdzie znajduje się strzałka na zdjęciu, z czymś, co wygląda jak metalowy klin i tylko jedną śrubą (nie dwiema). Trochę się wygina i okrąża tył silnika.

A tak przy okazji, jakieś wskazówki dotyczące dostępu do tylnej części silnika? A może trzeba podnieść cały silnik?

#2 ·
Myślę, że masz na myśli termostat, który jest sprzedawany jako osobny element w jednostkach aftermarketowych lub zamieniany z oryginału podobnie do tego

Wysłane z mojego SM-T830 używając Tapatalk

#3 ·
Myślę, że masz na myśli termostat, który jest sprzedawany jako osobny element w jednostkach aftermarketowych lub zamieniany z oryginalnych, podobnie jak ten

Wysłane z mojego SM-T830 za pomocą Tapatalk
Dzięki za komentarz. Termostat (i jego wąż) znajdują się w lewym górnym rogu zdjęcia powyżej. Mówię o tym z drugiej strony i biegnie wokół silnika.

Myślę, że to odpowietrznik lub wąż/rura turbodoładowania, ale nie jestem pewien który. Wydaje się, że pobiera płyn chłodzący ze zbiornika wyrównawczego (przez inny wąż/rurę) do silnika.

#4 ·
Rozumiem, że "kołnierz" to pozycja "A" na zdjęciu. Jeśli tak, to rozumiem, że zamontowałeś wszystkie elementy tak, jak zostały znalezione, co obejmuje rurę, która znajduje się z tyłu zdjęcia. Czy masz inne zdjęcie tego, które pokazujesz, na którym faktycznie jest napisane, jak nazywają się pokazane numery?

#5 ·
Rozumiem, że "kołnierz" to pozycja "A" na zdjęciu. Jeśli tak, to rozumiem, że zamontowałeś wszystkie elementy tak, jak zostały znalezione i to obejmuje rurę, która znajduje się z tyłu zdjęcia. Czy masz inne zdjęcie tego, które pokazujesz, na którym faktycznie jest napisane, jak nazywają się pokazane numery?
Cześć, spojrzałem dzisiaj i myślę, że to ten:

Image

Zgodnie z poniższym zdjęciem, to nr 3 i biegnie wokół silnika z tyłu. Sprawdziłem wyciek i myślę, że rura jest albo luźna, albo pęknięta na drugim końcu (lewa strona). Naprawdę trudno to sprawdzić.

Image

#7 ·
Ten schemat jest błędny, ponieważ pokazuje, że rura 3 jest podłączona do czujnika temperatury? Ta rura powinna pokazywać, że jest podłączona do połączenia oznaczonego jako "wąż" na pierwszym schemacie, czyli wąż, który biegnie z tyłu silnika.
Tak, schemat daje ogólny obraz, ale nie należy go stosować do instalacji/wymiany.