Peugeot Forums banner
Status
Not open for further replies.

Antyzanieczyszczenia + inne usterki

13K views 14 replies 8 participants last post by  noddy-hol  
#1 ·
Cześć

Mam problem z Peugeotem 206 HDI 2ltr 90 2002, w którym miałem nadzieję, że ktoś będzie mógł mi pomóc.

Objawy wydają się być dość powszechne, ale nie udało mi się znaleźć rozwiązania. Błąd Antypoziom zanieczyszczeń jest wyświetlany wraz z kontrolką silnika, a silnik czasami nie reaguje na pedał przyspieszenia, całkowicie zawodzi lub sam się wkręca i nie nadaje się do jazdy.

Zmieniłem czujnik położenia przepustnicy na nowy, ale to nie zrobiło żadnej różnicy, uzyskałem oprogramowanie Peugeot Planet i uruchomiłem diagnostykę, ale nie udało mi się rozszyfrować wyników. Zarejestrowano szereg usterek i wymieniłem je poniżej (przepraszam, jeśli to długi post):-

1 Usterka stała - Sygnał pedału przyspieszenia 1 - zwarcie sygnału do plusa lub obwód otwarty.
2 Usterka stała - Sygnał pedału przyspieszenia 1 - zwarcie zasilania do plusa lub zwarcie do masy
3 Usterka stała - Sygnał przepływomierza powietrza 1 - obwód otwarty lub zwarcie do masy
4 Usterka stała - zwarcie zasilania czujnika do masy lub obwód otwarty.
5 Usterka stała - Sygnał pedału przyspieszenia 2 sygnał zwarty do masy
6 Usterka stała - Sygnał pedału przyspieszenia 2 Spójność z sygnałem pedału przyspieszenia
1
7 Usterka stała - Sygnał pedału przyspieszenia 2 - zwarcie sygnału do plusa lub obwód otwarty.
8 Usterka stała - Sygnał pedału przyspieszenia 2 - zwarcie zasilania do plusa lub do masy
9 Usterka stała - Sygnał ciśnienia oleju napędowego zwarcie do plusa lub obwód otwarty.
10 Usterka stała - Zasilanie sygnału ciśnienia oleju napędowego zwarcie do plusa lub do masy.
11 Usterka stała - zwarcie zasilania czujnika sygnału ciśnienia chłodzenia do plusa lub do masy.
12 Usterka sporadyczna - Monitorowanie wysokiego ciśnienia paliwa przekroczono maksymalne ciśnienie.

Przepraszam za rozwlekanie się, ale byłbym wdzięczny, gdyby ktoś mógł rzucić światło na problem.

#2 ·
Wczesne modele 206 miały linki przyspieszenia, ale późniejsze, myślę, że od 2002 roku, wszystkie mają elektroniczny pedał przyspieszenia. Z zgłoszonych usterek wynika, że ​​Twój jest uszkodzony, jedynym rozwiązaniem jest nowy.

#4 ·
Dzięki za odpowiedź, samochód ma kabel do czujnika położenia z boku obudowy filtra powietrza. Wymieniłem to, ale nie zrobiło to żadnej różnicy.
Sprawdź integralność przewodu masowego akumulatora na obudowie dzwonu, akumulator i taca muszą zostać wyjęte w celu uzyskania dostępu, jest to typowe miejsce korozji, a wysoka rezystancja do wielu obwodów może być wynikiem, przewód masowy akumulatora łączy się również z elementem podwozia po lewej stronie w komorze silnika, kolejny obszar problemowy.

Oba te ważne połączenia wykazywały ustaloną korozję elektryczną, gdy mój 206 miał zaledwie siedem lat, a Twój ma trzynaście?

Stan akumulatora również powinien zostać sprawdzony.

Benny.

#8 ·
A co ze stanem akumulatora? Użyj woltomierza, aby uzyskać odczyt nocny, nie powinien być poniżej 12,2 V, jeśli jest, zgodnie z instrukcją Haynesa akumulator nie utrzymuje wystarczającego ładunku do obsługi elektroniki. Użyj również woltomierza, aby sprawdzić szybkość ładowania przy włączonym silniku, powinna wynosić około 14 V.

Czytałem o słabych akumulatorach jako przyczynie wszelkiego rodzaju dziwnych problemów elektrycznych w tych samochodach, więc to kolejny logiczny krok.

Benny.

#10 ·
Silnik gaśnie po kilku minutach, aż do ponownego ostygnięcia

Cześć, zastanawiałem się, czy ktoś mógłby mi pomóc, ponieważ nigdy wcześniej nie publikowałem na forum, a mój samochód właśnie się zepsuł i teraz nie nadaje się do jazdy. Te zdjęcia są wynikiem testu, ale nie jestem pewien, co dalej robić, ponieważ dealer powiedział, że zostanę obciążony opłatą za diagnostykę, a następnie częściami za około 200 funtów plus robocizna i to może nie rozwiązać problemu???

Attachments

#11 ·
Cześć, zastanawiałem się, czy ktoś mógłby mi pomóc, ponieważ nigdy wcześniej nie pisałem na forum, a mój samochód właśnie uległ awarii i teraz nie nadaje się do jazdy. Te zdjęcia są wynikiem testu, ale nie jestem pewien, co dalej robić, ponieważ dealer powiedział, że zostanę obciążony opłatą za diagnostykę, a następnie za części w wysokości około 200 funtów plus robocizna i może to nie rozwiązać problemu???
Niskie ciśnienie paliwa jest prawdopodobną przyczyną.

Zanim będzie można udzielić jakiejkolwiek dokładnej porady, musimy wiedzieć, jaki model, pojemność silnika, rok produkcji itp. - jak najwięcej informacji o samochodzie.

Czy to nagły problem, czy taki, który rozwinął się z czasem?

Czy ostatnio coś zrobiono z samochodem?

#13 ·
Ten sam problem z moim 307cc.....Okazało się, że łańcuch rozrządu był o pół zęba. To samo z 207 znajomego.
Mam nadzieję, że to pomoże xx
PRZESTAŃ publikować bzdury, Twój silnik miał usterkę, która NIE MIAŁA NIC wspólnego z tym, co miał silnik w tym wątku!

Tylko dlatego, że TWOJĄ usterką był rzekomy łańcuch o pół zęba, mimo że Twój silnik jest napędzany paskiem :), nie oznacza to, że PROBLEM WSZYSTKICH jest taki sam.

Save
Status
Not open for further replies.
You have insufficient privileges to reply here.