Peugeot Forums banner

Przekładnia Al4

21K views 15 replies 6 participants last post by  IanML  
#1 · (Edited)
Cześć,
Kiedy uruchamiam samochód w zimnych warunkach i ruszam, zauważyłem, że skrzynia biegów dość mocno się ślizga. To poślizg zwykle ustaje po około 2-3 km i ma nagłe zatrzymanie.
Z powodu "nagłego" zatrzymania poślizgu założyłem, że może być to zaprogramowane, ponieważ olej jest zimny i gęstszy, gdy silnik jest zimny, a następnie otwiera zawór do normalnej pracy. Czy tak jest?

Powodem, dla którego zamieszczam to tutaj, jest to, że skrzynia biegów zaczęła się ślizgać również wtedy, gdy silnik jest ciepły, zdarza się to czasami, gdy jadę w dół lub gdy mam dużo zmian w moim stylu jazdy, na przykład gdy jeżdżę po mniejszych drogach, gdzie często muszę się zatrzymywać przed innymi samochodami, progami zwalniającymi lub zakrętami.

Spuściłem tylko trochę oleju, aby zobaczyć jego stan, ma prawie przezroczysty szarawy kolor, wciąż ma trochę oryginalnego koloru, trudno opisać, jak wygląda, chociaż nie jest to najgorszy olej, jaki widziałem.
Przejechał 240 000 km i podejrzewam, że bez wymiany oleju w skrzyni biegów.
Chcę wymienić olej, ale nie wiem, czy to może pogorszyć moje problemy, czy też może je naprawić?
Może to być również sposób, w jaki skrzynia biegów powinna się zachowywać, nie wiem, czy to normalne, czy nie i mam nadzieję, że ktoś tutaj będzie mógł mi pomóc.

Mam błąd dla skrzyni biegów podczas korzystania z pp2000:
Błąd stały. Błąd sygnału prędkości wejściowej skrzyni biegów. Brak sygnału.

Wiem, że powinienem używać oleju ESSO LT 71141, ale czy mogę używać innych olejów jako alternatywy? Czy zwykły ATF-U uszkodzi mój pojazd?

Mój samochód:
Peugeot 406, 2003
HDI 2,0
Automatyczna skrzynia biegów AL4

#3 ·
Cześć! Czy naprawiłeś to? Mam podobny problem.
Tak, zrobiłem to, oto mój post z innego forum dotyczący tego.

W końcu znalazłem usterkę, po zobaczeniu, że światła stopu nie działają, sprawdziłem włącznik hamulca na pedale, były dwa włączniki i sprawdziłem oba, działają dobrze. Następnie zmierzyłem prąd do niego i było 6 V na jednym i 1,5 na drugim.

Potem postanowiłem sprawdzić bezpieczniki i znalazłem przepalony bezpiecznik, wymieniłem go i wszystko znowu działa dobrze, tak.
Skrzynia biegów zmienia biegi i blokuje się na biegu, światła stopu działają i mogę wyjąć dźwignię zmiany biegów z P bez ponownego uruchamiania samochodu.

To dziwne, jak coś takiego jak bezpiecznik świateł stopu może powodować tyle problemów, w każdym razie nauczyłem się ZAWSZE najpierw sprawdzać bezpieczniki.
Znowu mam szczęśliwego mopsa!

#4 ·
wiem, że powinienem używać oleju ESSO LT 71141, ale czy mogę użyć innych olejów jako alternatywy? Czy zwykły ATF-U uszkodzi mój pojazd?

Mój samochód:
peugeot 406, 2003
HDI 2,0
Kilka osób twierdzi, że im się to udało, ale jeśli weźmiesz pod uwagę potencjalny rachunek za naprawę, który mógłby z łatwością przekroczyć wartość samochodu, nie warto ryzykować.

Ponieważ rozwiązałeś problem, nie zmieniałbym płynu. Istnieje ryzyko, że może to spowodować poluzowanie zanieczyszczeń z okładzin hamulcowych w skrzyni biegów, co mogłoby zablokować zawory hydrauliczne i przejścia.

#7 ·
Kilka osób mówi, że udało im się to zrobić, ale jeśli weźmiesz pod uwagę, że potencjalny rachunek za naprawę mógłby z łatwością przekroczyć wartość samochodu, to nie warto ryzykować. Ponieważ rozwiązałeś problem, nie zmieniałbym płynu. Istnieje ryzyko, że może to spowodować oderwanie się zanieczyszczeń z okładzin hamulcowych w skrzyni biegów, co może zablokować zawory i kanały hydrauliczne.
Ostatecznie wymieniłem olej, chociaż nie zrobiłem płukania, więc uzyskałem tylko 50-60% zawartości. Nie użyłem oryginalnego ESSO LT 71141, ale użyłem innej marki, która spełnia specyfikację LT 71141. Mój pug działa teraz dobrze, bez żadnych problemów.

#6 ·
Dzięki za odpowiedź jonatansort. Myślałem, że to może podobny problem, ale mój ślizga się losowo i poprawia się po kilku minutach.
Mój ślizga się, gdy po raz pierwszy zaczynam jechać, ponieważ pracuje na konwerterze momentu obrotowego, zanim zablokuje się na biegu, mój robi to również, gdy jadę małymi, wąskimi drogami z wieloma zakrętami i nadjeżdżającym ruchem, wynika to z ruszania/zatrzymywania się i wolnej/szybkiej jazdy. Jestem prawie pewien, że to normalne.

#9 ·
Jedynym sposobem na całkowitą wymianę płynu jest wyjęcie skrzyni biegów, aby spuścić płyn z konwertera momentu obrotowego.

Alex_Pie - Twój problem to prawdopodobnie zanieczyszczenia blokujące jeden lub więcej zaworów. Ponieważ się oczyszcza, nie brzmi to tak źle, więc możesz to poprawić, wymieniając płyn.

Ewentualnie możesz zdemontować blok zaworów i mieć nadzieję, że go wyczyścisz. Instrukcje są dostępne w Peugeot Service Box, ale najlepszy byłby specjalista AL4.

#10 ·
Jedynym sposobem na całkowitą wymianę płynu jest wyjęcie skrzyni biegów, aby spuścić płyn z konwertera momentu obrotowego.

Alex_Pie - Twój problem to prawdopodobnie zanieczyszczenia blokujące jeden lub więcej zaworów. Ponieważ się oczyszcza, nie brzmi to tak źle, więc możesz to poprawić, wymieniając płyn.

Ewentualnie możesz zdemontować blok zaworów i mieć nadzieję, że go wyczyścisz. Instrukcje są dostępne w Peugeot Service Box, ale najlepiej byłoby skontaktować się ze specjalistą od AL4.
Zmieniłem olej. Jak dotąd 3 razy. Oto cała historia z samochodem.

Witaj. W październiku 2018 roku kupiłem Peugeota 207, 1.6 VTI 120 KM, skrzynia AL4. Przez około tydzień wszystko szło świetnie, kiedy zdecydowałem się na wymianę oleju i filtrów. Samochód był przygotowany do sprzedaży i napełniony jakimś dodatkiem, ponieważ po wymianie oleju samochód zaczął spalać olej i wydzielać dużo niebieskiego dymu. Skrzynia biegów działała wtedy świetnie.

Postanowiłem więc wymienić silnik, ponieważ tańsze było jego zastąpienie.

"Nowy" silnik został zamontowany i działał dobrze.

Musiałem wymienić olej w skrzyni biegów, ponieważ został zgubiony, gdy oddzieliłem skrzynię biegów od silnika i tu popełniłem błąd. Zamiast żółtego oleju firmy Peugeot użyłem Febi kod 9736.22 (czerwony). Prawie 6 litrów.

Przez chwilę wszystko szło dobrze, ale wkrótce w moim kraju zrobiło się zimno i zaczęły się problemy.

Prawie codziennie samochód jedzie dobrze przez chwilę (czasem 1 km, czasem 5 km), a potem zaczyna się ślizgać jak uszkodzone sprzęgło. Czasami nie jest tak źle, ale najczęściej samochód traci całą moc i nie rusza się przed 6000 obr./min. Aby rozwiązać problem, muszę jechać na wysokich obrotach przez około 5 minut.

W niektóre dni samochód działa dobrze. Zrobiłem 3 wymiany oleju na właściwy (za każdym razem około 2,7 litra) i planuję wymienić go jeszcze 3 razy, aż zobaczę tylko żółty olej, ale do tej pory nic się nie wydarzyło. Nie mam błędów na skrzyni biegów, światła śniegu i sportu nie świecą się. Nie wiem, czy problemem jest olej, czy zimna pogoda. Średnia temperatura to około -5 stopni Celsjusza.

Jakieś pomysły?

#11 ·
Problemem jest prawdopodobnie olej. Jak mówiłem, jedynym sposobem na zmianę wszystkiego jest zdemontowanie skrzyni biegów. Zły olej mógł zanieczyścić powierzchnie hamowania w skrzyni - mogą nigdy nie odzyskać sprawności.

Jeśli samochód jest tego wart, sugerowałbym wymianę skrzyni biegów od specjalisty AL4. Drugim sposobem byłaby skrzynia ze złomowiska, ale skąd wiesz, jaki olej miała?

#13 · (Edited)
Rozumiem, dziękuję. Wiosną zdemontuję skrzynię biegów, aby całkowicie wymienić olej. Może się nie zgubił i wymiana oleju to naprawi. Ponadto w cieplejsze dni skrzynia działa idealnie.
Twoje objawy zwykle wynikają z niewłaściwego oleju, zobacz swój inny wątek. Najgorszy scenariusz: Możliwe, że nowy olej zmieszał się z zanieczyszczeniami w skrzyni i mógł dostać się do elektrozaworów, możesz je wymienić i wyczyścić korpus zaworu, aby mieć pewność, zanim wlejesz nowy olej. Nie zapomnij zresetować automatycznej adaptacji za pomocą PP200 w skrzyni biegów i prawidłowej procedury sprawdzania poziomu oleju. Jak czyścić tutaj Uważaj na @2.53, usuwa on mechanizm blokady biegów. Jeśli nie wygrawerujesz, gdzie to jest wyrównane, zanim je usuniesz, to sprawi, że będziesz pracować o wiele ciężej, aby ponownie wyrównać dźwignię zmiany biegów i deskę rozdzielczą, a jeśli nie wiesz, jak poprawnie wykonać tę procedurę, jest ona bardzo czasochłonna i złożona, jeśli jest nieprawidłowo zainstalowana i może powodować wiele problemów po i poślizg biegów!! Przeczytaj to, zanim spróbujesz tego czyszczenia i wymiany elektrozaworów!!! Zazwyczaj czyszczenie lub wymiana 13, 14 elektrozaworów jest tym, co musisz naprawić.
Image
Uważaj również na część 6, która się wysuwa, upewnij się, że włożyłeś ją we właściwy sposób, a koniec jest zablokowany w mechanizmie zmiany biegów.

#14 ·
Najczęstszą usterką w 'wcześniejszych' skrzyniach biegów AL4 były zawory 13, 14. Oni (Peugeot) je ulepszyli, ale to nie była tylko zamiana, wymagała flashowania ECU skrzyni biegów z nowym oprogramowaniem. Jeśli wymieniasz swoje elektrozawory, sprawdź kolor wtyczki starych... jeśli są czarne, nie będziesz musiał robić flashowania oprogramowania, jeśli nie są czarne, będziesz potrzebował tego flashowania oprogramowania, w przeciwnym razie nowe elektrozawory nie będą działać poprawnie, ponieważ działają na innej częstotliwości.

#15 ·
Witaj,
Kiedy uruchamiam samochód w zimnych warunkach i ruszam, zauważyłem, że skrzynia biegów dość mocno się ślizga, to poślizg zwykle ustaje po około 2-3 km i nagle się zatrzymuje.
Z powodu "nagłego" zatrzymania poślizgu założyłem, że może być to zaprogramowane, ponieważ olej jest zimny i gęstszy, gdy silnik jest zimny, a następnie otwiera zawór do normalnej pracy. Czy tak jest?

Powodem, dla którego zamieszczam to tutaj, jest to, że skrzynia biegów zaczęła się ślizgać również wtedy, gdy silnik jest ciepły, zdarza się to czasami, gdy jadę w dół lub gdy mam dużo wariacji w mojej jeździe, jak na przykład gdy jadę mniejszymi drogami, gdzie często muszę się zatrzymywać przed innymi samochodami, progami zwalniającymi lub zakrętami.

Wypuściłem tylko trochę oleju, aby zobaczyć jego stan, ma prawie przezroczysty szarawy kolor, wciąż ma trochę oryginalnego koloru, trudno opisać, jak wygląda, chociaż nie jest to najgorszy olej, jaki widziałem.
Ma przejechane 240 000 km i podejrzewam, że bez wymiany oleju w skrzyni biegów.
Chcę wymienić olej, ale nie wiem, czy to może pogorszyć moje problemy, czy też może je rozwiązać?
A takżę może to być po prostu sposób, w jaki skrzynia biegów powinna się zachowywać, nie wiem, czy to normalne, czy nie i mam nadzieję, że ktoś tutaj może mi pomóc.

Stały błąd. Błąd sygnału prędkości wejściowej skrzyni biegów. Brak sygnału.

Wiem, że powinienem używać oleju ESSO LT 71141, ale czy mogę używać innych olejów jako alternatywy? Czy zwykły ATF-U uszkodzi mój pojazd?

Mój samochód:
Peugeot 406, 2003
HDI 2,0
Mam 206. Czasami, gdy skrzynia biegów porusza się w trybie jazdy, samochód przestaje się poruszać, a prędkość obrotowa silnika wzrasta po naciśnięciu pedału gazu, ale skrzynia biegów się nie porusza i wydaje się być w pozycji neutralnej (wskaźnik biegu jest nadal w trybie D). W tej sytuacji, gdy przełącza się w tryb tiptronic, 1. i 2. bieg nie działają, a działają tylko 3. i 4. bieg i samochód się porusza.
Jaka jest przyczyna tej awarii?

#16 ·
Witaj,
Kiedy uruchamiam samochód w zimnych warunkach i ruszam, zauważyłem, że skrzynia biegów dość mocno się ślizga, to ślizganie zwykle ustaje po około 2-3 km i ma nagły stop.

Powodem, dla którego zamieszczam to tutaj teraz, jest to, że skrzynia biegów zaczęła się ślizgać również wtedy, gdy silnik jest ciepły, zdarza się to czasami, gdy jadę w dół lub gdy mam dużo zmienności w moim prowadzeniu, jak na przykład gdy jadę mniejszymi drogami, gdzie często muszę się zatrzymywać przed innymi samochodami, progami zwalniającymi lub zakrętami.

Wypuściłem tylko trochę oleju, aby zobaczyć jego stan, ma prawie przezroczysty szarawy kolor, wciąż ma trochę oryginalnego koloru, trudno opisać, jak wygląda, chociaż nie jest to najgorszy olej, jaki widziałem.
Przejechał 240 000 km i podejrzewam, że bez wymiany oleju w skrzyni biegów.
Chcę wymienić olej, ale nie wiem, czy to może pogorszyć moje problemy, czy też może je naprawić?
A takżę może to być po prostu sposób, w jaki skrzynia biegów powinna się zachowywać, nie wiem, czy to normalne, czy nie i mam nadzieję, że ktoś tutaj może mi pomóc.

Stały błąd. Błąd sygnału prędkości wejściowej skrzyni biegów. Brak sygnału.

Wiem, że powinienem używać oleju ESSO LT 71141, ale czy mogę użyć innych olejów jako alternatywy? Czy zwykły ATF-U uszkodzi mój pojazd?

Mój samochód:
peugeot 406, 2003
HDI 2,0
AL4 automatyczna skrzynia biegów
MUSISZ użyć ESSO LT 71141, który w zależności od rynku może również nosić markę Mobil. Każdy inny olej pogorszy Twoje problemy. Należy pamiętać, że duża ilość oleju nie może być spuszczona ze skrzyni przez normalne spuszczanie, a zwykłą metodą "pełnej" wymiany jest wykonanie trzech lub czterech wymian po kolei, aby uzyskać znaczną odnowę. Skrzynie te rzadko spotykane są przez dealerów Peugeota, więc najlepszą szansą na naprawę jest udanie się do specjalisty, który ma niezbędne doświadczenie. Będziesz musiał ocenić, czy koszt się opłaca.