Peugeot Forums banner

Problemy 408 GT

4K views 7 replies 5 participants last post by  NocturnalDanny  
#1 ·
Cześć wszystkim, właśnie dostałem mojego nowego 408 GT i jak dotąd uwielbiam go, naprawdę ładne wnętrze i super płynna jazda, ale zauważyłem kilka problemów/mam pytania:

1. Mapy nawigacji myślą, że jestem jakieś 20 mil w innej lokalizacji, więc podczas jazdy po prostu przejeżdża przez drogi i otwarte tereny, jakieś pomysły, jak to rozwiązać? Jeśli przejdę do map, a następnie nacisnę 3 paski w prawym dolnym rogu, w prawym górnym rogu wyświetla się "brak połączenia"?
2. Aplikacja Peugeota tak naprawdę nic nie robi? Myślałem, że będę mógł włączyć samochód/odblokować/zablokować podobnie jak w moim starym Fordzie, ale szczerze mówiąc, nic nie dostaję, a aplikacja nie oferuje sposobu aktualizacji/ponownej instalacji aktualizacji.
3. Myślałem, że edycja GT ma efekt pazura świateł sygnalizacyjnych, ale to się chyba nie dzieje?
4. Przycisk w górę/w dół na kierownicy po naciśnięciu mówi coś w stylu "nie wybrano listy odtwarzania", co to do cholery znaczy? sposób, aby to było przydatne?
5. Rozpoznawanie znaków drogowych jest do bani? Czuje się, jakby przez większość czasu było źle lub po prostu wyświetlało "--"?
6. Czy wszystkie samochody GT mają światła matrycowe? I czy mogę potwierdzić, że są to światła, które mają rodzaj pionowych wiązek, które są włączane/wyłączane, gdy nadjeżdżający ruch przejeżdża? A jeśli ktoś ich próbował, jakie są? Czy są wystarczająco reaktywne? Mój stary Ford miał podobną funkcję, ale była mechaniczna i bardzo wolna.

Dzięki z góry.

#3 ·
Hej wszystkim, właśnie dostałem mojego nowego 408 GT i jak na razie jestem nim zachwycony, naprawdę ładne wnętrze i super płynna jazda, ale zauważyłem kilka problemów/mam pytania:

Dzięki z góry.
1. Musisz zarejestrować swój samochód w aplikacji MyPeugeot i aktywować usługi połączone, aby karta eSIM w Twoim samochodzie zaczęła działać.
2. Po aktywacji wszystkich usług w aplikacji MyPeugeot, samochód poprosi Cię o zainstalowanie kilku aktualizacji (potrzebujesz do tego Wi-Fi), a następnie aplikacja da Ci możliwość zdalnego sterowania.
3. To podobno aktualizacja oprogramowania, którą otrzymały dopiero późniejsze samochody od końca 2023 roku, chociaż była wspomniana w każdej broszurze od 2022 roku, co jest oczywistym wprowadzeniem w błąd ze strony Peugeota.
4. Jeśli masz włączone Radio, gdzie wstępnie wybrałeś swoje ulubione stacje radiowe, zostaną one wyświetlone jako wyskakujące okienko na ekranie kierowcy, dzięki czemu możesz je szybko wybrać, a nie tylko ślepo przewijać, co jest również przydatne dla osób odtwarzających muzykę z pendrive'a.
5. Dla mnie działa to świetnie/dobrze, te (--) pojawiają się tylko na drogach/zakrętach lub czymś w tym rodzaju, czasami nie ma znaków do odczytania.
6. Światła matrycowe są aktywne przez cały czas w nocy (jeśli są włączone w opcjach jako Asystent świateł drogowych) lub gdy jest wystarczająco ciemno, zobaczysz w lewym górnym rogu ekranu kierowcy niebieską ikonę świateł drogowych, jeśli jest zielona, oznacza to, że jest dla Ciebie, ale w tej chwili nieaktywna (nie emituje światła). Dynamicznie odcinają część wiązki (podąża za samochodem z przodu), aby upewnić się, że nadjeżdżający i mijający ruch nie jest oślepiony. Należy jednak pamiętać, że system jest na tyle inteligentny, że nie używa go w dobrze oświetlonych miastach, w zasadzie go wyłącza. Jeśli nadpiszesz ustawienia AUTO świateł za pomocą lewego drążka, po prostu wyemituje światło bez funkcji Matrix. Głównie działa w nocy na autostradach lub drogach poza oświetlonymi miastami (jak droga wiejska), gdzie ta funkcja jest bardziej przydatna.

Samochód zawiera bardzo szczegółową instrukcję obsługi z przyjaznym interfejsem użytkownika w środku, wystarczy dotknąć 3 palcami ekranu multimediów i dotknąć ikony Instrukcji obsługi.

#5 ·
1. Musisz zarejestrować swój samochód w aplikacji MyPeugeot i aktywować usługi połączone, aby karta eSIM w Twoim samochodzie zaczęła działać.
2. Po aktywacji wszystkich usług w aplikacji MyPeugeot, samochód poprosi Cię o zainstalowanie kilku aktualizacji (do tego potrzebujesz Wi-Fi), a następnie aplikacja da Ci możliwość zdalnego sterowania.
3. To podobno aktualizacja oprogramowania, którą otrzymały dopiero późniejsze samochody od końca 2023 roku, chociaż była wspomniana w każdej broszurze od 2022 roku, co jest oczywistym wprowadzeniem w błąd ze strony Peugeota.
4. Jeśli masz Radio aktywne, gdzie wstępnie wybrałeś swoje ulubione stacje radiowe, zostaną one wyświetlone jako wyskakujące okienko na ekranie kierowcy, dzięki czemu możesz je szybko wybrać, a nie tylko ślepo przewijać, przydatne również dla tych, którzy odtwarzają muzykę z pendrive'a.
5. Dla mnie działa świetnie/dobrze, te (--) pojawiają się tylko na drogach włączania/zakrętach lub czymś w tym rodzaju, czasami nie ma znaków do odczytania.
6. Światła matrycowe są aktywne przez cały czas w nocy (jeśli są włączone w opcjach jako Asystent świateł drogowych) lub gdy jest wystarczająco ciemno, zobaczysz w lewym górnym rogu ekranu kierowcy niebieską ikonę świateł drogowych, jeśli jest zielona, oznacza to, że jest dla Ciebie, ale w tej chwili nieaktywna (nie emituje światła). Dynamicznie odcinają część wiązki (podąża za samochodem z przodu), aby upewnić się, że nadjeżdżający i mijający ruch nie jest oślepiany. Należy jednak pamiętać, że system jest na tyle inteligentny, że nie używa go w dobrze oświetlonych miastach, w zasadzie go wyłącza. Jeśli zastąpisz ustawienia AUTO światła lewym drążkiem, po prostu wyemituje światło bez funkcji Matrix. Głównie działa w nocy na autostradach lub drogach poza oświetlonymi miastami (jak droga wiejska), gdzie ta funkcja jest bardziej przydatna.

Samochód zawiera bardzo szczegółową instrukcję obsługi z przyjaznym interfejsem użytkownika, wystarczy dotknąć 3 palcami ekranu multimediów i dotknąć ikony Instrukcji obsługi.
Cześć,

Dzięki za odpowiedź, w końcu zauważyłem, co miałeś na myśli, więc dla kontekstu, mam aplikację, mój samochód jest zarejestrowany, ale samochód nie tworzy "bezpiecznego połączenia Bluetooth" między moim telefonem a samochodem. Próbowałem na wiele sposobów, ale nie chce się "bezpiecznie sparować" z samochodem i po prostu kończy się komunikatem, że się nie udało, więc wszystkich usług nie mogę aktywować bez tego "bezpiecznego" parowania, jakieś pomysły?

Aktualizacja:
Zadzwoniłem do Peugeota i okazuje się, że poprzedni właściciel wciąż ma aktywne subskrypcje usług połączonych, więc eskalują, aby je usunąć.

Dzięki za informacje, a w zależności od tego, jak przebiegnie usunięcie kont i ponowne połączenie mojej własnej aplikacji, zobaczymy, co się stanie.

#4 ·
Mój samochód ma pakiet Allure plus, a samochód został zakupiony w lipcu ubiegłego roku. W aplikacji My P mogę odblokowywać/blokować samochód, włączać światła i trąbić klaksonem. Widziałem posty, w których ludzie mogą ustawiać klimatyzację z aplikacji. Wygląda na to, że istnieją różne możliwości w zależności od samochodu.
Posiadam również funkcję automatycznego przyciemniania świateł, co jest doskonałe, ponieważ mieszkamy w okolicy, do której można dojechać tylko nieoświetloną drogą przez wzgórza, która ma wiele krętych zakrętów.

#7 ·
Cześć, mam 408gt. Aplikacja Peugeota to dla mnie tylko zbiór danych. Nie ma opcji zatrzymania/uruchomienia silnika ani podobnych rzeczy. Może to zależeć od wersji samochodu oraz kraju lub regionu.

Używam tego samochodu od lutego 2024 roku. Zauważyłem ostrzeżenie o awarii silnika tuż przed zapłonem co 10-15 zapłonów. Poszedłem do serwisu, zaktualizowali oprogramowanie, co zmniejszyło częstotliwość ostrzeżeń. Powiedzieli, że jest to w pewien sposób powszechne między modelami 408 i 508 i jest to funkcja oprogramowania 😂

Aktywne wiązki matrycowe wydają się wystarczające w ciemności. Ani samochody tuż przede mną, ani nadjeżdżające z naprzeciwka nigdy nie wykazują żadnych oznak dyskomfortu. Zawsze jeżdżę w zasięgu wzroku.

#8 ·
Cześć, mam 408gt. Aplikacja Peugeota to dla mnie tylko zbiór danych. Nie ma opcji zatrzymania/uruchomienia silnika ani podobnych rzeczy. Może to zależeć od wersji samochodu oraz kraju lub regionu.

Używam tego samochodu od lutego 2024 roku. Zauważyłem ostrzeżenie o awarii silnika tuż przed zapłonem co 10-15 zapłonów. Poszedłem do serwisu, zaktualizowali oprogramowanie, co zmniejszyło częstotliwość ostrzeżeń. Powiedzieli, że jest to w pewien sposób powszechne między modelami 408 i 508 i jest to funkcja oprogramowania 😂

Aktywne wiązki matrycowe wydają się wystarczające w ciemności. Ani samochody tuż przede mną, ani nadjeżdżające z naprzeciwka nigdy nie wykazują żadnych oznak dyskomfortu. Zawsze jeżdżę w obrębie wyraźnej linii wzroku.
Hej, no więc tak, podobno mam mieć pilota, plus e-remote, ale w porządku, zabrałem go do warsztatu i jedna z aktualizacji oprogramowania została uszkodzona, a mój moduł telematyczny nie działa, więc nie mogę aktualizować, uzyskać dostępu do 4G/Wi-Fi ani żadnych połączonych funkcji (w tym parowania telefonu z samochodem), więc naprawią to za kilka tygodni i wymienią moduł itp., uwielbiam Peugeota :D

I tak, używam świateł matrycowych, zdecydowanie szybko się aktualizują!