Peugeot Forums banner

408 od połowy 2023 roku w ogóle się nie aktualizuje (Peugeot ignoruje problem)

1 reading
12K views 41 replies 13 participants last post by  sequentiality  
#1 · (Edited)
Zatem ostatnia aktualizacja, jaką otrzymał mój środek 2023 408, to NHW.1.20.97.5 pod koniec grudnia - i przez 3 miesiące ŻADNYCH aktualizacji. ChatGPT - działa. Ale 408 z końca 2023 przyszedł z... NHW.1.26.80.7

Jaką to robi różnicę?

Nowy ekran "koniec podróży" po wyłączeniu samochodu:
Image

Wcześniej było:
Image

i-Toggles rozszerzyło typy skrótów, które można umieścić, na przykład skrót do masażu można ustawić dla lewego lub prawego siedzenia:
Image

Image

Wcześniej tylko tak:
Image

I na koniec, ale nie mniej ważne, 408 ma teraz światła powitalne jak w 308, z sekwencją powitalną pazur-do-pazura w tylnych światłach, wygląda to jak aktualizacja oprogramowania...
Ale jak widać, aktualna aktualizacja oprogramowania układowego dla IVI R1 to 1.27.50.9

Myśli? Jakie masz FW i ile lat ma Twój 408?

#2 · (Edited)
Aktywowałem ChatGPT, który działa dobrze, ale wydaje mi się, że od dłuższego czasu nie miałem aktualizacji oprogramowania układowego i nie mam sekwencyjnych świateł powitalnych w kształcie pazurów. Zauważyłem aplikację o nazwie e-ROUTES w aplikacji mobilnej, ale jest ona tylko dla hybryd.
Zaktualizowano:
Moja obecna wersja oprogramowania układowego to NHW.1.20.93.7
408 GT, 1.2L PURETECH 130 EAT8, czerwiec 23

#3 · (Edited)
Mam swój samochód od lipca 2023 roku, wersja oprogramowania to NHW.1.20.80.19, to wersja, z którą został dostarczony i jak dotąd nigdy nie miałem aktualizacji. Dziś rano zadzwonił do mnie dealer i mam umówioną wizytę na poniedziałek 1 kwietnia, aby oddać samochód na wezwanie serwisowe w celu aktualizacji oprogramowania, pani z recepcji pomyślała, że ​​ma to związek z zarządzaniem silnikiem. Dowiem się więcej szczegółów, kiedy będę mógł z nim porozmawiać twarzą w twarz.

#4 ·
Aktualizacja zajęła około godziny, a informacja, którą otrzymałem, dotyczyła Central Processing Unit. Sprawdzili również tylne klosze świateł za pomocą myjki ciśnieniowej, aby sprawdzić, czy dostała się wilgoć, wcześniej powiedzieli mi, że jeśli zaparują, zostaną wymienione (bez problemu), ale będę obserwował. Samochód poza tym sprawdził się w porządku i nie mieli żadnych informacji o aktualizacjach oprogramowania dla systemu, który nadal był na 1.120.80.19. Czy ktoś otrzymuje powiadomienie o aktualizacji systemu nawigacji?

#6 ·
Peugeot, proszę, dajcie nam świeżą aktualizację oprogramowania. Wiemy, że istnieje i niektóre samochody ją mają.
Zgadzam się, system zastosowany w 3008 był świetny, pobierz aktualizacje systemu i map i zainstaluj je sam. Ten obecny system TomTom nie pokazuje, jaką ma wersję i jak dotąd nie widziałem nikogo, kto otrzymałby aktualizację do tego w poście, który umieściłem. Czy ktoś uważa, że dobrym pomysłem byłoby posiadanie listy modeli samochodów i wersji systemu, które mają zainstalowane?

#11 ·
W ciągu ostatnich kilku tygodni mój 408 wielokrotnie wskazuje, że aktualizacja jest gotowa do zainstalowania. Zanim zaakceptuję instalację, upewniam się, że jestem podłączony do domowej sieci Wi-Fi. Jednak instalacja zawsze dochodzi tylko do 5% przed niepowodzeniem.
Myślę, że w ciągu ostatniego roku miałem tylko 1 aktualizację oprogramowania układowego, więc nie wiem, co teraz zrobić.
Aktualne oprogramowanie układowe NHW.1.20.93.7

#15 ·
Mój 408 w końcu zdołał zainstalować aktualizację „Amelioration des performances”. Jednak oprogramowanie układowe się nie zmieniło. Nadal jest to NHM.120.93.7. Czy ktoś wie, co się dzieje?
Możesz zobaczyć, ile wersji jest dostępnych tutaj, po znalezieniu swojej OSS SOURCE CODES

Peugeot po prostu przestał dostarczać aktualizacje funkcji z nieznanego powodu.

Frustrujące.

#18 ·
Zatem, to najnowsze oprogramowanie układowe, które pojawiło się na stronie OSS, oznaczenie 408 wskazuje, że jest to ostatnie znane oprogramowanie układowe, które prawie nikt teraz nie posiada.
Od teraz 1.30.40.15 jest najnowsze. Mogą to być Jeep, Fiat lub nowy E-408, kto wie...

#19 ·
Cześć
Mieszkam w Polsce, mój samochód (408 GT Hybrid 180) został zamówiony pod koniec sierpnia 2023 roku i odebrany w grudniu 2023 roku. Miał jedną aktualizację zaraz po podłączeniu do Wi-Fi.
Od tego czasu utknął na NHW.1.20.93.7. Światła powitalne są w trybie "kodu Morse'a". Jestem również sfrustrowany, że mapy tomtom są aktualne, ale wiele dróg w mojej okolicy jest zamkniętych (czerwone), mimo że tak nie jest. Nowe roboty drogowe są dodawane, ale wydaje się, że jest problem z usuwaniem starych. Próbowałem kilka razy usunąć i pobrać mapy, ale to nie zadziałało.
Czy to coś, z czym może pomóc lokalny dealer, czy też wszystko zależy od producenta i wszystko, co mogę zrobić, to czekać na aktualizację przez Wi-Fi?

#20 ·
Cześć
Mieszkam w Polsce, mój samochód (408 GT Hybrid 180) został zamówiony pod koniec sierpnia 2023 r. i odebrany w grudniu 2023 r. Miał jedną aktualizację zaraz po podłączeniu do Wi-Fi.
Od tego czasu utknął na NHW.1.20.93.7. Światła powitalne są w trybie "kodu Morse'a". Jestem również sfrustrowany, że mapy tomtom są aktualne, ale wiele dróg w mojej okolicy jest zamkniętych (czerwone), mimo że tak nie jest. Dodawane są nowe roboty drogowe, ale wydaje się, że jest problem z usuwaniem starych. Próbowałem usunąć i pobrać mapy kilka razy, ale nie działało.
Czy to coś, z czym może pomóc lokalny dealer, czy też wszystko zależy od producenta i mogę tylko czekać na aktualizację przez Wi-Fi?
Zapytałem mojego lokalnego dealera kilka tygodni temu, a on sprawdził system i stwierdził, że wszystko działa jak należy, wypełniłem również formularz na stronie internetowej Peugeota, aby poprosić o pomoc, ponieważ nie miałem aktualizacji od czasu zakupu samochodu w lipcu 2023 r. Otrzymałem telefon w ciągu kilku dni, podałem wszystkie szczegóły dotyczące samochodu i wersji systemu, na której się znajdował. Następnego dnia otrzymałem kolejny telefon z informacją, że wersja systemu mojego samochodu jest najnowsza.

Przydatne byłoby znalezienie informacji o tym, jaka wersja systemu/model samochodu/kraj zamieszkania i sprawdzenie, czy jest coś wspólnego.

Na przykład mam model Allure Plus 1.2 benzyna zakupiony w lipcu 2023 r., wersja systemu to 1.120.80.19. Mieszkam w Grecji z językiem angielskim wybranym w samochodzie.
W menu usług internetowych mam ustawione Grecja, nie jestem pewien, co to robi.
Mam aplikację MyPeugeot w języku angielskim.

#23 · (Edited)
Ta metoda aktualizacji jest bardzo zła.
Stwierdziłem, że mam łącznie 19,3 GB aktualizacji map w Europie, wchodząc do podmenu usunąłem kraje, które są dla mnie bezużyteczne, wróciłem do poprzedniego menu i nadal pokazuje 19,3 GB.
Aby spróbować i przyspieszyć tę aktualizację, podłączyłem bezprzewodowy punkt dostępowy połączony kablem Cat 6. Prędkość pobierania za pomocą telefonu podłączonego do punktu dostępowego 330 Mb. Umieściłem punkt dostępowy obok samochodu.
Zostawiłem samochód włączony na 30 minut i pozostało mi 18,4 GB do pobrania. Potrzebowałbym więc około 9 godzin, aby zostawić samochód włączony, aby przeprowadzić aktualizacje.

#26 ·
Czy mogę zapytać, czy ktoś mógłby sprawdzić aplikację? W sekcji Peugeot 408 i Aktualizacje oprogramowania (Dowiedz się więcej) przewiń w dół do historii aktualizacji oprogramowania i sprawdź, czy pojawiają się jakieś informacje.

Mój mówi:

BRAK DANYCH
Nie można pobrać oprogramowania
historii aktualizacji. Twój
pojazd nie obsługuje
tej funkcji.

Nie mogę nic znaleźć za pomocą wyszukiwania w Google, więc byłbym zainteresowany, czy ktoś otrzymuje jakieś dane.

Dzięki.

#27 ·
Czy mógłbym zapytać, czy ktoś mógłby sprawdzić aplikację? W sekcji Peugeot 408 i Aktualizacje oprogramowania (Dowiedz się więcej) Przewiń w dół do historii aktualizacji oprogramowania i sprawdź, czy pojawiają się jakieś informacje.

Mój mówi:
DANE NIEDOSTĘPNE
Nie można pobrać oprogramowania
historia aktualizacji.
Twój pojazd nie obsługuje
tej funkcji.

Nie mogę nic znaleźć za pomocą wyszukiwania w Google, więc byłbym zainteresowany, czy ktoś otrzymuje jakieś dane.

Dzięki.
Nie widzę niczego o nazwie "Aktualizacje oprogramowania" w mojej aplikacji Peugeot.
Ale zauważyłem, że mój samochód nazywa się "e-408" z jakiegoś dziwnego powodu.

#31 ·
Dziękuję za odpowiedź. Wciąż czekam na aktualizację oprogramowania, ponieważ wydaje się, że mam bardzo starą wersję i pomyślałem, że może zawierać jakieś istotne informacje. Mam samochód od lipca 2023 r., aktualizacje map są już OK.

Jeszcze raz dziękuję.

#32 ·
Dziękuję za odpowiedź. Wciąż czekam na aktualizację oprogramowania, ponieważ wydaje się, że mam bardzo starą wersję i pomyślałem, że może zawierać jakieś istotne informacje. Mam samochód od lipca 2023 r., aktualizacje map są już OK.

Jeszcze raz dziękuję.
Nie ma problemu, wydaje mi się, że cała ta aktualizacja OTA jest w fazie zwanej "testem na produkcji", gdzie system działał dobrze podczas premiery samochodu, a teraz próbują doprowadzić go do prawidłowego działania. Przynajmniej dla mnie tak to wygląda.
Jeśli chodzi o mapy: moje wciąż mają stare oznaczenia (z 2022 r.), które oznaczają niektóre drogi jako zamknięte, dlatego nawigacja próbuje ich unikać. Ruch drogowy i reszta usług działają bez zarzutu. Jeśli nie zaktualizują tego do przyszłego roku, nie będę już płacił za usługę nawigacji, ponieważ jest bezużyteczna.

#33 ·
Ten sposób aktualizacji OTA jest w porządku, jeśli możesz zbliżyć swój samochód na tyle blisko, aby uzyskać dobrą prędkość pobierania z routera. Będą osoby, które nie będą miały bliskości i nie będą mogły się zaktualizować. Peugeot o tym nie pomyślał, powinna istnieć druga opcja instalowania aktualizacji, jak w poprzednim 3008, który posiadałem.

#36 ·
Mam Allure z sierpnia 2023 roku i wciąż korzystam z NHW.1.20.80.19 - samochód jest połączony z moją siecią Wi-Fi, ale od jakiegoś czasu nie miałem żadnych aktualizacji. Właśnie zarejestrowałem się w zintegrowanym ChatGPT, więc może to coś uruchomi, gdy aktywacja się zakończy. Korzystam również z najnowszej wersji aplikacji MyPeugeot.

#39 ·
Mam Allure z sierpnia 2023 roku i wciąż mam NHW.1.20.80.19 - samochód jest połączony z moją siecią Wi-Fi, ale od jakiegoś czasu nie miałem żadnych aktualizacji. Właśnie zapisałem się do zintegrowanego ChatGPT, więc może to coś uruchomi, gdy aktywacja się zakończy. Korzystam również z najnowszej wersji aplikacji MyPeugeot.
Miałem aktualizację OTA 21/2/25, nie wiem, co zmieniła, ale nie zmieniła numeru wersji systemu, który wciąż mówi, że nie ma oczekujących aktualizacji. Numer wersji to NHW. 1.20.80.19. Samochód to First Edition GT hybrid 225, po raz pierwszy zarejestrowany w lutym 2023 roku.

#37 ·
Właśnie zainstalowałem małą „aktualizację wydajności systemu informacyjno-rozrywkowego” w moim samochodzie, która musiała zostać pobrana, gdy moja żona jechała nim do/z pracy. Nie jestem pewien, jakie zmiany wprowadziła lub jaki jest numer wersji, ale spróbuję to sprawdzić jutro, kiedy pogoda będzie lepsza!

Wyobraź sobie, że to tylko prosta aktualizacja poprawiająca błędy, a nie żadna ogromna poprawa, ale przynajmniej pokazuje, że proces OTA przynajmniej działa.

#41 ·
Obawiam się, że nie powinniśmy już oczekiwać znaczących aktualizacji dla IVI R1, wygląda na to, że Peugeot przeszedł na IVI R2 wraz z wydaniem 3008, Opel/Vauxhall Grandland, a nawet DS №8.

Facelifting 408 nadchodzi (sądząc po DS №8), oprogramowanie, którego obecnie używamy, jest uważane za przestarzałe.