Peugeot Forums banner

406 wypadanie zapłonu

7K views 6 replies 4 participants last post by  windy1603  
#1 ·
Mam problem z misus 2001 406 benzyna auto kombi. Silnik W12. Startuje dobrze na zimno, jeździ i pracuje dobrze. Ale gdy się rozgrzeje, zapala się kontrolka silnika i pracuje na 3 cylindrach. Włożyłem nowe świece i cewkę zapłonową. Bez zmian. Kiedy pojawia się problem, odłączyłem każdy wtryskiwacz paliwa po kolei, i pierwszy po prawej stronie silnika nie działa, gdy to się dzieje. Włożyłem inny wtryskiwacz i ten sam problem pojawił się na tym cylindrze. Czy jest osobny przekaźnik dla każdego wtryskiwacza, ponieważ zastanawiam się, czy to jest problem. Jestem u kresu wytrzymałości... wszelka pomoc byłaby mile widziana.

#2 ·
Czy może to mieć związek z temperaturą płynu chłodzącego? Jeśli na zimno jest w porządku i zaczyna się psuć po rozgrzaniu? Albo coś zawodzi i po rozgrzaniu od silnika zaczyna się źle zachowywać. Jak wszyscy wiemy, rezystancja elektryczna rośnie wraz z temperaturą :D

#3 ·
Zamiast zakładać osobny wątek dla podobnego problemu, pomyślałem, że najlepiej będzie oznaczyć moje pytanie tutaj:

To dość proste:
Próbuję pomóc komuś rozwiązać problem z działaniem w importowanym kombi 406 V6.
Peugeot Planet mówi mi, że ma wypadanie zapłonu na cylindrze 3.
Mamy więc świece gotowe do założenia, ale zdajemy sobie sprawę, że problem MOŻE dotyczyć cewki zapłonowej (ma osobne dla każdego cylindra).

Moje pytanie brzmi: który cylinder ma numer 3? Patrząc na silnik z przodu samochodu z osłoną paska rozrządu po lewej stronie, czy liczy się w liniach poziomych czy pionowych i od czego się zaczyna?

Wymiana wszystkich świec może rozwiązać problem, ale na wypadek, gdyby tak się nie stało, chciałbym upewnić się, że potencjalnie wadliwa cewka zapłonowa nie chowa się pod kolektorem dolotowym, aby można ją było łatwo wymienić. Jeśli zacznę liczyć od niewłaściwego cylindra, mogę skończyć zakopując problem dokładnie tam, gdzie NIE chcę, żeby był!!!

Dzięki wszystkim! :)

#6 · (Edited)
Dziękuję za odpowiedź i przy okazji ładny RGV - miałem taki jako swój pierwszy motocykl - świetna zabawa, jeśli nie przeszkadza Ci 25mpg, fortuna w oleju 2-suwowym i zawory mocy, które lubią wchodzić w interakcje z tłokami przy 11 000 obr./min!

Ale wracając do tematu:
Patrząc na silnik od przodu samochodu (z paskiem rozrządu po lewej i skrzynią biegów po prawej), czy to oznacza, że cylindry są numerowane:

654
321

lub

321
654

lub

531
642

lub

642
531

???

Dzięki.

#7 ·
Nie pamiętam konfiguracji, ale jeśli spojrzysz z góry, powinieneś zobaczyć kolejność ze względu na przesunięte cylindry, powinieneś zobaczyć jedną cewkę bliżej skrzyni biegów, ten rząd to 135, a drugi rząd 246.

Tak, RGV to świetna zabawa, ale kosztuje więcej niż strojenie F2 w silniku, więc tylko około 21 mpg. Jeden uszkodzony silnik z powodu zaworów mocy, 1500 funtów na odbudowę i zawory mocy i głowice Dave'a Coopera, aby zapobiec ponownemu wystąpieniu.

Wysłane z AutoGuide.com Free App