Peugeot Forums banner

Zgrzyt na 3. biegu

1 reading
6.8K views 10 replies 6 participants last post by  Pug_207  
#1 · (Edited)
Cześć wszystkim, zastanawiam się, czy ktoś może doradzić lub doświadczył tego problemu, na który właśnie natrafiłem. Przy wysokich obrotach lub gdy chcesz wcisnąć pedał gazu i wrzucić 3. bieg, skrzynia zgrzyta przy włączaniu biegu. Nie wiem, jak długo to trwa, ponieważ podczas normalnej jazdy się to nie dzieje, tylko przy wysokich obrotach. Najpierw zauważyłem to na światłach, gdy chciałem szybko wystartować i zgrzytnęło przy wrzucaniu 3. biegu. Czy ktoś ma jakieś pomysły? Ma dopiero 2 lata i przejechane 14 tys. mil. Czy byłoby to objęte gwarancją?

#2 ·
Cześć, tak, to brzmi dość znajomo. Mój ma chrupiący 2. bieg i jest dość nieprzewidywalny, czasami zmiana biegów jest płynniejsza, gdy samochód jest zimny, mam to "doświadczenie" od pierwszego dnia, chociaż jestem drugim właścicielem. Moja gwarancja Peugeota kończy się w maju i poproszę ich o sprawdzenie tego podczas następnego przeglądu, zanim wygaśnie gwarancja.

#3 ·
Mój samochód ma mieć przegląd za kilka tygodni, więc będę musiał o tym wspomnieć. Nie mam jednak szczęścia do napraw gwarancyjnych, więc jestem sceptyczny i obawiam się ogromnego rachunku za naprawę i tego, że powiedzą, że to problem zużycia. Już mnie oszukali z moim starym 308 z 2015 roku i kruszejącym paskiem rozrządu, ale to inna historia. 😂

#4 ·
Cześć, mam to w moim 2020 208 przy zmianie na drugi bieg (zakładam, że to ta sama skrzynia biegów co w 308?) Nawet gdy delikatnie zmieniam biegi, robi to tylko wtedy, gdy chce i brzmi okropnie. Myślę, że mój na pewno wróci do Peugeota w celu zbadania, zwłaszcza że mam inne problemy z samochodem. Przepraszam, nie mogę pomóc!

#5 ·
Tak, czytałem gdzieś, że manualna skrzynia biegów nie jest najmocniejszą stroną tego modelu. Uważam, że tak naprawdę się nie rozwinęła, ponieważ PSA musiało zainwestować więcej czasu i pieniędzy w rozwój automatycznej skrzyni biegów. Jeśli dobrze się orientuję, nie jestem zbytnio zaskoczony, że nowy 308 nie jest już nawet dostępny z manualną skrzynią biegów w Wielkiej Brytanii. Szkoda, ponieważ tracimy coraz więcej przyjemności z jazdy.

#6 ·
PSA musiało zainwestować więcej czasu i pieniędzy w rozwój swoich automatycznych skrzyń biegów.
Tak naprawdę nie, po prostu zlecili firmie Aisin (spółce z grupy Toyota) opracowanie automatycznych skrzyń biegów z konwerterem momentu obrotowego EAT 6 i EAT 8.

#8 ·
Ostatnim razem, gdy ktoś narzekał na zgrzytającą skrzynię biegów, okazało się, że robił wszystko, aby pokonać synchronizację, zmieniając biegi tak szybko, jak to możliwe. Nikt inny, kto prowadził ten samochód, nie mógł zarzucić niczego skrzyni biegów.

#9 ·
mam nadzieję, że
Przy wysokich obrotach lub gdy chcesz wcisnąć pedał gazu i przejść na 3. bieg, skrzynia zgrzyta. Nie wiem, jak długo to trwa, ponieważ podczas normalnej jazdy się to nie dzieje, tylko przy wysokich obrotach.
Mam nadzieję, że u ciebie wszystko w porządku?

Sprzedałem mojego ukochanego 308sw GT line z usterką i straciłem pieniądze, ponieważ miał problem z paskiem oleju silnikowego 1.2 Puretech.

Teraz odebrałem 308sw GT line 19 plate 1.5 diesel od głównego dealera, 2 tygodnie temu. Jak tylko go dostałem, miałem kontrolkę ostrzegawczą Adblue i sygnał dźwiękowy, ponieważ dali mi samochód z prawie pustym bakiem, co nie było dobre, ponieważ musiałem zjechać z M1, aby zatankować. Również ciśnienie w oponach nie zostało zapisane, więc musiałem się zatrzymać, aby to zrobić, ponieważ świeciły się kontrolki ostrzegawcze. Klimatyzacja piszczy od czasu, gdy mam ten samochód, wysłałem e-mail do dealera, jak tylko wróciłem do domu. Klimatyzacja nie utrzymuje czystej przedniej szyby w żadnym ustawieniu, z wyjątkiem włączenia przycisku natychmiastowego odszraniania przedniej szyby, ale to dalekie od ideału.

Przechodząc teraz do skrzyni biegów, jest to automatyczna skrzynia biegów 1.5 BlueHDI 130 diesel. 24k na liczniku. Miałem błąd skrzyni biegów, naprawiony EML i sygnał dźwiękowy, zarejestrowany na ekranie diagnostycznym podczas jazdy w trybie "D". Samochód korzysta z nawigacji, aby przekierować do lokalnych warsztatów.

W trybie D - Biegi zawieszają się na 3, obroty są za wysokie, gdy skrzynia biegów jest nadal w trybie D i zmienia biegi, i robi za dużo hałasu, po przejściu w tryb sportowy bieg zawiesza się na tym, na którym aktywujesz tryb S.

Oczywiście, gdy silnik się wyłącza, to się resetuje, więc spróbowałem ponownie i wszystko zaczęło się jak powyżej, gdy próbowałem ponownie jechać, samochód pokazał ten sam błąd skrzyni biegów, co powyżej - tym razem przeszedł w tryb awaryjny. Z symbolem lodu i migającym S na desce rozdzielczej.

Zgłosiłem dealerowi wszystkie problemy i brak komentarza na temat moich problemów, mówi, żeby zabrać go do lokalnego głównego dealera w celu naprawy.

Skontaktowałem się z 2 lokalnymi dealerami i nie ma terminów do połowy grudnia, mówią również, że może to nie być naprawione w ramach gwarancji. Niedobrze i to za miesiąc.

Prawdopodobnie najlepiej odrzucić ten samochód, niestety. Myślę, że mam 30 dni na odrzucenie samochodu z takimi usterkami.

Szkoda, bo lubię te samochody i brakuje zamienników na rynku 😐

#10 ·
mam nadzieję, że

Mam nadzieję, że udało Ci się to załatwić?

Sprzedałem moją ukochaną linię 308sw GT z usterką i straciłem pieniądze, ponieważ miała problem z paskiem oleju silnikowego 1.2 Puretech.

Teraz, 2 tygodnie temu, odebrałem 308sw GT line 19 plate 1.5 diesel od głównego dealera. Jak tylko go dostałem, miałem kontrolkę ostrzegawczą Adblue i ostrzeżenie dźwiękowe, ponieważ dali mi samochód z prawie pustym bakiem, co nie było dobre, ponieważ musiałem zjechać z M1, aby zatankować. Również ciśnienie w oponach nie zostało zapisane, więc musiałem się zatrzymać, aby to zrobić, ponieważ świeciły się kontrolki ostrzegawcze. Klimatyzacja piszczy od czasu, gdy mam ten samochód, wysłałem e-mail do dealera, jak tylko wróciłem do domu. Klimatyzacja nie utrzymuje czystej przedniej szyby w żadnym ustawieniu, z wyjątkiem włączenia przycisku odszraniania przedniej szyby jednym dotknięciem, ale to dalekie od ideału.

Przechodząc teraz do skrzyni biegów, jest to automatyczny diesel 1.5 BlueHDI 130. 24k na zegarze. Miałem błąd skrzyni biegów, naprawiony EML i ostrzeżenie dźwiękowe, zarejestrowane na diagnostyce ekranowej podczas jazdy w "D". Samochód używa nawigacji do przekierowywania do lokalnych warsztatów.

W D - Biegi zawieszają się na 3, obroty były za wysokie, gdy skrzynia biegów jest nadal na D i zmienia biegi, i generuje zbyt duży hałas, a po przejściu w tryb sportowy bieg pozostaje na tym, na którym aktywujesz tryb S.

Oczywiście po wyłączeniu silnika to się resetuje, więc spróbowałem ponownie i wszystko zaczęło się jak powyżej, gdy próbowałem ponownie jechać, samochód pokazywał ten sam błąd skrzyni biegów, co powyżej - tym razem przeszedł w tryb awaryjny. Z symbolem lodu i S migającym na desce rozdzielczej.

Zgłosiłem dealerowi wszystkie problemy i brak komentarza na temat moich problemów, mówi, że należy go oddać do naprawy do lokalnego głównego dealera.

Skontaktowałem się z 2 lokalnymi dealerami i brak terminów do połowy grudnia, mówią również, że może to nie podlegać gwarancji. Niedobrze i to miesiąc.

Prawdopodobnie najlepiej odrzucić ten samochód, niestety. Myślę, że mam 30 dni na odrzucenie samochodu z takimi usterkami.

Szkoda, ponieważ lubię te samochody i brakuje zamienników na rynku 😐
Brzmi jak trochę cytryny dla mnie, gdybym był na twoim miejscu, odrzuciłbym go od razu ze wszystkimi tymi usterkami, które nie są warte stresu. Miałem problem z paskiem w mojej 15 plate 308, dealer oszukał mnie, żebym przeszedł na nowszą 308, mówiąc, że potrzebuje nowego silnika, ale dostałem pełną wartość samochodu, ponieważ w tym momencie był to znany problem z Peugeot, chociaż chcieli dać mi 1000 funtów mniej. Śmieszne, że wrócił na drogę niedługo po tym, jak go sprzedałem, więc wątpię, żeby miał nową wymianę silnika. Wracając jednak do skrzyni biegów, udało mi się to naprawić w ramach gwarancji. Ponownie wyregulowałem cięgno i nasmarowałem je. Od tego czasu jest dobrze, więc jestem z tego zadowolony.