Peugeot Forums banner

206cc Tylne szyby i dach

2.1K views 8 replies 2 participants last post by  Shoey88  
#1 ·
Cześć wszystkim. 😊

Naprawdę mam nadzieję, że ktoś może pomóc.
Niedawno kupiłem okazyjnie 206cc dla mojej dziewczyny, ale było kilka problemów. Tylne szyby nie opuszczają się, a dach się nie otwiera.

Wygląda na to, że nie mogę otworzyć dachu ręcznie, ponieważ tylne szyby wydają się przeszkadzać. Spróbowałem więc naprawić mechanizmy podnoszenia szyb, ponieważ kabel pękł. Problem w tym, że muszę zdjąć listwę szyby, aby dostać się do śrub, które ją trzymają.

Dach wydaje się zacinać w pobliżu haków zwalniających, więc myślę, że siłowniki w dachu są uszkodzone. Dach jest bardzo ciężki!

Każda pomoc byłaby bardzo mile widziana. Jeśli uda mi się opuścić tylne szyby ręcznie, dach powinien móc się poruszać i zamknąć w bagażniku.

Pomocy! 🤦‍♂️

#2 ·
Okazuje się więc, że poprzedni lub przed-poprzedni właściciel uszczelnił okna silikonem do dachu! 🤦‍♂️ Musiałem odciąć to nożykiem do tapet, aby uwolnić szkło. Potem szkło spadło i mogłem otworzyć dach! Małe zwycięstwo.

Teraz przechodzę do naprawy/wymiany kabli i innych części tylnej szyby.
Potrzebuję również nowych amortyzatorów tylnej klapy i muszę ustalić, która część układu hydraulicznego nie działa dla dachu. Jestem prawie pewien, że to ta za półką na paczki.

Czy ktoś zna numery części do tego?
Dzięki

#5 ·
Aktualizacja. Wymagane tylne szyby. Oba działają, ale szyba po stronie kierowcy nie opuszcza się do końca. Zatrzymuje się na około 2/3 drogi w dół. To tak, jakby zabrakło kabla?
Myślę, że może istnieć określona pozycja, w której mechanizm musi się znajdować, aby okno było prawidłowo ustawione.
Czy ktoś miał ten sam problem lub jakiś wgląd? Pozdrawiam

#9 ·
Aktualizacja. Wymagane tylne szyby. Obie działają, ale szyba od strony kierowcy nie opuszcza się do końca. Zatrzymuje się na około 2/3 drogi w dół. To tak, jakby skończyła się linka?
Myślę, że może istnieć określona pozycja, w której mechanizm musi się znajdować, aby okno było prawidłowo ustawione.
Czy ktoś miał ten sam problem lub jakieś uwagi? Pozdrawiam
Więc wszystko rozwiązałem. Osłona ochronna w krótszym przewodzie (giętkim przewodzie) była za długa o około 5 mm. Przyciąłem ją dremelem, bardzo ostrożnie. Montaż był o wiele łatwiejszy, a okno działa w pełni. Wystarczy trochę sprayu silikonowego i regulacja. 👍

#6 ·
Tylko myśl, czy próbowałeś "pomóc" mu w dół ręką, gdy się zatrzymuje? Mamy ten problem z tyłem po stronie pasażera, gdzie ma trudności z zamknięciem. Zatrzymuje się, ale delikatne namawianie pomaga mu dokończyć operację.

Nie sądzę, żeby silnik był słaby, tylko że mechanizm wymaga czyszczenia i odpowiedniego smarowania.

#7 ·
Zdecydowanie warte spróbowania. Pomaganie w dół nie działa. Myślę, że coś utknęło w mechanizmie przesuwnym. Wyciągnę to, odtłuszczę i odtłuszczę. Mam nadzieję, że to pomoże.

Pozdrawiam

Tylko myśl, czy próbowałeś "pomóc" mu w dół ręką, gdy się zatrzymuje. Mamy ten problem z tyłem po stronie pasażera, gdzie ma trudności z zamknięciem. Zatrzymuje się, ale delikatne namawianie pomaga mu dokończyć operację.

Nie sądzę, żeby silnik był słaby, tylko że mechanizm wymaga czyszczenia i odpowiedniego smarowania.