Peugeot Forums banner
Status
Not open for further replies.

-12 508 sw GT 2.2 Brak ogrzewania po stronie pasażera

16K views 59 replies 7 participants last post by  fox67  
#1 ·
Dostaję letnie powietrze od strony pasażera, strona kierowcy działa ok, ale wciąż ma pewne problemy. 2-strefowa klimatyzacja

• Przepłukałem układ i wymieniłem cały płyn chłodniczy na wodę destylowaną i prawidłowy płyn chłodniczy
  • Wymieniłem nagrzewnicę
  • Wymieniłem termostat. Nadal ten sam problem.

Wymiana nagrzewnicy dała mi lepsze ciepło po stronie kierowcy, ale wciąż letnie po stronie pasażera.

Zauważyłem również, że o ile nie zwiększę obrotów silnika, to tak naprawdę nie przepycha ciepła przez otwory wentylacyjne.
Jeśli jadę autostradą, ciepło rozkłada się po całym samochodzie i jest w porządku.
Ale podczas mojej dość krótkiej podróży do pracy prawie nie dostaję ciepłego powietrza, mimo że silnik i woda są rozgrzane do temperatury.

Zauważam, że mój wskaźnik płynu chłodniczego nigdy nie przekracza 80 stopni. Dlatego wymieniłem termostat, myśląc, że nie otwiera się prawidłowo. Żadnej zmiany.

Trochę brakuje mi pomysłów. Klapy mieszające wydają się nie być problemem.
Czy są jakieś czujniki, które powinienem spróbować wymienić? Czy dealer może zawęzić problem poprzez diagnozę?

#4 · (Edited)
Więc po pierwsze, nigdy nie widziałem tego modelu, ale poniżej zauważyłem.
Możesz to sprawdzić tutaj Peugeot (ssg.asia)
Image

Image

Wygląda na to, że ten podgrzewacz wody jest zaangażowany w przepływ płynu chłodzącego do nagrzewnicy w pojeździe.
Zamiast tylko termostatu,
Image

Ale mogę to błędnie interpretować, płyn chłodzący może po prostu przez to przejść, nie będąc w to zaangażowanym.

#5 ·
Po pierwsze, nigdy nie widziałem tego modelu, ale poniżej zauważyłem.
Możesz to sprawdzić tutaj Peugeot (ssg.asia)
View attachment 109333
View attachment 109336

Wygląda na to, że ten podgrzewacz wody jest zaangażowany w przepływ płynu chłodzącego do nagrzewnicy w pojeździe.
Zamiast tylko termostatu,
View attachment 109337

Ale mogę to błędnie interpretować, płyn chłodzący może po prostu przez to przejść bez jego udziału.
Wielkie dzięki, przyjrzę się temu. Może coś w tym jest. Znalazłem wiele wątków z ludźmi mającymi ten sam problem, ale żaden, który rozwiązałby problem, poza zatkaną matrycą.

Mam również fabrycznie zamontowaną nagrzewnicę diesla (do podgrzewania przedziału pasażerskiego zimą i odszraniania). Co uważam za dziwne, to to, że kiedy ją uruchamiam, wydaje się, że wytwarza ciepło bez zarzutu.

Mam ten samochód dopiero od grudnia i zacząłem nim regularnie jeździć od czerwca, kupiłem go jako rodzinny wóz, więc nie mogłem jeszcze ocenić, jak dobrze działa.

#6 ·
Wielkie dzięki, przyjrzę się temu. Może coś w tym jest. Znalazłem wiele wątków z ludźmi mającymi ten sam problem, ale żaden z nich nie rozwiązał problemu, poza zatkaną matrycą.

Mam również fabrycznie zamontowaną nagrzewnicę diesla (do podgrzewania przedziału pasażerskiego zimą i odszraniania). Co uważam za dziwne, to fakt, że kiedy ją uruchamiam, wydaje się, że wytwarza ciepło.

Mam ten samochód dopiero od grudnia i zacząłem nim regularnie jeździć od czerwca, kupiłem go jako rodzinny wóz, więc nie byłem w stanie ocenić, jak dobrze działa.
Tak naprawdę, patrząc bliżej, wierzę, że to nagrzewnica diesla. Nie jestem więc pewien, czy jest to związane z problemem

#10 ·
Mała aktualizacja.
Jechałem do domu, trochę zimniej niż w poprzednich tygodniach (około 15 stopni Celsjusza i deszcz). Zauważyłem, że z nawiewów wydobywało się więcej ciepła niż zwykle, spróbowałem wyłączyć klimatyzację i bum, ciepłe powietrze po stronie kierowcy! Po stronie pasażera wciąż było zimno.
To mi więc niewiele mówi, nie rozumiem, jak odłączenie klimatyzacji wpływa na ilość ciepła przechodzącego przez nawiewy. Ale pozytywne jest to, że dowodzi, że ciepło krąży w systemie.
Coraz bardziej skłaniam się ku silnikowi/klapie lub czujnikowi.
Zdecydowałem się to olać i oddać do warsztatu dealera Peugeota, żeby na to spojrzeli.
Zaktualizuję ponownie, mam nadzieję, z poprawką.

#11 ·
Miałem samochód u dealera, nic dziwnego, że prawie nic nie zrobili i nie mogli tego rozgryźć. Kupiłem małą kamerę endoskopową i mogę potwierdzić, że wszystkie klapy wydają się poruszać tak, jak powinny. To prowadzi mnie do przekonania, że to jakiś czujnik. Próbowałem przeszukać fora dotyczące C5, które moim zdaniem mają podobny układ HVAC. Moja następna próba to znalezienie sposobu na uzyskanie danych wejściowych z czujnika parownika i tego w desce rozdzielczej. Nie wiem, czy to oni są winni, ale kończą mi się pomysły. Jedną rzeczą, którą zauważyłem, jest to, że dostaję więcej ciepłego powietrza, jeśli wyłączę klimatyzację. Przeczytałem na forach Citroëna, że wyciek freonu może powodować podobne problemy, chociaż nie jestem pewien jak. Klimatyzacja chłodzi tak, jak powinna w lecie.

#12 ·
Nowa aktualizacja:

Samochód znowu był u dealerów. Otworzyli wszystkie klapy (nie wiem dokładnie jak), aby zapewnić swobodny przepływ powietrza przez wszystkie otwory wentylacyjne. Jednocześnie potwierdzili, że wszystkie klapy działają i że żadne koła zębate nie są zużyte.
Brak zmian.

Ponieważ potwierdziliśmy kamerą FLIR, że płyn chłodzący przechodzi przez termostat, przekierowali przepływ omijając podgrzewacz diesla, aby iść prosto z termostatu do przegrody czołowej i do nagrzewnicy, aby wyeliminować wszelkie problemy z wężami z podgrzewacza.
Brak zmian...

W moim świecie to absolutnie nie ma sensu. Ale wskazuje na nagrzewnicę, mimo że została wymieniona. Mój lokalny dealer chce 850 dolarów za tę pracę, co jest szaleństwem, ponieważ nagrzewnica kosztuje 80 dolarów na AUTODOC, a praca zajmuje około godziny.
Ale nie mam już żadnych opcji, więc wymienię nagrzewnicę jeszcze raz na kolejny oryginalny Valeo.

Coś, co mnie dręczy, to elektryczna nagrzewnica (patrz załączony obrazek). Z tego, co rozumiem, włączy się ona, gdy silnik jest zimny, aby pomóc klimatyzacji ogrzać powietrze, aż temperatura płynu chłodzącego wzrośnie wystarczająco. To powinno dać mi trochę ciepła, ale nic nie dostaję.

To prowadzi mnie do przypuszczenia, że ​​nie działa i lokalny dealer nie był w stanie tego potwierdzić, mimo że pytałem go o to wielokrotnie.
Jeśli założymy, że nagrzewnica nie pozwala na przepływ ciepłego płynu chłodzącego, a elektryczna nagrzewnica nie działa, przypuszczam, że może to wystarczyć, aby nie uzyskać gorącego powietrza z otworów wentylacyjnych. Muszę jeszcze dowiedzieć się, czy wymiana jest prosta, czy ktoś może mi w tym pomóc?

Wydaje się to wystarczająco łatwe do uzyskania dostępu od strony pasażera, po prostu połączone kablem, mogę dostać zamiennik ze złomu za około 50 dolarów.

#13 ·
Cześć. Prosiłbym o pomoc, mam problemy z wentylacją. 😣 Mam klimatyzację dwustrefową. Wentylacja nagrzewa się bardziej po lewej stronie niż po prawej, to samo dzieje się, gdy mam włączoną klimatyzację, lewa strona jest chłodniejsza niż prawa, wentylacja dobrze wieje... filtr kabinowy wymieniony... wystarczająca ilość płynu chłodzącego... czy komuś się to już zdarzyło... proszę o radę... dziękuję

#14 ·
Zdravo. Chciałbym prosić o pomoc, w przeciwnym razie mam problemy z wentylacją. 😣 Mam klimatyzację dwustrefową. Wentylacja nagrzewa się bardziej po lewej stronie niż po prawej, to samo dzieje się, gdy mam włączoną klimatyzację, lewa strona jest chłodniejsza niż prawa, wentylacja dobrze wieje .. filtr kabinowy wymieniony ... wystarczająca ilość płynu chłodzącego .. . czy to już komuś się przydarzyło .. .proszę o radę ...dziękuję
Google translate
Witaj. Chciałbym prosić o pomoc, w przeciwnym razie mam problemy z wentylacją. 😣 Mam klimatyzację dwustrefową. Wentylacja nagrzewa się bardziej po lewej stronie niż po prawej, to samo dzieje się, gdy mam włączoną klimatyzację, lewa strona jest chłodniejsza niż prawa, wentylacja dobrze wieje .. filtr kabinowy wymieniony ... wystarczająca ilość płynu chłodzącego .. . czy to już komuś się przydarzyło .. .proszę o radę ...dziękuję

Save
#18 ·
Cześć, czy udało Ci się rozwiązać problem?
Cześć, jeszcze nie.
Wszystko wskazuje na nagrzewnicę, więc zamówiłem kolejną Valeo z AUTODOC. Ale 3 tygodnie temu samochód zgasł i odmówił uruchomienia, akumulator został wymieniony, ale to nie zadziałało, więc został odholowany do dealera, gdzie doszli do wniosku, że moja skrzynka BPGA umarła znikąd. Ta część jest niedostępna wszędzie, więc kupiłem używaną ze złomowiska.

W tej chwili czekam, aż dealer zdobędzie część i ją wymieni, aby samochód się uruchomił, a następnie przepłuczą i ponownie wymienią nagrzewnicę. Mam nadzieję, że to pomoże, ale moje przeczucie mówi, że to nie pomoże. Nie do końca ufam dealerowi, że jest na tyle kompetentny, aby właściwie sprawdzać rzeczy, większość rzeczy wskazuje na nagrzewnicę, ale została już dwukrotnie wymieniona.

Dowiem się za tydzień lub dwa, zaktualizuję, gdy samochód wróci od mechanika.

#19 ·
Miałem to samo w moim 2.2 gt, wymieniłem nagrzewnicę i to naprawiło problem. Ale zanim to zrobiłem, kilka razy przepłukałem płyn chłodniczy i wyszło sporo osadów. Myślę, że jeśli wymienisz nagrzewnicę, ale nie przepłuczesz układu, żeby był czysty, to szybko się zatka.

#20 ·
Miałem to samo w moim 2.2 gt, wymieniłem nagrzewnicę i to naprawiło problem. Ale zanim to zrobiłem, kilka razy przepłukałem płyn chłodniczy i wyszło sporo osadów. Myślę, że jeśli wymienisz nagrzewnicę, ale nie przepłuczesz układu, żeby był czysty, to szybko się zatka
To może być prawda. Przepłukałem go, ale resztki mogły pozostać w wężu do webasto.

#25 ·
From what i readed online its usual issue with those heater matrixes to get cloged if you dont change coolant like every 2 years or so
Tak, to też czytałem, dlatego byłem tak zaskoczony, gdy płukanie i wymiana nie pomogły. Poprzedni właściciel nie używał właściwego płynu chłodzącego, dlatego wymieniłem go i przepłukałem na właściwy. Ale jeśli też miałeś problem z brakiem ogrzewania po obu stronach, to daje mi to jakąś nadzieję. Możliwe, że w wężach pozostały jeszcze resztki, które zatykały nową matrycę.

#26 ·
Jeśli nie użyto właściwego płynu chłodniczego, możliwe jest, że dużo rzeczy utknie w chłodnicy. Najlepiej przepłukać ją w obie strony pod ciśnieniem.

#27 ·
Krótka aktualizacja.
Moduł BPGA zmieniony i samochód odpala itp.

Byłem zaskoczony, że główny mechanik zadzwonił do mnie i powiedział, że kontynuował diagnozowanie samochodu bezpłatnie, ponieważ nie był przekonany, że to nagrzewnica i denerwowało ich, że nie mogli znaleźć problemu.

Próbowali nowej nagrzewnicy i działa dobrze. Doszedł do wniosku, że uważają, że to pompa wody nie krąży prawidłowo wodą, ponieważ jest to diesel i pracuje dość zimno, nie przegrzewa się.

Nie ma sensu wymieniać pompy wody i nie wymieniać jednocześnie paska rozrządu (to praca, którą i tak musiałbym wykonać za 2-3 lata).

Zdecydowano, że wykonają tę pracę, a jeśli rozwiąże to problem z brakiem ciepła, zapłacę, a jeśli nie, dealer pokryje koszty. Co szczerze mówiąc wydaje się dobrą ofertą.

Oczekuję wyników na początku przyszłego tygodnia.

#30 ·
Okej, tydzień później mechanik się ze mną kontaktuje. Wymiana pompy wody nie pomogła.
Ale "znaleźli" problem. Metaliczne cząsteczki/płatki wciąż pojawiają się w płynie chłodniczym, mimo że wielokrotnie go płuczą, co następnie blokuje nagrzewnicę.

Wymiana nagrzewnicy przywraca ciepło, ale po pewnym czasie znowu się blokuje. I nie wiedzą, co powoduje zanieczyszczenie...

poprzedni właściciel miał czerwony zamiast niebieskiego glikolu, przypuszczam, że mogło to nagromadzić osad, ale powtarzane płukanie powinno to naprawić.

Czy ktoś ma pomysł, co może być problemem? Samochód jeździ dobrze, więc nie wydaje mi się prawdopodobne, żeby to było coś z silnika. Znalazłem inny wątek, w którym nagrzewnica jakoś się zatkała z powodu wycieku w chłodnicy oleju. Prawdopodobne?

Jako "rozwiązanie" problem z ciepłem wynika z zatkanej nagrzewnicy, ale co jest jego przyczyną, wciąż pozostaje do rozwiązania.

#31 ·
Mój 2.2 ma czerwony/różowy płyn chłodniczy, ale moja nagrzewnica uległa zatkaniu z powodu uszkodzonej uszczelki chłodnicy oleju. Z mojej pamięci płyn chłodniczy powinien być czerwony, ale typu OAT. Moim zdaniem metaliczne płatki mogą pochodzić z chłodnicy oleju lub Webasto, możesz spróbować tymczasowo ominąć Webasto, aby sprawdzić, czy to pomoże.

#32 ·
moje 2.2 ma czerwony/różowy płyn chłodniczy, ale moja matryca grzewcza została zatkana z powodu uszkodzonej uszczelki chłodnicy oleju. Z mojej pamięci płyn chłodniczy powinien być czerwony, ale typu OAT. Moim zdaniem metaliczne płatki mogą pochodzić z chłodnicy oleju lub Webasto, możesz spróbować tymczasowo ominąć Webasto, aby sprawdzić, czy to pomoże.
Co znajduje się w Webasto/chłodnicy oleju, co może wytwarzać płatki?

Zamierzam poprosić mechanika, aby rzucił okiem na chłodnicę oleju i być może spróbował użyć jakiegoś rodzaju środka czyszczącego, aby usunąć pozostałości w układzie chłodzenia.

Czas świąt Bożego Narodzenia, więc nie spodziewam się żadnych aktualizacji na ten temat do przyszłego roku.

#33 ·
Więc ostateczna aktualizacja. Samochód jest u drugiego dealera od 1 września. Stale odkładali termin wydania samochodu, dając niewiele informacji zwrotnej lub wcale, albo podając powód. Dziś w końcu oddzwonili i powiedzieli, że udało im się uzyskać ciepło po obu stronach.

Problem polegał na tym, że poprzedni właściciel najprawdopodobniej wlał jakąś mieszankę do naprawy/cementu do układu chłodzenia, co spowodowało mnóstwo blokad, osadów i syfu zatykającego układ chłodzenia. Dostarczę zdjęcia później.

Teraz przepłukali chłodnicę/układ jakimś dodatkiem, który wyczyści i rozwiąże problem (dokładnie to, o co prosiłem ich miesiąc temu) i według nich będę mógł odebrać samochód jutro.

Jak poprzedni dealer mógł przeoczyć ten problem, mając samochód przez ponad miesiąc, jest dla mnie zagadką.

Będzie ciekawie zobaczyć, czy moja chłodnica teraz się podda... to też trochę zabawne, jak samochód zasadniczo jeździł na zimno (nigdy nie przekroczył 85 stopni Celsjusza), pomimo całego tego syfu blokującego układ.

#34 · (Edited)
Cześć,
Mam podobny problem w moim modelu 508 GT 2.2 z 2013 roku (mieszkam w Szwecji).
Zeszłego lata problem polegał na tym, że po prawej stronie (strona pasażera) nie było chłodnego powietrza.
Teraz zimą mam około 25 stopni Celsjusza po stronie pasażera i 55 po stronie kierowcy.
Właśnie miałem samochód u dealera na wymianę paska rozrządu i pompy wody i wtedy włożyli do niego czerwony płyn chłodniczy.
Czytając to, myślę, że może to być zatkany rdzeń nagrzewnicy.
Mój podgrzewacz wstępny nie działa od 3-4 lat, ale problem z ogrzewaniem pojawił się tego lata 2023 roku.
W styczniu 2022 roku doszło do wycieku w układzie chłodzenia, gdy moja córka była na wakacjach.
Warsztat, który to naprawił, włożył wtedy żółty płyn chłodniczy.

Czy to tak, że płyn chłodniczy wchodzi po stronie kierowcy, a następnie, jeśli jest zatkany, to strona pasażera jest zatkana jako pierwsza? Jeśli tak, to moim problemem może być zatkany rdzeń nagrzewnicy.

Może można zmierzyć temperaturę po lewej i prawej stronie rdzenia nagrzewnicy, aby sprawdzić, czy to problem.

Spróbuję dostać się do rdzenia nagrzewnicy i to zrobić.

Czy ktoś wie, jakiego płynu chłodniczego powinienem użyć?
Numer VIN mojego samochodu to VF38E4HLADL019513

Czy ktoś ma dobre rozwiązanie, jak przepłukać układ?

AKTUALIZACJA
Jeśli strona pasażera mojego samochodu ma problem z ogrzewaniem I chłodzeniem, to może nie rdzeń nagrzewnicy?
Zamiast tego problem z klapą mieszającą?
Mój stary 407 miał ten problem i musiałem wyjąć klapy i je wzmocnić.

Dzięki,

#35 ·
Cześć,
Mam podobny problem w moim modelu 508 GT 2.2 z 2013 roku (mieszkam w Szwecji).
Latem problem polegał na tym, że po prawej stronie (strona pasażera) nie było chłodnego powietrza.
Teraz zimą mam około 25 stopni Celsjusza po stronie pasażera i 55 po stronie kierowcy.
Właśnie miałem samochód u dealera na wymianę paska rozrządu i pompy wody i wtedy włożyli do niego czerwony płyn chłodniczy.
Czytając to, myślę, że może to być zatkany nagrzewnica.
Moje ogrzewanie wstępne nie działało przez ostatnie 3-4 lata, ale problem z ogrzewaniem pojawił się tego lata 2023 roku.
W styczniu 2022 roku doszło do wycieku w układzie chłodzenia, gdy moja córka była na wakacjach.
Warsztat, który to naprawiał, włożył wtedy żółty płyn chłodniczy.

Czy to tak, że płyn chłodniczy wchodzi po stronie kierowcy, a następnie, jeśli jest zatkany, to strona pasażera jest zatkana jako pierwsza? Jeśli tak, to mój problem może być zatkaną nagrzewnicą.

Może można zmierzyć temperaturę po lewej i prawej stronie nagrzewnicy, aby sprawdzić, czy to problem.

Spróbuję dostać się do nagrzewnicy i to zrobić.

Czy ktoś wie, jakiego płynu chłodniczego powinienem użyć?
Mój VIN samochodu to VF38E4HLADL019513

Czy ktoś ma dobre rozwiązanie, jak przepłukać układ?

AKTUALIZACJA
Jeśli strona pasażera mojego samochodu ma problem z ogrzewaniem I chłodzeniem, to może to nie być nagrzewnica?
Zamiast tego problem z klapą mieszającą?
Mój stary 407 miał ten problem i musiałem wyjąć klapy i je wzmocnić.

Dzięki,
Byłem na dłuższej przejażdżce i temperatura po stronie kierowcy wynosi 65 stopni Celsjusza, a po stronie pasażera nigdy więcej niż 23. Na zewnątrz jest 4 stopnie. Zmierzyłem rury wejściowe i wyjściowe do nagrzewnicy. Obie są ciepłe (67 wlot, 57 wylot).
Za jakiś czas przetestuję klimatyzację. Mam samochód w ciepłym garażu, więc mogę sprawdzić, czy sprężarka klimatyzacji się uruchamia i zmierzyć temperaturę chłodzenia po obu stronach.

#38 ·
Dziękuję za odpowiedź.
Sprawdzę, czy klimatyzacja nadal działa tylko po stronie kierowcy.
Jeśli tak, to zarówno ogrzewanie, jak i chłodzenie działają po stronie kierowcy.
Po stronie pasażera nie działa ani ogrzewanie, ani chłodzenie.
Dlatego pomyślałem, że to nie nagrzewnica.
Sprawdzę również w autodoc, czy powinienem mieć niebieski czy czerwony płyn chłodniczy.
Byłem w moim lokalnym warsztacie, który wymienił pasek rozrządu na uzupełnienie płynu chłodniczego.
Zapytałem go o to i powiedział, że czerwony jest prawidłowy.
Dlaczego kupować tylko Valeo. Sprawdziłem w Ad bildelar tutaj w Szwecji i mają tylko "Nissens" i "Febi".

#39 ·
Dzięki za odpowiedź.
Sprawdzę, czy klimatyzacja nadal działa tylko po stronie kierowcy.
Jeśli tak, to zarówno ogrzewanie, jak i chłodzenie działają po stronie kierowcy.
Po stronie pasażera nie działa ani ogrzewanie, ani chłodzenie.
Dlatego pomyślałem, że to nie nagrzewnica.
Sprawdzę również w autodoc, czy powinienem mieć niebieski czy czerwony płyn chłodniczy.
Byłem w moim lokalnym warsztacie, który wymienił pasek rozrządu na uzupełnienie płynu chłodniczego.
Zapytałem go o to i powiedział, że czerwony jest poprawny.
Dlaczego kupować tylko Valeo. Sprawdziłem w Ad bildelar tutaj w Szwecji i mają tylko "Nissens" i "Febi".
Brak ciepła lub chłodnego powietrza po stronie pasażera brzmi dziwnie, czy w ogóle nie masz przepływu powietrza po stronie pasażera? A może po prostu temperatura się nie zmienia?
Jeśli przełączasz między podłogą, przodem i oknem, czy przekierowuje to przepływ powietrza po stronie pasażera? Wiem, że po obu stronach znajduje się mały silnik i ramię łączące, które może się psuć. Czy słyszysz jakieś dziwne tykanie, gdy przekierowuje? Nissens i febi prawdopodobnie działają, ale valeo jest oem i tak naprawdę nie ma różnicy w cenie (przy zakupach online), więc równie dobrze można wybrać oryginalną część.

#40 · (Edited)
Okej, więc Valeo jest OEM, więc wiem, dlaczego to kupić.

Przepływ powietrza działa po obu stronach.
Właśnie przetestowałem chłodzenie i po stronie kierowcy jest w porządku, około 7 stopni Celsjusza, ale nie chłodzi po stronie pasażera.
To samo z ogrzewaniem. Dobre ciepło po stronie kierowcy (65 C), ale nie po stronie pasażera.
Strona pasażera trochę się podnosi podczas ogrzewania i trochę opada podczas chłodzenia.
Przetestowałem kody błędów i dostałem to (patrz PDF).

Następnie wyczyściłem wszystkie kody i pojechałem samochodem bez włączania klimatyzacji.
Ciepło wróciło po stronie pasażera!
Ale kiedy ustawiłem ogrzewanie na HI, temperatura spadła po stronie pasażera, ale nie po stronie kierowcy.
Dostałem również kod błędu "1006 błąd wewnętrzny w nagrzewnicy".
Następnie ponownie wyczyściłem kody i ustawiłem temperaturę na 22C.
Kod jeszcze się nie pojawił.
To wszystko zostało przetestowane z wyłączoną klimatyzacją.
Pozwolę samochodowi ostygnąć przed ponownym przetestowaniem.

Jeśli ogrzewanie będzie działać dobrze, przetestuję włączenie klimatyzacji, aby sprawdzić, czy otrzymam jakieś kody błędów i czy coś się stanie z ciepłem po stronie pasażera.

"Błąd wewnętrzny nagrzewnicy", czy to może być moja nagrzewnica Webasto, która nie działa?
Odpowiadam sobie, tak, myślę, że tak. Kod błędu jest jednym z dwóch w sekcji "ogrzewanie dodatkowe"

Attachments

#41 ·
Tak, sądzę, że kody błędów będą związane z Webasto.

Fakt, że masz przepływ powietrza, ale brak realnej zmiany temperatury podczas przełączania między ciepłem a zimnem po stronie pasażera, sprawia, że zastanawiam się, czy to klapy, czy czujnik, wydaje się, że powietrze nie miesza się prawidłowo. Ale tylko zgaduję.

Jeśli usuniesz wykończenie w przestrzeni na nogi po stronie pasażera, powinieneś zobaczyć białe ramiona łączące sterujące klapami. Spróbuj przełączać między ciepłem a zimnem i przekierować przepływ i zobacz, czy ramię porusza się tak, jak powinno i czy słyszysz jakieś odgłosy z silnika, takie jak zgrzytające plastikowe zęby.

Status
Not open for further replies.
You have insufficient privileges to reply here.