Peugeot Forums banner

Hałas silnika 1.6 THP

1 reading
43K views 19 replies 8 participants last post by  Henngeel  
#1 ·
Przepraszam, jeśli ten temat był już gdzieś omawiany, ale szybkie wyszukiwanie nic mi nie dało.

Mój 508 1.6THP ma dość straszny hałas silnika przy zimnym rozruchu. Brzmi to jak stary silnik Diesla, który grzechocze. Przez około 1,5 minuty. Potem robi się cicho i przyjemnie. Czy ktoś to miał? Turbina? Jakaś wysokociśnieniowa pompa paliwa (jeśli taką posiada).

Zabieram go do dealera na test silnika. Mam nadzieję, że coś znajdą. Samochód jest jeszcze na gwarancji.

G
#2 ·
Przepraszam, jeśli ten temat był już gdzieś omawiany, ale szybkie wyszukiwanie nic mi nie dało.

Mój 508 1.6THP ma dość straszny hałas silnika przy zimnym rozruchu. Brzmi to jak stary silnik Diesla, który grzechocze. Przez około 1,5 minuty. Potem robi się cicho i przyjemnie. Czy ktoś to miał? Turbina? jakaś pompa paliwa wysokiego ciśnienia (jeśli ją ma).

Zabieram go do dealera na test silnika. Mam nadzieję, że coś znajdą. Samochód jest jeszcze na gwarancji.
Może to brzmieć szaleńczo, ale skąd bierzesz paliwo? Jeśli używam paliwa z supermarketu, mam dziwne dźwięki i ogólnie słabe osiągi z mojego 307. Nie mówię, że to samo dotyczy ciebie, ale nigdy nie wiadomo.

#3 · (Edited)
Brzmi dla mnie jak problem z łańcuchem rozrządu, pompowanie oleju do napinaczy hydraulicznych zajmuje trochę czasu i rozrząd nie będzie idealny, dopóki to się nie stanie. Koło rozrządu to powszechny problem w tych silnikach, mają łańcuch zamiast paska. Wyszukaj to tutaj lub w Google.

#5 ·
Zleć wymianę napinacza tak szybko, jak to możliwe. Dość łatwa i powszechna praca, jestem pewien, że ulepszyli napinacz. Uszkodzi łańcuch i spowoduje poważne problemy z silnikiem, jeśli zostanie pozostawiony na długi czas.

• Like
Reactions: mooi1uk
#6 ·
Mam rozwiązanie :)

Wymieniłem cały zespół łańcucha rozrządu. Oczywiście na gwarancji.
Już nie ma żadnych nieprzyjemnych dźwięków.
Wymiana całego zespołu była konieczna, ponieważ wszystko było nieprawidłowo zużyte z powodu luźnego napinacza hydraulicznego. Więc jeśli masz gwarancję, zrób to jak najszybciej. Koszt części zamiennych do tej pracy wyniósł prawie 600 EUR, plus około 6 godzin serwisu.

#7 ·
Jeśli podczas uruchamiania silnika słychać grzechotanie, natychmiast wymień śrubę napinacza łańcucha rozrządu i górną prowadnicę łańcucha, a jeśli łańcuch jest rozciągnięty, również go wymień. Zrób to jak najszybciej, w przeciwnym razie silnik może ulec uszkodzeniu. Wymieniaj również olej co 10 000 km na olej syntetyczny i połowę tego na olej mineralny. Zmień wcześniej, jeśli dużo jeździsz po mieście. Sam silnik 1.6thp jest dość solidny i niezawodny, z wyjątkiem problemu z rozrządem.

#8 ·
Aktualizacja

Łańcuch rozrządu, który został wymieniony pod koniec zeszłego roku, nie wytrzymał długo. Tego lata zauważyłem, że hałas powrócił. Zatem wymieniłem cały zespół po raz drugi po 12 miesiącach i 10 tys. km. (W tym roku jeździłem nim bardzo mało). Najwyraźniej to, co wymienili za pierwszym razem, nie było lepsze. Nie wiem, jak tym razem. Wciąż mam 2 lata gwarancji.

Kolejnym problemem tych silników jest to, że na zaworach wlotowych tworzą się pewne spalone pozostałości, co zmniejsza moc silnika, zwiększa zużycie paliwa i powoduje nierówną pracę oraz pewne luki w przyspieszeniu. (Cóż, to zauważyłem). Istnieje specjalna procedura czyszczenia sugerowana przez Peugeota. Rzeczywiście robi różnicę. Czas potrzebny na utworzenie się tych pozostałości jest rzeczywiście krótki. Mój samochód miał 46 tys. km na liczniku, kiedy potrzebował tej procedury czyszczenia.

Mówią, że ten silnik został wyprodukowany przez BMW...

#10 ·
Zostało to zrobione w ramach gwarancji.
Usuwają kolektor dolotowy i wdmuchują granulki sody przez specjalny wąż do środka, aby usunąć cały brud. Procedura wymaga wymiany oleju silnikowego.
To wszystko, co wiem. Wcześniej powiedzieli, że musieli zdjąć głowicę silnika, aby wykonać to czyszczenie.

#11 ·
Zostało to zrobione w ramach gwarancji. Usuwają kolektor dolotowy i wdmuchują granulki sody przez specjalny wąż do środka, aby usunąć cały syf. Procedura wymaga wymiany oleju silnikowego. To wszystko, co wiem. Wcześniej powiedzieli, że musieli zdjąć głowicę silnika, aby wykonać to czyszczenie.
Dzięki za odpowiedź. Jedyny dźwięk, jaki słyszę, to ten, gdy naciskam przycisk startu na sekundę lub dwie. Czy mogę poprosić ich o wykonanie tej procedury, nawet jeśli nie jest to konieczne (z ich punktu widzenia) jako środek ostrożności i w celu przywrócenia utraconej mocy?! Jednak przypuszczam, że nie.:D

#13 · (Edited)
Rozumiem, że mają sposób, aby stwierdzić, czy potrzebujesz tej procedury.
Utrata mocy jest nieco subiektywna. Nie traci mocy w ciągu jednej sekundy. Dzieje się to przez miesiące, krok po kroku, w miarę gromadzenia się osadów. Tak naprawdę nie mogłem tego stwierdzić, dopóki nie przeprowadzili tego czyszczenia. Wtedy okazało się, że ma więcej mocy.

Henngeel, czy chcesz powiedzieć, że nigdy nie miałeś problemu z łańcuchem rozrządu?
Czy kiedykolwiek słuchałeś dźwięku silnika rano? Najlepiej z otwartą maską. Ma straszne grzechotanie dochodzące z lewej strony komory silnika, które znika po około 2 minutach. Może mu towarzyszyć metaliczny hałas dochodzący spod komory silnika. Podobny do dźwięku, który słychać, gdy tłumik wydechu jest uszkodzony wewnątrz i metalowe blachy drżą o siebie.
Kiedy ktoś przyspiesza w tym czasie, również słychać więcej grzechotania zarówno przy zwiększaniu, jak i zmniejszaniu obrotów. Oznacza to wtedy, że napinacz nie działa już i konieczna jest wymiana łańcucha.

#20 ·
Rozumiem, że mają sposób, aby stwierdzić, czy potrzebujesz tej procedury.
Utrata mocy jest nieco subiektywna. Nie traci mocy w ciągu jednej sekundy. Dzieje się tak przez miesiące, kawałek po kawałku, w miarę gromadzenia się osadu. Tak naprawdę nie mogłem tego stwierdzić, dopóki nie przeprowadzili tego czyszczenia. Wtedy okazało się, że ma więcej mocy.

Henngeel, czy chcesz powiedzieć, że nigdy nie miałeś problemu z łańcuchem rozrządu?
Czy kiedykolwiek słuchałeś dźwięku silnika rano? Najlepiej z otwartą maską. Ma straszne grzechotanie dochodzące z lewej strony komory silnika, które znika po około 2 minutach. Może mu towarzyszyć metaliczny hałas dochodzący spod komory silnika. Podobny do dźwięku, który słychać, gdy tłumik wydechu jest uszkodzony wewnątrz i metalowe blachy drżą o siebie.
Kiedy ktoś przyspiesza w tym czasie, również słychać więcej grzechotania zarówno przy zwiększaniu, jak i zmniejszaniu obrotów. Oznacza to wtedy, że napinacz nie działa już i konieczna jest wymiana łańcucha.
Dzięki. Nic z tego. To tylko ta sekunda, kiedy naciskam przycisk start.

#19 ·