Peugeot Forums banner

Rada 1.5 BlueHdi (myślę o zakupie)

20K views 29 replies 9 participants last post by  κωστασ  
#1 ·
Cześć wszystkim,

Pierwszy post. Mam nadzieję, że ktoś może mi udzielić kilku rad dotyczących 308 1.5 BlueHDI, którego widziałem.

Czytałem trochę w internecie o problemach z wymianą rozrządu w tych silnikach? Czy to miejska legenda czy prawda?

Widziałem 308 z 2018 roku, który naprawdę mi się podoba (zawsze uważałem, że to naprawdę ładny samochód), ma niski przebieg (53 tys.) i jest tym, na co mnie stać. W tej chwili mam VW CC i to problem za problemem...

Jaki jest werdykt w sprawie 1.5?

Pozdrawiam:)

#2 ·
Problemem w 1.5 jest łańcuch, który łączy wałki rozrządu. Był to łańcuch 7 mm, który zawiódł, niszcząc silnik, został on zmodernizowany do 8 mm, można to sprawdzić po numerze VIN samochodu. Istnieją biuletyny techniczne i pewna dobra wola ze strony Peugeota, ale mądrość mówi, żeby nie kupować 1.5 z wcześniejszym łańcuchem 7 mm. Mnóstwo szczegółów w tym wątku. https://www.aircrossforums.co.uk/viewtopic.php?t=1225

#3 ·
Proszę pamiętać, że na świecie są tysiące takich silników i nie we wszystkich z nich pękły łańcuchy rozrządu.
Na forach internetowych dużo się o tym mówi, ale generalnie ludzie dołączają do forów tylko wtedy, gdy mają problem, więc może to dawać nierealny obraz problemów.

TSB, które widziałem, odnosiło się tylko do silników wyprodukowanych od grudnia 2019 roku, kiedy mieli partię wadliwych łańcuchów.

#4 ·
Proszę pamiętać, że na świecie są tysiące takich silników i nie we wszystkich łańcuch rozrządu się zerwał.
Na forach dużo się o tym mówi, ale generalnie ludzie dołączają do forów tylko wtedy, gdy mają problem, więc może to dawać nierealne wrażenie problemów.

TSB, które widziałem, odnosiło się tylko do silników zbudowanych od grudnia 2019 roku, kiedy mieli partię wadliwych łańcuchów.
Czy możesz udostępnić to TSB, ponieważ mój jest z 2018 roku, a TSB pokazuje, że mój jest dotknięty

#6 ·
Jeśli dobrze pamiętam, łańcuch 7 mm dotyczy samochodów do OPR 15757 włącznie. Wiem to tylko dlatego, że mój 308 ma 15767, więc wchodzi w zakres łańcuchów 8 mm! Nigdy jednak na pewno tego nie sprawdzałem, ponieważ podobno można to stwierdzić, patrząc na górę osłony łańcucha. Jeśli jest mały garb, powinien to być ulepszony łańcuch, jeśli jest gładki, powinien to być 7 mm... Trzeba zajrzeć pod filcową matę silnika, żeby to zobaczyć.

#7 ·
Jeśli dobrze pamiętam, łańcuch 7 mm dotyczy samochodów do i włącznie z OPR 15757. Wiem to tylko dlatego, że mój 308 ma 15767, więc wchodzi w łańcuchy 8 mm! Nigdy jednak tego na pewno nie sprawdzałem, ponieważ podobno można to stwierdzić, patrząc na górę osłony łańcucha. Jeśli jest mały garb, powinien to być ulepszony łańcuch, jeśli jest gładki, powinien to być 7 mm... Trzeba zajrzeć pod filcową matę silnika, żeby to zobaczyć.
Czy ktoś ma pomysł, jak to sprawdzić na podstawie numeru VIN / numeru silnika? Mój samochód (Grandland x) jest obecnie w Vauxhall z powodu zerwania łańcucha, próbuję dowiedzieć się, czy ma łańcuch 7 mm, abym mógł spróbować skłonić Vauxhall do partycypacji w naprawie / zapłacenia za nią.

#8 ·
Myślę, że jedynym całkowicie konkretnym sposobem, aby się dowiedzieć, jest OPR, ponieważ daty mogą być elastyczne, a kody VIN i silnika są zbyt ogólne. Naprawdę musiałbyś zobaczyć aktualny TSB. Oczywiście możesz po prostu zapytać w warsztacie, ponieważ zakładam, że mają teraz rozebrany silnik, prawda?

#9 ·
Myślę, że jedynym całkowicie konkretnym sposobem, aby się dowiedzieć, jest OPR, ponieważ daty mogą być elastyczne, a kody VIN i silnika są zbyt ogólne. Naprawdę musiałbyś zobaczyć rzeczywisty TSB. Oczywiście możesz po prostu zapytać w warsztacie, ponieważ zakładam, że mają teraz rozebrany silnik?
Będę czekał, aż poinformują mnie, gdy otworzą silnik. Będę ich namawiał, aby wsparli mnie w walce z Vauxhall. Moim zdaniem nie jest rozsądne oczekiwać, że 5-letni i 10-miesięczny samochód z przebiegiem 70 tys. mil ulegnie katastrofalnej awarii. Jest to wyraźnie wada produkcyjna / problem inżynieryjny.

#12 · (Edited)
Właśnie zajrzałem do ServiceBox i warto zauważyć, że TSB B1AW0144Q0 zostało zaktualizowane od tego artykułu Argusa i teraz obejmuje silniki EURO 6.2 i OPR do 16093 😢

TSB jest załączone. Przepraszam za słabe formatowanie i brak zdjęć, moja przeglądarka nie zapisała strony poprawnie... 🤷‍♂️

Attachments

#13 ·
Właśnie zajrzałem do ServiceBox i warto zauważyć, że TSB B1AW0144Q0 zostało zaktualizowane od tego artykułu Argusa i teraz obejmuje silniki EURO 6.2 i OPR do 16093 😢

TSB jest załączone. Przepraszam za słabe formatowanie i brak zdjęć, moja przeglądarka nie zapisała strony poprawnie... 🤷‍♂️
Ollie, czy to TSB od Peugeota. Czy jest jakiś sposób, abym mógł sprawdzić za pomocą mojego numeru VIN (świadomy, że mój samochód to Vauxhall), czy mój by pasował…

#14 ·
Jeśli założysz konto w serwisie servicebox, możesz kupić token dokumentacji na 1 godzinę, wprowadzić swój numer VIN i sprawdzić, czy TSB zostanie zwrócony na liście przewodników napraw w sekcji „Rozrząd” dokumentacji silnika... Przypuszczam, że tak się nie stanie, jeśli Twój silnik nie jest objęty usterką.

#18 ·
Proszę bardzo. SB nie jest najbardziej przyjazną stroną, ale dasz radę. Możesz po prostu zarejestrować się jako dowolny ogólny handel silnikami, to nie robi różnicy. Nie musisz również podawać swoich rzeczywistych danych adresowych, również podczas płacenia za dostęp. Wystarczy ważna karta płatnicza!

#19 · (Edited)
Proszę bardzo. SB nie jest najbardziej przyjazną stroną w użyciu, ale dasz radę. Możesz po prostu zarejestrować się jako ogólny handel motoryzacyjny, to nie robi różnicy. Nie musisz również podawać swoich rzeczywistych danych adresowych, również podczas płacenia za dostęp. Wystarczy ważna karta płatnicza!
Image

To jest to, co widzę bez płacenia... czy to wygląda na problem, którego dotyczy?

#22 ·
Rozumiem, tak, niestety! Najlepszym sposobem na potwierdzenie tego jest oczywiście poproszenie warsztatu o pokazanie silnika i sprawdzenie numeru części.

#24 ·
Ogólna opinia wydaje się być taka, że PSA zapłaci za naprawę tego problemu, ale mogą obowiązywać warunki, takie jak wiek, przebieg i historia serwisowa. Będziesz musiał zobaczyć, co powiedzą!

#25 ·
Ogólna opinia wydaje się być taka, że PSA zapłaci za naprawę tego problemu, ale mogą obowiązywać warunki, takie jak wiek, przebieg i historia serwisowa. Po prostu musisz zobaczyć, co powiedzą!
Mam nadzieję! Widziałem, że miękkim limitem jest poniżej 5 lat i poniżej 100 km, ale mam nadzieję, że uda mi się coś od nich uzyskać, jeśli nie wszystko. Widziałem gdzieś sugestię, że mają skalę stopniowaną poza 5 latami / 100 km.

Naprawdę doceniam Twoją dzisiejszą pomoc - trzymam kciuki za brak lub ograniczone uszkodzenia, ale jestem uzbrojony na wypadek, gdyby próbowali mnie ukłuć dużym rachunkiem.

#26 ·
Myślę, że może to być nawet 150 000 km lub 5 lat. Będą jednak wybredni co do historii serwisowej, więc bardzo pomoże, jeśli samochód był serwisowany przez sam Vauxhall. Jeśli nie, przygotuj się na konieczność dostarczenia im bardzo szczegółowych informacji o każdym serwisie spoza salonu.

#27 ·
Myślę, że może to być nawet 150 000 km lub 5 lat. Będą jednak wybredni w kwestii historii serwisowej, więc bardzo pomoże, jeśli samochód był serwisowany przez samych Vauxhall. Jeśli nie, przygotuj się na konieczność dostarczenia im bardzo szczegółowych informacji o każdym serwisie innym niż u dealera.
Vauxhall w zasadzie wyśmiał mnie, powiedział, że byłoby to objęte gwarancją do 5 lat, ale ponieważ ma ponad 5 lat (5 lat i 10 miesięcy), to pech. Wiedzą, że to problem, przedstawiciel obsługi klienta w zasadzie to przyznał, powiedział, że odmówił jakiegokolwiek wkładu w dobrej wierze wielu osobom.

Lekcja wyniesiona - nigdy nie kupuj Vauxhalla.

#30 ·
Witajcie,

Pierwszy post. Mam nadzieję, że ktoś może mi udzielić kilku porad dotyczących 308 1.5 BlueHDI, którego widziałem.

Czytałem trochę w Internecie o problemach z wymianą rozrządu w tych silnikach? Czy to miejska legenda czy prawda?

Widziałem 308 z 2018 roku, który naprawdę mi się podoba (zawsze myślałem, że to naprawdę dobrze wyglądający samochód), ma niski przebieg (53 tys.) i na który mnie stać. W tej chwili mam VW CC i to tylko problem za problemem...

Jaki jest werdykt w sprawie 1.5?

Pozdrawiam:)
z daleka, zwłaszcza od 1500 dv 5 wiele problemów, nie kupuj samochodu z tej grupy, spójrz na komentarze, jak bardzo cierpią ci, którzy go kupili, zwłaszcza z tym silnikiem, żaden się nie zepsuł