Peugeot Forums banner
Status
Not open for further replies.

Wycieraczki nie działają

28K views 7 replies 3 participants last post by  IckeGrodätare  
#1 ·
Czy ktoś ma jakiś pomysł, dlaczego wycieraczki przestały działać?

Po prostu przestały działać, gdy jechałem, mam je w trybie automatycznym, więc zauważyłem tylko, że szyba się zamoczyła. :eek:

Sprawdziłem bezpiecznik, który jest w porządku i miałem zamiar wymienić silnik wycieraczek, kiedy pomyślałem, że to trochę dziwne, że po prostu przestały działać. Gdyby silnik się zepsuł, czy nie powinien byłby przez chwilę charczeć?

Czy ktoś wie, czy jest jakiś przekaźnik, który mógł się zepsuć?

Wszelka pomoc bardzo mile widziana :thumb:

#2 ·
Czy działają ręcznie? Bezpiecznik 17 w skrzynce bezpieczników silnika zasila wycieraczki za pomocą wbudowanego przekaźnika, ale jest to skomplikowane, ponieważ przekaźnik ten w jakiś sposób przełącza się na masę, aktywując wycieraczki.
Sprawdź, czy do skrzynki bezpieczników nie dostała się woda. Dostęp do silnika i poruszaj wtyczką połączeniową przy włączonym zapłonie i wycieraczkach. Jeśli się nie uda, odłącz i podłącz ponownie, a następnie sprawdź multimetrem lub lampą testową, czy masz wtyczce zasilanie po zapłonie, zasilanie stałe i masę. Następnie czas wypróbować silnik zastępczy, prawdopodobnie jest ich mnóstwo na ebay.

#3 ·
Dzięki wynb za doskonałą odpowiedź. :thumb:

Nie działają ręcznie. W ogóle nie ma w nich życia.
Szukałem przekaźnika, ale go nie ma lub jest ukryty za kilkoma zielonymi bezpiecznikami.
Nie widzę wody w skrzynce bezpieczników.
Próbowałem poruszać i odłączyć brązowe złącze, ale wciąż bez rezultatu.
Nie mam multimetru, więc spróbuję innego silnika, lokalny złomiarz ma jeden.

Status
Not open for further replies.
You have insufficient privileges to reply here.