Peugeot Forums banner

Nie rozpocznie się

14K views 15 replies 5 participants last post by  Ian M Davis  
#1 · (Edited)
Uległem więc powszechnej usterce tych 508, że już nie odpala. Mam Peugeota 508 GT SW z 2011 roku. Czytając stare wątki, wciąż nie jestem pewien, gdzie leży usterka. Niektórzy mówią, że to skrzynka bezpieczników, która znajduje się nad akumulatorem i wymaga wymiany, inni mówią, że to wadliwy przekaźnik, a jeszcze inni, że potrzebna jest aktualizacja oprogramowania, czy ktoś może pomóc? Zrobiony reset BSI, akumulator ok, rozrusznik ok itp. itd.

#3 ·
Czy uruchomiłeś diagnostykę, czy immobilizer pomyślnie skomunikował się z zarządzaniem silnikiem?
Czy próbuje uruchomić, tzn. czy rozrusznik obraca silnikiem?
Sprawdzenie diagnostyczne nie wykazuje żadnych usterek, samochód uruchomi się, jeśli odłączę akumulator na 20 minut, ale nie chcę tego robić kilka razy dziennie.

#5 ·
To brzmi jak usterka BPGA. BPGA jest często nazywany jednostką ochrony akumulatora. Jest to skrzynka bezpieczników, która znajduje się na akumulatorze i zawiera przekaźnik. Jest to urządzenie zabezpieczające, które odłącza zasilanie dużej liczby modułów samochodu około 20 minut po wyłączeniu samochodu. Po odblokowaniu drzwi powinno ponownie włączyć zasilanie, ale przekaźnik czasami zawodzi. W wczesnych BPGA można było wymienić moduł przekaźnika, w późniejszych BPGA trzeba wymienić całą skrzynkę bezpieczników. Myślę, że 508 ma późniejszy typ BPGA. Załączyłem kilka szczegółów dotyczących BPGA 508.

Na forum jest wiele skarg na temat BPGA. Pierwszą rzeczą, którą ludzie zauważają, jest to, że po odblokowaniu drzwi lusterka nie rozkładają się. Czasami, jeśli odłączysz i ponownie podłączysz akumulator, możesz doprowadzić do zamknięcia przekaźnika.

Attachments

#9 ·
Brzmi to jak usterka BPGA. BPGA jest często nazywany jednostką ochrony akumulatora. Jest to skrzynka bezpieczników, która znajduje się na akumulatorze i zawiera przekaźnik. Jest to urządzenie zabezpieczające, które odłącza zasilanie dużej liczby modułów samochodu około 20 minut po wyłączeniu samochodu. Kiedy drzwi są odblokowane, powinno włączyć zasilanie z powrotem, ale przekaźnik czasami zawodzi. W wczesnych BPGA można było wymienić moduł przekaźnika, w późniejszych BPGA trzeba wymienić całą skrzynkę bezpieczników. Myślę, że 508 ma późniejszy typ BPGA. Załączyłem kilka szczegółów dotyczących BPGA 508.

Na forum jest wiele skarg na temat BPGA. Pierwszą rzeczą, którą ludzie zauważają, jest to, że gdy odblokowują drzwi, lusterka nie rozkładają się. Czasami, jeśli odłączysz i ponownie podłączysz akumulator, możesz spowodować zamknięcie przekaźnika.
Kciuk w górę

#6 ·
Wygląda na to, że najczęstszym przekonaniem na tych wątkach w sprawie problemu jest wadliwy BPGA, ale jeśli uda mi się uniknąć kupowania tylko przekaźnika, byłoby wspaniale. Czy jest numer części lub link - dzięki za pomoc, ale wygląda na to, że muszę kupić cały BPGA, myślę, że to jest to - 165,0 USD | Nowa jednostka ochrony i zarządzania skrzynka bezpieczników menedżer baterii 9805119280 9665878080 6500JE dla Peugeot 508 CitroenC4 DS4 DS5 | Bezpieczniki | - AliExpress

#7 ·
Wygląda na to, że najczęstszym przekonaniem na tych wątkach dotyczącym problemu jest wadliwy BPGA, ale jeśli uda mi się uniknąć kupowania tylko przekaźnika, byłoby wspaniale. Czy jest numer części lub link - dziękuję za pomoc, ale wygląda na to, że muszę kupić pełny BPGA, myślę, że to jest to - 165,0 USD | Nowa jednostka ochrony i zarządzania skrzynką bezpieczników, menedżer baterii 9805119280 9665878080 6500JE dla Peugeot 508 CitroenC4 DS4 DS5 | Bezpieczniki | - AliExpress
Nigdy nie próbowałem naprawiać BPGA. Jednak z ciekawości członek forum otworzył jeden z 308 i stwierdził, że elektronika była enkapsułowana i niemożliwa do naprawy - patrz #24 w tym poście Błąd ładowania akumulatora - samochód nie uruchamia się

#11 ·
A także wszystko, co jest związane z pilotem, teraz działa, bezkluczykowy dostęp itp. itd....
Jeśli problem pojawi się ponownie, warto umieścić kluczyk elektroniczny w miejscu awaryjnym i sprawdzić, czy samochód się uruchomi. Procedura powinna działać nawet wtedy, gdy bateria kluczyka jest rozładowana. Na kopii instrukcji, którą pobrałem, jest to wyjaśnione na stronie 95 (Ochrona przed kradzieżą), kilka stron po sekcji, którą znalazłeś do ponownej synchronizacji kluczyka.