Peugeot Forums banner

Kod U1218 po programowaniu akumulatora lub resecie BSI

4.7K views 10 replies 2 participants last post by  RedSector  
#1 ·
Cześć wszystkim. W odniesieniu do mojego poprzedniego wątku, w którym próbowałem znaleźć przyczynę wahań napięcia.

Ilekroć wykonuję reset BSI lub programowanie akumulatora, myśląc, że może to rozwiązać problem, wkrótce potem otrzymuję kod błędu U1218 dotyczący Intersystems CAN, który po wyczyszczeniu kodu nigdy nie powraca. Zauważyłem wtedy, że po wykonaniu tej procedury napięcie akumulatora wróciło do normy. Próbowałem tego jednak wcześniej i po kilku dniach znowu zaczęło się psuć.

Zastanawiam się, czy ktoś wie, co tak naprawdę oznacza ten kod błędu. Zrobiłem również test akumulatora i mimo że jest to nowy akumulator, pokazuje on tylko 20% sprawności z rezystancją około 8 omów.

#4 ·
PEUGEOT 308 1.6 HDiF, DV6C (9HR) 2010 - 2013

DTC U1218 Komunikacja z jednostką sterującą zasilaniem
Haynes jest po tym przygnębiający, pokazując tylko to dla E6, co zwykle jest jednostką podrzędną (skrzynka bezpieczników silnika), a komunikacja zwykle pochodzi z BSI, ale może być również z ECU silnika lub ABS (nie wiem na tym etapie bez schematów połączeń).
Image

Co oznacza, że potrzebne są schematy połączeń Peugeota i cały VIN, pomocny byłby również DAM/RPO.

Zanim pójdziemy tą drogą, porozmawiaj ze mną o wahaniach napięcia, które masz, jakie one są, gdzie są mierzone.

#8 · (Edited)
Okej, zdjęcia miały na celu tylko upewnienie się, że nie mieliśmy oleju ani produktów podobnych do oleju wchodzących do alternatora, to je zabija (wygląda na to, że nie ma oleju). Nie wyklucza to jednak pakietu diod, które zwykle zabijają akumulator z powodu ładowania poza fazą, co może być problematyczne, jeśli spróbujesz nowego akumulatora i ten problem występuje, kontrolka akumulatora *może świecić bardzo słabo podczas jazdy. Kiedy dioda przepali się całkowicie, kontrolka akumulatora zaświeci się w pełni. Diody nie zawsze się przepalają, ale zaczynają przepuszczać napięcie przez obwód prostownika diodowego w niewłaściwy sposób (zwany również niewłaściwą bramką) i stąd nazwa, podawane jest ładowanie poza fazą. *Zazwyczaj można to zauważyć najlepiej w nocy. Biorąc pod uwagę, że jest to inteligentny alternator, może to (wydaje się) mieścić się w normalnej eksploatacji, być może usunąłeś przewód, który kontroluje dopływ napięcia, w którym to przypadku domyślnie działa, a nie zatrzymuje go. Musiałbyś usunąć przewód B+ i wątpię, żebyś to zrobił. Zapoznaj się z 1021 na schematach poniżej. VF34C9HR8BY063540 (ssg.asia) to daje numery części OEM i widoki z rozstrzeleniem.
Charakterystyka pojazdu
Model:308
Nadwozie:FIRM 5 DOOR SALOON
Silnik:DV6C TURBO DIESEL
Skrzynia biegów:STT 6-SPEED PILOTED MANUAL GEARBOX
PEUGEOT 308 1.6 HDiF, DV6C (9HR) 2010 - 2013 DTC U1218 Komunikacja z jednostką sterującą zasilaniem
Silnik (ze start/stop) Uruchamianie
Image
Image
PSF1 (Skrzynka bezpieczników silnika)
Image
Image
Image
BFDB
Image
Image
Image
Image
1031
Image
PEUGEOT WSZYSTKIE MODELE SCHEMATY ELEKTRYCZNE - OGÓLNE PSA Schematy elektryczne - Indeks kodów okablowania i symboli - French Car Forum

#5 ·
Więc podczas normalnej jazdy lub na biegu jałowym akumulator pokazuje napięcie między 12,5-12,8 V. Ale podczas hamowania silnikiem lub włączania wycieraczek napięcie wraca do 14,8 V. Mam samochód od 6 lat i nigdy się tak nie działo. Odłączyłem alternator na chwilę podczas pracy i napięcie również wzrosło do 14,8 V, więc na pewno nie może to być problem z alternatorem, ponieważ ma on możliwość wytworzenia prawidłowego napięcia.

Mam również lokalny kod błędu w ECU, który brzmi „0303 Konfiguracja” i nie można go wyczyścić. Zauważam również, że prąd akumulatora waha się od amperów do wyświetlania 4 losowych liczb i liter?

#10 ·
Wow, gdzie to wszystko znajdujesz? Dzięki za to, przyjrzę się temu dobrze. Tak, nigdy nie miałem żadnych kontrolek baterii ani żadnych innych usterek, więc jestem skłonny po prostu to zostawić, dopóki coś się faktycznie nie stanie, jeśli w ogóle, ponieważ wyceniono mi niecałe 1000 funtów za nowy alternator.

Dzięki 👍