Peugeot Forums banner
Status
Not open for further replies.
261 - 280 of 468 Posts
Tutaj zobaczyłem odniesienie do zanieczyszczenia olejem:

link

Jeśli chodzi o rzeczywiste wymiary prowadnicy i paska, możesz mieć więcej szczęścia, jeśli zapytasz na francuskim forum 308 wymiana paska rozrządu wątek z mbt47 - może on wykonał pomiary. Nie sądzę, żeby ktoś tutaj był na tyle odważny, żeby spróbować wymiany paska w domu na 1.2.

Dzięki za link. Dobrze znam ten artykuł i zapytałem autora, skąd wziął te informacje o rozcieńczaniu paliwa w oleju. Brak odpowiedzi. Znam również mbt47.

Mój kolega mechanik niedawno wymienił pasek rozrządu w Citroënie Puretech 110 (oryginalny pasek się rozpadł i zanieczyścił układ olejowy).

To był jego pierwszy pasek rozrządu Puretech.

Powiedział, że to nie tak zła robota jak pasek rozrządu Forda Ecoboost 1.0 (jest byłym technikiem głównego dealera Forda).

Dobra praktyka dla niego, ponieważ jego żona ma 208 z Puretech 110 pod maską 😅

• Like
Reactions: AidanC
Save
Tak, wymiana paska w PureTech jest łatwiejsza niż w EcoBoost...
Przynajmniej Puretechy nie zawodzą i nie wymagają kompletnej wymiany silnika w dużej liczbie.

Znam garść Puretechów, które zostały wymienione, ale wcale nie zbliżają się do liczby Ecoboostów, które znam.

• Like
Reactions: hpc3
Save
Wygląda na to, że pasek Ford Ecoboost miał wytrzymać przez cały okres eksploatacji silnika, więc niewiele myślano o rutynowej wymianie, co czyni go zadaniem na 8+ godzin wymagającym specjalistycznych narzędzi.
Jeśli spojrzysz na wczesne broszury silnika PureTech, pasek również miał wytrzymać całe życie. Chociaż jest to łatwiejsze zadanie, nadal nie jest tanie.

Witaj,

Oto zdjęcie paska C3 aircross PT 1.2 110 styczeń 2019. 18 000 mil.
Widzimy nienormalne pęknięcia i pogorszenie na krawędzi.
Jest to prawdopodobnie spowodowane faktem, że pasek pęcznieje w obecności oleju i ciepła i ulega uszkodzeniu na prowadnicy koła pasowego wału korbowego.
Cześć Jean-Luc, codziennie oglądam forum caradisac (y) świat jest mały, jak sądzę.

olej silnikowy grupa 1,2,3 to oleje dino; gr4 to syntetyczny pao; a gr5 to syntetyczne estry + inne.
Nowoczesne 0wxx nie są możliwe do wykonania tylko z olejami dino; muszą używać dużo syntetyków. (czystość silnika, osady, długa żywotność...)
Zwykły olej dino nie przetrwałby długo. i to duży problem, aby zrobić tak niską lepkość olejów bez syntetyków.
Inny problem - niska zawartość popiołu (low/mid saps acea c1,,,5) wymagania dotyczące oleju ekologicznego ze względu na gpf. :( te oleje ekologiczne mniej chronią metalowe części niż oleje full saps. (acea a3)

estry powiększają uszczelki (zatrzymują wycieki oleju), a pao kurczy uszczelki. więc każdy olej jest w porządku równowagi.
Możemy myśleć, że to ta sama zasada dotyczy również gumy chemoprenowej używanej w pasku.😅
ogólnie rzecz biorąc, czyste estry i oleje pao są używane w wyścigach, mają one najwyższe parametry. (motul 300v, yacco galaxie...)
ale myślę, że nie używają pasków mokrych w wyścigach! 😅

(niektóre więcej, niektóre mniej) estry z wilgocią powodują reakcję chemiczną, w której powstają kwasy.:poop:
w związku z tym wyścigowe oleje estrowe powinny być wymieniane <8000km (usa racing forum info - z przedstawicielem motul)

samochód miejski z wieloma krótkimi-zimnymi jazdami będzie promował wilgoć w silniku.😅
wtrysk bezpośredni zwiększa szansę rozcieńczenia paliwa i oleju... a start-stop pogarsza to jeszcze bardziej 😅
utlenianie+olej+paliwo=werniks
utlenianie+olej+paliwo+woda=szlam

mam lpg (używam benzyny minimalnie) i zawsze używałem motul 5w40 xcess, który jest a3/b4..
olej wydaje się nie mieć wysokiej zawartości grupy 4/5. głównie gr3, "gorszy" dino hydrocrack.
lpg+olej fullsaps - mam nadzieję, że pasek wytrzyma trochę dłużej.😅

hpc3 Twój samochód jest bez turbosprężarki, ale 110 i 130 puretech turbo potrzebują odpowiedniego gatunku oleju. Nowszy puretech (norma emisji euro 6.2 i 6.3) olej 0w20

Tak, to model z 2017 roku bez turbo i bez ekologicznej tragedii start-stop.
Co za głupi wiek, w którym żyjemy - kiedy silnik i olej są tak okaleczane w imię ekologii, że odmawia życia.
Puretech turbo potrzebuje odpowiedniej klasy oleju.
Również ten silnik byłby szczęśliwszy z 5w40 fullsaps. (przynajmniej metalowe części na pewno) (i według niektórych badań olej fullsaps lepiej radzi sobie z lspi)
Ten nonsens 0w20 eco jest używany tylko dlatego, że - zużycie paliwa i ochrona gpf.
Mój prosty katalizator kosztuje 700€, nie wiem ile kosztuje nowy gpf. Może ręka i noga😅
Zabawny fakt - jeśli lepkość oleju spadnie poniżej _w40, silnik będzie zużywał olej. Dzieje się tak dlatego, że olej jest tak rzadki. Volkswagen powie Ci, że 1l/1000km jest "normalne".
Hier producenci wpadają w nieskończoną spiralę.. większe zużycie oleju-->zawartość saps oleju musi być obniżona, aby układy wydechowe nie umierały podczas gwarancji😅 (z sadzy)

Cześć
Dzięki za info hpc3
Zamierzam dowiedzieć się trochę więcej o tej specyfikacji oleju i możliwych FX na mokrych paskach ;)

nie ma problemu :)
Image
Wyjaśnienie grup olejów bazowych
przykład zawartości oleju,
--10w40 olej dino gr2/3 ~90% https://www.yacco-bulgaria.com/uploads/yacco/products/cars/vx-premium/VX 500 10W-40/3031YA1212_VX 500 10W40 - 2015 12 11(BG_ EU-bg).pdf
--b71 2296 5w40 acea a3 gr2/3 <50% https://www.yacco-bulgaria.com/uploads/yacco/products/cars/lube/LUBE FR 5W-40/3054YA1314_LUBE FR 5W-40 - 2015 12 11(BG_ EU-bg).pdf
--b71 2312 0w20 acea c2 50% gr4 pao https://www.yacco-bulgaria.com/uploads/yacco/products/cars/lube/LUBE P 0W-30/3061YA1273_LUBE P 0W-30 - 2015 11 17(BG_ EU-bg).pdf
--w olejach wyścigowych zawartość oleju dino jest minimalna <5% (dodatki do oleju nie rozpuszczają się w pao), a reszta to gr4+5

(estry są biodegradowalne i nie stanowią zagrożenia dla zdrowia; dlatego często nie są wymieniane w kartach charakterystyki) możemy oczekiwać, że zawartość estrów będzie podobna do pao.
jednak jedno ostrzeżenie, karta charakterystyki to nie przepis na olej, to dokument bezpieczeństwa.

Zaczynam myśleć o stosowaniu staromodnych olejów mineralnych 😅

91947
jeden pomysł - przed spuszczeniem oleju, zdejmij filtr oleju i wdmuchaj sprężone powietrze w tę dziurę (dziury). Powinno to iść do pompy oleju i rury ssącej oleju. Mam nadzieję, że to uwolni zanieczyszczenia na siatce ssawnej, wciśnie je do oleju. :unsure: (przed zrobieniem tego zdejmij korek wlewu oleju)

Zgodnie z tym, co zostało powiedziane, moja książka serwisowa zaleca dwa oleje do silnika. Total Activa Total Quartz Ineo ECS 5w-30 lub Total Quartz Ineo First 0w-30. Który z nich użyć?

Jeden pomysł - przed spuszczeniem oleju, zdejmij filtr oleju i wdmuchaj powietrze pod ciśnieniem w ten otwór (otwory).
Powinno to iść do pompy oleju i rury ssącej oleju. Mam nadzieję, że to uwolni zanieczyszczenia na siatce ssawnej, wepchnie je do oleju. :unsure:
(przed zrobieniem tego, zdejmij korek wlewu oleju)
Nie sądzę, żeby powietrze przeszło przez pompę oleju i trzeba usunąć zanieczyszczenia. Myślę, że lepiej jest zdjąć miskę olejową. Otwór, na który wskazujesz, jest (myślę) do mocowania.

Miska olejowa:
Crépine = sitko pompy oleju
Courroie de distribution = pasek rozrządu
Image

Obieg oleju (EB2 atmosferyczny, podobny dla turbodoładowanego).

Image

Dotyczące oleju zalecanego przez PSA (we Francji):
0W30 PSA B71 2312 C1/C2
0W20 PSA B71 2010 C5 (od 2018)

Oto obwód oleju pod ciśnieniem.
Zauważ, że jeśli do filtra oleju dostanie się zbyt dużo zanieczyszczeń z paska, ciśnienie wzrośnie, a filtr może otworzyć zawór obejściowy.
Jeśli zbyt mocno przyspieszasz na zimnym silniku, możesz również spowodować otwarcie obejścia.
Ma to konsekwencje w postaci zanieczyszczenia obwodu oleju pod ciśnieniem i może uszkodzić pompę próżniową, powodując utratę wspomagania hamowania (przyczyna wezwania do serwisu).

Zastanawiałem się, jak usunąć zanieczyszczenia z sitka, bez demontażu silnika.
Dmuchanie w otwór filtra oleju wydawało mi się sensowne.

Myślę, że zanieczyszczenia nie byłyby dużym problemem, gdyby pozostały na dnie :unsure: . a następnie usunąć je podczas wymiany oleju.
Ale wydaje się, że pływają w misce olejowej...

261 - 280 of 468 Posts
Status
Not open for further replies.
You have insufficient privileges to reply here.