Peugeot Forums banner

Stop-Start - czy jest jakiś sposób, żeby znowu działało?

2 reading
14K views 12 replies 10 participants last post by  robert101  
#1 ·
Cześć wszystkim!

Mam 308 Active z 2020 roku. Po około 18 miesiącach użytkowania system start-stop przestał działać.

Podczas następnego planowego przeglądu w warsztacie naładowano mi akumulator i powiedziano, że powinien znów zacząć działać po krótkim czasie. Nigdy się to nie stało.

6 miesięcy później zabrałem go na drobną naprawę i poprosiłem, żeby ponownie sprawdzili system start-stop. Powiedzieli, że akumulator znowu jest słaby i że ponowne ładowanie prawdopodobnie nie pomoże, więc kazałem im włożyć nowy akumulator (oczywiście bardzo drogi, ponieważ był to akumulator marki Peugeot). Ponownie powiedzieli, że powinien wkrótce zacząć działać, ale znowu się to nie stało.

Teraz nie jeżdżę dużo samochodem i rozumiem, że słaby akumulator może uniemożliwić działanie, ale dlaczego działał przez 18 miesięcy, kiedy był nowy? I dlaczego nigdy nie zaczął ponownie działać, po naładowaniu i wymianie akumulatora?

Serwisant Peugeota upierał się, że nic się nie dzieje, ale zastanawiam się, czy tak jest w rzeczywistości. A może istnieje jakiś „reset”, który jest potrzebny, aby ponownie go uruchomić, którego nie zrobili?

Czy też start-stop to tylko chwyt, który tak naprawdę nie działa zbyt dobrze?

#2 ·
Witajcie!

Mam 308 Active z 2020 roku. Po około 18 miesiącach użytkowania system start-stop przestał działać.

Podczas następnego planowego serwisu w warsztacie naładowano mi akumulator i powiedziano, że powinien znów zacząć działać po krótkim czasie. Nigdy się to nie stało.

6 miesięcy później zabrałem go na drobną naprawę i poprosiłem, żeby ponownie przyjrzeli się systemowi start-stop. Powiedzieli, że akumulator znowu jest słaby i stwierdzili, że ponowne ładowanie prawdopodobnie nie pomoże, więc kazałem założyć nowy akumulator (oczywiście bardzo drogi, ponieważ był to akumulator marki Peugeot). Znowu powiedzieli, że powinien wkrótce zacząć działać, ale znowu się to nie stało.

Teraz nie jeżdżę dużo samochodem i rozumiem, że słaby akumulator może uniemożliwiać jego działanie, ale dlaczego działał przez 18 miesięcy, kiedy był nowy? I dlaczego nigdy nie zaczął ponownie działać, zarówno po naładowaniu, jak i wymianie akumulatora?

Serwisant Peugeota upierał się, że nic się nie dzieje, ale zastanawiam się, czy tak jest w rzeczywistości. A może istnieje jakiś „reset”, który jest potrzebny, aby znów zadziałał, którego nie zrobili?

Czy też start-stop to tylko sztuczka, która tak naprawdę nie działa zbyt dobrze?
Wiele osób uważa to za błogosławieństwo, jeśli system start-stop nie działa. Mają one na celu zapewnienie lepszego zużycia paliwa i mniejszego zanieczyszczenia, ale zysk jest dość niewielki.

Nie wiem, jaką masz wersję systemu start-stop. Niektóre mają odwracalny alternator, którego system start-stop używa do uruchomienia silnika po początkowym uruchomieniu za pomocą konwencjonalnego rozrusznika. Inne mają po prostu ulepszony rozrusznik, ale w obu przypadkach jest po prostu więcej zestawu do zużycia lub awarii.

Którykolwiek system start-stop masz, wszystko musi być prawie idealne. Zazwyczaj na ujemnym zacisku akumulatora zamontowany jest monitor stanu akumulatora, który monitoruje szereg parametrów akumulatora. Rozumiem, że nowe akumulatory zwykle nie są w pełni naładowane, więc jeśli wykonujesz tylko krótkie podróże, nigdy nie otrzyma wystarczającego naładowania, aby ECU silnika pozwoliło na działanie systemu start-stop. Jeden z członków forum stwierdził, że jeśli naładował nowy akumulator przed jego zamontowaniem, system start-stop działał od razu, w przeciwnym razie nie będzie działał, dopóki samochód go nie naładuje.

#3 ·
Naprawdę musisz przygotować system do kodów błędów. Będziesz potrzebować do tego wysokiej klasy ogólnego czytnika kodów lub Diagbox. Diagbox może również powiedzieć, jaki jest stan akumulatora według systemu, być może inne czytniki również to potrafią.

#4 ·
Dziękuję za obie odpowiedzi. Myślałem o zakupie czytnika kodów, chociaż warsztat Peugeota prawdopodobnie sprawdził kody i najwyraźniej nie wykazał żadnych problemów.

Szczerze mówiąc, nie jestem zbytnio zmartwiony tym, że funkcja start-stop nie działa, to bardziej ciekawość niż cokolwiek innego - dlaczego działała dobrze przez 18 miesięcy, a potem przestała działać nawet po naładowaniu, a następnie wymianie akumulatora? (Wymiana akumulatora nastąpiła prawie natychmiast po dwutygodniowych wakacjach samochodowych obejmujących kilka tysięcy kilometrów, więc wydaje się to szczególnie dziwne).

Jeśli nie ma magicznego przełącznika "reset", który sprawi, że znów zadziała, być może będę musiał po prostu zapisać to jako "jedną z tych rzeczy"!

#5 · (Edited)
Dziękuję za obie odpowiedzi. Myślałem o zakupie czytnika kodów, chociaż warsztat Peugeota prawdopodobnie sprawdził kody i najwyraźniej nie wykazały one żadnych problemów.
W wielu przypadkach, gdy system start-stop nie działa, nie ma kodów błędów, więc jeśli dealer tylko spojrzał na kody, było mało prawdopodobne, że znajdzie problem. Narzędzie diagnostyczne Peugeota może zrobić o wiele więcej niż tylko zgłaszać kody. Na przykład może analizować parametry akumulatora i parametry systemu start-stop. Może również wyświetlać dane na żywo dla większości parametrów jednostki sterującej silnikiem.

Jeśli jesteś zainteresowany, możesz kupić dobrej jakości klon narzędzia diagnostycznego Peugeota za około 160 $Au, ale potrzebujesz również laptopa.

Edycja
Oto zrzut ekranu stanu baterii z narzędzia diagnostycznego Peugeota. Pokazuje kilka rzeczy, w tym temperaturę baterii i poziom naładowania. Zauważ, że pochodziło to z samochodu z niedziałającym systemem start-stop. Wymiana baterii rozwiązała problem.

Image

#6 ·
Powiedziałeś: "Niezbyt często jeżdżę samochodem". To jest problem.
Kiedy się zatrzymujesz, zielona kontrolka ECO miga 3 razy? Zakładając, że tak, system działa poprawnie, ale niektóre parametry nie zostały spełnione. W Twoim przypadku najprawdopodobniej akumulator nie jest naładowany do 80% swojej pojemności. Spróbuj wybrać się na dłuższą przejażdżkę i zobacz, czy to pomoże.
Ale Twój akumulator ma już ponad 3 lata i to wydaje się być jednym z problemów.

#10 ·
Cześć wszystkim!

Mam 308 Active z 2020 roku. Po około 18 miesiącach użytkowania system stop-start przestał działać.

Podczas następnego planowego serwisu w warsztacie naładowano mi akumulator i powiedziano, że powinien znów zacząć działać po chwili. Nigdy się to nie stało.

6 miesięcy później zabrałem go na drobną naprawę i poprosiłem, żeby ponownie sprawdzili system stop-start. Powiedzieli, że akumulator znowu jest słaby i że ponowne ładowanie prawdopodobnie nie pomoże, więc kazałem im włożyć nowy akumulator (oczywiście bardzo drogi, ponieważ był to akumulator marki Peugeot). Znowu powiedzieli, że powinien wkrótce zacząć działać, ale znowu się to nie stało.

Teraz nie jeżdżę dużo samochodem i rozumiem, że słaby akumulator może uniemożliwiać działanie, ale dlaczego działał przez 18 miesięcy, kiedy był nowy? I dlaczego nigdy nie zaczął ponownie działać, po naładowaniu i wymianie akumulatora?

Serwisant Peugeota upierał się, że nic się nie dzieje, ale zastanawiam się, czy tak jest w rzeczywistości. A może istnieje jakiś „reset”, który jest potrzebny, aby znów zadziałał, którego nie zrobili?

Czy też stop-start to tylko sztuczka, która tak naprawdę nie działa zbyt dobrze?
Cześć, czy udało Ci się naprawić stop-start? Jeśli nie, przeczytaj mój ostatni post (dzisiaj), zwłaszcza jeśli podczas uruchamiania pojawia się kontrolka serwisowa i ostrzeżenie o silniku. Po wymianie akumulatora, przetestowaniu alternatora i przetestowaniu różnych połączeń, co w niczym nie pomogło, myślę, że rozgryzłem problem i naprawiłem go! Ps mój samochód to 308 hdi z 2014 roku z przebiegiem 110 mil

#13 ·
Witaj, czy rozwiązałeś problem ze start-stop? Jeśli nie, przeczytaj mój najnowszy post (dzisiaj), zwłaszcza jeśli otrzymujesz kontrolkę serwisową i ostrzeżenie o silniku przy uruchomieniu. Po wymianie akumulatora, przetestowaniu alternatora i przetestowaniu różnych połączeń, nic nie pomogło, myślę, że rozgryzłem problem i naprawiłem go! Ps mój samochód to 308 hdi z 2014 roku z przebiegiem 110 tys. mil
Czy możesz powiedzieć, jak rozwiązałaś problem niedziałającym start stop i komunikatem awaria silnika?

#11 ·
Mamy od nowości Peugeota 2008 1.2 puretech 130 EAT6 z października 2019 roku. Akumulator jest oryginalny i pokonujemy tylko <6000 mil rocznie, więc oszczędność paliwa nie jest problemem. Od rocznego 'pierwszego przeglądu' nigdy nie był w warsztacie (poza przeglądem technicznym), ponieważ sam go serwisuję. System start/stop działał tylko od czasu do czasu na początku i w ostatnich latach w ogóle się nie aktywował. Jestem zachwycony. Zastanawiam się, ile pieniędzy przemysł akumulatorów i związani z nim mechanicy zarabiają na tym absurdalnym (a w przypadku Peugeota wadliwym) pomyśle.

#12 ·
Powiedziano mi przez dealerów, że to nie działa, jeśli silnik nie jest rozgrzany i również nie działa, gdy na zewnątrz jest ZIMNO, tj. Zima.
Nie jestem pewien, na ile to prawda, ale nie wprowadzili mnie w błąd w ciągu ostatnich 9 lat od przeprowadzki i to (308 1.5Hdi 130 2021) jest pierwszym samochodem, który mam z funkcją Stop/Start, moim drugim samochodem jest 508 GT SW 2.2 mk1 2013.